Van lejjebb
2016. december 30. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Van lejjebb

Tavaly év végén az ilyenkor szokásos össznépi visszatekintést – felsorolva benne az év jogi disznóságait – egy kérdéssel fejeztem be: 2016 is ilyen lesz?

Most már látom, 2015 babazsúr volt az idei évhez képest. Tavaly még csak elmeszeltek minden baloldalról indított népszavazási kezdeményezést, de legalább nem szentesítettek olyant, amelyik az Alaptörvénybe és nemzetközi szerződésekbe ütközik. Igaz, akkor még maga a Fidesz kormány sem próbálkozott a kvóta-trükkel.

a_magyar_ketfarku_kutya_part_nepszavazasi_plakatjainak_egyike.jpg

Tavaly a Fidesz-közeli kopaszok még nem követtek el választás rendje elleni bűncselekményt, mint az idén. Nem álltak még Nyakó István (MSZP politikus) elé, megakadályozva, hogy elsőként nyújtsa be kérelmét a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Mert ez akkor is bűncselekmény volt, ha a rendőrség a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. Az ügyészség pedig még nyomozni sem volt hajlandó a rendőröket elküldő Pálffy Ilona ellen.

palffy-atv.jpg

 Kép: ATV

Az év igazi „teljesítménye” persze a kvóta népszavazás volt. A Kúria - az igazságszolgáltatás nagyobb dicsőségére - hitelesítette a még ma sem létező „kötelező betelepítési kvóta” elleni népszavazást. Milyen kár, hogy az végül érvénytelen lett. Ez persze nem lett volna akadálya az Alaptörvény hetedik (!) módosításának, ha a bűvös kétharmad összejött volna.

darak-www_lb_hu.jpg

Darák Péter, a Kúria elnöke - kép: lb.hu

Megjegyzem, a kétharmad hiánya nem mindig zavarja a kormánypártot. Mikulás napján előkerült a puttonyból egy olyan feles törvény, amellyel szép csendben sarkalatos, vagyis kétharmadot igénylő törvényt módosítottak. A „Fidesz-bíróság” létrehozásának ötlete első hallásra még az OBH elnökénél, Handó Tündénél is kiverte a biztosítékot. Pár nappal később azonban már nem is találta annyira alkotmányellenesnek, hogy a Fidesz számára fontos és kényes közigazgatási ügyekben egy ilyen külön bíróság döntsön. Röviddel ezután az igazságügyi miniszterre, Trócsányira hivatkozva közölte, hogy „lekerült a napirendről a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakítása”. De nem került le. Mert a szavazógép december 6-án egy látszólag csupán perrendtartásról szóló törvénybe csempészte bele a Fidesznek oly fontos közigazgatási felsőbíróság létrehozását. Ez már Ádernak is sok volt és az Alkotmánybírósághoz fordult. Hogy milyen eredménnyel, azt majd jövőre tudjuk meg.

ader-biztonsagpiac_hu.jpg

Kép: Biztonságpiac.hu

Azt viszont eddig is tudtuk, hogy bölcs politikusaink mindenhez értenek. Sőt, mindenhez jobban értenek. A büntetőjoghoz is. Ezért háborodhatott fel a fideszes rezsibiztos, Német Szilárd, hogy a bíróság felmentette a vörösiszap-katasztrófa ügy vádlottjait. És miközben természetesen „tiszteletben tartja a bírói függetlenség liberális követelményét”, parlamenti bizottsággal akarta megvitattatni a „felháborító” ítéletet. Ahogy az egy illiberálishoz illik.

És persze Orbán Viktor sem hagyhatta szó nélkül – a számos jogász által törvénysértőnek tartott – szegedi ítéletet, amelyben terrorcselekmény miatt ítélték 10 évre a röszkei zavargásokban állítólag részt vett szír férfit. Orbán közölte: "megmondtuk előre, teleplakátoltuk az országot: ha valaki idejön, akkor be kell tartania a törvényeket”. Egy politikusnak meg a száját kéne tartania egy bírósági ítélet kapcsán. Akkor meg különösen, ha az még nem is jogerős.

orban-revolucio_blogin_hu.jpg

Kép: revolucio.blogin.hu

Szerencsére azonban még mindig vannak igazán független bírák. Bár Polt Péter szerint „az ügyészségen nincsenek politikai ügyek”, attól tartok, ez így, ebben a formában nem igaz. Éppen ezekben a perekben születtek zömmel felmentő ítéletek, vagy nagyon enyhe büntetések.

És ha már ügyészség, ejtsünk szót a Quaestor ügyben folytatott „világszínvonalú” nyomozásról. A botrány kitörése után hetekig szabadlábon hagyott Tarsoly Csabáról, az áttekinthetetlen, visszadobott vádiratról, a szándékosan ki sem hallgatott tanúkról, az MNB vétlenségéről, a le nem foglalt ingatlanokról, és a bíróság által összeférhetetlenség miatt kizárt szakértőről.

Az „év bűnözője” címet mindazonáltal a Kétfarkú Kutyapárt nyerné el. Nem elég, hogy a kvóta népszavazáskor megsértették a „rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét” a „Szavazz érvénytelenül” mobiltelefonos applikációjukkal, de még a budapesti kátyúkat is színesre festették. Megérdemelten sújtott le rájuk a törvény szigora!

jarda-origo.jpg

Kép: origo

rendorok-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

Évek óta mondjuk, nincs már lejjebb. Pedig van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812083609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andd1234 2016.12.31. 15:47:46

Gratulálok a szólásszabadság gyakorlásához! Mindig is nagyon tiszteltem a Birónőt nyílt kiállásáért a jog és az igazság mellett, amit ez a kormány rendre megcsúfol! A lopás, csalás, hazudozás a kormány tagjaitól az utolsó segédmunkásig gyűrűzik le! Nincs becsülete a szakmaiságnak, a jól végzett munkának, erkölcsnek, tudásnak, gyakorlatnak! Törvényeinket átírják a kormánypárt szájaíze szerint, cinikusan kigúnyolva azokat, akik nem lettek aljas, haszonleső, pénzéhes tolvajok!Aki lehet megvesznek, megzsarolni, hogy saját oldalukra állítsák! Elveszett az emberek biztonságérzete, az ország vezetőibe vetett bizalom! Nincsenek vezetők! Hatalmi tébolyban szenvedő, pénzéhes dögök vannak, akik nem vezetik, hanem megvezetik Magyarország népét!

$pi$ 2017.01.01. 23:52:52

"a számos jogász által törvénysértőnek tartott – szegedi ítéletet"

Számos jogász által törvénysértőnek tartott? Az komoly!

"Évek óta mondjuk, nincs már lejjebb. Pedig van."

Ahh, azt is mondjátok, hogy a szegedi ítélet törvénysértő, abban sem volt igazatok. :D

whoamiohmy 2017.01.02. 03:28:18

Ízlelgessük a szavakat:
MINDIG_VAN_LEJJEBB

De van egy még rosszabb hírem: ez a kormány legális eszközökkel megbuktathatatlan. Tegyük fel, hogy a populáris politika és a minden eddiginél mesteribben alkalmazott tömegpszichológia ellenére valami miatt nem lenne meg a szavazók 50%-a 2018-ban. Tegyük fel (ez már most önmagában lehetetlen), hogy a millió kis szilánkra tört ellenzék valahogyan mégiscsak összeszedné magát, és legalább a kormány megbuktatásának idejére létrehozna egy nagykoalíciót.

A Fidesz mindezek ellenére sem bukna meg.

Ha ugyanis előállna egy olyan helyzet, hogy bármilyen más politikai formációra több szavazat érkezne, mint rájuk, akkor nemes egyszerűséggel elővarázsolnák ugyanazt a nyulat a kalapból, amit 2014-ben: a külföldi szavazókat. Nem tudom, kinek tűnt még fel, hogy 2014-ben az újonnan szavazati jogot kapott külhoni magyarjaink 98%-a a Fideszre szavazott. KILENCVENNYOLC SZÁZALÉK. A legelvetemültebb diktatúrák szoktak 80-85%-okat hazudni.
Mi következik ebből? Hogy a Fidesz úgy nyert 2/3-ot 2014-ben, hogy nemes egyszerűséggel hamisítottak maguknak másfél millió szavazót levélben. És ezt, ha esetleg szükséges lenne, 2018-ben ugyanúgy megtehetik. Vagy 2022-ben. Vagy azután. Vagy bármikor.

Ne feledjük Kövér László szavait: a Fidesz a következő 80 évre meghatározó erő lesz a magyar politikában. Vagyis nem fognak megbukni, SOHA. Egyetlen egy dolog döntheti be ezt a rendszert, ha az EU valami oknál fogva elzárja a pénzcsapot, és belesüllyedünk abba az évi 3-4%-os recesszióba, amit a GDP-nk 5%-át kitevő EU-támogatás nélkül saját magunktól összehoznánk. Egy tartós, legalább 2-3 éves súlyos recesszió esetén kitörhetne egy olyan kvázi éhséglázadás, ami akár a kormány bukását is vonhatná magával. De ez valószínűtlen, mert ha Magyarország kilépne az EU-ból, az egy lavinát indíthatna el, ami az EU széteséséhez vezetne, úgyhogy az EU minden körülmények között folyatni fogja a pénzt. Keret van rá, hiszen Mario Draghi évente 1000 milliárd eurót nyomtat ki a semmiből, úgyhogy lesz miből adakozni. Persze ennek előbb vagy utóbb hiperinfláció lesz a vége, de hát az egy teljesen más játéktér.

Summa summarum: öveket becsatolni, az igazi diktatúra még csak most jön.

MAXVAL.BIRCAMAN. · http://www.bircahang.org 2017.01.02. 05:19:18

Nézőpont kérdése mi van lent. Az év nagyszerű volt, mert a liberális világrend lejjebb került. Szerintem ez a lényeg.

MAXVAL.BIRCAMAN. · http://www.bircahang.org 2017.01.02. 05:21:30

@whoamiohmy:

"ez a kormány legális eszközökkel megbuktathatatlan"

Hamis mondat ez. Ezt a liberálisok azért találták ki, mert előre meg akarják indokolni saját bukásukat jövőre a választásokon.

A valóságban a kormány könnyedén leváltható. Csak több szavazatot kell szerezni jövőre, mint a Fidesz.

MAXVAL.BIRCAMAN. · http://www.bircahang.org 2017.01.02. 05:23:03

@whoamiohmy:

"nemes egyszerűséggel hamisítottak maguknak másfél millió szavazót levélben"

Levélben ennek a másfélmilliónak kevesebb mint 10 %-a szavazott, azaz adatod hamis.

DFK 2017.01.02. 05:55:52

@whoamiohmy: ez egyszerűen hazugság. Miért szavazna egy erdélyi az őt lerománozó magyarországi baloldalra?

DFK 2017.01.02. 06:00:07

Ha a posztoló bírónő ennyire alternatívan tudja értelmezni a valóságot, akkor érdekes ítéleteket hozhat. Pl az érvénytelen népszavazás nem tiltja a törvényalkotást, hanem nem kötelezi. Hát ha ezt egy jogvégzett embernek magyarázni kell, az tényleg a legalja.

DFK 2017.01.02. 06:04:10

A szegedi ítélet hogy is volt jogsértő? Egyébként nem a szent bírói függetlenség támadása, ha helytelenítenek egy ítéletet?

$pi$ 2017.01.02. 07:07:08

@whoamiohmy: "kitörhetne egy olyan kvázi éhséglázadás"

Éhséglázadás eh? Azok 2011-ben voltak, már végük van.

Nem emlékszel, volt éhségmenet is! Egy olyan ember vezette, akinek közben volt cirka 150 millió megmagyarázhatatlan forint az osztrák számláján. Nálunk még az éhezők is multimilliomosok! :D

2017.01.02. 08:09:00

A szegedi ítélet margójára: Hiányzik a cikkből a Budaházy ügy, ahol a "főhős" szintén terrorcselekményekért várja évtizedes fegyházbüntetését. MIÉRT ? Ha jogi nonszenszekről beszélünk, EZ MIÉRT nem szerepelt a cikkben, HE? Vagy Tomcat ügye(i) akinek végsősoron egyetlen "bűne", hogy nem nyugodott bele a hazai "rendvédelem" eredménytelenségébe, és azon gyakorlatába, miszerint a notórius bűnözőket futni kell hagyni, és bele kell nyugodni a tudatba, hogy márpedig nem véd meg senki, és magad sem védheted magad.

Szomorú vagyok, mert az ominózus ügyek egyetlen üzenete a társadalom számára az, hogy az igazságosság, és a jogszerűség köszönőviszonyban sincs egymással. Mindenkit móresre kell tanítani, aki a szájkaratén kívül többet is mer tenni magyarország erkölcsi/gazdasági lezüllesztése ellen. Még szomorúbb vagyok, hogy a jogi nonszenszek halmazába ezek az esetek nem kerültek bele, pedig mindenki PONTOSAN TUDJA hogy a fent említett vádlottak nem bűnözők, csupán szálka a hatalom szemében, és eltakarítandó akadály a züllés kikövezett útján. És még sorolhatnám az uborkás bácsitól, a borosgazdán, és a Kolosy téren motoros rablót gázoló nő esetén át napestig, nálam (meg úgy a társadalom becsületesebbik felénél) mit szokott jelenteni a jogi disznóság...

$pi$ 2017.01.02. 08:26:39

@Jankove: "az uborkás bácsitól"

Nos azért a "szájkarate" és "gyilkoljuk meg a tolvajt" között van azért pár fokozat amiből jónéhány törvényes is. A lakosság nagy része tud kerítést csináltatni, kutyát tartani, nem kell feltétlenül villannyal agyoncsapatni a tettest.

2017.01.02. 08:40:16

"Ez persze nem lett volna akadálya az Alaptörvény hetedik (!) módosításának, ha a bűvös kétharmad összejött volna"

Javítson ki ha tévednék, de az alkotmány módosításnak nem feltétele az érvényes népszavazás, elég a parlament 2/3-ának beleegyezése. A kormány megkérdezte az embereket mit akarnak. Más kérdés, hogy a Fidesz nem jött ki jól ebből a történetből: A netadó, meg a vasárnapi boltzár ügyében hőbörgő tömeg most csendben otthonmaradt, és inkább nézte a tévét (). Aki szavazott, az meg egyértelműen nemmel szavazott a betelepítésre. Amikor az EU csatlakozásról népszavaztunk, akkor szinte majdnem ugyanennyi ember szavazata döntött, érdekes, akkor nem volt kérdéses, hogy belépjünk-e az EU-ba...

2017.01.02. 08:48:26

@$pi$: "A lakosság nagy része tud kerítést csináltatni, kutyát tartani"

Persze persze, meg riasztó, meg távfelügyelet. Vannak helyek ahol ez már nem elég, és/vagy nincs rá keret. Egyébként abban maximálisan egyetértünk, hogy a rendfenntartás gyakorlása nem az állampolgár feladata lenne. Azonban Magyarországon egyre többen érzik úgy, magukra maradnak, a rendőrség pedig nem tud, vagy nem is akar foglalkozni a problémáikkal.

$pi$ 2017.01.02. 09:12:37

@Jankove: "Azonban Magyarországon egyre többen érzik úgy, magukra maradnak, a rendőrség pedig nem tud, vagy nem is akar foglalkozni a problémáikkal. "

Mihez képest érzik egyre többen úgy? A bemutatott uborkás eset is akkor történt, amikor az mszp regnálása alatt a kis értékű lopásokat nem vizsgálta a rendőrség és a kiváltó oka is kis értékű lopás volt. Azóta a rendőrségnek újra feladata ezekben az ügyekben eljárni.

A jelen idő használata teljesen indokolatlan. Helyesen:

Amikor a parlament döntése alapján a rendőrség nem vizsgált bizonyos típusú lopásokat a lakosság pontosan tudta, hogy a rendőrség nem foglalkozik a problémáikkal és maguk próbáltak megoldást találni. Jelenleg a rendőrség köteles foglalkozni ezekkel a problémákkal.

2017.01.02. 09:50:25

@$pi$: "Jelenleg a rendőrség köteles foglalkozni ezekkel a problémákkal"

Foglalkozik is. Készül egy akta, amit majd tettes hiányában lezárnak 30 nap múlva.

$pi$ 2017.01.02. 10:02:54

@Jankove: "Foglalkozik is. Készül egy akta, amit majd tettes hiányában lezárnak 30 nap múlva."

A felderítési ráta biztosan nem 0%, valamennyi ügyet nyilván felderítenek. Amikor egyáltalán nem foglalkoztak ezekkel az ügyekkel, akkor nyilván rosszabb volt a helyzet.

dr. jenőke (jenőke) 2017.01.06. 09:34:17

.
Ismétlem:
""Évek óta mondjuk, nincs már lejjebb. Pedig van.""
:((

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.03.12. 17:53:58

A jelenlegi Bírói Etikai Kódex az áltudományos társaságok és és fanatikus vallási szekták színvonalán van. Megjegyzem, hogy az úgynevezett "jogtudománnyal" is gondok vannak. A "dr." például nem tudományos fokozat és megtévesztik a használatával az embereket.

erkolcstan.blog.hu/2017/03/12/biroi_etokai_kodex_altudomanyos
süti beállítások módosítása