Libikóka
2016. május 13. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Libikóka

Alig egy hónappal ezelőtt döntött úgy a Kúria , hogy az Magyar Nemzeti Bank alapítványai közpénzt kezelnek, ezért adataik nyilvánosak. A döntés óta folyamatosan dagad az MNB körüli botrány. Most pedig arról hoztak döntést, hogy a kormány kvóta ügyben feltett kérdése - „akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”- alkalmas népszavazás kiírására.

kvotasz-meteon_org.jpg

Kép: meteon.org

E két döntést olvasva jutott eszembe, amit egy „accatone” néven írt blogban olvastam: „A libikókán ketten ülünk, és ha arról valamelyikünk leugrik, akkor a másik a földre zuhan és összetöri magát. Innentől kezdve a tét a lehető legnagyobb - életben maradni.” Mert az az érzésem, hogy a Kúria kvóta ügyben hozott döntése a korrekt jogi értelmezés helyett az „életben maradást” szolgálja. Az MNB ügyben eléggé kihúzhatták már a gyufát ahhoz, hogy most kompenzáljanak.

libikoka-hu_123rf.jpg

Kép: hu.123rf.com

Elég sok baj van ugyanis a kormány népszavazási kérdésével. Hogy megértsük a bajok gyökerét, néhány mondatot idézek az Alaptörvényből.

„Nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.”

Az EU létrejötte már eleve nemzetközi szerződések sorozata, Magyarország pedig több ezer oldalas csatlakozási szerződést írt alá. Vessenek a mókusok elé, ha ez nem a tagállamokkal és magával az EU-val kötött nemzetközi szerződés.

mokus-napipoen.jpg

Kép: napipoen.com

„Az Európai Unió joga… megállapíthat általánosan kötelező magatartási szabályt.” Erre ugyanis a tagállamok felhatalmazást adtak. Emellett számos területen vállaltak együttműködést. Nem fogják elhinni: az egyik ilyen együttműködési terület éppen az egységes menekültügyi és bevándorlási politika.

„Országos népszavazás tárgya az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdés lehet.”

Miként tartozhatna a parlament hatáskörébe egy olyan kérdés, amelyben nincs joga dönteni? Azért nincs, mert az EU csatlakozási szerződés aláírásával szuverenitásának egy részéről önként és dalolva lemondott. Még az egykori Fidesz is így dalolt 2004. május 1-én: "Legyen hát ez a nap, Európa újraegyesülésének dátuma, a közös remény és közös ünneplés napja. A közös reményé és ünneplésé, hiszen mindnyájan megdolgoztunk érte." 

eu-nograd_hu.jpg

Kép: nograd.hu

A Kúria nem értett egyet az egyik kérelmezőnek azzal az álláspontjával, amely kizárólag „az EU döntéshozatala, szervezete és működési rendje szempontjából vizsgálja a népszavazás megengedhetőségének kérdését.

Na, ebben igazuk van. Hisz van nekünk egy népszavazásról szóló törvényünk is. Abban az szerepel, hogy „a népszavazásra javasolt kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy arra egyértelműen lehessen válaszolni, továbbá … hogy az Országgyűlés el tudja dönteni, terheli-e jogalkotási kötelezettség, és ha igen, milyen”.

Emlékszünk, a kérdésben szerepel a „kötelező betelepítés” fogalma. Ezzel mindössze két apró probléma akad. Az még hagyján, hogy a „betelepítés” kifejezés egyetlen jogszabályban sem szerepel, vagyis jogilag értelmezhetetlen, definiálatlan fogalom. Sebaj, majd elmagyarázzuk ezeknek a kis buta EU-soknak. De azt hogy magyarázzuk el nekik, hogy olyasmiről népszavazunk, amit elő sem írtak. Mert ők mindössze annyit akarnak, hogy kijelölhessék, hogy melyik ország hány esetben folytassa le a menekültügyi eljárást, vagy ha ezt sem vállalja, akkor járuljon hozzá a költségekhez.

betelepites-naplo_hu.jpg

Kép: naplo.hu

De hogy mennyire egyértelmű kifejezés a „betelepítés”, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Székely László ombudsman még decemberben az Alkotmánybírósághoz fordult a „migránsok emberi jogainak” védelmében. Szerinte ugyanis az EU „kollektív kiutasítást”, azaz kitelepítést valósít meg.

Ez már nem is libikóka. Körhintába ültetnek itt mindenkit.

korhinta-foodtruckshow_hu.jpg

Kép: foodtruckshow.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr448715208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsanna Heltai 2016.05.14. 17:30:10

Kevesen vagyunk, akik ezt átlátjuk, de sokan,akik csak azt értik, azt akarják hallani, h ide idegenek ne jöjjenek és orbán megvédi a hazát. Ez több, mint tragikus.
Az ország erkölcsi, tudati állapota még talán sosem volt ilyen rossz.

Kampfer 2016.05.17. 12:20:55

Tisztelt bírónő!

Egy észrevétel és egy jótanács, talán segít! Előbb a jótanács:

Nem azt kell(ene) megértetni az emberekkek, hogy a fidesz (vagy akár az orbán) rossz, hátrányos vagy akár kártékony az országnak! Ezt nagyon sokan pontosan tudják és látják! Azt kell(ene) megmutatni a választóknak, hogy bármely más politikai erő jobb lenne! No, itt van a hiba, ez nem sikerül és azt kell mondjam, hogy jogosan. Magam is azt gondolom, hogy az ún. 'demokratikus' ellenzék (megalol...) pártjai együtt is és külön is simán vállalhatatlanok, körökkel kártékonyabbak és veszélyesebbek, mint a fidesz és a korrupciója!

Az észrevétel:

Lehet 'jogászkodni', böngészni a szavakat, az ostoba eu-s hülyeségekkel példálózni, de nem sok értelme van. Én itt kérném bírónőt, hogy idézze (linkelje be), hogy a 2004-es csatlakozást rögzítő szerződés mely pontja, mondata jogosítja fel az eu-t, hogy ide jogi kényszerrel migránsokat telepítsen le!!!!! Konkrétan!
Választópolgárként azt gondolom, hogy egy junckernek, vagy az eu bármely más vezetőjének SEMMI kompetenciája azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon a magyar állam kinek ad tartózkodási, letelepedési engedélyt vagy akár menekült vagy oltalmazott státuszt! Az ezzel kapcsolatos nemzetközi egyezmények simán elavultak és használhatatlanok, az élet pár év alatt felülírta őket! Ergo a magyarok biztonsága érdekében amelyik nem szolgálja az érdekeinket, azt egyszerűen fel kell rúgni! Vagy csak eltekinteni az alkalmazásuktól. Tudom, hogy ön é (elv)társai (havashenrik, jeneiorsika, kálmánolga, rónaiegon, kovácslászló stb.) alig várják, hogy mindenféle migránsokat ezerszám idepakoljanak, de talán észre kellene már venni, hogy kampány ide, kampány oda, az épeszű emberek ezekből a migránsokból egyáltalán nem kérnek!
Továbbá sajnálom, hogy ön évek óta konzekvensen elfelejt valamit! Ugyanis nem az emberek kell létezzenek és éljenek a törvényekért, hanem a törvényeket kellene hozni az emberekért és a társadalomért! Ezt ön és a barátai konzekvensen elfelejtik! (És ezzel nem mondom azt, hogy a kormány másként tenne, dehogy tesz másként...!)
Az adott helyzetben az egyetlen épeszű megoldás, hogy MINDEN eszközzel meggátoljuk, hogy ide ezekből a migránsokból akár csak egy is idejöjjön! Ezekre semmi szükség, amíg nincsenek itt, addig nagyon sok gonddal kevesebb!
Az eu által hangoztatott szolidaritásról pedig csak annyit, hogy aki tavaly tavasszal kinyilvánította, hogy nem akar ezekből egyet sem, majd másvalaki idehívta a migránsokat, majd azokat erővel (joggal) szét akarja teregetni, az egyértelműen és világosan is a FELELŐSE ennek a konfliktusnak! Ez pedig a merkel és a politikai csatlósai (juncker és a többiek)! Ezért Magyarországnak SEMMILYEN szolidaritási kötelme vagy felelőssége nincs! Mit tett a merkel a határok védelméért? Vagy a juncker? Milyen intézkedéseket hoztak??? Semmit! Keverték a kártyákat hónapok óta!
Azt pedig a jeneiorsolyák (phejjjjj) sosem fogják tudni megmagyarázni, hogy aki napokig sátrazhat bántatlanul, háborítatlanul a kerítés túloldalán a szerb oldalon, az miért menekült? Mitől menekül? Ki bántja őt a szerbeknél? Senki? Akkor nem menekült, viszlát! Meg kell értetni ezekkel, hogy nem akarjuk, hogy itt legyenek, semmi szükség rájuk és ha ez nekik nem érthető, akkor erőt KELL alkalmazni, ha mégis saját fejük után akarnak menni! A bombák elől a török határon át kellett menekülniük! Onnan ezek már csak közönséges migránsok, semmi egyebek! Szomorú, ami velük történt, de az még szomorúbb lenne, ha itt is hasonló helyzet alakulna ki, mint a fritzeknél! Ezt nyugodtan meg lehet kérdezni egy népszavazáson! És SENKIT SEM KELL ÉRDEKELJEN, hogy ez az eu szerint vagy az áruló fodorgáborok szerint jogszerű-e vagy sem!
Épp elég bajunk van itthon ezek nélkül is, egy migráns sem hiányzik ide, ilyenek pedig főleg nem! Abban igaza van a Jobbiknak, hogy ezt a népszavazást már tavaly meg kellett volna tartani, most már inkább az Alaptörvény kellene módosítani. Sajnos ez a kormányzat ostobaságát és a szűklátókörű politikai gondolkodásukat igazolja. Ez is tény.

Ön írta:
"Miként tartozhatna a parlament hatáskörébe egy olyan kérdés, amelyben nincs joga dönteni?"
Amennyiben ez így van, akkor ezt azonnal meg kell szüntetni! Ebben az adott ország parlamentje illetékes, más nem!

"Azért nincs, mert az EU csatlakozási szerződés aláírásával szuverenitásának egy részéről önként és dalolva lemondott."
Egyrészt, ez anno nem nagyon volt 'reklámozva', másrészt a KONKRÉT írott szöveget megkérném bírónőt, hogy idézze vagy linkelje be! Ha ez így van, akkor ez egy azonnali érv, a kilépés mellett!

Továbbá azt állítani, hogy mindez csak az 1290 migránsról szól, egyszerűen netto HAZUGSÁG, közönséges hazudozás! A kovácslászló és a jenei ebben élenjártak! Immár nincs felső határ definiálva! Ezt sem nagyon kommunikálja az ún. 'demokratikus' oldal (megalol)!
Köszönöm esetleges válaszát!
Kamp.

Kampfer 2016.05.17. 12:36:08

@Zsuzsanna Heltai: "Kevesen vagyunk, akik ezt átlátjuk, de sokan,akik csak azt értik, azt akarják hallani, h ide idegenek ne jöjjenek és orbán megvédi a hazát."

Tulajdonképpen mit is kellene pontosan 'átlátni'??? Sokan nem azt értik vagy tudják, hogy az orbán védi a hazát és ő a nemzetmentő! Egy fenét! Sokan nagyon jól tudják, hogy az orbán az rossz, korrupt és hazudik. De azt is tudják, hogy jelenleg az ő politikája az (valamint a Jobbiké), amely egyértelműen deklarálja, hogy ide EGYETLEN MIGRÁNS SE jöjjön! Amíg ezt nem látja világosan a túloldal, addig folyton szögbe fog rúgni, nem fog tudni kilépni a saját korlátai közül.

"Ez több, mint tragikus." Valóban az! Egyaránt tragédiája a fidesznek és az ún. 'demokratikus' ellenzéknek (megalol)! Konzerválja a politikai erőviszonyokat (lásd fentebb)!

"Az ország erkölcsi, tudati állapota még talán sosem volt ilyen rossz. "
Ez egyrészt szubjektív megítélés kérdése, pro és kontra vélemények hangozhatnának el mindkét oldal részéről. Másrészt meg tudná válaszolni azt a kérdést, hogy ezek a tragikus állapotok mennyiben javulnának 1-3-5-10-50 ezer migráns idetelepítésével??? Mit javítana a helyzeten egy ilyen manőver? A társadalom sem kér belőlük, a kormányzat sem akarja őket itt látni és a migránsok sem akarnak itt maradni. Akkor mit javítana ezen egy ostoba döntés még ostobább végrehajtása?
Továbbá a tavaly októberben elfogadott 160 ezer migráns közül eddig még a kettőezret sem haladta meg az áttelepítettek száma! Ha egy működő rendszerről beszélnénk, talán lehetne észérvet hozni mellette! De egy NEM MŰKÖDŐ rendszert erőltetve, csak politikai konokság okán erőltetni, ahogy azt az eu teszi, közönséges ostobaság! Ebben pedig még akkor is butaság részt venni, ha adott esetben támogatná a társadalom a migránsok betelepítését. De (szerencsére) már a nyílt táborok jogosságát is megkérdőjelezik az emberek!
Üdvözlettel:
Kamp.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.05.17. 12:43:41

@Kampfer: Sajnos azzal egyetértek, hogy a demokratikus baloldal nem alkalmas a Fidesz leváltására. Ennek sok oka van, de a véágeredmény jelenleg ez.
A többivel azonban nem tudok egyetérteni.
Az EU-ba történt belépés a csatlakozási szerződés aláírásával azt jelenti, hogy bizonyos dolgokban az Unió bizottságai, a miniszterek tanács, az EU tanácsa hozhat döntéseket, amelyek a tagországokra kötelezőek. Mindez az Európai Unió szerződéseiben egyértelműen megtalálható.
europa.eu/about-eu/institutions-bodies/council-eu/index_hu.htm
de számos más helyen is tanulmányozható az EU felépítése és döntési jogköre.
Persze, akár ki is lehet lépni az EU-ból, de akkor bizony a milliárdos EU pénzforrásokról is le kell mondani. Márpedig az elmúlt évek beruházásai szinte kivétel nélkül EU-s forrásokból jöttek létre. Ezek a tények.
És nem hazugság az 1290 menekült. Jelenleg erről van szó. Ráadásul még csak nem is arról, hogy be kellene fogadni ezt az 1290 embert, hanem mindössze arról, hogy Magyarországnak kellene elbírálni a menekültkérelmüket. Vagyis Magyarország dönt arról, hogy valóban menekültek, és befogadjuk őket, vagy gazdasági bevándorlók, akiket nem kell befogadni.
Ezen a táblázaton jól látható, hogy eddig összesen hány menekültet fogadtunk be:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnvn001.html
2012. óta (3 és fél év alatt) összesen 68 embert.
Ön mit szólt volna ahhoz, ha 1956-ban az osztrákok ugyanígy viselkedtek volna azzal a kétszázezer magyarral, akik innen oda menekültek?
Üdvözlettel

jog-ász 2016.05.17. 13:02:11

teljesen felesleges jogi kérdéseken vitatkozni, a min.elnök három hete úgy nyilatkozott, hogy ez a népszavazás számára nem jogi, hanem politikai kérdés, azaz az eredményével végig szeretné kampányolni az eu-t, és a választók akaratára hivatkozva befolyásolni brüsszelt a menekültválság megoldásában..könnyen lehet nyugaton is alakítani a közhangulatot, mert a németek osztrákok is azt tapasztalják(a sajtó erre még rá is segít) hogy a több évtizedes munkával elért jólétük veszélybe került, ott is emberek élnek, nem csak itt..egy erős politikai kommunikáció meghátrálásra kényszerítheti brüsszelt is..merkel is változtatott a politikai kommunikációján, az osztrák kancellár lemondott, a britek pénzt adnak arra, hogy a menekültek calais-ban maradjanak, a dánok, svédek finnek megvágják a szociális juttatásaikat és határellenőrzést tartanak..teljesen mindegy hogyan jogászkodunk, a döntéshez vezető út ilyen módon befolyásolható.
jogilag csak még egy szempont: az ab több döntésében is kifejtette hogy az eu-s jog nem nemzetközi jog, az a belső jog része, közvetlenül vagy közvetetten hatályosul a tagállamokban.

Kampfer 2016.05.17. 19:36:09

@Dr. Sándor Zsuzsa: Köszönöm a válaszát, bírónő! A hivatkozást is köszönöm, meg is néztem. Nos, közvetlenül a csatlakozási szerződés szövege lenne a lényeg, abban is utalás arra, hogy joga van-e egy ilyen szervezetnek az adott ország parlamentjétől függetlenül megszabni azt, hogy ki és milyen alapon tartózkodhat az adott ország területén. Reméljük, hogy avatott szakemberek (talán Gaudi úrék vagy Morvai Krisztina, mint jogászok) meg tudják találni ennek a kérdésnek a 'gyenge' pontjait! Amennyiben ez semmilyen módon nem lehetséges, akkor valóban napirendre KELL venni a kilépést, de BÁRMILYEN eszközzel meg kell akadályozni, hogy ide migránsokat hozzanak a magyarok akarata ellenére! Ez NEM LEHET semmilyen uniós bizottság hatásköre, vagy ha az, akkor ezt a helyzetet azonnal meg kell szüntetni!

"Persze, akár ki is lehet lépni az EU-ból, de akkor bizony a milliárdos EU pénzforrásokról is le kell mondani."

Ha jól tudom, 2020 után a kohéziós alapoknak egyébként is annyi. A mezőgazdasági területalapú támogatásokat pedig teljesen átszervezik, ha marad is, a mértéke csökkenni fog. Addig pedig bizonyosan minden eszközt be fognak vetni, hogy pénzügyileg zsaroljanak minket a migránsok befogadásának érdekében. Ergo jó eséllyel szinte mindegy is lesz a kérdés. Akkor bukjuk a pénzt inkább úgy, hogy egy migráns SE tette ide be a lábát!

"És nem hazugság az 1290 menekült. Jelenleg erről van szó." Sajnos az, mivel deklaráltan nem hajlandó egyetlen eu-s illetékes sem felső határt definiálni! A körülmények ismeretében pedig az 'állandó elosztási mechanizmus' egyértelműen egy felső határ nélküli betelepítési kvótát jelent a gyakorlatban! Ezt nem reklámozzák eléggé sajnos sehol sem!

"Ráadásul még csak nem is arról, hogy be kellene fogadni ezt az 1290 embert, hanem mindössze arról, hogy Magyarországnak kellene elbírálni a menekültkérelmüket."

Szerintem mindenki jól tudja, hogy ha ezek egyszer ide bekerülnek, akkor a jóisten se tudja majd őket kipaterolni innen! A legjobb megoldás, ha nem is kerülnek ide még csak elbírálás okán sem! Továbbá az is biztos, hogy a jeneiorsolyák, fodorgáborok és rónaiegonok krokodilkönnyekkel bömbölnék tele a vilásajtót minden egyes elutasított migráns miatt! Ezt meg KELL gátolni, ha kell, falakkal vagy aknazárral is!

"2012. óta (3 és fél év alatt) összesen 68 embert."

Ez egy nagyon örömteli adat, engem megnyugtat, hogy nem szórjuk az engedélyeket nyakra-főre!

"Ön mit szólt volna ahhoz, ha 1956-ban az osztrákok ugyanígy viselkedtek volna azzal a kétszázezer magyarral, akik innen oda menekültek?"

Teljesen jogos a felvetése, sokadik alkalommal is igyekszem megvilágítani a különbségeket és a csúsztatást!
1. A magyarok hónapokig éltek (zárt) lágerekben, mielőtt egyáltalán elkezdhették az életüket az adott országban, vagy másutt. Családom ismeretségi körében is volt olyan, akit visszatoloncoltak '57-ben büntetett előéletre hivatkozva. A tag visszajött, majd '61-ig itthon börtönben volt, kiengedték és segédmunkásként dolgozott egy vidéki TSZ-ben.
2. A magyarok nem álltak neki a sámánok vezetésével ősi vallásuk ráerőltetésének, nem álltak neki háborogni, hogy a templomok mellett kunhalmokat kell építeni!
3. A magyarok döntően nekiálltak dolgozni, tanulni, megtanulták az adott ország nyelvét.
4. Tudtommal a magyarok nem álltak neki fesztiválokon német és svéd nőket 'k*rogatni' és taperolni, kifosztani csoportosan!
5. Tudtommal a magyarok az adott ország társadalmába tudtak integrálódni kulturális, gazdasági és szociális értelemben is.
6. Tudtommal a magyarok értékrendjével, társadalmi szokásaival az ilyenkor szokásos mértéken túl nem volt problémája a befogadó társadalmaknak.
7. Tudtommal a magyar oktatási rendszerben tanult szakemberek akkori tudása és képesítései releváns alapot jelentettek az akkori külhoni gazdaságban és munkaerőpiacon történő elhelyezkedés szempontjából!
8. Tudtommal a magyar migránsok jóval nagyobb arányban álltak teljes családokból, nem volt 80%-uk katonakorú 'fiatal'!
És a kérdésére a válaszom: nagyon rosszul érezném magam, ha a magyarokról mindazok elmondhatóak lettek volna, mint ezekről a migránsokról! Akkor az akkori társadalmak részéről teljesen jogos és érthető lett volna a kirekesztés és a kitoloncolás!
Mindezek alapján talán bírónő is megérti, hogy némi indulattal viseltetek az ilyen párhuzamokkal szemben!
Egy kollégám és barátom nagybátyja '58-tól élt Malmöben. Integrálódott, dolgozott, megtanulta a nyelvet. De mindig 'a magyarként' maradt meg a környezetében, sosem fogadták el teljes mértékben. A 2000-es évek elején többször is említette az elviselhetetlen körülményeket, a muszlim migránsok miatt! Aki tudott, költözött a közelükből. Ő akkor költözött vissza Magyarországra. Akkorra már volt összehasonlítási alapja a svédeknek arról, miben más a magyar, a cseh, a horvát és ezek a migránsok! Ott ez már másfél évtizede is kérdés volt, ha el is hallgatták! Nem kellene ezt megvárni, bírónő! Nincs erre szüksége az országnak! Talán a jeneinek...?
Üdvözlettel:
Kamp.
süti beállítások módosítása