Mire számíthatunk?
2014. január 05. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Mire számíthatunk?

Úgy gondolom, tájékozódni csak „tiszta forrásból” szabad. Hová is fordulhatnánk hiteles információért, ha nem a Fidesz-kormányhoz?

Január 1-jétől tovább csökken a kiskeresetű családok adója. Azok a szülők, akik eddig nem tudták igénybe venni a családi adókedvezmény teljes összegét, az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból is érvényesíthetik adókedvezményüket. Ez igaz is, meg szép is, egészen addig, amíg nem nézzük meg a tényleges számokat. De mi megnézzük. Ha egy háromgyerekes családban a két szülő együttes jövedelme 100 ezer Ft, akkor az új rendelkezésnek köszönhetően hatalmas összeg, nettó 98.500 Ft marad a családnál. Ebből az összegből öt ember igazán fejedelmi módon megélhet, majdnem 20 ezer forint jut minden családtagra. Na, jó, ha kapnak még egyéb juttatásokat is, elérhetik akár a 47 ezer Ft-ot, amiból, mint tudjuk, vezéreink szerint már meg lehet élni.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"]Meg lehet élni 47 ezer forintból Kép: agybaj.com[/caption]

Az is jó hír, hogy 2014 lesz az első év, amikor az eddigi rezsicsökkentések hatása egy teljes éven át érzékelhető lesz.

Azt azonban tudni kell, hogy nincsen „ingyenebéd”. Másutt fizettetik meg velünk a már említett kedvezményeket. Azt még egész jól elviseljük, hogy ha netán nyereménybetétünkre tárgynyereményt sorsolnának ki, annak adóalapja 1,28-szorosa lesz a megnyert tárgy szokásos piaci értékének. Vagyis ha nyerünk egy 1000 Ft-ot érő lábost, 1280 Ft után fizetünk adót és további 6 %-os egészségügyi hozzájárulást. Ennél kínosabb, hogy amennyiben megszűnik a munkaviszonyunk, az elszámoláskor kapott jövedelmünk után a szokásos adókon felül további 14 %-os szociális hozzájárulási adót is kell fizetnünk. Igaz, az eddigi, kiugróan magas végkielégítések utáni 98 %-os különadót – strasbourgi nyomásra – 75 %-ra mérsékelték.

[caption id="" align="alignleft" width="336"]Különadó Kép: m.cdn.blog.hu/orulunkvincent[/caption]

Azt javaslom az adókedvezményben részesülő kiskeresetű családoknak, hogy véletlenül se az olcsóbb, 8 százalékos cukortartalmú, illetve 25 %-nál alacsonyabb gyümölcs-, vagy zöldségtartalmú szörpöket vegyék meg srácaiknak, mert ezek adója januártól literenként 200 Ft lesz.

A vállalkozók, cégek pedig óvakodjanak attól, hogy ingatlanukat bérbeadják, mert az abból származó jövedelmük után befizetendő 14 %-os egészségügyi hozzájárulást nem számolhatják el költségként.

Nem meglepő, hogy a pénzintézetek eddigi különadóját 2014-ben sem vezetik ki. Emellett azonban az idén – bizonyos feltételek esetén – további, egyszeri különadóként, úgynevezett hitelintézeti hozzájárulást is kell fizetniük, akkor is, ha a társaság veszteséges.

Biztatásként csak annyit: a Fidesz munkacsoportja már dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen.

De ne csak a piszkos anyagiakkal foglalkozzunk. Örüljünk inkább annak, hogy gyerekeink, unokáink mostantól egyforma széklábakat fognak faragni, mint Michelangelo az Ember tragédiájának falanszter jelenetében. Ezt eredményezik a január 1-jén hatályba lépő változások. Jogi értelemben ugyanis megszűnik a piaci elvekre épülő tankönyvellátás. Az iskolák a fő szabály szerint évfolyamonként és tantárgyanként két, azaz kettő tankönyvből választhatnak. A tankönyvválasztás pedig a fenntartó egyetértéséhez kötött. Lesz itt rend és sok kockafejű gyerek.

[caption id="" align="aligncenter" width="309"]Falanszter Fotó: www.wssz.hu[/caption]

Ne feledkezzünk meg azonban az élet fontosabb területein nyújtott könnyítésekről sem! Ez után a látvány-szeszfőzdékben is adómentesen lehet pálinkát értékesíteni, mi több járulékmentes a tudományos és oktatási célra előállított alkohol is. A tankönyv-szűkét azért egy kis pálinka csak kompenzálja! Dohányozni persze továbbra is veszélyes, különösen, ha valaki a cigaretta kézi töltésére szolgáló elektromos berendezést akarna igénybe venni. Az ilyen szerszámot mostantól csakis adóraktár részére szabad értékesíteni.

Januártól névtelenül is lehet közérdekű bejelentést tenni az ombudsmannál. Szegény Horváth András ezt megvárhatta volna!

[caption id="" align="alignright" width="222"]Horváth András NAV Fotó: ATV.hu[/caption]

És még szót sem ejtettem kedvenc törvényemről: végre hatályba lépnek a szociális temetésről szóló rendelkezések. Ha magad kiásod elhunyt hozzátartozód sírhelyét – persze csak az erre kijelölt parcellában – akkor ingyen kaphatsz az államtól koporsót, kötelet, ásót, fejfát. Az csak kicsit fárasztó, hogy gyalogosan kell cipelned szegény elhunyt koporsóját, mert a temetőn belül gépjárművet nem használhatsz. Ha megszeged a szabályokat, a hagyatékodból levonják a temetés költségeit. Igaz, ha lenne hagyatékod, nem részesülhetnél a szociális temetés kegyes adományában.

[caption id="" align="alignleft" width="318"]Szociális temetés Kép: valakiblogja.wordpress.com[/caption]

Szégyenszemre büntetőjogász létemre épp a Btk. változásaira nem jutott hely és idő. Egyelőre erről csak annyit: a változás kifejezés a Btk. esetében ugyanolyan eufemisztikus szóhasználat, mint az „átkosban” volt az „árváltozásé”. Ahogy az árváltozás mindig áremelést jelentett, úgy a mai Btk.-ban minden módosítás szigorítást eredményez.

Boldog Új Évet Kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr617442898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edit Havelant 2014.01.06. 23:00:00

Édes gyermekem!!!!!! az előbbi üzenetem neked szól
süti beállítások módosítása