Visszakaphatják-e állásukat a kirúgott tanárok?
2022. október 30. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Visszakaphatják-e állásukat a kirúgott tanárok?

A pedagógusok semmibevétele, megalázása, kisemmizése nem akkor kezdődött, amikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kiváló tanárát figyelmeztetést követően polgári engedetlenségben való részvételük miatt kirúgták évtizedek óta betöltött állásukból. Jogi nyelven szólva azonnali hatályú felmondással megszüntették a munkaviszonyukat.

 A szakszervezetek korábban már az Alkotmánybírósághoz, majd annak formai okokra hivatkozó elutasítása után a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak.

A munkaügyi bíróságnak nem szabadna figyelmen kívül hagynia azokat a körülményeket, amelyek megelőzték a polgári engedetlenséget, így a sztrájkjog kiüresítését, a bíróság mint önálló hatalmi ág hatáskörének elvonását, a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapelvét és nem utolsó sorban a polgári engedetlenség társadalmi célját és társadalmi hasznosságát.

torley.jpg

Törley Katalin - kép: 24.hu

Végezetül egy kis emlékeztető Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszternek. Sajnálattal olvastam, hogy bár „jogot végzett, nem ismeri a polgári engedetlenség kifejezést”. Ha hiányzott az egyetemről, amikor erről szó esett, talán arról azért hallott, hogy 2007 februárjában a fideszes országgyűlési képviselők polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontották a Kossuth teret övező kordonokat. 

A részleteket lásd ITT

vagyis itt: https://24.hu/kozelet/2022/10/29/kolcsey-ferenc-gimnazium-kirugott-tanarok-polgari-engedetlenseg-torley-katalin-palya-tamas-elbocsatas-munkaugyi-per/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr5117966482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása