Illés szekere
2015. február 01. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Illés szekere

Illés prófétát egy tüzes szekér forgószéllel vitte fel az égbe. A mi Zoltánunkat a forgószél, ha nem is az égbe, de televíziós stúdiókba röpítette. Mert a nagy környezetvédő szakember a médiában szeretett volna legalább egy glóriához jutni. Mondhatom, nem sok sikerrel.

 

[caption id="attachment_5524" align="aligncenter" width="300"]Illés szekerén Kép: geocaching.hu[/caption]

Már azt sem értettem, hogy a médiumok – bal- és jobboldaliak egyaránt – miért vevők bárkire, aki Saulusból Paulussá válik. Tudják vajon, hogy a Saulus szó szerinti jelentése: nagy, a Paulusé meg kicsi?

Illés Zoltán azért csak most ment neki a Fidesznek – mondta – mert nem akarta az őszi választások eredményét befolyásolni. Két kérdésem lenne. 1. Miből gondolja, hogy annyira fontos személyiség, aki miatt változtak volna a választási eredmények? 2. Ha meg olyannyira nem ért egyet a Fidesz környezetvédelmi politikájával, ahogy most elmondja, akkor miért volt olyan fontos neki pártjának győzelme?

[caption id="attachment_5527" align="alignleft" width="205"]Választások Kép: www.frisss.hu[/caption]

 

Tudom, hogy az emberek politikai memóriája körülbelül három hét (nem én találtam ki, ezt egyszer Kéri László mondta). Ezért én most megpróbálnám kicsit meghosszabbítani a visszaemlélkezés idejét. Felidézni, milyen is volt a mi Zoltánunk akkor, amikor még – miniszterként, majd államtitkárként – eszében sem volt a nyilvánosság előtt kritizálni az ő szeretett pártját.

 Bár nem vagyok igazságos. Illés maga mesélte el a napokban azt a hősies tettét, hogy egy parlamenti szavazáskor kilépett a teremből, hogy a jegyző azt mondhassa, Illés nincs jelen, majd amikor ez elhangzott, visszalépett. A mi Zoltánunk szerint ez egy „gyönge nem-et” jelentett. Szerintem meg egy tele nadrágot.

 

[caption id="attachment_5528" align="aligncenter" width="111"]Illésnek tele volt a nadrágja Kép: canstockphoto.hu[/caption]

De nem szeretnék leragadni Illés mostanában közkinccsé tett hőstetteinél. Talán az engem ismerőknek már feltünt, hogy meglehetősen sokat foglalkoztam, foglalkozom a 2010. október 4-i vörösiszap katasztrófával, mint Magyarország legnagyobb iparinak mondott katasztrófájával. Illés akkor éppen államtitkári rangban tette-vette magát a kiszakadt iszaptározó helyszínén. Az már szinte szóra sem érdemes, hogy 6 nappal a katasztrófa után Illés „szafarit” rendezett az újságíróknak a tönkrement X. számú tározó tetején (Index – 2010. október 10.)

[caption id="attachment_5530" align="alignleft" width="300"]Illés szafarit rendez a vörösiszap tározó tetején Illés és a sajtó
Fotó: index.hu[/caption]

Hősiesen, maszk nélkül állt a kamerák elé, nevét többször angolul is elbetűzte, nehogy a külföldi újságírók rosszul írják le. Magyar és ékes angol nyelven is közölte, hogy újabb iszapömlés lesz, ami 1000 méterig fog kiterjedni. Na, ettől kezdve szakértőként tisztelhetjük. Mit tesz Isten, nem lett újabb iszapömlés. Szerencsére. Azt is szakértette, hogy a tározó északi oldala össze fog omlani, „vagy holnap, vagy két hét múlva, de a repedések miatt végül leomlik”. Ez se jött be. Ugyancsak szerencsére. E drámai bejelentések után a zagytározó tetején, a vörösiszap mellett adott „állófogadást” a sajtó részére: kis szendvicsekkel, kaláccsal és ásványvízzel kínálta meg őket. Ez igazán jó ízlésre és kifinomult lélekre vall.

Végül is nem olyan rossz, ha az országnak egy ennyire „hozzáértő” környezetvédelmi államtitkára van. Mert akkor csupa kellemes meglepetés éri az embert. Illés ugyanis azt is megjósolta, hogy a katasztrófa miatt az élővilág rehabilitációja hosszú évtizedeket vehet igénybe. Ehhez képest két, azaz kettő év után helyreállt a természeti környezet.

 

[caption id="attachment_5531" align="aligncenter" width="300"]Fotó: veol.hu Fotó: veol.hu[/caption]

Illés volt az, aki a katasztrófa másnapján leállíttatta a gyárat. Ez az intézkedése valamennyi – valóban – hozzáértő számára teljesen érthetetlen és megmagyarázhatatlan volt. Tíz nap telt el, mire meg tudták győzni, hogy intézkedése a természeti mellett humánkatasztrófához is vezet. A gyárat így az utolsó pillanatban még újraindíthatták, ami – persze más tulajdonosi felállásban – azóta is működik.

[caption id="attachment_5532" align="alignleft" width="300"]Illés leállíttatta a gyárat Kép: nava.hu[/caption]

Illés Zoltán volt az, aki – persze csak Orbán után – napokkal a katasztrófa után már „tudta”, ki a felelős. Persze, hogy a MAL Zrt. és annak tulajdonosai, vezetői és munkásai. Később a tulajdonosok rágalmazási pert is indítottak ellene a nyilvánosság előtt tett számos valótlan állítása miatt.

És Illés Zoltán volt az is, akinek a felügyelete alá tartozott az a környezetvédelmi felügyelőség, amely két héttel a gátszakadás előtt ellenőrizte az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározóját és ott mindent a legnagyobb rendben talált. A felügyelőséget az a Zay Andrea vezette, aki Illés egykori személyi titkára volt. Ja, és el ne felejtsük, Illés kinevezettje környezetvédelmi tapasztalatait az andornaktályai Búbos Banka Környezetvédő Körben szerezte. De Illés szerint Zay Andreának vezetési tapasztalata is van, amit viszont a Magyar Televízióban és a közoktatásban szerzett. Ja, így már egész más! Az persze fel sem merült az akkori államtitkár úrban, hogy ha egy gyár működését a hatóságok teljesen rendben lévőnek találják, akkor azért csak megkérdeznénk, vajon ki a hunyó. Már ha van hunyó egyáltalán.

 

[caption id="attachment_5533" align="alignright" width="300"]A Búbos Banka környezetvédője Fotó: nava.hu[/caption]

Illés 2010-ben, államtitkárként vajon nem tudta, hogy ha a vörösiszap katasztrófát nem varrják azonnal a MAL nyakába, akkor hatalmas pénzeket kaphattak volna az Európai Unió vis major alapjából? Persze lehet, hogy az EU ennek fejében a környezettel kapcsolatos jogszabályokat és az eljáró hatóságokat – köztük persze a Búbos Banka félét is – alaposan megvizsgálták volna.

Az akkori államtitkár azt sem tudta, hogy a MAL-ra kiszabott - 135 milliárd forintos - irdatlan összegű környezetvédelmi bírság önmagában is alkalmas arra, hogy tönkretegye a mintegy ötezer embernek munkát adó céget? Nem Illésen múlt, hogy a bíróság a környezetvédelmi hatóság határozatának végrehajtását felfüggesztette – vagyis nem kell ezt az összeget az államnak addig befizetni, amíg a bíróság nem tisztázza az ügyet. Ez a tisztázás még ma is folyik.

De ez sem volt elég. Az Illéshez tartozó hatóság ezen felül még egy 19 milliárd forintos környezetvédelmi bírságot is kiszabott a MAL Zrt.-re. Illést – mostani forradalmi felbuzdulásában - valószínűleg már nem is érdekli, hogy az egykor általa felügyelt hatóság éppen napjainkban veszítette el ezt a pert.

[caption id="attachment_5534" align="alignleft" width="300"]Közigazgatási bíróság Kép: galeriasavaria.hu[/caption]

 

Abbahagyom, mert félek, túl hosszúra nyúlna Illés Zoltán „szakértelmének” dicsőítése. Hiszen azt én eddig csak egyetlen – bár nem kis horderejű – eset kapcsán firtattam.

 

 

 

Ne vessenek hát meg, ha nem szöknek könnyek a szemembe a megrendüléstől, amiért ez a Saulus most Paulussá próbál válni.

 

[caption id="attachment_5535" align="aligncenter" width="300"]Illés Saulusból Paulus akar lenni Illés Zoltán
Fotó: hirpress.hu[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr77443170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása