Mutatjuk, melyek a közkeletű tévhitek az öröklésről
2022. november 27. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Mutatjuk, melyek a közkeletű tévhitek az öröklésről

Sok ezer, házilag készített végrendelet lapulhat otthon, a fiókok mélyén, amelyek többsége érvénytelen lehet, vagy elő sem kerül a hagyatéki eljárásig.

Azt bizonyára sokan tudják, hogy az öröklésnek két alapvető módja van:

  • a végrendeleti,
  • illetve annak hiányában a törvényes öröklés.

A törvény alapján elsősorban az elhunyt gyerekei örökölnek, fejenként egyenlő arányban. Ha valamelyik gyerek kiesik az öröklésből (például mert már nem él, vagy kitagadták, vagy lemondott az örökségről stb.), akkor az ő gyerekei, vagyis az elhunyt unokái örökölnek.

Ha az elhunytnak túlélő házastársa és gyerekei is vannak, máris elérkeztünk az első téves közhiedelemhez. Egy felmérés szerint a többség úgy tudta, hogy a vagyon felét az özvegy örökli, míg a másik felén osztoznak a gyerekek.

Ez bizony nem így van! Az özvegy a vagyonnak csak az egy gyerekre jutó részét örökölheti meg.

kozjegyzo_portal.jpg

Kép: közjegyző portál

Ha már a tévhiteknél tartunk, említsük meg, hogy egy felmérés szerint a résztvevők fele azt hitte, hogy az élettársak automatikusan örökölnek egymástól.

Hát, bizony ez sem igaz! Az élettárs nem lehet törvényes örökös.

A házastárssal ellentétben még a közösen lakott lakásra sem szerez automatikusan haszonélvezeti jogot. Legrosszabb esetben az elhunyt élettárs gyerekei akár ki is tehetik a lakásból.

A további részleteket lásd ITT

vagyis itt: https://24.hu/belfold/2022/11/27/mutatjuk-melyek-a-kozkeletu-tevhitek-az-oroklesrol/  

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr7417988856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása