Egymásnak ütköztek a különutakon az alkotmánybírák
2022. május 25. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Egymásnak ütköztek a különutakon az alkotmánybírák

Tőlem szokatlan módon Deutsch Tamást, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét idézem, aki úgy fogalmazott egy élő televíziós műsorban: ő élt 1990 előtt, diktatúrában, biztos volt abban, ha Magyarországon szabadság és demokrácia lesz, akkor megszűnik az, hogy a jog a politika szolgálóleánya. És ami tőlem még szokatlanabb, egyet is értek vele. Legalábbis annyiban, hogyha Magyarországon valóban demokrácia lesz, akkor a jog megszűnik szolgálólánnyá lenni.

Mindez arról a két döntésről jutott eszembe, amelyekkel az Alkotmánybíróság (AB) kimondta: nem lehet népszavazást tartani a Fudan egyetem és az álláskeresési járadék ügyében. Rögtön hozzá kell tennem azonban, hogy bár az AB összességében szolgálóleánnyá tette a jogot, meglepő számban voltak azok az alkotmánybírák, akik nem vállalták ezt a szerepet.

Az AB döntéseit nem lesz egyszerű elmagyarázni, már csak azért sem, mert a többségi döntések meghozatalához a törvények olyan „sajátos” értelmezése kellett, amire csak olyan jogászok képesek, akik – félretéve mind a logikát, mind a szabályokat – a gombhoz igazítják a kabátot. Vagyis a kívánt és elvárt eredményhez szabják a jogértelmezést.

fudan_tuntetes.jpg

Kép: 24. hu

Az AB azonban nem csak a Fudan Egyetem ügyében állította le a népszavazást. Megsemmisítette a Kúria döntését a másik kérdést érintően is, ami így szólt: „egyetért-e ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

De – írják – a kérdés ennek ellenére „jelentős kapcsolatban áll a költségvetési törvénnyel”. Vagyis – és ezt most én teszem hozzá – akkor is érinti a költségvetést (amellyel kapcsolatban tilos népszavazást tartani), ha azt összegszerűen nem érinti. Néhai irodalomtanárom az ilyen költői magyarázatokat „művészi salto mortale-nak” hívta...

A teljes cikket lásd ITT

vagyis itt: https://24.hu/belfold/2022/05/25/alkotmanybirosag-nepszavazas-fudan-egyetem-allaskeresesi-jaradek-kulonvelemeny/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr4117840255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 18:13:44

Az a fő gond, hogy a Politika és a vele szorosan összefüggő Jog is
ÁLTUDOMÁNY!!! Így tehát se nem igaz, se nem általános dolog.

A valódi tudományokban nincs olyan, hogy a Fizika szabályai mások egy más országban, attól függően, hogy éppen hogy lett "megszavaztatva", vagy elrendelve.

Ez a dolog meg ÁLTALÁNOS és nem pártfüggő dolog.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.05.26. 18:23:39

Nem "rezgett aléc". A különvélemények egymással egybecsengtek abban, hogy az indítványt el kell utasítani. A hivatkozott cikkben elég szabados értelmezéseket láthatunk, efféle logikai vétkek miatt szokott a fellebvitel néha más eredményt kihozni. Indokolatlan volt a jog-ászkodás.

Billy Hill 2022.05.26. 20:25:33

@TanNé: Much to learn, you still have...

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.27. 14:37:32

@TanNé:

A jog nem áltudomány, ilyen alapon az erkölcsi normákra is rá lehetne fogni, hogy áltudomány. Mindkettőt az emberi közösségek kialakulása termelte ki a törvényszerűségeivel együtt. Meg ugyé Jézus is azt hírdette, hogy minden embernek ő a pásztora, tehát a jog is egy forrásból áramlik mindenkire.
Áltudománnyá akkor válik, amikor a kormányzati vezetők sógor-koma-jóbarátjainak az érdekeit kell jogi köntösbe bújtatni a többségre érvénes szabályokal szemben. Mint pl. Deutsch Tamáska sportminiszteri pozicióját, vagy a közpént köszpénzesítését. De említhetjük az ellenzék képvislői, és a kormányzati képviselők Kövér féle bírságolásait is. Legújabb példa az extraprofitadó fizetésére kötelezettek köre, haveri multik úgy tűnik kimaradnak, mint a kutyapiszok a hóból.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.27. 14:50:28

@látjátok feleim szümtükkel:

Az erkölcsi normák nem tartják magukat tévesen tudománynak, de a Politikusok és a Jogászok azok tudósnak és a tudomány képviselőinek képzelik és tartják magukat ... teljesen hibásan. Nem azok. Áltudósok csak.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2022.05.27. 17:12:35

@TanNé: Sajnos téved. Vannak ugyanis reál- valamint humán tudományok. A fizika, maetmatika, stb. reál tudományok ugyan,mégis mennyi minden változott Newton és Pythagorasz óta. Akkor ezek is áltudományok lennének? A jog is tudomány, méghozzá nem is újkeletű, csak hogy Ulpiust, vagy Hammurappit említsem (Ó-kor). Tudnék mondani számos áltudományt, de az, hogy a jogot kifacsarják egyesek, attól az még nem "áltudomány", hanem igazi tudomány. Akárcsak a többi humán tudomány (irodalom, filozófia, pszichológia, stb.)

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.28. 12:06:48

@TanNé:

Oké, fogadjuk el, hogy a jog áltudomány. Csak akkor nem érthető, hogy a fidesz alkotmányjogászai miféle kőbe vésett alaptörvényt alkottak? Áljogitörvényt? He?

Megjegyzem ilyen alapon a vallástudósok is áltudósok? Semjén nertárs lefordul a székéről.;Đ

Drizari 2022.05.28. 12:59:12

@látjátok feleim szümtükkel:

Az Alaptörvény nem kőbevésett, módosítják. A kérdés csak az, kikre nézve kedvezőn, és kikre lesújtón?

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.28. 17:25:32

@Drizari:
Nem én találtam ki, hogy kőbevésett, fidesz mondta régebben.
Alaptörvénynek nem szabadna lesújtani senkire.
süti beállítások módosítása