Valóban hálát jelent a hálapénz?
2020. augusztus 09. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Valóban hálát jelent a hálapénz?

A nyereség talán jogszerűen jár az üzletembereknek, az ügyek intézőinek, de én meg vagyok győződve, hogy lealacsonyítja az orvos jellemét

– tudatta hajdan Pierre Bretonneau, a XVIII. században élt francia orvos. Azért ez a bevezető idézet, mert újra olvastam a hírről: Dr. Udvary Jánost első fokon tízrendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében bűnösnek mondta ki a Veszprémi Járásbíróság, miután a doktor életmentő műtétekért is kért előre 100-150  ezer forintos „hálapénzt”.

udvary-centrum_medical.jpg

Dr. Udvary   Kép: Centrum Medical

A 21. század orvostársadalma, pontosabban annak új vezetésű kamarája ismét felfedezte a 18. századi Pierre Bretonneau – e cikk elején már idézett – gondolatát.

A további részleteket lásd ITT

vagy itt: https://24.hu/belfold/2020/08/09/halapenz-egeszssegugy-birosag/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr1216119684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unerwünschter Gast 2020.08.09. 15:22:56

Egy mondás jutott az eszembe: Költő hazudj, csak rajta ne kapjanak!

A jelenség ismert az 50-es évek óta. A konkrét eset csak abban tért el az összes többitől, hogy valaki feljelentést tett, így a jogszolgáltatás nem tudott kitérni az ügy elöl. Mert az ilyen eseteket nem keresik, ellentétben fűtermesztéssel. Az illető viselkedése is csak annyiban tért el az átlagtól, hogy a beteg dilemmáit megsporolandó, megmondta a tarifát.

Azt sem értem, hogy miért ez az eset került elő. Mert van egy újabb, ahol az illető letöltendőt kapott.

A jogi levezetés sem különbözik attól, ami az ügy kirobbanásakor a csapból is folyt. Nem értem, mi az aktualitása.

Habár éppenséggel lehet kettő is. A kisgömböc be akarja kapni a bíróságokat. Lehet, hogy az enyhe (?) ítélet miatt a bíróságok függetlensége elleni kampány része lesz. Vagy a hálapénz ellenes új orvosi kamara elleni megfélemlítés része akar lenni, mondván, bármikor bárkit lecsukhatunk.

sas70 2020.08.10. 13:30:54

Egyrészt a hálapénz tartja életben az egészségügyet, másrészt ez az egyik akadálya, hogy tiszta viszonyok legyenek és az egészségügyben dolgozók ne legyenek "adományokra" kényszerítve.
Persze ez az egész rendszer, egy totális káosz, egy állatorvosi ló, amibe az utóbbi nagyjából 20 -éve még mindenféle magánszolgáltató is keveredett, hogy még kuszább, átláthatatlanabb legyen az egész rendszer. A Gordiuszi-csomó, egy óvodás gubanc ehhez képest. Az pedig, hogy bármilyen valós politikai-társadalmi akarat lenne ennek megváltoztatására, még véletlenül sem látszik.
Az eset pedig nagyjából ahhoz hasonlít, hogy mindenki belepisál a medencébe, de az úszómester csak azt dobja ki, aki ezt a partról teszi!

Emlékszem az óriási politikai felháborodásra, amikor arról volt szó, hogy plusz biztosítással, vagy plusz pénz megfizetésével magasabb szintű szolgáltatásokat lehessen megvásárolni. A fő érv az volt, nehogy aztán már szegény-kórházak legyenek Magyarországon. Eljutottunk oda, hogy nem, hogy szegény-kórházak nincsenek, de vagy 1-2 millió ember alapszintű egészségügyi ellátáshoz sem fér hozzá. Ebben az egész káoszban a hálapénz csak egy probléma a sok közül, persze hol látványos, hol láthatatlan.

bankvezér 2020.08.12. 20:18:45

"Valóban hálát jelent a hálapénz?"
Egyáltalán nem.
De ne ragadjunk le a részleteknél!
Az a pénz, amit a beteg ad az orvosnak, arra szolgál, hogy kiegészítse az orvos jövedelmét arra a szintre, amit az orvos elvár attól a társadalomtól, amelyben él.
Az állam (képviselői) aljas és pofátlan módon eltűrik, hogy az orvosok akár a szegényektől is kiköveteljék a kiegészítést. Szándékosan (!) nem rendezik ezt a helyzetet, - csak hadd öljék egymást az orvosok és a betegek, így könnyű elnyomni őket és fenntartani a durva kizsákmányolást.

bankvezér 2020.10.03. 19:25:59

A "sosem látott" orvosai fizetésemeléssel már vagy 2 millió lesz a képen szereplő orvos állami fizetése. Ehhez jöhet még a "hálapénznek" nevezett, a kiszolgáltatott beteg emberektől kizsarolt (fejenként) 100-300 ezer forint közötti összeg.
Újra megéri majd az orvosi hivatást választani a pénzéheseknek. Hiszen gázszerelőből van már elég. :))
süti beállítások módosítása