Jogerő stopperrel
2015. július 13. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Jogerő stopperrel

stopper-fotkyfoto_hu.jpg

Kép: fotkyfoto.hu

"Én kénytelen vagyok folyamatosan a saját álláspontom szerint hozni a határozatokat” – nyilatkozta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Meglepően öntudatos és merész kijelentés egy olyan közhivatalnoktól, akinek a „saját álláspontja” helyett a törvényeket kellene alkalmaznia.

 palffy_ilona_nol_hu.jpg

Kép: nol.hu

A NVI elnökasszonya úgy döntött, hogy elutasítja az MSZP népszavazási kezdeményezését, amely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?".  

vasarnapi-zarva-hir24_hu.jpg

Kép: hir24.hu

A kérdéssel semmi baj nincs. A fogalmazás jogilag korrekt, egyértelmű, és nem nehéz rá igennel, vagy nemmel válaszolni. Vagyis megfelel a népszavazásról szóló törvényben foglaltaknak. Amúgy meg a megkérdezettek 72 %-ának véleményével is egyezik. Csak éppen az elnök asszony „saját álláspontjával” nem.

De hol vagyunk még a kérdés tartalmi vizsgálatától? A perpatvar még a körül zajlik, vajon megfelelő időpontban nyújtották-e be a népszavazási kezdeményezést.

A szabály ugyanis az, hogy csak akkor lehet ugyanazon témában újabb kérdést benyújtani, ha az előzőt már jogerősen elutasították. Többnyire erre hivatkozva az NVI-nek január óta  sikerült immár tizedik alkalommal beleköpnie ebbe a vasárnapi levesbe.

 leves-divany_hu.jpg

Kép: divany.hu

A jelenlegi elutasítás indokolása szerint az MSZP kezdeményezése „idő előtti”. Méghozzá azért – szól a „jogi” érvelés - mert a Kúria előző ügyben hozott döntése még nem vált jogerőssé..

Lássuk hát az időpontokat. Az előző népszavazási kezdeményezés elutasításáról szóló jogerős döntést 15 óra 41 perckor tették ki a választási iroda honlapjára. Az MSZP kezdeményezését dokumentáltan 16 óra 15 perckor regisztrálták az irodában. Akkor hol itt a probléma?

Pálffy Ilona szerint ott, hogy a Kúria honlapjára még nem került ki a bíróság végzése. Az ő „saját álláspontja” szerint a Kúria döntése akkor válik jogerőssé, amikor az a Kúria saját honlapján jelenik meg.

 kuria-lb_hu.jpg

Kép: www.lb.hu

Tisztességgel végigolvastam mind a népszavazásról, mind a választásról szóló törvényt, de ilyen rendelkezést a legalaposabb kutakodás után sem találtam.

Szerény jogi ismereteim szerint az a döntés jogerős, amely ellen nincs helye jogorvoslatnak (fellebbezésnek). A Kúria végzésének utolsó mondata pedig így szól: „A jogorvoslatot a népszavazásról szóló törvény 30.§ (1) bekezdése zárja ki.” Vagyis: game over.

game_over-gamesaveios_info.jpg

Kép: gamesaveios.info

A törvény szerint a Kúria a Magyar Közlönyben köteles tájékoztatni arról, hogy határozata megtekinthető a saját honlapján.

Értem én, hogy a XX. század számos vívmánya közül az internet hozta a legradikálisabb változást az életünkbe. Sok szempontból a jog világát sem hagyta érintetlenül. Ennek ellenére a törvény szavai még ma is azt jelentik, ami oda le van írva. Vagyis a „tájékoztatás” szó ma sem azonos a „jogerő” szóval. Miként egy bírói döntés jogerőre emelkedése sem függhet attól, hogy melyik szervezet informatikusa a fürgébb, azaz, hogy a bíróság jogerős végzését melyikük teszi fel hamarabb a honlapra.

L.Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a jogállamiság durva megsértéseként értékelte, hogy „az MSZP támadja a NVI-t.” Szerinte be kell tartani az eljárásjogi szabályokat. Ez utóbbival – tőlem szokatlan módon - mélyen egyetértek. Bizony, be kell tartani. Vagy legalábbis kellene.

l_simon-fidelio_hu.jpg

L. Simon László   Kép: fidelio.hu

Az NVI, no meg a Kúria elnöke valamiféle joghézagról beszél. Pedig nincs itt semmiféle joghézag. A „végső” döntés ugyanis akkor jogerős, amikor azt meghozták.

Engem már csak egyetlen kérdés izgat.

Hogyan jön ahhoz a Nemzeti Választási Iroda, hogy egy „nem jogerős” kúriai döntést kitegyen a saját honlapjára?

palffy-nava_hu.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr127620278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paragrafus 2015.07.13. 20:59:05

Mondja mindezt egy olyan jogvégzett, aki viszonylag sokáig dolgozott az Alkotmánybíróság mellett főtitkárként. Azon Alkotmánybíróság mellett, amely még úgy-ahogy szakmai alapon működött (a mostanival szemben).
Hát az alkotmányosság valahogy nem akart beléívódni.

paragrafus 2015.07.13. 21:06:41

És hogy a jogerő kérdését én is értelmezzem:
olyan törvényi szabályről sem tudok, amely a jogerő beálltát valamely (bármely) honlapon való megjelentetéstől datálná.
Megjegyzem, az azért igencsak erős alkotmányossági aggályokat vetne fel - és ezzel is illene Pálffy Ilonának tisztában lennie - hogy egy határozatot előbb közzétesznek, minthogy azt az érintettekkel közölték volna.
Ugyanis (ha ezt Pálffy Ilona nem tudná), valamely határozat joghatálya - nem keverendő a jogerővel - a féllel való közléssel áll be.

hapapu 2015.07.14. 08:40:31

Pálffy Ilona, remélem az alkoholista Pálffy rokona, nem más mint egy
fideszes szopógép!

Lantos Mihály 2015.07.14. 16:31:00

Ha Pálffy szerint még nem volt jogerős a döntés,akkor hogyan merték úgy feltenni a saját honlapjukra,hogy jogerős?

csak egy néző 2015.07.14. 16:58:34

Ha nem az idő előtt történő beadás miatt utasították volna el, még van ezer indok a tarsolyukban. Mondhatták volna azt is, hogy nincs aláírva a monitor hátoldalán, vagy a margó 2 mm-el beljebb van, stb....

paragrafus 2015.07.14. 17:08:07

Kísértetiesen emlékeztet a Klubrádió ügyre. Nem volt aláírva az üres oldal....

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.14. 17:24:59

A fidesz fél tőle, hogy ez a népszavazás lenne számára a "3 igenes", ami az mszp-t hazavágta. Joggal fél, és mindent meg is tesz, hogy erről ne szavazhassunk... meg úgy általában másról se. Viktor csak ellenzékben látta jó demokratikus eszköznek a népszavazást, kormányon már nem olyan jó neki.

Peter Rusz 2015.07.14. 18:29:57

Elhízott dagadt Fideszes lotyó elmehetne Párizsba konflis lónak annyi esze van.-
süti beállítások módosítása