Zsidóként élni egy hazában
2015. május 15. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Zsidóként élni egy hazában

„Soha nem gondoltam volna, hogy én valaha is önként beszélek németül egy némettel.“ Ezt Hedy Böhm mondta, itt, Budapesten, Fahidi Éva vendégeként.

Hedy és Éva egyazon napon tettek tanúvallomást Lüneburgban, az egykori SS tiszt, Oskar Gröning ellen indított perben.

clipboard15.jpg

Hedy Bohm és Fahidi Éva a tárgyaláson

Fotó: cbc.ca

A Hannoveri Ügyészség azzal vádolja a 93 éves volt auschwitzi lágerőrt, hogy bűnsegédként részt vett a „magyar akcióban“, mintegy háromszázezer magyar zsidó aljas és kíméletlen meggyilkolásában. Az ő kezéhez ugyan nem tapadt vér, de az utóbbi évek német joggyakorlata szerint az is bűnös a Holocaustban, aki bármilyen beosztásban részt vett a tömeggyilkosságok elősegítésében, vagyis „fogaskerék volt a gyilkolás gépezetében“. Gröning „Auschwitz könyvelőjeként“ a deportáltaktól elrabolt értékeket vette nyilvántartásba és juttatta el a berlini gazdasági hivatalba.

clipboard05.jpg

Oskar Gröning Fotó: fashionlifestyle.org

Hedy és Éva sorsa azonos volt. Mindkettőjüket Magyarországról deportálták és mindketten azért élhették túl a „magyar akciót“, mert a szelektálásnál kényszermunkára, és nem a gázba küldték őket.

Az élet furcsa rendező. Ők ketten évek óta ismerik egymást, holott Hedy Kanadában, Éva Budapesten él. Egy kanadai közös ismerős révén kerültek kapcsolatba, a kapcsolatból barátság szövődött.

Miközben Lüneburgban éppen a szintén Budapesten élő dr. Lebovits Imre tett tanúvallomást a Gröning perben, Éva és Hedy legfrissebb németországi benyomásukat osztották meg egymással. Ekkor mondta Hedy a már idézett mondatot. És így folytatta:

„A tárgyalás után átmentünk egy szomszédos kisvárosba, egy iskolába, ahol a gyerekek hihetetlenül lelkesen és kedvesen fogadtak. Érdeklődtek, sokat kérdeztek és őszintén nyitottak voltak.“

luneburg.jpg

                                                                  Lüneburg  Fotó: Láng András

 

Éva fűzte tovább a gondolatot. „Persze, nagyon sokat számít a szülői háttér. No meg az iskola. Németországban ez mindennapi téma az iskolákban. Bárhol beszél Angela Merkel kancellár, vagy akár Gauck államfő, minden alkalommal elmondják, hogy a Holokauszt és Auschwitz a német identitás szerves része, és ennek minden német tudatában benne kell lennie.“

Hedy: „Ez Kanadában is így van. De nekem ez az egész németországi út igazán meghökkentő tapasztalat volt. Sosem gondoltam, hogy egyszer úgy leszek Németországban, hogy nem rettegek. Hogy tetszik, amit magam körül látok. És a beszéd… Álmomban sem gondoltam, hogy nem fenyegetőnek, sőt, teljesen természetesnek hallom majd, hogy körülöttem, vagy éppen hozzám németül beszélnek. Hogy valaha is én németül fogok beszélni. Anélkül, hogy muszáj lenne …“

Fahidi Éva elmesélte, hogy ő rendszeresen jár Németországba, sokszor, különböző iskolákban gyerekekkel beszélget. Gyakran tart előadásokat is. Azt a várost is sűrűn látogatja, ahol 1944-ben egy hadiipari üzem kényszermunkása volt.

fahidi.jpg

hedy_bohm.jpg„Nekem ez olyan hihetetlennek tűnt“ – reagált Hedy. „Elképzelnem is nehéz volt azt, hogy nem csak odamész, hanem oda is akarsz menni. Hogy ott jól érzed magad. Most már nagyon jól meg tudom érteni. De ehhez nekem is ott kellett lennem”       

(Fotók: Láng András)                                                                            

Mialatt Budapesten ez a beszélgetés zajlott, a Lüneburgi Tartományi Bíróság tárgyalótermében négy tanú vallomása hangzott el.

A ma Torontóban élő Kathleen Zahavi egész családját Auschwitzba érkezésükkor azonnal elgázosították. Kathleen könnyek között fordult közvetlenül Gröninghez és a szemébe mondta, hogy soha sem fogja tudni elfelejteni és megbocsátani azt, ami a családjával történt.

A most is Budapesten élő Lebovits Imre elmondta, hogy édesanyját és rokonságát a tiszafüredi téglagyári gettóból deportálták Auschwitzba. Néhány auschwitzi túlélőtől tudta meg, hogy mindegyiküket azonnal a gázba küldték. Ő maga azért úszta meg a Holocaustot, mert Vitéz Horváth Kálmán, magyar királyi százados mintegy ötven embert, köztük gyerekeket és öregeket munkaszolgálatra sorozott be még mielőtt a gettót kiürítették volna. Imre a keleti frontra került, majd Kassán átadták őt a németeknek, végül Mauthausenben érte meg a felszabadulást.

lebovits_imre.JPG

lebovits_imre.jpg

                                          Lebovits Imre  Fotó: Láng András

Lebovits - aki korábban dokumentum-könyvet is írt a Horthy-korszakról - a tárgyaláson felidézte, miként adott Horthy kormányzó szabad kezet Sztójay Döme miniszterelnöknek a „zsidókérdés megoldásához“. 1944 május18. és július 20. között százötven szerelvénnyel négyszázötvenezer zsidót szállítottak ki Auschwitzba, rettenetes körülmények között. Ezzel fejeződött be a magyar vidék zsidótlanítása.

A makói származású, ma Londonban lakó túlélő, Ivor Perl beszámolt a makói zsidóság elhurcolásáról, arról, hogy hogyan érkeztek meg Auschwitzba, ahol a családja nagy része elpusztult. Ő maga tízenkét évesen úgy menekült meg az elgázosítástól, hogy Dachau egyik melléktáborába került. „Sok álmatlan ejszakán  át töprengtem, hogy tanúskodjak-e, de most úgy érzem, jól tettem, hogy vállaltam – fejezte be nyilatkozatát.

Henriette Beck ma is Németországban él. Édesapja ugyan túlélte Auschwitzot, de feleségét és kis gyermekét meggyilkolták. A háború után az apa Németországban maradt, új családot alapított, német nőt vett feleségül. A kisvárosban, ahol élt, közmegbecsülésnek örvendett, ülnökként dolgozott, számos kitüntetést is kapott. Henriette ma már Németországot tekinti hazájának.

Henriett Becknek a németországi életéről tett beszámolója indította arra Donat Ebertet, Lebovits Imre jogi képviselőjét, hogy megismertesse a bírósággal a mai magyar viszonyokat.

donat_ebert_1.jpg

Donat Ebert ügyvéd  Fotó: Láng András

Az ügyvéd a következő nyilatkozatot tette:

„A Magyarországon élő öt ügyfelem közül dr. Lebovits Imre az egyetlen olyan Holocaust túlélő, akinek az egészségi állapota megengedte, hogy részt vegyen ezen a tárgyaláson. De az idős emberek állapotától függetlenül sem erőltettem, hogy eljöjjenek vallomást tenni. Mindenekelőtt azért, mert a mai Magyarországon nem veszélytelen zsidóként nyilatkozni. Sajnos ott nem olyan a helyzet, mint amilyent Beck asszony Németországról lefestett. Sok olyan magyar zsidó van, aki nem érzi jól magát a saját országában.

Magyarország soha nem dolgozta fel, hogy a magyarok milyen aktív szerepet játszottak a Holocaustban. Ezt a témát módszeresen félretették, a szőnyeg alá söpörték. Manapság pedig valóságos történelem-hamisítás folyik: a magyarok kizárólag a német megszállás áldozataként tekintenek magukra.

A mai Magyarországon ijesztő mértékben terjed az antiszemitizmus, és ez alól egyes politikai vezetők sem kivételek. Sokan tekintik elfogadhatónak, hogy antiszemita nézetek és megjegyzések hangozzanak el. Igaz, ez nem előzmény nélküli, de ma egyre inkább jellemző.

Az ügyfeleim ezért különösen nagyra értékelik, hogy egy volt náci ellen éppen Németországban folyik eljárás. Ugyanakkor alig látnak esélyt arra, hogy Magyarországon sor kerülhetne egy ehhez hasonló perre a Holocaust magyar segítőivel szemben.”

Mostanában sokszor halljuk: „olyan országban szeretnék élni, ahol….” és számtalan kívánság következik e mondatkezdés után. Elgondolkoztató, hogy a XX. század egyik legnagyobb tömegmészárlásának helyszíne, a mai Németország egy ilyen országgá tudott válni.

merkel-velemenyvezer_blog_hu.jpg

 Kép: velemenyvezer.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr387461596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2015.05.16. 09:22:16

De kurva unalmas ez. Szerencsére a fiatalok már leszarják a történelem ezen részét.

♔batyu♔ 2015.05.16. 09:31:17

@vNHM: A holokausztból remekül megélhet az "ügyvédúr".

aluf 2015.05.16. 09:52:48

@lékek és ellensúlyok: Emlékezz vissza amikor az itthon bújkáló öreg náci miatt tüntettek mennyi fenyegetést kaptak a fiatalok.

aluf 2015.05.16. 09:56:33

@♔batyu♔: És még mennyire jól él az állam a zsidóktól elrabolt dolgokból, orvosi, ügyvédi praxisokból, műkincsekből, palotákból, "letétbe átvett" ékszerekből.

spike179 2015.05.16. 09:59:51

Ha ez a csávó nem teszi a dolgát a fogaskerékben, akkor szépen feltették volna őt is a vonatra, nemde? Na ugye!

spike179 2015.05.16. 10:00:25

Ha ez a csávó nem teszi a dolgát a fogaskerékben, akkor szépen feltették volna őt is a vonatra, nemde? Na ugye!

marczy 2015.05.16. 10:10:25

"a magyarok" milyen aktív szerepet játszottak...
Na álljon meg a kis bicikli, mintha Dániel Pétert hallanám...
A csecsemőtől az aggastyánig? Kollektív bűnösség új köntösben?
Ajvé...
Az akkor pozícióban levő vezetők egyéni felelősségét ráhúzni egy egész nemzetre, na ez minimum a szlovákiai SNS-t idéző aljasság.

Legfeljebb azt lehet felróni, hogy a magyar nemzet egyéb részei nem álltak ki egymásért, és amikor már nemcsak a zsidókat kezdték elvinni, még akkor sem ébredtek fel. De ennek oka van. Egy olyan társadalomban, ahol gazdasági értelemben az emberek épphogy a víz felett vannak tartva, ahol az embereket egzisztenciálisan zsarolni lehet (ez akkor is így volt ("a hárommillió koldus országa"), és fájdalom, de most is így van Magyarországon), ott mindenki félti a saját pozícióját. Egy ilyen légkörben felelős politikai gondolkodás nem alakulhatott és nem alakulhat ki ma sem.
Ezzel a módszerrel lehet a tömegeket manipulálni. A választók meg elfordulnak a politikától, és persze, hogy nem fognak kiállni a nemzeti közösség veszélyeztetett tagjaiért, ha egy államgépezettel ezáltal szembe kerülve esetleg egzisztenciálisan ellehetetlenülnek.

Ja és az ún. kommunizmusban ugyanez volt, sok mindent megtehettél, de a hatalmon lévő elit levesébe beleköpnöd nem volt szabad, mert jött a fekete autó.

A különbség az, hogy ma könnyebb elmenni az országból, mint akkor. Aki gazdaságilag sebezhető, az elhúz innen, és csak az tud érdemben tenni a rendszer ellen (félre ne értsen senki, az ún. baloldal is legalább annyi kárt okozott az országnak, mint az utóbbi néhány év ámokfutása), aki biztos lábakon áll, és nem lehet zsarolni. De az ilyen vagy nincs a tűz közelében, vagy ha igen, akkor meg súlya nem elég nagy ahhoz, hogy érdemi változást tudjon elérni, és sokan közülük ráadásul egyenesen ellenérdekeltek abban, hogy ebben az országban bármilyen előremutató változás bekövetkezzen.

Én ismerek itthon olyan embert, aki önerőből, becsületesen gazdagodott meg, és amikor mást is akart csinálni (pénzért persze), és ez a helyi nagykutyák érdekeit sértette, akik a piacot egymás között felosztották, az illetőt megfenyegették. Ez nem Európa, ez Oroszország, egy posztszovjet maffiaállam. Hol van ilyenkor a GVH?

A kommunistákról: nekem is volt olyan ember a családomban, akit ellehetetlenítettek. És a felelősök közül jó páran most is a hatalom közelében csücsülnek. Az ilyeneket mikor csukják már le?

paragrafus 2015.05.16. 10:12:09

@vNHM: Minden szava helytálló és igaz.

Pipas 2015.05.16. 10:13:06

"Elgondolkoztató, hogy a XX. század egyik legnagyobb tömegmészárlásának helyszíne, a mai Németország egy ilyen országgá tudott válni."

Úgy konkrétan minek volt a mai németország helyszíne? Merthogy a cikk úgy konkrétan Auschwitz-ról szól, az meg Lengyelországban van.

paragrafus 2015.05.16. 10:14:40

@lékek és ellensúlyok:
Nem, ez nem hazugság. Ez a jelenség nagyon is létező napjainkban.

paragrafus 2015.05.16. 10:18:28

@maxval bircaman szerkesztő:
De még mennyire, hogy terjed. Csak tudni kellene meghallani.
Na meg erre érzékeny fülekkel kell(ene) rendelkezni és megérteni.
Mégcsak le sem kell hajolni érte, mert beleütközik az emberbe, annyira tele van vele a társadalom légköre.

Pipas 2015.05.16. 10:20:30

"Ugyanakkor alig látnak esélyt arra, hogy Magyarországon sor kerülhetne egy ehhez hasonló perre a Holocaust magyar segítőivel szemben."

Az ügyvéd úr nem végezte el a házi feladatot vagy szándékosan hazudik. Nemrégiben (2013) pl. Csatáry László ellen volt hasonló per Magyarországon.

paragrafus 2015.05.16. 10:26:05

@Életke2012:
Téved életke, de nagyon.
Attól tartaok, még nagyon sokáig nem lesz ez a téma unalmas és még egy jó darabig muszáj lesz a társadalomban napirenden tartani a témát.
Többek között a sok olyan és ahhoz hasonló megjegyzések, szemléletek és látásmódok miatt, mint pl. az Öné is.
Sajnálatos módon ebben a kis országban még nagyon sokaknak van mit tanulniuk és megérteniük, beleértve Önt is.

paragrafus 2015.05.16. 10:28:38

@bontottcsirke:
Csirke!
Azt nem tette hozzá, hogy csak Önnek unalmas. Mert egyébként nincs igaza. Ez a téma van olyan fontos, mint egyeseknek a szex, vagy éppen az autó. Csak ehhez a témához kellene bizonyos (hogy is mondjam finoman) érzékkel fűszerezett értelem.

paragrafus 2015.05.16. 10:31:55

@lékek és ellensúlyok:
A hazugságon túlmenően azért nem ártana némileg szalonképesebben fogalmazni.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a sítlus is jegye - többek között - annak a szélsőségességnek, szemléletnek, vagy éppenantiszemitizmusnak, amelyet pl. itt is néhányan tagadnak, haugságnak tartanak, vagy éppen unnak.)
Attól, hogy olyan obszcén szavakat használ, még nem lesz igaza.

♔batyu♔ 2015.05.16. 10:32:35

@aluf: Az állam a kommunisták idején elrabolt dolgokból is "jól él", így ez nem szempont, hanem pech, amely nem csak a zsidókat sújtotta.

♔batyu♔ 2015.05.16. 10:34:19

@paragrafus: Elgondolkodtál vajon miért?

paragrafus 2015.05.16. 10:36:06

@Pipas:
No azért nem egészen.
Csatáry évtizedeken keresztül - a saját neve alatt - itt élt körünkben és a hatóságoknak fel sem tűnt.
Ráadásul ami eljárás indult ellene, az is (sajnálatos módon) külföldi és nemzetközi nyomásra indult meg. A magyar hatóságok önmaguktól a kisujjukat sem mozdították.
Ráadásul amit itthon a Csatáry-ügyben tettek, az gyakorlatilag csak egy kirakatper volt kifelé. Meg sem közelítette a fenti postban kifejtett németországi per komolyságát és hitelességét.

Pipas 2015.05.16. 10:39:21

@paragrafus: "Sajnálatos módon ebben a kis országban még nagyon sokaknak van mit tanulniuk és megérteniük, beleértve Önt is. "

Ellentétben az ______ országokkal, ahol az embereknek már nincs mit tanulniuk és megérteniük.

100 pontért egészítse ki a mondatot úgy, hogy igaz legyen.

paragrafus 2015.05.16. 10:42:56

@♔batyu♔:
Mert rendkívül zavarnak egyes kommentek és az azokban megfogalmazottak.
Sajnálatos, hogy nem tudhatom, kik lehetnek a nicknevek mögött (nem azért, mintha személyükre lennék kíváncsi), mert az azért érdekelne, hogy pl. ezek a kommentelők mennyi idősek lehetnek, melyik rendszerben szocializálódtak, milyen nevelést és tanítást kaptak, vajon mi és mennyi jutott el a tudatukig.
Gyanítom, hogy a fent komentelők többsége (ha tévedek, akkor tisztelet a kivételnek) már csak mástól hallhattak a valóságtól, a tényektől, az igazságtól igencsak elrugaszkodott nézeteket, az igazság kiforgatását. Mert ha akát személyükben, akár hozzátartozóik révén szembesülhettek volna mindazzal a borzalommal, ami igenis megtörtént, akkor talán más lenne a látásmódjuk.
Mgejegyzem, attól, hogy egyesek tagadják, bagatellizálják, elutasítják, vagy éppen vitatják, még az igazság és a tények azok maradnak, ami.

Pipas 2015.05.16. 10:43:30

@paragrafus: A csávó azt mondta, hogy "ehhez hasonló per". A Csatáry per hasonló volt ehhez? Igen. A csávó nem mondott igazat.

Igen, ha van egy fogadatlan prókátor aki visszamegy és szépen átalakítja a mondatot úgy, hogy mindenféle "nemzetközi nyomás" meg "köztünk élt" dolgokat belerak, akkor igazzá teheti mondatot, hiszen nincs két per, ami teljesen egyforma lenne, de attól a csávó *eredeti* kijelentése még nem válik igazzá.

♔batyu♔ 2015.05.16. 10:45:12

@paragrafus: Azért te valamit nem fogsz. Az antiszemitizmus nem olyan mint a magyar vagy iszlámellenesség, mert bár általános, mégsem terjed ki minden zsidóra, inkább a befolyásolni képes zsidó körök társadalomra gyakorolt hatásának indikátora.

Továbbá azt, hogy ki az antiszemita, azt a zsidó körök tagjai és az ezeket kiszolgálók határozzák meg. Ennek következtében bármilyen zsidókat, vagy Izraelt érintő bírálat is antiszemitizmus.

Így ne csodálkozz, hogy sokan antiszemiták és ezeknek száma is folyamatosan nő, hiszen a modern társadalom a kritika szabadságáról is szól, azért te sem gondolod komolyan, hogy amíg mondjuk Orbánt, a magyar kormányt, sőt a magyarokat bírálhatod, addig Izraelt, a zsidókat pedig nem.

Nem véletlenül zsidó törekvés a szólásszabadság őket érintő részeinek korlátozása, ami viszont érthetően nagyon erős visszatetszést kelt.

paragrafus 2015.05.16. 10:45:41

@Pipas:
Amit leírtam, az úgy helytálló, azon nincs mit kiegészíteni.
Szerintem egyértelmű volt, hogy a saját országunkról beszéltem, nem más országról.
Persze, tudom, egyeseknek az orbáni Magyarország nagyon testhezálló.
Nekem valahogy viszont kényelmesebb volt az előtte volt Magyar Köztársaság.
És a kettő között micsoda különség van (a korábbi javára)
Remélem, elég ennyi.

recommented 2015.05.16. 10:46:34

"Magyarország soha nem dolgozta fel, hogy a magyarok milyen aktív szerepet játszottak a Holocaustban. Ezt a témát módszeresen félretették, a szőnyeg alá söpörték. Manapság pedig valóságos történelem-hamisítás folyik: a magyarok kizárólag a német megszállás áldozataként tekintenek magukra."

Bocsánat, ezt magyarként kikérem magamnak, ez színtiszta rasszizmus.
Magyarnak tartom magamat, a családomat rengetegféle náció alkotja, bizony, vannak köztük zsidók is. Meg németek is. Meg osztrákok is. Meg horvátok is. Meg még vagy ötféle nemzetiség. Semmi közöm nincsen a holokauszthoz, 30 évvel utána születtem, nekem ez nem más, mint történelem, semmit nem kell feldolgoznom. Ugyanígy nem érint meg se az első, se a második világháború, se az 1848-as szabadságharc, se a tatárjárás. Nem érdekel, hogy ezekben a történelmi eseményekben kik voltak a felelősök, kik voltak az áldozatok, mind meghaltak már. Engem az érdekel, hogy most ne történhessenek olyan események, amik a családomat vagy a gyerekeimet érinthetik.

A holokauszt borzalmait nem magyarok vagy németek követték el, hanem emberek, különálló személyiségek. És ugyanígy az áldozatok sem "zsidók" voltak, hanem élő, eleven személyek különböző háttérrel, sorssal, származással. Azzal, hogy az áldozatokat és az elkövetőket is egy homogén masszává sűrítjük, pont azt követjük el, amit a bűnösök elkövettek: elvesszük az emberségüket, a személyiségüket, statisztikai adatot generálunk belőlük. Ez az értelmezés alapjaiban hibás, mert se az események feldolgozását nem segíti, se ahhoz nem járul hozzá, hogy ne történhessen meg újra ilyesmi.

Arról nem beszélve, hogy nagyon vékony a mezsgye a bűnös és áldozat között. A parancsra cselekedő lágerőr bűnös volt vagy áldozat? A sonderkommando tagja bűnös volt vagy áldozat? A frontra kivezényelt kiskatona bűnös volt vagy áldozat? A második világháború borzalmas pusztítást hozott, és meggyőződésem, hogy szinte csak áldozatai voltak, nyilvánvalóan a vérengzést irányító katonai és politikai vezetők, illetve a háborús bűnöket elkövető katonák és civilek kivételével. De ők voltak kevesebben! Nem lehet egy népet megbélyegezni olyan tettekért, amit a nép egyes tagjai elkövettek! Ébredjen már fel mindenki, ez éppen olyan kollektív bűnösöket teremt, mint amilyenné a zsidóságot tették 70 évvel ezelőtt!

Az más kérdés, hogy az Orbán-kormány vagy bármilyen más politikai formáció hogyan kezeli ezt. De ne legyek már felelős egy általam meg nem választott, általam nem támogatott politikai formáció tetteiért, véleményéért, legyen az akár Orbán Viktor vagy éppen Horthy rendszere!

♔batyu♔ 2015.05.16. 10:47:40

@paragrafus: Pontosan ugyanabból a közegből vannak és pontosan olyan sokfélék, mint pld. a magyarokat bíróló zsidók.

Inkább annak örülj, hogy ez ennyi, nálunk egyenlőre nincs olyan szélsőség mint amely a zsidóknál van. Azok, akik a nem zsidókat állatnak tekintik,

Krisz11 2015.05.16. 10:48:39

Megy a boszorkány üldözés, tombol a bosszú népe.
Amikor nálunk az összes kommunista zsidó luxusnyugdíjakon él (mint Biszku, vagy Péter Gábor élt), akkor hagyjuk már ezt az elszámoltatás dolgot.
Megcáfolnék még 1-2 dolgot a cikkből, de azt sajnos törvény tiltja.

paragrafus 2015.05.16. 10:49:59

@♔batyu♔:
Nem a kritika tényről beszélek, hanem annak tartalmáról,
Természetes, hogy a zsidókat és Izraelt is lehet kritizálni, bírálni, nem is ezek tényével van baj.
Hanem sokkal inkább azzal, hogy mit, hogyan, milyen szövegkörnyezetben, milyen kontextusban mondanak, mi a valódi és burkolt üzenete. Továbbá nem kellene általánosítani, ami megint csak nagyon tisztességtelen.

Pipas 2015.05.16. 10:50:45

@paragrafus: "Mgejegyzem, attól, hogy egyesek tagadják, bagatellizálják, elutasítják, vagy éppen vitatják, még az igazság és a tények azok maradnak, ami. "

Az, hogy mit fogadunk el tényként néha változik. Mégpedig úgy, hogy először egyesek tagadják vagy elutasítják ezeket a dolgokat, miközben a többiek tényként fogadják el őket.

Más szavakkal fogalmazva attól, hogy egyesek tényként fogadnak el dolgokat még nem válik igazzá vagy ténnyé semmi.

♔batyu♔ 2015.05.16. 10:50:59

@paragrafus: "Nekem valahogy viszont kényelmesebb volt az előtte volt Magyar Köztársaság."

Elmondanám, hogy Orbánék sokkal jobban támogatják (sajnos minden tekintetben) a zsidókat mint Gyurcsányék.

Ami nem ízlik neked, az az, hogy ugyanakkor a nemzeti identitást is erősítik. Amihez azonban ugyanolyan jogunk van, mint ahogy Izraelnek is joga, hogy a zsidók nemzeti identitását erősítse. A zsidók "előnye", hogy ők lehetnek magyarok.

paragrafus 2015.05.16. 10:53:09

@♔batyu♔:
Megnyugtatlak, van, amiben én magam is bírálattal illetem pl. Izraelt, de semmi esetre sem azért, mert létező állam, semmi esetre sem azért, mert zsidók élnek ott, semmi esetre sem azért, mert az a vallásuk, ami.
Márpedig sokaknál ezek és az ehhez hasonló szempontok a kiinduló alapok a sértegetéshez, mocskolódáshoz.
Egyébként pedig nagyon elétértünk a fenti post témájától. Ez a vita már egész másról szól. Vissza kellene térni az eerdeti témához, amihez - látom - a legtöbb kommentnek nem sok köze van.

♔batyu♔ 2015.05.16. 10:54:08

@paragrafus: A tartalom megítélése szubjektív. Neked nem tetszik és akkor mi van. Az, hogy te elkezded megszabni más mondasz, felruház másokat is olyan joggal, hogy elkezdhetik megszabni te mit mondasz.

Pipas 2015.05.16. 10:55:06

@paragrafus: "Amit leírtam, az úgy helytálló, azon nincs mit kiegészíteni.
Szerintem egyértelmű volt, hogy a saját országunkról beszéltem, nem más országról. "

Így van. Csak amit állítottál, az minden más országra is igaz, te pedig úgy állítottad be, mintha Magyarország ebben a kérdésben különleges lenne. Azért kezdtem el más országokról beszélni, hogy erre felhívjam a figyelmet.

paragrafus 2015.05.16. 10:57:53

@♔batyu♔:
Mindkét állítást vitatom.
A nemzeti identitás erősítését viszont nem tudom elfogadni. Mert - többek között - ez is része annak a gyűlöletkeltésnek, amelyet mások iránt éreznek egyesek, amelyet a hatalom másokkalszemben kívén éreztetni. És vannak, látom, akik beleülnek ebbe a hintába.
Szóval a magyarok is lehetnek (lehetnének) zsidók. Pont ez a nemzeti identitás nevű fideszes állatorvosi ló az, amely mindez a zsidók számára rendkívüli módon megnehezíti.
Remélem, elég ha csak arra a bizonyos emlékműnek nevezett gyalázatra utalok. Ami önmagában is már megerősíti a szavaimat.

♔batyu♔ 2015.05.16. 11:00:13

@paragrafus: Én nem vagyok zsidó, nem tudom mit kellene csinálni, annyira nem is érdekel, de ez a zsidók problémája.

Nem én adtam tanácsot különféle zsidó prominenseknek, amiért felháborító módon "köszönték" meg azt, hogy egész életükben a magyar adófizetők pénzén dolgozhattak a zsidóságért.

Igen, emberek vagyunk, ahogy nyilván a zsidók is azok.

paragrafus 2015.05.16. 11:00:31

@Pipas:
Én itt élek, erről az országról volt szó.
Nagyon nem sportszerű, hogy attól függően, hogy egyesek érvelését hogyan támasztják alá, csaponganak. Ha az az érdekük, a hazai szempontokat veszik elő, ha meg más, akkor átmennek országhatárokon túlra.
Nem ártana időnként azért következetesnek lenni

lékek és ellensúlyok 2015.05.16. 11:02:40

@aluf:

Kőagyúak mindenhol vannak, így Németországban is. (Hajaj)
Ez alapján különbséget tenni a két ország között jelezve, hogy kimenni kimennének, mert ott kinn biztonságos, de jaj mi lesz utána itthon ! Erős túlzás, sőt hazugság . Az ilyen görénységekre én nagyon pipa tudok lenni.

aluf 2015.05.16. 11:03:08

Azért van nem kevés különbség. Akiket nem "vittek" el megölni elrejthették ingó vagyonuk egyrészét, nem fosztották ki utolsó kanálig ki házukat és marad valaki a családból aki tudhatta hol ásták el a családi ezüstőt. Nem fosztották meg orvosi diplomájuktól / az orvosok fele zsidó volt/ mert az "urak" nem nyulkáltak mások seggében. A zsidóktól elvettek vagy "megörököltek" minden apró házingatlant is és mivel többségük odaveszett igy "kárpótolni" se kellett. Nálunk a múzeumokat se fenyegeti veszély /lásd. Nyugat-európa, Amerika/ hogy az utóbb fellelt örökösöknek műtárgyaikat visszaadják. /Klimt festmény 140 millio USD/

♔batyu♔ 2015.05.16. 11:05:43

@paragrafus: Azért gondolom, viszont a zsidó identitást el tudod fogadni, csak tudod számomra pedig az nem fontos, ezért én meg azt nem tudom elfogadni, mert szavaiddal élve, ez is része a gyűlöletkeltésnek.

Hihetetlenül nem gondolod végig miket írsz, pedig csak a zsidót kellene kicserélned a magyarra, vagy másra.

♔batyu♔ 2015.05.16. 11:06:58

@♔batyu♔: Észre sem veszed, hogy zsidó mércével mérve, mennyire antimagyar vagy.

Alick 2015.05.16. 11:07:01

@paragrafus: "A nemzeti identitás erősítését viszont nem tudom elfogadni."

Na most erre az erős magyar nemzeti identitású zsidók (ismerek ilyeneket, a zsidó identitást is felvállalják szembeállítás nélkül) mit szóljanak..?
:)

paragrafus 2015.05.16. 11:07:44

@Pipas:
A taralom adott, azt nem én határoztam meg.
Én csak véleményezem.
Egyébként én sem vagyok zsidó. Mint ahogy cigány sem, néger sem, homoszexuális sem, stb.
Csak éppen én azért nem ítélek el senkit, mert valamilyen identitéshoz tartozik. A hovatartozás nekem sosem volt szempont.
Egyébként pedig a zsidózásról csak annyit:
Már önmagában azt zsidózásnak tartom, ha valaki egy kritikában kiemeli, hogy az illeti zsidó. Mint ahogy ezt a szemléletet alkalmazzák a cigányok esetében is.
Hogy érzékeltessem: amikor valaki elkövet valami bűnt, akkor miért kell ehhez hozzátenni, hogy az illető milyen kisebbséghez tartozik? A bűnelkövetéshez ennek mi köze?
Ugyanígy, amikor valaki zsidókat kritizál - mégha tegyük fel teljes joggal, mert adott esetben alapja lehet rá - akkor miért kell kihangsúlyozni, hogy zsidó? Most akkor a cselekedetét tesszük mérlegre, vagy a hovatartozását. Mert ha a cselekedetét, akkor ahhoz semmi köze a hovatartozásnak.
És ez a jelenség ebben az orbáni ijesztő rendszerben sajnálatos módon nagyon is gyakori.
Szóval még mindig fenntartom: tessék visszatérni az eerdeti témához, nem arról elterelni a figyelmet. Csak mert a figyelemelterelés is egyfajta taktika a burkolt zsidózáshoz.

aluf 2015.05.16. 11:08:31

Lassan idehaza csak az öregek, rokkantak, analfabétak maradnak, még azok is akiket nem nyomaszt 1920-1945 és a mostani idők nyomora. A fiatalok, diplomások most el tudnak menekülni, bankszámlájukat, értéküket se zárolják /ha van/ és nem bélyegzik útlevelukbe a "J"-t mint annak idején.

♔batyu♔ 2015.05.16. 11:09:19

@aluf: "1945. áprilisában vagy májusában Schifferné Szakasits Klára – anyja, Szakasíts Árpádné intézkedésére- elment az Elhagyott Javak Kormánybiztosságára és bejelentette, hogy ’Lakás kellene nekem.”

Másnap lovaskocsival elmentek lakást nézni Budára. Pasaréti útról a Gábor Áron utcára fordultak, majd a Lepke utcában megtalálták azt a villát, amely megfelelt. „Lajos bácsi, - ő a kormánybiztosság dolgozója volt, teljes nevén Egger Lajos- kié ez a ház?” Kié?- nézett rám csodálkozva. - Senkié. A tulajdonos Nyugatra ment, s amit csak tudott, magával cipelt. Utánanéztem. Nem fog az ide, az országba visszajönni.”

És persze a lakást be is kellett bútorozni.
„Zötykölődött velünk a kocsi,miközben azt mondta: A közelbe megyünk egy gazdátlan házba. A tulajdonos Nyugatra szökött. Az Elhagyott Javaknál már megvan a leltár a bútorokról. Így, ha találsz ott magadnak valót, akkor mindjárt át is szállíthatjuk…. Lajos bácsi mindenre gondol- hálálkodtam csendesen. Olyan ez az egész, mint egy mese vagy mint egy álom. Éreztem, hogy egyre jobban elhatalmasodik rajtam a jövő hangulata. .. Tétován a váratlan javak birtokától, de ugyanakkor megrészegülve a birtoklás örömétől-még többre vágytam. Szőnyegre, képekre, étkészletre”"

♔batyu♔ 2015.05.16. 11:11:10

@paragrafus: Igen, az ilyen mint te a legrosszabb. Aki azt mondja, amit szerinte a zsidók hallani akarnak.

paragrafus 2015.05.16. 11:12:22

@Alick:
Semmit.
Nem kellene erre hangsúlyt fektetni.
Mert vannak, akik elutasítják a "nemzeti" identitást.
Éppen ezért ezt a szemléletet nem lenne szabad az ilyen megjegyzésekkel erősíteni, mert ez ugyanúgy szembenállást szül.
És aki erőlteti ezt a "nemzeti"-séget, az gyakorlatilag az orbáni megosztottságot segíti elő. Mert ez a "nemzeti"-ség ezt hivatott szolgálni.
Úgyhogy ezt nem ártana mindenkinek levetni. Ez az ország működőképes ezen "nemzeti"-ség nélkül is. Talán még jobban.
Mert ez a szembenállást, az idegen gyűlöletet, a kisebbségellenességet stb. hivatott éltetni, fenntartani.
Éppen azért én viszont ezt a "nemzeti"-séget utasítom el.

Alick 2015.05.16. 11:12:31

@aluf: hja kérem, a "nyugati szomszéd kertje" mindig zöldebb... :)

paragrafus 2015.05.16. 11:13:32

@♔batyu♔:
Tévedés, nem azt mondom. De ezt úgy látszik, nem értetted meg.
Én nem teszek különbséget.
Te - többek között - ezzel a megjegyzéssel, igen.

paragrafus 2015.05.16. 11:17:18

@♔batyu♔:
Én minden identitást el tudok fogadni, viszont egyiket sem erőltetem, egyiket sem sorolom be semmilyen sorrendbe.
Én az antimagyar minősítést - ha rám céloztál vele - visszautasítom.

Arra azért felhívom szíves figyelmedet, hogy az identitások között nem aszerint teszek sorrendet, hogy ki a magyar és ki nem az. Számomra pont az identitás a legkevésbé szempont bármilyen sorrend felállításához.

aluf 2015.05.16. 11:20:34

@♔batyu♔: Az "elhagyott javak" javak 95%-a megölt zsidóké volt. Még echte zsidónak se kellett lenni elég volt egy kikeresztelkedett nagyszülő is.

lékek és ellensúlyok 2015.05.16. 11:20:54

@paragrafus:

Nem állítom hogy az obszcenitás miatt van igazam.

"A mai Magyarországon ijesztő mértékben terjed az antiszemitizmus, és ez alól egyes politikai vezetők sem kivételek. Sokan tekintik elfogadhatónak, hogy antiszemita nézetek és megjegyzések hangozzanak el. Igaz, ez nem előzmény nélküli, de ma egyre inkább jellemző."

Ellenkezőleg, én úgy tapasztalom, hogy ez egyre kevésbé jellemző.
Kölönösen ha arra gondolunk, hogy az effajta politizálásnak a jobbik is hátat fordított.
Valamilyen mértékű antiszemitizmus egyébként mindenhol van, még amerikában is. Sőt úgy tudom, hogy ennek kapcsán nemrég még gyilkosságok is előfordultak ott.
Kérdésem még egyszer, mennyivel kell magyarországon jobban félnie egy zsidónak, mint bármely más euroatlanti országban, vagy akár németországban.

Szóval állon vágnám a fószert.

Alick 2015.05.16. 11:22:01

@paragrafus: Persze, végső soron minden identitás valahol hamis... ugyanez igaz arra is, ha a nemzeti helyébe valami más akarna lépni.

aluf 2015.05.16. 11:25:43

Az iszlám most pont azt csinálja mint régen a keresztények. Törököknek több eszük volt amikor befogadták a spanyol zsidókat, megállapítva, hogy azok hülyék pont azokat üzik el akik a legügyesebbek. Jah és még nincs gond a zsidólakta negyedekbe örömmel költöznek be a cigányok. Nálunk még a "vári kitöröket" is ünneplik akik miatt rommá lőtték a környéket.

lékek és ellensúlyok 2015.05.16. 11:33:22

@paragrafus:

"És aki erőlteti ezt a "nemzeti"-séget, az gyakorlatilag az orbáni megosztottságot segíti elő. "

Szerinted Orbánék hogy értik a "nemzet" fogalmát ?
Mert biztosan nem úgy, hogy csak a szittyamagyarok tartoznak bele.
A definíció szerintük is, minden magát magyar embernek valló személyre vonatkozik, függetlenül attól, hogy egyébként zsidó, vagy cigány vagy akárki az illető, és függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteket vall.
Így te, aki ezt megtagadod, te magad írod ki magadat a "nemzet" nevű csapatból. Ez világos nem ?
Summa summárum, te kevered a politikai megosztottságot a "nemzet" fogalmával, és nem a Fidesz.

paragrafus 2015.05.16. 11:39:58

@lékek és ellensúlyok: Semennyire sem kellene jobban félnie.
De attól még félnek.
És ez teljeséggel érthető.

paragrafus 2015.05.16. 11:45:01

@lékek és ellensúlyok:
...."Szerinted Orbánék hogy értik a "nemzet" fogalmát ?
Mert biztosan nem úgy, hogy csak a szittyamagyarok tartoznak bele.
A definíció szerintük is, minden magát magyar embernek valló személyre vonatkozik, függetlenül attól, hogy egyébként zsidó, vagy cigány vagy akárki az illető, és függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteket vall".....

Igen, ennek valóban így kellene lennie.
De nem így van.
Az orbáni rendszer (némi áthallással) hasonlóan különbözteti meg az embereket, mint anno a fenti postban megfestett rendszer. Ugye ott is voltak az árják és a nem árják.

Tévedsz, mert nem keverem politikai megosztottságot a "nemzet" fogalmával. Ugyanis pont a hatalom mossa össze őket.
Én pont arról igyekeztem értekezni, hogy nem lenne szabad ilyen megosztottságnak lennie. De sajnos van. Akkor is, ha egyébként elítélendő. És ezt a mostani hatalom művelte.

paragrafus 2015.05.16. 11:47:27

@lékek és ellensúlyok:
Én meg pont az ellenkezőjét tapasztalom.
Mert egyre inkább terjed (nem lenne szabad) és egyre inkább jellemző (ennek sem lenne szabad léteznie)

aluf 2015.05.16. 11:55:09

@gmihaly: A Szovjet megszállás miatt aligha lehet okunk panaszra. Két vesztes háborút inditottunk keletre, utóbbiban 30 millió szovjet állampolgár halt meg. Ha pld. a rómaiak ellen tettük volna ezt szétszórtak volna minket - aki élve maradt - a világba. Azért támadtuk meg a Szu-t, mert reméltük, hogy visszakaphatjuk Erdélyt amit történetesen nem az oroszok vettek el. Persze sose tanulunk, most azt az EU-t szidjuk ahonnan dől a lé és előre jajgatunk, hogy az UK kiválás esetén hazaküldi a magyar "gazdasági" menekültjeinket.

Alick 2015.05.16. 12:05:59

@aluf: "most azt az EU-t szidjuk ahonnan dől a lé"

Az EU tágabb perspektívából nézve is ellentmondásokat hordoz... a "dől a lé" egyrészt a korrupciós potenciált növeli, másrészt önmagában kb. annyira segíti a felzárkózásunkat, mint anno a brit gyarmattartók infrastrukturális beruházásai a gyarmatok esetében.
Görögország, Portugália, stb. példája mindezt illusztrálja.

lékek és ellensúlyok 2015.05.16. 12:06:21

@paragrafus:

"Az orbáni rendszer (némi áthallással) hasonlóan különbözteti meg az embereket, mint anno a fenti postban megfestett rendszer. Ugye ott is voltak az árják és a nem árják. "

Fejtsd már ki, mikor tettek Orbánék ezzel kapcsolatosan egyértelmű nyilatkozatot ? (Ne gyere nekem itt ezzel az áthallás dumával)

lékek és ellensúlyok 2015.05.16. 12:08:56

@paragrafus:

"Én meg pont az ellenkezőjét tapasztalom."

Akkor elég szar helyen lakhatsz. Én nekem van néhány nagyon jó barátom, akik egyébként zsidó származásúak. Egyiknél sem tapasztaltam, hogy rettegnének.

aluf 2015.05.16. 12:16:10

Ami a lét illeti pld. Görögországnál Olympiára, napi hosszas sziesztára és kizárólag turistákra alapozva valóban kevés. A görögök már a belépésnél megvezették az EU-t, mert olyanok voltak mint mai devizahitelesek. Az EU valóban nem fizeti a Nemzeti gödröt/szinház az előre megálmodott és félbehagyott M4 utat és egyéb grandiozus országunk teljesítményéhez képest merész álmokat. Vizi bajnokság, olympia, világkiállítás stb. Úgy vagyunk mint a hüjegyerek akinek okostelefon kell.

aluf 2015.05.16. 12:25:53

@lékek és ellensúlyok: Megette a fene, hogy akkor kell lelépni amikor már rettegni kell. Amikor már rettegni kell, elvették a bankszámládat, ékszeredet, ingatlanodat útleveledet, örülhetsz ha puszta picsával elmehetsz. Malmőből pld. már mennek a többnyira adófizető gazdag zsidók mert Svédország a segélyre szoruló dologtalan muzulmánok befogadását preferálja. Némileg hasonló a helyzet Ny-európa több országában. Persze most kissé egyszerűbb vihetik a vagyonukat, mert az állam nem diktatórikus csak béna.

Sütemény1975 2015.05.16. 12:28:31

Es az ellen a sok baromsag ellen senki nem lep fel, amit az ugyved ur osszehord? Gusztustalan amit a zsidosag egyes tagjai csinalnak. Kritizalni pedig nem lehet oket, mert akkor antiszemita vagy.

"E szorgos nép, ha perbe fog,
Téged elevenen tűzre dob,
A harag réme, a béke vége,
Tombol a bosszú népe."

aluf 2015.05.16. 12:33:34

@lékek és ellensúlyok: Egyértelmű? Például az, hogy amig Romániában visszadták az elkobzott zsidó javakat, addig nálunk minden nyista.Nézd meg pld. a gugliban a svájci alvószámlák cimen irodótt ügyeket. Egyértelmű volt és utóbb az AB korrigálta kárpótlás, hogy a keleti fogság túlélőit 400 ezer ft-ban javadalmazta addig a lágerek túlélői ennek töredékét kapták volna. Mire az AB döntött addig az utóbbiak fele is 90 év fele járván meghalt.

aluf 2015.05.16. 12:39:13

Érdekesnek tartom. pld. a zsidó kérdésben utóbb tartott akadémikusi szintre emelt vitát. Hosszan elemzik, hogy a Tanácsköztársaság vezetői ki és milyen szinten /származás, vallás, ateista/ volt zsidó. Sose elemzik, hogy pld. a két viágháború kirobbantói között ki volt keresztény/Tisza István, Hóman Bálint, Horthy stb.

Pipas 2015.05.16. 12:40:41

@paragrafus: "Ha az az érdekük, a hazai szempontokat veszik elő, ha meg más, akkor átmennek országhatárokon túlra."

Tettél egy rasszista kijelentést, felhívtam rá a figyelmet. Ennyi. Nincs harag.

Pipas 2015.05.16. 12:46:06

@aluf: "Hosszan elemzik, hogy a Tanácsköztársaság vezetői ki és milyen szinten /származás, vallás, ateista/ volt zsidó. Sose elemzik, hogy pld. a két viágháború kirobbantói között ki volt keresztény/Tisza István, Hóman Bálint, Horthy stb. "

Akkoriban magyarországon mintegy 10% volt a zsidó lakosság. Ha a tanácsköztársaság vezetői közt nem 95% lett volna a zsidóka aránya, hanem 10% körül, akkor senki sem rágódna ezen.

aluf 2015.05.16. 12:56:17

Hogyne rágódna. Ezért van gond Ságvári nevével is aki történetesen egy megszállt ország " törvényes" pribékjeivel szállt szembe. Bajcsy Zsilinszky is ezt tette "törvénytelenül" lőtt rá letartóztatására igyekvőkre. Vele nincs gond és vallása se emlegetett. Frankel Leó út neve is kérdéses volt. Németországban jól elvannak Marxszal, Engelsszel, Moszkvával. Sokan visszasírják a toleráns Aczél Györgyöt is. Tisza Istvánt - még a Tanácsköztársaság kikiálltása előtt milyen vallásúak lőtték agyon? Ki tudja? Nálunk Tisza, Hóman tévedésből üzent hadat, Teleki legalább tette a dolgát és leirta miféle nemzet vagyunk. Miféle?

paragrafus 2015.05.16. 12:59:53

@lékek és ellensúlyok:
Pedig pont az az egyik legveszélyesebb az orbáni retorikában: többnyire áthallásosan beszélnek. Lásd a kettős beszédeket...

paragrafus 2015.05.16. 13:00:47

@lékek és ellensúlyok: . Ennek semmi köze a lakhelyhez.
(Én is mondhatnám, hogy burokban élsz)

paragrafus 2015.05.16. 13:01:43

@Pipas:
Megint tévedsz.
Az én kijelentésem nem volt rasszista, legfeljebb a te értelmezéseddel vannak gondok.

paragrafus 2015.05.16. 13:04:24

@aluf:
Egyáltalán miért szempont az, hogy valaki zsidó-e, vagy sem?
Ennek fel sem lenne szabad merülnie.
Már önmasgában az a körülmény, hogy ezt a szempontot felvetik (miközben ennek nem lenne szabadna szempontnak lennie), felveti a rasszizmus gyanúját.

paragrafus 2015.05.16. 13:05:28

@Sütemény1975:
Nem az ügyvéd úr megnyilvánulása a baromság, hanem az ilyen megjegyzések.

aluf 2015.05.16. 13:07:08

Egyetértek. Ezért kommentekek.

Pipas 2015.05.16. 13:11:00

@paragrafus: "Pedig pont az az egyik legveszélyesebb az orbáni retorikában: többnyire áthallásosan beszélnek."

Fogalmazzunk pontosan, az ellenzék többnyire olyan dolgokat állít Orbánról, amiket ő soha nem mondott. Orbán konkrétan és egyértelműen kifejtette a magyarországi zsidósággal kapcsolatos álláspontját:

"Ameddig én ezen a helyen állok, Magyarországon senkit sem érhet semmilyen bántódás hite, meggyőződése vagy származása miatt. Szeretném világossá tenni (...), hogy mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat. A magyar nemzet megszenvedte a diktatúrákat. Nem fogjuk hagyni, hogy bárki, bármely politikai irányzat, gazdasági erő vagy éppen külföldi hatalom ismét eltérítse Magyarországot demokratikus meggyőződésétől, a szabadság szeretetétől vagy az emberi méltóság feltétlen tiszteletétől"

Erre mindenféle áthallásokat emlegetve antiszemitáznak meg diktatútáznak emberek. Nincs áthallás, egyszerűen hazugságok vannak, amiket egyesek politikai okokból terjesztenek.

Csak a tisztánlátás végett: most jönne az a rész, ahol idézed Orbánt, hogy bebizonyítsd valóban nem kamuztál, amikor azt állítottad, hogy Orbán ha burkoltan is, de zsidóüldözést szorgalmaz.

Pipas 2015.05.16. 13:13:19

@paragrafus: "Az én kijelentésem nem volt rasszista, legfeljebb a te értelmezéseddel vannak gondok. "

De az volt, azt állítottad, hogy a magyaroknak sajnos még sokat kell tenulniuk. Azt sugallni, hogy a magyar emberek alsóbbrendűek mint mások rasszizmus, éppen úgy, mintha azt állítanád, hogy a Mohikánok lopnak vagy az Irokézek erőszakosak.

gizmo26666 2015.05.16. 13:14:46

Itt nem is a cikk a lényeg, hanem a kommentek. A kommentelők minden egyes mondatát alátámasztják a cikkben szereplő, Magyarországgal szembeni kritikának.

aluf 2015.05.16. 13:43:22

@gizmo26666: Kritikája mindenkinek lehet. Teleki is kri
@Pipas: tizált és meghalt.

aluf 2015.05.16. 13:46:58

@Pipas: A Nobel díjasok 70%-a is zsidó ha egyszer ők a krém. Még a jobbik volt alelnöke vagy Imrédy min.elnök is az /volt/ legfeljebb nem tudtak róla. Ha egyszer kiválasztott nép.

aluf 2015.05.16. 13:50:56

@Pipas: Hazánkban mindig nagy volt a " keveredés" most is az. Az EU csatlakozással nem ország hanem telekhatár lettünk. Aki tud nyelveket és jól képzett könnyebben megy a szomszédba cseresznyézni. Aki nem tud ettől ki van akadva.

aluf 2015.05.16. 13:54:16

@Alick: Az ország vezetői talán Tomikát kivéve mind keresztények. Az ország is 99%-ban. Következtetés: Minden keresztény korrupt?

lékek és ellensúlyok 2015.05.16. 13:57:47

@aluf:
"Például az, hogy amig Romániában visszadták az elkobzott zsidó javakat, addig nálunk minden nyista."

Hát, igen, ilyen dolgokra oda kellene figyelni.
Azért az figyelemre méltó, hogy a Romániai magyar kötődésű tulajdonokra ez nem mindig érvényesül, gondolok itt a Markó ügyre.

Azért az is érdekes, hogy anno a spontán privatizáció során, és később is gazdát cserélt egy két olyan ingatlan, amelynek korábban zsidó tulajdonosa volt, és amelynek új tulajdonosa szoci vagy szoci közeli ember vagy vállalkozás volt, az SZDSZ (amely anno félhivatalosan a magyarországi zsidóság pártja volt), mégis összebútorozott a szocikkal.

jazzcool 2015.05.16. 14:06:24

A kommentek nagy többsége sajnos az ügyvéd igazát erősíti...

aluf 2015.05.16. 14:08:14

Akkor előadok egy infot. Egy imént elhunyt 91 éves magyar származású szovátai születésű Israelben élő orvos szüleinek tulajdona volt a szovátai közmű területe ingatlana és egy villája. A közművet már évekkel ezelőtt visszakapta és 600.000.- euroért eladta. Ezen épült a helyi Penny. A villa ügye folyamatban van, mert azt a szállodákkal együtt korábban eladták egy pesti szállodaláncnak.

aluf 2015.05.16. 14:15:18

@lékek és ellensúlyok: Németországban kevésbé van antiszemitizmus. A zsidók elleni atrocitás israeli összefüggésű és muzulmán származású bevándorlóktól ered. A muzulmán országokban a keresztények nagyobb veszélyben vannak mert őket nem menti kis senki és senkise fogadja őket örömmel mint az arab /pld.Etiópia/ országokból elüldözött zsidókat. Volt olyan év amikor egymillió orosz és nem is csak zsidó bevándorlókat fogadott be. Őket akarták a Ferihegyi uton felrobbantani. Ez is csak nálunk fordult elő.

Alick 2015.05.16. 14:16:25

@aluf: a korrupció aligha identitás-függő dolog. :)

aluf 2015.05.16. 14:19:51

@Alick: Csak nekem ég a pofám egy Madoff ügytől. Orbánnak, Lázárnak sose fog a trafik, föld, közbeszerzés és egyéb ügyek miatt

aluf 2015.05.16. 14:30:26

@lékek és ellensúlyok: Mivel a zsidókat 1%-ra tartják ebből aligha élhetett volna meg az SzDSz. Nem őket hivták Zsidesznek akik még "térdre imához" felkiáltással baxtatták a keresztényeket.

Alick 2015.05.16. 14:54:16

@aluf: teljesen jogos... rinocérosz bőre van a hazai politikusoknak.

aluf 2015.05.16. 15:48:44

@♔batyu♔: Kevesebben mentek nyugatra mint a gázkamrákba. Ha végig mész az Andrássy uton szinte valamennyi mai középület zsidóé volt. A múzeumi festmények szintén. Zsidó kórház volt az amerikai uti idegsebészet a Radnóti gimnázium épülete és nem közpénzből épült a Nagy Zsinagóga se. Sok mai ismert cég Zwack, Herz, Pick, Richter Gedeon, Goldberger tulajdonosának sorsa után is lehet nézni. A fütyülős barack története is ismerős. az is Zwacké volt.

paragrafus 2015.05.16. 16:19:01

@Pipas:
Pipas 2015.05.16. 12:40:41
@paragrafus: "Ha az az érdekük, a hazai szempontokat veszik elő, ha meg más, akkor átmennek országhatárokon túlra."

Tettél egy rasszista kijelentést, felhívtam rá a figyelmet. Ennyi. Nincs harag.

Pipas 2015.05.16. 13:13:19
@paragrafus: "Az én kijelentésem nem volt rasszista, legfeljebb a te értelmezéseddel vannak gondok. "

De az volt, azt állítottad, hogy a magyaroknak sajnos még sokat kell tenulniuk. Azt sugallni, hogy a magyar emberek alsóbbrendűek mint mások rasszizmus, éppen úgy, mintha azt állítanád, hogy a Mohikánok lopnak vagy az Irokézek erőszakosak"......

Mondom, hogy a te értelmezéseddel van a baj. Én nem állítottam semmi olyant, hogy a magyaroknak kell még sokat tanulniuk.
Én "egyesekről" beszéltem, neked volt ebből olyan olvasatod, hogy magyarok..
Nem tehetek arról, hogy felületesen olvasol, majd ebből is téves következtetéseket vonsz le.

paragrafus 2015.05.16. 16:25:05

@Pipas:
Csak a tisztánlátás végett: most jönne az a rész, ahol idézed Orbánt, hogy bebizonyítsd valóban nem kamuztál, amikor azt állítottad, hogy Orbán ha burkoltan is, de zsidóüldözést szorgalmaz"....

Megint felületesen olvasol és téves következtetéseket vonsz le.
Én nem Orbánról beszéltem, hanem az orbáni retorikáról.
És ha személy szerint verbálisan nem is üldözi a zsidókat Orbán, a tettei pont ennek az ellenkezőjét támasztják alá. Pl. a kierőszakoltan felépített szobornak nevezett borzalom.
Vagy éppen említhetném a burkolt célzást, miszerint jobban szeretnék, ha nem a régi elnök lenne az új elnök a MAZSIHISZ élén.
Azonkívül az orbáni retorika nem kizárólag személy szerint Orbánt jelenti, hanem az egész kormányt és az egész fideszt.
És továbbra sem a fenti post a téma, még mindig eltereli a kérdést erről mindenki.

Pipas 2015.05.16. 17:48:17

@paragrafus: "Megint felületesen olvasol és téves következtetéseket vonsz le. Én nem Orbánról beszéltem, hanem az orbáni retorikáról.
És ha személy szerint verbálisan nem is üldözi a zsidókat Orbán, a tettei pont ennek az ellenkezőjét támasztják alá."

Tehát az orbáni retorika zsidóellenes, de ez nem azt jelenti, hogy Orbán verbálisan üldözi a zsidókat. Értem.

"Pl. a kierőszakoltan felépített szobornak nevezett borzalom."

Szóval Orbán tetteivel úgy üldözi a zsidókat, hogy olyan szobrot támogat, ami neked nem tetszik.

"Azonkívül az orbáni retorika nem kizárólag személy szerint Orbánt jelenti, hanem az egész kormányt és az egész fideszt. "

Tehát amikor azt akarjuk megállapítani, hogy Orbán szavaiban mi az elvetendő, akkor nem azzal kell foglalkozni, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit mondanak mások.

"Megint felületesen olvasol és téves következtetéseket vonsz le."

Ó, nem, nem így van. Én nagyon is pontos következtetéseket vonok le. Zagyvaságokat beszélsz. Ennyi.

Alick 2015.05.16. 17:52:36

@paragrafus: "miszerint jobban szeretnék, ha nem a régi elnök lenne az új elnök a MAZSIHISZ élén."

Ezt persze lehetne belepofázásnak is venni... ugyanakkor a MAZSIHISZ is csak hasonló gittegylet, mint a MVSZ... a régi elnök ex-AVH-s, az újabban felmerült/választott tisztségviselők között transzvesztita performancer és börtönviselt bankár van.
Az EMIH sokkal hitelesebb, normálisabb szervezet.

aluf 2015.05.16. 18:22:29

@Pipas: Fejétől döglik a hal.

gmihaly 2015.05.16. 21:23:49

@aluf: Ez Sztálinék és az elvtársak történetírása, akik szerint a hitleri, az Anschluss (1938 március) után közvetlen nyugati szomszédunkká váló náci Németország megszállással burkoltan állandóan fenyegető réme helyett a Szovjetuniót és következményeképpen, "esetleg", az azonnali német megszállást kellett volna választanunk. Akkor minden 1944. március 19. utáni szörnyűség már 2 évvel korábban "lerendeztetett volna", mint a Vichy-rendszer utáni Franciaországban, amit Joseph Losey: Klein úr c. filmje, Alain Delonnal a címszerepben elég jól bemutat. A kollabó párizsi rendőrök fekete Citroenjeivel, amelyekkel a várakozó városi buszokhoz szállították az összefogdosott zsidókat, amelyekkel azokat a Vélodrome d'Hiver stadionba "transzferálták", onnan pedig tovább a lágertranszportok vonatszerelvényeibe. A "hintapolitikus" Kállay Miklós ezt akarta "megúszni" ezért küldte tárgyalásra a britekhez, Churchillékhez a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet is, de más diplomáciai csatornákon is puhatolózott az olaszok "átállása" után. A titkos tárgyalások miatt patáliázó korabeli "jóbarátunk", Benes, a Trianont "összemaffiázó", Kisantantot vezérlő, későbbi "dekrétumos" csehszlovák elnök hatására először magukévá tették az általad is említett gondolatokat, majd egy balkáni partraszállás ígéretével hitegettek minket. Az angolbarát magyar elit vágyálma az volt, hogy ezek előtt a "felszabadítók" előtt tették volna le a fegyvert. Ezt fél kézzel söpörte le Sztálin és Roosevelt, helyette a jugoszláv partizánokat és az elvetélt Szlovák Nemzeti Felkelést támogatták. Ez utóbbit a nácik leverték, és Szlovákiát is megszállták. Mikor a balkáni partraszállás terve nyilvánvaló módon meghiúsult, kerekedtek felül a németbarát magyar politikusok és katonák, majd bekövetkezett a megszállás. Kállayt magukkal vitték abba a dél-tiroli téliesítetlen hegyi szállóba, ahol a népfrontos francia miniszterelnök, a zsidó Léon Blum volt a lakótársa, túszként, a szövetségesekkel flytatott titkos tárgyalásokban. És a nácik vetítették le a deportálások során a zsidókkal szembeni kegyetlenkedésekkel kapcsolatos célzatos propagandafilmet a szövetséges tárgyalópartnereknek. A 2 évvel korábbi francia dolgokról szó sem esett, mert De Gaulle emigráns kormánya is szövetséges volt. A szlovák hasonló dolgokat Benes "sikálta el", a lengyeleknek szintén volt emigráns kormánya Londonban. Hát, valahogy így mentek a dolgok. Az orosz frontra pedig azért küldtek magyar katonákat, mert a romló hadi helyzet az esetleges német megszállás rémét Damoklész kardjaként állandóan a németek fejünk fölött tartották. A "zsidótörvények" még az ő kormányfősége előtt keletkeztek, és a gettó és a deportálások, Endlösung, nyilas terror szörnyűségeinek szintjét nem érték el az "intézkedések", de a hitleri német "elvárások" alsó szintjét elérték, a burkoltan fenyegető megszállás ezekkel is "elodáztatott". Szálasiék "nyilingereihez" pedig a Tisza vonaláig elérő Vörös Hadsereg és a debreceni Dálnoki Miklós Béla-féle magyar kormány és Ideiglenes Nemzetgyűlés felállítása is kellett.

paragrafus 2015.05.16. 23:12:49

@Pipas:
Azt hiszem, veled nem lehet értelmes vitát folytatni, mert te – szemmel láthatóan – tudatosan kiforgatod az ember szavait és olyan mondanivalót akarsz sugalmazni, ill. láttatni, ami a részemről valójában meg sem történt.
Erősen kétlem, hogy pontos következtetéseket vonsz le. Főleg, ha a véleményemet zagyvaságnak minősíted. Azt valahogy (nagyon úgy látszik) nem akarod megérteni, hogy Orbánra jellemző módszer, hogy a szélsőséges, durva, vagy éppen kritikán aluli közlendőit tudatosan mással mondatja el.
Amúgy abszolúte huszadrangú, hogy nekem tetszik-e a szobor, vagy sem. (Egyébként nekem sem tetszik) az a lényeg, hogy a zsidóságnak sem tetszik. És Orbán ezt nem hajlandó sem figyelembe venni, sem tiszteletben tartani.

aluf 2015.05.17. 09:37:03

@gmihaly: Fejtegetésed kiváló, de a tények mást mutatnak. A nyugati fronton hitler 1940-óta uralkodott, tehát öt év megszállás volt. Nálunk egy év. Ezen egy év is utóharcokkal telt már el. Százalékos arányban a magyar közigazgatás közreműködésével egy év alatt több zsidót vittek el mint Franciaországban öt év alatt. Nemcsak a közigazgatás hanem a tábornoki kar is leszerepelt amikor a kiugrási kisérletnél Hiindy szobájába zárta parancsnokát Aggtelekit. Bakay és ifj.Horthy elrablása is jellemzi a hazai impotenciát. A magyar politika 1920-óta megbélyegezte a zsidókat, hogy bármikor szabadrablás áldozatai lehetnek. Ami a háború utáni és jelenlegi politikát jellemzi mi vagy legkevésbé szembenézni múltunkkal, beleértve az I. világháborús múltat, gondolok Tisza István, Hóman Bálint, Horthy Miklós dolgainak szépítése okán.

Dokus 2015.08.21. 11:32:49

@Pipas: Az ügyvéd jól volt felkészülve. Csatáry László ellen Magyarországon soha nem volt semmiféle bírósági eljárás.

Dokus 2015.08.21. 11:45:50

@paragrafus: Helyesbítenem kell. Csatáry 1997-2013 között élt Magyarországon és magyar állampolgárként, magyar okmányokkal települt haza a hatóságok tudtával. Az, hogy 2012. július 18-án büntetőeljárás indult ellene Efraim Zuroffnak köszönhető, aki koholt és hamis vádak összegzésével tette ellene feljelentést. Mindezeket levéltári dokumentumokkal alátámasztott adatok, tények bizonyítják ebben a www.animakonyv.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=126042&VISIT=1 könyvben. Érdemes elolvasni mert a valóság tárul fel a Csatáry ügyben. Valószínűleg többeknek nem tetszik, azonban a tényekkel nem lehet vitatkozni.
süti beállítások módosítása