Mostantól az is számít, hol rágalmaznak meg minket
2023. május 14. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Mostantól az is számít, hol rágalmaznak meg minket

Április 25-én Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és helyettese, Halász János egyszer csak „úgy döntöttek”, hogy módosítani kell a Büntető Törvénykönyvet (Btk.). Egy egyéni képviselői indítványt terjesztettek be – ez immár törvénykezési gyakorlattá vált –, miszerint ne legyen büntethető a rágalmazás és a becsületsértés akkor, ha azt sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követik el. 

Az ötlet azonban – mint azt sejthettük – nem az előterjesztők fejéből pattant ki. A Transzparens Újságírásért Alapítvány április 3-án nyílt levelet írt az igazságügyi miniszternek és a frakcióknak, mondván:

"az újságírók kénytelenek vagy öncenzúrát gyakorolni, vagy vállalni a sokszor évekig tartó, megterhelő büntetőeljárást."

Az említett, kormányközeli alapítvánnyal az a probléma, hogy valójában a nevével ellentétben egyáltalán nem transzparens, a gyakorlatban – miként azt a Media1 megfogalmazta – „összemossa a propagandistákat és az újságírókat, az előbbieket hitelesíti, míg az utóbbiakat hitelteleníti és akár hamisításokban is közreműködik.”

Egyszóval egy szépen koreografált fideszes összjátéknak lehetünk szemtanúi.

"Nem büntethető rágalmazás miatt, aki a (2) bekezdésben meghatározottakat a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására."

kocsis_varga_jennifer_24_hu.jpg

Kocsis Máté       Kép: Varga Jennifer 24.hu

Ha mindez tényleg a sajtószabadságot szolgálná, nem is lenne vele igazán bajom. De akkor egységesen vonatkozzon minden „rágalmazóra”! Vegyünk egy példát. Én itt a 24.hu oldalán leírnám, hogy „Varga Judit sáros a Völner-ügyben, mert ő is tudott mindenről”. Ezt nyilván a közügyek szabad megvitatása érdekében állítanám. Az új szabályok értelmében megúsznám a büntetőeljárást, hiszen az állításom egy híroldalon jelenik meg. Ámde, ha az írásomat később kiteszem a Facebookra és/vagy a blogomra, akkor – mivel e két utóbbi nem médium – máris számolhatok azzal, hogy Varga Judit feljelent a büntetőbíróságon aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, súlyos érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás miatt. Emellett még polgári pert is indíthat ellenem.Vagyis ugyanazt a rágalmazást a jog kétféleként ítéli meg. Hol bűncselekmény, hol meg nem az. Pont, mint a zsiráf: „ilyen állat pedig nincs.”

A továbbiakat lásd ITT

azaz itt: https://24.hu/belfold/2023/05/14/ragalmazas-becsuletsertes-btk-kocsis-mate-enyhites-buntetes-sandor-zsuzsa-velemeny/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr9418120216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása