„Hol zsarnokság van…”
2017. október 07. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

„Hol zsarnokság van…”

"Ott zsarnokság van szögesdrótnál jobban butító szólamokban…” (Illyés Gyula, 1950.)

„A bírói kinevezési folyamat a bíró kar teljes nyilvánossága előtt zajlik, ezért végképp nincs lehetőségem arra, hogy hatalmammal visszaéljek.” (Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, 2012. Népszabadság)

„Tisztelt Munkaügyi Bíróság! Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a megpályázott bírói státuszt személyválogató módon nem velem, vagy a pályázati rangsorban hátrébb álló kartársaimmal kívánja betölteni.  Ezáltal a jogot társadalmi rendeltetésével össze nem férő módon, visszaélésszerűen gyakorolja.” (Vasvári Csaba, 2017. szeptember 19.)

hando-hvg.jpg

Handó Tünde, az OBH elnöke     Kép: HVG

Úgy gondolom, az utolsó idézet némileg bővebb magyarázatot igényel. Vasvári Csaba a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája. Szakmai érdemeit maga Handó ismerte el idén nyáron, amikor „címzetes törvényszéki bíró” címmel tüntette ki. Számos bonyolult ügye között szerepelt az UD Zrt-s megfigyelési ügy, melyben felmentette Szilvásy Györgyöt. (Lehet, hogy ez a baj vele?)

vasvari-index_hu.jpg

Vasvári Csaba bíró Kép: Index.hu

Vasvári pályázatot nyújtott be a Fővárosi Ítélőtábla egyik bírói posztjára. Az (ál)demokrácia jegyében a bírák is véleményezik a pályázatokat, ők Vasvári pályázatát az első helyre sorolták. Ekkor Handó eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, azzal a valótlan indokkal, hogy tulajdonképpen nem is akarja betölteni a meghirdetett állást. Ám eközben újabb pályázatot írt ki. Vesztére ezt is Vasvári nyerte, így az elnök asszony ezt is érvénytelenítette, ám erről a pályázót még csak nem is értesítette. Majd Handó harmadjára is nekifutott és kiírt egy harmadik pályázatot. Ezzel saját maga tette nyilvánvalóvá, hogy korábban hazug indokolást közölt a pályázóval.

„Handó Tünde alperes a jogszabályokat sorozatosan és visszatérően megsértette, jogával visszaélt, ezért az ügyben hozott határozatai jogellenesek” – áll Vasvári Csaba keresetében. Egyúttal kérte a bíróságtól, hogy a jogellenesen kiírt új pályázati eljárást függessze fel. Ha ugyanis ezt nem teszi, mire valamelyik munkaügyi bíróság elbírálja a keresetet – mit tesz isten - valahogy „betöltődik” az az álláshely.

Lehet persze, hogy Vasvári nem eléggé „vezénylő tábornok” típus, mert Handónak ez az ideálja, mint nyilatkozta korábban a HVG-nek. Akkor hát kard ki kard, Csaba!

tabornok-filmtett_ro.jpg

George C. Scott a "Tábornok"  Kép: filmtett.ro

Handó nem először gyakorolja ezt a trükköt, de most először perelték be miatta. Végre!

Korábban hárman is pályáztak a Fővárosi Ítélőtábla elnöki posztjára. Handó azonban akkori helyettesét, Ribai Csillát akarta látni az elnöki székben, ezért a pályázatot érvénytelenítette. El is érte, amit akart: ma Ribai a tábla elnöke.

ribai_cs-birosag.jpg

Ribai Csilla még mint az OBH elnökhelyettese (mellette Áder János, Handó Tünde) Kép: Bíróság

Ennél is durvább volt a Szombathelyi Törvényszék elnökének kinevezése. Ő ugyanis nem is pályázott, szemben másik három pályázóval, akiknek pályázatát Handó a szokásos módon érvénytelenítette. Ez a recept jól bevált a szegedi, zalaegerszegi, pécsi és fővárosi elnökök kiválasztásánál is.

De az OBH elnökének fontosabb dolga is van, mint holmi jogszabályokkal pepecselni egy-egy vezetői pályázat kapcsán. Eddig sikerült több mint 12 millió forintot elköltenie „stratégiai megállapodást” kötve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel. Nyolc millió forint volt a „bugyi-rendelet”, a talár-pályázat viszont csak alig 4 és fél millióba került. Születtek is remek dizájnok, cifraszűrre, koronázási jelképekre hajazó, sújtásos, zsinóros, hímzéses talár-tervek. Érdemes megnézni őket a http://birosag.hu/media/aktualis/lezarult-talarpalyazat oldalon. Nem hiába tartott talártörténeti előadást az erre felkért egyetemi adjunktus!

talar.jpg

 

talar2.jpg

 

 Béla Eszter pályázata  - birosag.hu

Igaz, ha meg is valósítják valamelyik tervet, alig 100 milliócskába kerülne. De a lényeg az, hogy „a pályaművek Varga Edinát, a Kúria művészeti vezetőjét is megihlették”- írják a honlapon. Hogy miért kell művészeti vezető a Kúriára? Biztosan ez is tovább növeli a bíróságok tekintélyét, miként az a „házikedvenc (kutya-cica) szépségverseny” is, melyet épp a napokban rendez meg a legnagyobb kerületi bíróság

kutya-cica-funnycoolpicturess_blogspot.jpg

Kép: funnycoolpicturess.blogspot.com

Van még lejjebb?

 

(V.H.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812937303

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tisztességes Bírói Magatartásért mozgalom megalakult 2017.11.23. 10:55:15

Képen lévő személyek balról jobbra haladva: Iván Gábor IGe a Bírói Önkény Ellen mozgalom alapítója, vezetője. Szepesházi Péter reformbíró, Ravasz László volt volt reformbíró. Utóbbiak az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség mozgalom alapítói és ve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2017.10.10. 08:29:42

Lehet ez az öltöztetési mánia túltengése, vagy kompenzálása valamely nem ismeretes indoknak?
A protokolláris szabályok, előírások teljes körű ismerete sok félreértést előzhet meg. Ide tartozik a testi, ruházati ápoltság, az illatszerek használata, evés ivás egyebek...
Az etikett - régen - pontosan előírta, hogy a spanyol udvarban a király köszöntésekor jobb lábbal előrelépve, milyen mélyen kell meghajolni, és hogyan illik meglengetni a tollas kalapot.
Ma is etikett szabályozza, hogyan kell viselkedni egy uralkodó jelenlétében.
:))

Ráth-Végh Istvánt sokszor felidézik korunk egyes történései. Nem is hinnénk, hogy 1870-ben született - annyira mai. Idézek tőle egy keveset:
"A Siegfried hősi tettein lelkesülő operalátogatók nem mindegyike tudja, hogy Wagner maga tervezte azokat a kis selyem csokrokkal és csipkékkel díszített rózsaszín, lila és sárga selyem hálókabátokat, amelyekben hősei zenedrámáit komponálta, miután zöld selyem paplana alól kibújt, és felhúzta rózsákkal kihímzett papucsait. Nem megvetendő fontosságú adat a nagy germán zeneköltő jellemrajzához!”

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.10.22. 09:34:55

Törvényszegő a Fővárosi Törvény*szék. -Jogerősen
Bírói Önkény Ellen·2017. március 12.479 olvasás
* törvénytelenségi

A Bírói Önkény Ellen Mozgalom intézkedéseinek ez az első komoly sikere. Két tőlük független bíróság által, jogerősen megállapításra került, hogy jogsértők. A jogsértés gyakorlatilag általuk történő bűncselekmény elkövetését is jelenti.

Az első fokon Székesfehérvári Törvényszék megállapította az alapperben eljáró Fővárosi Törvényszék törvények és jogszabálysértéseit.
Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla megerősítette a Fővárosi Törvényszék többrendbeli elmarasztalását és a részleteket kihagyva csak a lényeget idéznénk:
„Az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy az alperes által lefolytatott alapeljárásban történt eljárási szabálysértések a felperes tisztességes eljáráshoz való jogát sértették.”

A törvények szerint áltudós** Fazekas Sándornak a Fővárosi Törvénytelenségi-szék (de inkább már csak hokedli) elnökének kötelessége lenne az adott eljáró bíró, mégpedig Vavrikné ellen fegyelmi és-vagy büntető eljárást indítani, a mentelmi jogának a feloldásával, vagy annak a kezdeményezésével. Mivel a törvénytelenségekről tudott és ezen kívül is sok más esetben is törvénytelenül járt el ő maga is, neki pedig SOS be kellene nyújtani a lemondását.

Jelenlegi és jövőbeli sikerünk annak az alapelvünknek köszönhető, hogy nem a bírók ellen vagyunk, hanem a bírói önkény ellen küzdünk. Ebben a küzdelemben pedig már egyre több tisztességes és törvénytisztelő bíró is egy oldalon, egy érdekeltségben van velünk. Egyre több bíró szeretne egy megtisztulást és valódi jogállamot. Ahogyan mi is.

Bírói Önkény Ellen mozgalom, Iván Gábor IGe - alapító, vezető

** "A törvények szerint áltudós " a "dr."-t helyettesítő szövegrész. A “dr.” megjelölés a jelenlegi egymásnak ellentmondó törvények szerint sem jelent tudományos fokozatot. Annak használata tehát megtévesztő.
süti beállítások módosítása