Száguldás
2015. február 12. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Száguldás

A YouTube-on csaknem 9 millióan nézték meg azt a videót, amelyet a 336 km/h sebességgel száguldozó Lamborghini szerencsétlenül járt utasa készített. Nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy leszögezzük: vevők vagyunk a különböző katasztrófákra. Meg ahhoz sem, hogy tudjuk, vannak olyanok, akik élvezettel növelik saját adrenalin szintjüket. A jog azonban nem nézheti tétlenül, ha ezt mások biztonságának kockáztatásával teszik.

[caption id="attachment_5600" align="aligncenter" width="300"]Lamborghini az M7-esen Kép: vezess.hu[/caption]

Egy 36 éves férfi egy kölcsön Lamborghinivel vitte autózni barátját. Az M7-es autópályán esetenként majdnem háromszorosan lépte túl a megengedett sebességet. El is vesztette uralmát az autó fölött. A kocsi, miután többször a szalagkorlátnak, illetve egy híd peremének ütközött, az árokba csapódott és felborult. Még mielőtt porrá égett volna, a sofőr kimentette utasát a roncsok közül. Az élet nagy igazságtalansága, hogy az utas szenvedett el jóval több, csak hosszú hónapok alatt gyógyuló sérülést és súlyos egészségromlást.

[caption id="attachment_5601" align="aligncenter" width="300"]336 km/h-val ment az M7-esen Kép: totalcar.hu[/caption]

A Kaposvári Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés miatt emelt vádat az autó vezetője ellen, vádiratában végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott és azt, hogy a sofőrt tiltsák el a járművezetéstől.

A Btk. ennek a bűntettnek a büntetési tételét aszerint határozza meg, hogy mit eredményez a közúti közlekedés szabályainak megszegése. Ha „csak” közvetlenül veszélyezteti mások életét, vagy testi épségét, azért 3 évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni; a büntetés 1-5 évig terjedhet, ha a bűncselekmény súlyos sérülést, 2-8 évig, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget okoz. Még súlyosabb – 5-10 év – a büntetés, ha valaki meghal, illetve 5-15 év akkor, ha a cselekmény kettőnél több ember halálához, vagy halálos tömegszerencsétlenséghez vezet.

[caption id="attachment_5602" align="alignleft" width="300"]tömegszerencsétlenség Kép: sunshinefm.hu[/caption]

A jog éles különbséget tesz a közúti baleset okozása és a közúti veszélyeztetés között.

Hogy miért? Mert a közúti baleset okozója minden vonatkozásban - mind a veszélyhelyzet előidézésében, mind a bekövetkezett eredmény tekintetében - „csak” gondatlan.

[caption id="attachment_5605" align="alignright" width="300"]Gondatlanság Kép: www1.demotivalo.net[/caption]

Ezzel szemben a közúti veszélyeztetés szándékos bűntett. „Gondatlanul” ugyanis nem lehet 336 km/h sebességgel száguldani. Ilyenkor a sofőr nem csak azt tudja, hogy megszegte a szabályokat, hanem azt is, hogy ezzel másokat is veszélyeztet. A sérülést, vagy a halált persze nem szándékosan okozza, mert ha úgy lenne, akkor már egészen más bűncselekményért - testi sértésért, emberölésért – kellene felelnie.

A közúti veszélyeztetőt a bíróság - 1 hónaptól 10 évig terjedő időtartamra - a járművezetéstől is eltilthatja.

Annál alkalmazza ezt a büntetést, akinek „a személyiségéből arra kell következtetni, hogy a közúti forgalomban való részvétele a közlekedés biztonságát, vagy mások életét, illetve testi épségét potenciálisan veszélyezteti”. Hogy miből lehet erre következtetni? Például a szándékos veszélyeztetésből, az agresszív vezetésből, vagy a szabályok durva megsértéséből. Véglegesen azonban csak az tiltható el, aki - életkora, betegsége, a vezetésre kiható súlyos jellembeli fogyatékossága, a vezetési képesség hiánya folytánalkalmatlan a járművezetésre.

Egy ítélet tartalmát soha nem lehet, nem is szabad megjósolni, hiszen a per során a bíróság számos olyan körülményt mérlegelhet, amelyről még nem tudunk. De nem hiszem, hogy sokat tévednék, ha ebben az ügyben letöltendő börtönbüntetésre számítok, és arra, hogy példásan hosszú időre eltiltják a járművezetéstől.

 

[caption id="attachment_5607" align="aligncenter" width="300"]börtönbüntetés Kép: erdely.ma[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr867443180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenő Ferincz 2015.02.16. 19:28:33

Isten ments, hogy ötleteket adjak, de érdekes módon, ilyenkor nem módosítják pl. a KRESZ-t, mint ahogy a közelmúltban a Btk.-val tették folyamatban lévő büntetőügy kapcsán.

László Bálint 2015.02.19. 20:39:56

Azért hozzá tenném azt is, hogy a gépjármű benzinnel megy, nem vezetői engedéllyel...
süti beállítások módosítása