Rácson innen, rácson túl
2015. május 28. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Rácson innen, rácson túl

Azt gondolnád, minél szigorúbban tartják az elítéléteket, annál nagyobb a börtönben a fegyelem. Legtöbben azt kívánják: tartsd őket kenyéren és vizen, minden mozgástól, beszédtől, de még a gondolkodástól is megfosztva.

borton_cegledipanorama_hu.jpg

Fotó: cegledipanorama.hu

Tévednek. Maga a börtön és az ott eltöltött hosszú idő – a szakemberek szerint mintegy hét év - is elegendő arra, hogy valaki soha többé ne tudjon újra normális életet élni. Márpedig nem ez a cél.

szeles_gabor_lang.jpg

Széles Gábor dandártábornok  Fotó: Láng András

A börtönnek önmagában személyiségromboló hatása van. Az okos és felvilágosultan gondolkodó börtönparancsnok mindezzel tökéletesen tisztában van. Mint ahogy azzal is, hogy nem a szigor fokozásával éri el a fegyelmet és a biztonságot. Persze, van, akinél erre is szükség van. De nem ez az általános.

varga_mihaly_a_pr_herald_foszerkesztoje_lang.jpg

Vargha Mihály, a PR Herald főszerkesztője  Fotó: Láng András

Ezért szerveznek a börtönökben színielőadásokat, foglalkozásokat a raboknak. Ezért vannak bent oktatások, ezért járnak be papok a vallásos foglyokhoz. Ezért nézhetnek tévét és fizethetnek elő újságokra. Hogy mindannak ellenére, amit elkövettek, próbáljanak emberré válni, vagy embernek maradni.

gaal_bela_volt_szovivo_lang.jpg

Gaál Béla volt szóvivő- Fotó: Láng András

Mindezekről beszélgettünk a PR Herald szakmai műhelyében Széles Gábor dandártábornokkal, a Kozma utcai börtön és fegyház parancsnokával és Gaál Béla fotós és újságíróval, a büntetésvégrehajtási intézet nyugalmazott szóvivőjével.

hallgatosag1-lang.jpg

hallgatosag2-lang.jpg

Figyel a volt bíró meg az ügyvéd 
Fotók: Láng András

 

Hallgassatok bele a beszélgetésbe!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr867498954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása