Bűnüldözők
2014. június 09. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Bűnüldözők

Macchiavellinek tulajdonítják, de eredetileg a jezsuita Loyolai Szent Ignác mondta, hogy a cél szentesíti az eszközt. Azóta is sokan gondolják ezt így. Például azok is, akik rokonszenveznek a Polgár (Tomcat) Tamás által vezetett „tolvajkergető” csoporttal. Érthető, hiszen biciklitolvajokat fognak el és „igazságot szolgáltatnak”, mint legutóbb, a lakásától megfosztott idős asszonynak.

[caption id="attachment_4363" align="alignleft" width="159"]Loyolai Szent Ignác Kép: vamosistvan.hu Loyolai Szent Ignác
Kép: vamosistvan.hu[/caption]

[caption id="attachment_4364" align="alignright" width="158"]Machiavelli Macchiavelli[/caption]

 Az eszköz azonban, amivel ezt a célt megvalósítják, egy jogállamban megengedhetetlen. A bűnüldözés a rendőség feladata, és munkájukat a civilek csak törvényben meghatározott formában és keretek között segíthetik. Erre a célra jöttek létre a polgárőrségek, melyeknek feladatáról és hatásköréről külön jogszabály rendelkezik. A polgárőröknek nincs hatósági jogkörük, nem alkalmazhatnak kényszerítő eszközt, nem tarthatnak maguknál közbiztonságra különösen veszélyes eszközt. Ez utóbbi alól a gázspray – és nem a gázpisztoly! – az egyetlen kivétel.

Legutóbbi gázpisztolyos akciója után büntetőeljárás indult Polgár Tamás ellen, súlyos testi sértés kísérlete miatt. Tomcat meg állítólag feljelenteti az index.hu és a 444.hu hírportált, mert cikkeikben tettét önbíráskodásnak nevezték.

Már rég leszoktam arról, hogy megjósoljam egy majdani per kimenetelét, most azonban bármiben lefogadnám, Polgár pervesztes lenne. Nem kétséges, hogy az asszonnyal kötött „bérleti szerződése” fiktív szerződés. Kétlem ugyanis, hogy Tomcat be akart volna költözni a hódmezővásárhelyi házba. Már pedig ha csak ki akarta verni a bérlőt a házból, akkor máris megvalósult az önbíráskodás. A Btk. szerint „aki abból a célból, hogy jogos, vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, e bűntett miatt 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ha pedig mindezt „fegyveresen, vagy felfegyverkezve” követi el, a büntetés 2-től 8 évig terjed.

 

[caption id="attachment_4365" align="aligncenter" width="406"]Önbíráskodás Kép: filofaktor.blog.hu[/caption]

De van itt más is, ugyancsak a Btk.-ban. „Aki mást személyi szabadságától megfoszt, e bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. És e bűncselekménynek is úgynevezett minősített esete, ha fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el, amiért már 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés a büntetés. Persze ha pusztán csak arról lenne szó, hogy tettenérnek egy biciklitolvajt és visszatartják addig, amíg a rendőrség megérkezik, nyilván nem valósulna meg ez a bűncselekmény. De a „sikereiket” bemutató videósorozaton többnyire nem erről szólnak a történetek.

[caption id="attachment_4366" align="aligncenter" width="436"]személyi szabadság megsértése személyi szabadság megsértése
Kép: ugyvedipraxis.hu[/caption]

Lusta a rendőrség, lassú az igazságszolgáltatás? Ez bizony gyakran igaz. Csakhogy nem Polgár Tamásék módszere az ellenszer. Senkinek sem jutna eszébe, hogy ha egy műtétre várva hosszú előtte a várólista, megkérje egy kedves amatőr ismerősét, hogy operálja meg, vagy netán maga végezné el a szükséges műtétet.

A rendőrség tehetetlensége, a bíróságok lassúsága (no meg a várólisták hosszúsága) össztársadalmi probléma. A megoldás a mindenkori kormány feladata. Nem teszi? „Teccettek volna” jobb kormányt választani! De az ilyen fajta „tolvajkergetés” csak újabb bűncselekményekhez és teljes anarchiához vezet.

És akkor Tomcat személyéről, a hatóságokkal történt eddigi összeütközéseiről és elfogadhatatlan „világnézetéről” még egy szót sem ejtettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr47443020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása