Fidesz matek
2015. január 13. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Fidesz matek

A jogászok nem arról híresek, hogy otthonosan mozognának a matematika világában. És mégis, a Fidesz uralta parlament – bár valószínűleg maga sem tudja pontosan, hogy mit - sikerült létrehoznia egy igazi „korrelációt”. A korreláció jelzi azt, hogy két tetszőleges érték nem független egymástól.

 

[caption id="attachment_5439" align="aligncenter" width="300"]Fidesz féle korreláció Kép(let): tankonyvtar.hu[/caption]

Fordítsuk le ezt a jog nyelvére. Jelen esetben a „tetszőleges értékeket” az utóbbi hetekben-hónapokban meghozott jogszabályok jelentik. És bár valamennyihez a legkülönbözőbb magyarázatokat fűzik, én – afféle botcsinálta matematikusként – bebizonyítom, hogy ezek a törvények „korrelálnak”, vagyis korántsem függetlenek egymástól.

[caption id="attachment_5440" align="alignleft" width="275"]Jogszabályok korrelációja Kép: eurospenztargep.hu[/caption]

Kezdjük a vasárnapi zárva tartással. Ez a remek ötlet a KDNP agyszüleménye volt, a pártocska szellemiségéhez illő ájtatos indokolással. De az biztos, hogy a Fidesz nem emiatt harapott rá az ötletre. Még rá is tettek egy lapáttal: az éjszakai nyitva tartás, meg a vasárnapi és éjszakai házhoz szállítás is tilos lesz. És mivel a webshopok „négyzetméterét” nem tudták definiálniuk, az egyszerűség kedvéért nekik is tiltják mindezt. Egy dolog biztos: ez a törvény a gyűlölt multik ellen született.

[caption id="attachment_5441" align="alignright" width="300"]Vasárnapi zárva tartás Kép: vanholnap.hu[/caption]

És vajon elsősorban kiket szívatnak meg azzal, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat 0,1%-ról 6 %-ra emelik? Azokat a „napi fogyasztási cikkeket értékesítő üzleteket”, amelyeknek éves forgalma 300 milliárd forint felett van. Ez nem a reklám helye, ezért felsorolásuk helyett egységesen csak gyűlölt multiknak jelöljük meg őket.

 

[caption id="attachment_5442" align="alignleft" width="300"]Tesco bezárás Kép: index.hu[/caption]

 

Azt már kérdeznem sem érdemes, hogy kiket sújt a pláza-stop meghosszabbítása. És vajon mely cégeket céloztak meg azzal a szabállyal, hogy két veszteséges év után be kell zárniuk. Itt egy kis hiba becsúszott a számításba, mert néhány CBA-cég is belekerülhet a sodrásba. De ezt majd úgyis korrigálják.

[caption id="attachment_5443" align="alignright" width="300"]Pláza stopmeghosszabbítva Kép: elelmiszer.hu[/caption]

Sikerült még durvábbá tenni a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt: egy évvel előbbre hozták a bevezetés eredeti, 2018-as határidejét. Nehogy már a gyűlölt multiknak legyen ég egy nyugodt évük! Amúgy a törvény indokolása büszkén ki is jelenti, hogy diszkriminatívan szabályoz: „Ahhoz, hogy hatékonyan, de az EU előírásokat tiszteletben tartva tudjunk védelmet biztosítani a hazai kis- és középvállalkozásoknak, eltérő szabályokat kell alkotnunk a különböző üzlettípusokra” Kíváncsi leszek, vajon az Európai Bizottság szerint is „tiszteletben tartják-e” az EU előírásait.

 

Végül nehogy megfeledkezzünk a Fidesz legújabb és legzseniálisabb ötletéről, az autópálya díjakról. Számos magyarázat született már, hogy miért is jó ez nekünk. Bár lehetnek olyanok, akiknek így olcsóbb lesz az autózás, de – azt a többi jogszabállyal együtt értékelve - bizton megállapíthatjuk, hogy egész biztosan kiknek lesz rossz. Hiszen mely cégek települtek az aglomerációba, a budapesti és más nagyvárosok bevezető autópálya szakaszai mellé? És amelyek vásárlóinak jelentős részét a városlakók alkotják? Amelyek saját buszjárataikkal hozzák-viszik a vevőket? És amelyekhez ma már csak megyei matricával lehet kijutni? Ugye tudják a választ?

[caption id="attachment_5445" align="aligncenter" width="300"]Bécsi bevásárló központ Bocs! Ez Bécsben van!
Kép: resourceinfo.hu[/caption]

Eddig igaztalanul róttam fel jogalkotóinknak, hogy képtelenek összhangot teremteni a kapkodva meghozott jogszabályok között. Hogy azok nem csak egymással, de önmagukkal is ellentmondásokba keverednek. Mea culpa. Rossz cél érdekében képesek össztüzet nyitni az ellenségre: vesszenek a multik!

Így végre visszatérhetünk a lódenkabát, a svájci sapka, a hamis gulyás, és a Hitler szalonna, az egykori „hungarikumok” korszakába.

[caption id="attachment_5446" align="alignleft" width="191"]Hitlerszalonna Hitlerszalonna
Kép: hu.wikipedia.org[/caption]

 

[caption id="attachment_5447" align="alignright" width="145"]Lódenkabát Lódenkabát[/caption]

[caption id="attachment_5448" align="aligncenter" width="163"]A svájci sapka visszatér Svájcisapka
Kép: retronom.hu[/caption]

 

 

Utóirat:

A cikknek a Vasárnapi Hírekben történt megjelenése óta a TESCO 500 dolgozót bocsátott el. Hajrá Fidesz! Gratulálok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr447443158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenő Ferincz 2015.01.19. 02:00:01

Azt csak halkan jegyezném meg, hogy az online rendelés és kiszállítás tilalma nincs benne a törvényben, csak a nyitva és a zárva tartás. Az online rendelést egyébként sem lehet nyitva- és zárva tartással szabályozni. Különös érdekessége ennek az egésznek, hogy a megrendelést vasárnap, ill. éjszaka a minisztérium sem kifogásolja a saját törvényükkel a legcsekélyebb mértékben sem összhangban lévő állásfoglalásukban, pusztán a kiszállítást. Ez meg hogy nézne így ki? Egy szolgáltatás egyik fele lehetséges, a megrendeléssel semmi baj, ha a tiltott időben történik, csak ugyanennek a szolgáltatásnak a másik lába, a teljesítés nem történhet meg? Elválasztjuk egymástól a megrendelést és a teljesítést? Amúgy pedig, amit a megyei matriva kapcsán különösen elítélek az az, hogy a rokkantak is megszívhatják (a fogukat). Ugyanis, ha olyan multihoz mennek vásárolni, amely ilyen lematricázott út mentén van, akkor bizony még a rokkantaknak is ki kell fizetni a matricát.

Jenő Ferincz 2015.01.19. 02:02:05

Egyébként pedig a fidesztől már nem áll messze az, hogy tudományágakat is megváltoztat. Belenyúlt az alaptörvénnyel a történelembe. A földrajzot is megváltoztatja. A magyar nyelvet is. A fizikai törvényszerűségeket is. Akkor már a matematika miért maradjon ki belőle, nem igaz?
süti beállítások módosítása