Síppal, dobbal…
2016. október 30. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Síppal, dobbal…

Vagy akár nádihegedűvel is „joga van mindenkinek a véleménynyilvánítás szabadságához”.  Na jó, nem pontosan így írja az Alaptörvény, de csak a mondóka eleje nincs benne. A baj az, hogy amit az Alaptörvény IX. cikke tényleg tartalmaz, az sem több egy mondókánál. Mert ha legalább azok komolyan vennék, akik írták, nem akadályozhatták volna meg, hogy bárki részt vehessen az október 23-i Kossuth téri állami megemlékezésen.

orbanader-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

Kinek-kinek ízlése szerint való, hogy tetszik-e, ha a véleménynyilvánításnak sípolással adnak hangot. Erről lehet vitatkozni, lehet finnyásnak, vagy harciasnak lenni, lehet érvelni mellette vagy ellene. Egyetlen egyet nem lehet: megtiltani. Mert míg az ízlés nem jogi kategória, a tiltás, akadályozás, motozás, beengedés vagy kitiltás bizony az.

sipolas-hirado_hu.jpg

Kép: Hirado.hu

Többen már azt is megkérdőjelezték, vajon jogszerű-e, hogy egy állami rendezvényt magáncéggel biztosítsanak. A Fidesz még az ombudsmanhoz is fordult az ügyben. Wittner Mária például nemzetbiztonsági kockázatot is vizionált magán őrző-védő cég alkalmazása esetére. Jaj, dehogy, nem most!  2009. március 15-én. Még a gyurcsánytakarodj időszakban.

wittner-24per7_info.jpg Kép: 24per7.info

Egy privát biztonsági cég alkalmazása még egy állami ünnepségen sem tekinthető jogszabálysértésnek. Persze akkor nem, ha a cég betartja a rá vonatkozó szabályokat.  A Pécsi Tudományegyetem Védelmi Kutatások Központja jól összegzi ennek lényegét: „a békés gyülekezés jogát csak olyan törvényben megállapított korlátozásoknak lehet alávetni, melyek az állam biztonsága, a közbiztonság… vagy mások jogai és szabadsága védelme érdekében szükségesek. A rendezvényen résztvevők nem jelenhetnek meg fegyveresen, illetőleg felfegyverkezve.”

Volt nekem annó olyan ügyész kollégám, aki szerint még egy babakocsi is belefér a „felfegyverkezve elkövetés” fogalmába (ki is röhögtük). De azt még ő sem gondolta, hogy egy síp is ebbe a kategóriába tartozna. Akkor meg hogy jön egy őrző-védő ahhoz, hogy sípok után kutakodjon? Ahhoz meg végképp nincs joga, hogy „pofára” döntse el, ki mehet be a térre és ki nem.

sip-teamsportbedarf_de.jpg

Kép: teamsportbedarf.de

De menjünk egy lépéssel tovább. Van nekünk egy rendőrségi törvényünk. Abban az van, hogy a rendőrség felügyeli a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet. Ami ugyebár azt jelenti, hogy ha őrző-védő kartárs jogellenesen lép fel bárkivel szemben, a rendőr helyreállítja a megsértett jogrendet. Ebben hihetett Juhász Péter is, amikor a biztonsági őr intézkedése miatt rendőrt hívott. A videó tanúsága szerint meg is jelent ott egy rendőr, de Juhász továbbra sem mehetett be a térre. Gondolom, nem lesz nehéz a közeget beazonosítani és mulasztása miatt felelősségre vonni.

juhasz_peter_mandiner.png

Kép: Mandiner

„A rendőrség védelmet nyújt az életet, a testi épséget, a vagyonbiztonságot közvetlenül fenyegető vagy sértő cselekménnyel szemben, felvilágosítást és segítséget ad a rászorulónak.” Ezt is a rendőrségről szóló törvény írja. De minek, ha egyetlen olyan képet sem láttunk, ahol a betört orrú, vagy vérző fejű sípoló rendőri védelmet kapott volna. Pedig a szolgálati szabályzatuk még ennél is egyértelműbben fogalmaz: „a rendőr az életet, testi épséget és a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető magatartás észlelése esetén köteles intézkedni.”

verekedes-nepszava.jpeg

Kép: Népszava

És most vissza az Alaptörvényhez, annak is a 46. cikk (2). bekezdéséhez: „A rendőrség működését a Kormány irányítja.”

Őszintén remélem, csak hírlapi kacsa, hogy fideszes törvényjavaslat készülne, amely - akár még büntetőjogi tényállást is kreálva - "kiszűrné a rendbontókat" az állami rendezvényekről. Bár két kiváló fideszes jogtudós, Révész Máriusz és Németh (rezsi) Szilárd szerint a fütyülés és a bunyózás azonos kategória, szerintük mindkettő garázdaság.

nemeth.jpgrevesz-hvg_hu.jpg

  

 

 

 

Németh Szilárd        Révész Máriusz

Kép: 168ora                hvg.hu

Javaslom, próbálják ki sértettként. Minimum egy nádihegedűvel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr4211915313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2016.10.31. 11:08:57

Mikor egy tömeg kimegy az utcára és zajt kelt, az tüntetés. A tüntetést be kell jelenteni és a rendőrség nyilván nem engedhető meg, hogy két tüntetés/rendezvény legyen egy időben egy helyen.

Ha az ellenzék sípolni meg dobolni akar, akkor jelentsenek be tüntetést, menjenek és sípoljanak. Joguk van rá, senki sem fogja megpróbálni megakadályozni őket ebben. Ezt tőlük is elvárják, ők se próbálják meg másokat megakadályozni a jogaik gyakorlásában. Akkor sem, ha nekik az a heppjük, hogy összegyűlnek és meghallgatják mit mond nekik a patás. Vagy bárki.

dare 2016.10.31. 13:28:09

Btk. 339. § Garázdaság
339. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

a) csoportosan,

b) a köznyugalmat súlyosan megzavarva,

c) fegyveresen,

d) felfegyverkezve vagy

e) nyilvános rendezvényen

követik el.

A legnagyobb probléma ezzel az egésszel, hogy csoportosan, nyilvános rendezvényen hergeltek egy tömeget.
Oké, a górénak szólt, de voltak még ott rajta kívül egypáran, akiket zavart ez a fajta véleménynyilvánítás.
Lehet szavalni, vagy vonulni csendben, vagy csak szobrozni némán, vagy kifeszíteni egy nagy zászlót, vagy bármit csak ezt az alpári butaságot neeee.
Ezzel csak provokáltok, ha ti nem is, de a másik oldalról néhányan börtönbe kerülhetnek, ha ez a cél akkor Hajrá.
De semmivel nem lesztek többek, ha 1-2 embert addig ingereltek. míg el nem szakad a cérnája.
Utcapolitika mi? Mert olyan még nem volt (eleget).
A lényeg:youtu.be/RsU1-OKfZC8

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.01. 22:16:51

@dare: "csoportosan, nyilvános rendezvényen hergeltek egy tömeget."

Igen! Sőt, mindezt a nemzeti (nem trafik értelemben) ünnepünkön, október 23-én tették! Ezt be kéne tiltani! Hogy a hazaáruló orbán, a forradalom mártírjai emlékét meggyalázó politikai kortesbeszédét a parlament előtt - az egész ország jóérzésű lakosságát hergelve - megtapsolták.

Megjegyzem, a gyurcsányit a fideszes szabadcsapatok síppal, dobbal kereplővel követték, zaklatták. Nem mondom, hogy nem érdemelte meg.

2007.03.15. Múzeumkert, 11 óra, központi állami ünnepség
A hivatalos állami ünnepség kezdetekor kétezer árpádsávos zászlókkal, karikírozott Gyurcsány-fejekkel és fakeresztekkel felszerelkezett tömeg érkezett a békés megemlékezők közé. A Himnusz eléneklése után a műsor első fele gyakorlatilag elveszett a kormány távozását követelő hangorkánban. Számtalan család próbálta halálra rémült, zokogó gyermekeit kimenekíteni a kereplők, sípok és ordibálások erdejéből.

www.epa.hu/00800/00804/00473/63807.html

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.01. 22:19:33

@$pi$: "nyilván nem engedhető meg, hogy két tüntetés/rendezvény legyen egy időben egy helyen."

Stimmel. Még jó, hogy ez egy rendezvény volt, nem kettő. Remélem, orbán időben bejelentette!
süti beállítások módosítása