Egy becsületbeli ügy
2014. december 17. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Egy becsületbeli ügy

Jack Nicholsont Oscar-díjra jelölték azért az alakításáért, amit ebben a filmben nyújtott.

[caption id="attachment_5377" align="alignleft" width="263"]Jack Nicholson Kép: smokingbarrels.blog.hu[/caption]

Orbán Viktor és kabinetje viszont pályázhatna a Civil Citrom Díjra, amiért „becsületbeli ügynek” tekinti André Goodfriend feljelentését.

[caption id="attachment_5379" align="alignright" width="300"]Civil Citrom Díj Kép: civilcitrom.hu[/caption]

A kormány 11 tagjából heten jogászok. Illetve jogvégzettek. Mert nem nevezném jogásznak azokat, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs a nemzetközi egyezményekről, de még a hazai jogszabályokról sem.

Orbán Viktor azzal fenyegette meg a NAV elnökét, Vida Ildikót, hogy „ha nem indít haladéktalanul pert az amerikai ügyvivővel szemben, le fogja váltani".

[caption id="attachment_5378" align="alignleft" width="300"]Orbán fenyegeti Vida Ildikót Fotó: bumm.sk[/caption]

Attól tartok, hogy Orbán hiányzott az iskolából, amikor az 1961-es Bécsi Szerződést tanították. És akkor sem volt ott, amikor az előadás az 1965. évi törvényerejű rendeletről szólt. Ezzel tették ugyanis a Bécsi Szerződést a magyar jog részévé. Egyetlen mondatot idéznék ebből, hátha most sikerül megjegyeznie: „a diplomáciai képviselő mentes a fogadó állam joghatósága alól.”

Hangosan írom, hogy a miniszterelnök is megértse. A „fogadó állam” jelenleg mi vagyunk. André Goodfriend meg a diplomata.

[caption id="attachment_5381" align="aligncenter" width="300"]Goodfriend, a diplomata Goodfriend, a diplomata[/caption]

Sajnálatos módon így magyar bíróság nem járhat el vele szemben. Sem polgári, sem büntető ügyben. Szegény ügyvivő – hiába is piszkálta Orbán, hogy „legyen férfi”– férfiassága teljében sem mondhat le diplomáciai mentességéről. Ez alól csak küldő állama mentesíthetné. Éppen az az ország, amelyik kézzelfogható adatokkal rendelkezik a NAV-ban folyó korrupciós ügyekről. Meg is írták Orbánnak. Egy „fecnin”. Amit a diplomáciában szóbeli jegyzéknek hívnak. Szóbeli jegyzék a diplomáciában

 De bármilyen képtelenséget követel a Vezér, annak úgy kell lennie. Vida Ildikó ügyvédje, Futó Barnabás szíves tájékoztatásából tudjuk, hogy ügyfele rágalmazás miatt feljelentette az amerikai ügyvivőt a Központi Nyomozó Főügyészségen. De hogy teljes legyen az égés, jóhírnevének megsértése miatt Vida még polgári pert is indított Goodfriend ellen. Így is kell ezt, az ország nagyobb dicsőségére.

[caption id="attachment_5383" align="alignleft" width="274"]Futó Barnabás Futó Barnabás
Fotó: mno.hu[/caption]

 

Az eredményről villámgyorsan értesülnünk kell. Már persze csak akkor, ha az ügyészség ismeri a büntetőeljárási törvényt. És persze be is tartja. A törvény szerint ugyanis a feljelentést három napon belül el kell utasítania, ha „a cselekmény elbírálására a magyar hatóságnak nincs joghatósága.” Ugyanezen okból pedig a bíróságnak a polgári pert kell idézés kibocsátása nélkül megszüntetnie. Az angol ezt úgy mondja: „no case”. Vagyis: nincs ügy.

Azért egy ügy talán mégis lehetne. Még feljelentés sem kell hozzá. A Btk. szerint „aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz - ha más bűncselekmény nem valósul meg - kényszerítés bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

 

Ha Orbán kirugná Vida Ildikót, mert nem tesz feljelentést, az a jog szerint (is) fenyegetés. Ha az amúgyis megroggyant hitelű NAV elnököt képtelen eljárások kezdeményezésére kényszerítik, ezzel ország-világ előtt nevetségessé teszik. Ez aztán tényleg sérti az érdekeit. Nem bűncselekmény ez véletlenül?

[caption id="attachment_5384" align="aligncenter" width="285"]Kényszerítés bűntette Kép: privatkopo.hu[/caption]

 

Az USA-ban „impeachment” a neve annak az alkotmányos eljárásnak, amellyel a Kongresszus leválthatja az elnököt. A mi Alaptörvényünk is ismer ehhez hasonlót: a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványt. És a megindításához a parlamenti képviselőknek mindössze az egyötöde kell.

 

Ez valóban „egy becsületbeli ügy”.

....................................................................................................................

Utóirat:

Árok Kornél azóta feljelentette Orbán Viktort kényszerítés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Na, és vajon ki ellen folytatnak nyomozást? Lehet találgatni.

[caption id="attachment_5385" align="aligncenter" width="300"]Goodfriend ellen nyomoznak Kép: bevezetem.hu[/caption]

VH. 12. 14.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr557443148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Keszthelyi Gyula 2014.12.18. 13:27:38

httx://www.hirarena.com/mint-a-maffia-elkepeszto-hirhamisitasi-domping-orban-viktor-feljelenteserol_721 Ezt a feljelentést valóban egyetlen médium sem merte leközölni. Kerestem mindenhol. Ráadásul ez nagyon provokatív szövegezésű, ha nem valós tartalmú, akkor nagyon súlyos, többszörös hamis vád tényállása. Ha Orbán lép, az csapda. (Valóság bizonyítása). Ha nem lép, az öngyilkosság. (Beismerés).

Jenő Ferincz 2014.12.18. 23:22:23

Dehogynincs fogalmuk a nemzetközi jogról és a hazai jogszabályokról, kedves bírónő. Nagyon is tisztában vannak vele. De a legkevésbé sem érdekli őket. Nem véletlen az sem, hogy - bár nem lehetséges - szeretnék módosítani a 65. évi tvr.-t. És nem foglalkoznak azzal, hogy a tvr.-rel valójában ratifikálták a nemzetközi szerződést, tehát a magyar országgyűlés által nem módosítható.

Bálint László 2014.12.19. 08:43:32

Szerény véleményem szerint majd Árok Kornélt jól megbüntetik hamis vád miatt...

dr. Keszthelyi Gyula 2014.12.20. 08:34:00

Ez nagyon ingoványos talaj...Orbán nem meri kitenni saját állapotát semmiféle vizsgálatnak, cselekedeteit jogi megítélésnek. Még soha, egyetlen durva rágalmazásra sem mert reagálni. És nem is érdekli mindez, mert pénze és hatalma van, és ezekért él.

Bálint László 2014.12.20. 09:25:24

Szerintem Orbánnak nem kell semmit csinálnia az ügyben, mivel a büntetőeljárás a nyomozóhatóság feljelentésére is elindulhat. Az ügyészség majd jól megállapítja, hogy Árok Kornél feljelentése megalapozatlan és máris mehet a labda a másik térfélre... (Hogy stílusos legyek)
süti beállítások módosítása