Kálvária
2015. augusztus 17. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Kálvária

Úgy kell annak, aki ma Magyarországon „gentleman’s agreement”-nek gondolja, ha az állam emberei kezet adnak egy megállapodásra. Ennél már csak az naivabb, aki még mindig nem tudja, mint jelent, ha a Fidesz-kormány „megvéd” valamit.

kezfogas-holmagazin_hu.jpg

Kép: holmagazin.hu

A kormány most éppen Munkácsy Mihály Golgota című festményét védi meg. Pontosabban védetté nyilvánítja. És miért? Nem azért, mert a kép „pótolhatatlan, egyedi, a nemzeti és az egyetemes kultúra része”, miként azt a kulturális örökség védelméről szóló törvény bevezetője oly fennkölten megfogalmazza. Nem. Hanem azért mert nem hajlandó kifizetni a festmény tulajdonosának, Pákh Imrének azt a korábban ígért 9 millió dollárt, amiről két kormány-emberrel is kezet rázott.

pakh-origo_hu.jpg

Pákh Imre   Kép: origo.hu

Az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc egyenesen lehazugozta Pákh Imrét, mondván, nem mutatta be azokat az értékbecsléseket, amelyek mintegy 10 millió dollár körüli összegben határozták meg a festmény árát. Pákh szerint ő bemutatta. Valaki nem mond igazat.

gerhardt-ferenc-origo_hu.jpg

Gerhardt Ferenc    Kép: origo.hu

Gerhardt azt is állította, hogy „papírja van arról, hogy az előző tulajdonos 1 millió dollárért akarta eladni a festményt, az MNB pedig ennél hatszor nagyobb összeget – 6 milliót - ajánl Pákh-nak.” Ez afféle Keresztapa-féle „ajánlat”: olyan „amit nem lehet visszautasítani.”

keresztapa-xpress_hu.jpgKép: xpress.hu 

Lehet, hogy van az MNB alelnöke által említett papír, lehet, hogy nincs. Annyi azonban biztos, hogy az MNB-nek semmi köze nincs ahhoz, hogy az előző eladó - Julian Beck - mennyiért „akarta” eladni a képet. Meg persze ahhoz sem, hogy valójában mennyiért adta el.

Julian Beck mégis önként nyilvánosságra hozta, hogy 12 évvel ezelőtt 7 millió dollárért adta el a Golgotát Pákh Imrének.munkacsy_golgota_blog_xfree_hu.JPG

Vagyis az – egyébként alapítványokra, palotákra, képekre, kastélyokra milliárdokat elköltő – MNB még annyit sem akar kifizetni a Munkácsy képért, amennyit az több mint egy évtizeddel ezelőtt ért.

mnb-nol_hu.jpg Kép: nol.hu

A világ két, talán legismertebb, legnagyobb - és mindkét féltől független - aukciós háza, az 1744-ben Londonban alapított Sotheby's és az 1766-ban alapított Christie's 10 millió dollárra becsülte Munkácsy festményét. Pákh Imre pedig a Golgota tulajdonjogának átruházásán kívül a 9 milliós ajánlathoz hozzácsapta további 52 Munkácsy-festmény 12 évig tartó magyarországi kiállításának lehetőségét, valamint a magyar állam elővásárlási jogát is.

 degas-blog_larsonjewelers.jpg

Kép: blog.larsonjewelers.com

Pákh állítása szerint még le sem ült tárgyalni az MNB-vel, amikor már azzal zsarolták meg, hogy védetté nyilvánítják a Golgotát, őt meg kiutasítják az országból.

Ki ugyan nem utasították, de a kép védési eljárását elindították. Erre a Forster Központ hivatott, amelynek 3 hónapja van, hogy határozzon a védettségről. A debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy festmény az eljárás megindításával egyidejűleg ideiglenes védettséget kap - közölte a Miniszterelnökség. Közleményének szóhasználata igen precíz: a múzeum valóban csak „őrzi” a képet, hiszen az letétként van a birtokában. Mert Pákh, ez a Munkácsy-rajongó balga ember kölcsön adta a saját tulajdonát, hogy volt honfitársai a Munkácsy-trilógia mindhárom képét együtt láthassák.

trilogia-hajdupress_hu.jpg

Kép: hajdupress.hu

Egy műalkotás védetté nyilvánítása – egyebek között – azt jelenti, hogy azt nem lehet kivinni az országból. Vagyis, ha Pákh nem adja el az MNB-nek 6 millió dollárért a képet, keresztet vethet rá - hogy stílusos legyek. Igaz, ő marad a tulajdonosa és Debrecenben bármikor nézegetheti a Golgotáját. Akár el is adhatja, már ha talál egy olyan balekot, aki pénzt ad egy kivihetetlen festményért.

A hatalom már eddig is „megvédte” az emberek földjét, nyugdíját, cégeit, kötvényeit, vagyonát. Pákh esete csak egy újabb lépés az állami rekvirálásban. Semmi sem változott. Legfeljebb egy emberrel több jár „kálváriát”.

nyugdij-168ora_hu.jpg

 Kép: 168ora.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr707711110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigBill 2015.08.18. 08:36:18

Barátaim, az "úr" e képen korát tekintve, előzetes életútját szordínósan átolvasva, talán kinézésre is lehetne becsületes ember!
Nem az! A blog olvastán a rémségek tömkelege kerül a szemünk elé, s az a szörnyű felismerés : ezek, ilyenek lehetnek ma Magyarországon vezetők, döntésképesek, sorsmeghatározók?
A sírás kerülgeti az embert a tehetetlenségtől : mivé lettek az emberi agyak, hová lettek a gerincesek akik elhiszik a hatalom lávafolyamként hömpölygő hazugságait! Mi ficamodott ki, miért hisznek a nyilvánvaló mocskos hazugságoknak? Hogyan néznek ezek a tükörbe, nem szólal meg bennük a lelkiismeret?
Ajánlom e blogot értő és feldolgozó olvasásra, valamint érvanyagként, ha a mundér becsületét védve, mélysötét fidiótával hoz össze benneteket a sors! :3

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2015.08.18. 15:28:40

Barátaim! Ne hagyjuk! Szervezzünk civil gyűjtést a mű törvényes és tisztességes megvásárlására! A számlaszámot hamarosan megírom, addig is szervezkedjetek. (Sándor Zsuzsára nagyon számítok, tudom, hogy jó él.)

Peterpapo 2015.08.18. 16:12:43

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)!: Minek gyűjteni, ha le is lehet nyúlni. A lenyúlásokban már nagy tapasztalata van a kormánynak nincs szükségük segítségre.

csak egy néző 2015.08.18. 16:15:16

Hát hiába ez a magyar "Gentlemen's agreement "
(nem formaszerű, írásba nem foglalt, az adott szóra épülő, hallgatólagos, többnyire államközi megállapodás, megegyezés)

Ha kezet fogsz egy kormány képviselővel akivel üzletről tárgyalsz, ne felejtsd el megszámolni az ujjaidat.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.08.18. 16:58:19

Na ja..,

Ez elég gázos sztory.

Innentől nem fog senki idehozni festményt.

sutyerák 2015.08.18. 18:24:46

egyszercsak egy hamisítván fog lógni a falon. és senki sem érti majd,hogy mi történhetett?
mint Tiziano-nál.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.08.18. 18:56:42

@sutyerák: Azért ott nem hamisítványról volt szó. Csak arról, hogy eredetileg azt gondolták, hogy Tizianonak egy tanítványa festette a képet, és csak később derült ki, hogy maga Tiziano.

Netuddki. 2015.08.18. 19:04:39

Ezek után mi jöhet? Kulákká nyilvánítás, föld és egyéb ingatlan, ingóság elkobzás?
Posztkomunista maffiaállam...

Netuddki. 2015.08.18. 19:08:37

Mellesleg mit csinálnának a 3 millió dollár különbözettel? Ami nincs még 1 milliárd forint se. Nem jön ki belőle még egy tisztességes nemzeti, izé, fideszes konzultáció se...

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 19:10:43

'Julian Beck mégis önként nyilvánosságra hozta, hogy 12 évvel ezelőtt 7 millió dollárért adta el a Golgotát Pákh Imrének.'

Mondani mindent lehet.

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 19:37:09

@csak egy néző: Azt írom hogy e nélkül a tény nélkül semmit nem ér a poszt érvrendszere.

Ki az a Julian Beck és miért higgyem el hogy annyit fizetett a képért? Mert ezen a blogon igazat szoktak írni?

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 19:57:06

Itt egy csöppet másképp adják elő ugyanezt: kanadaihirlap.com/2014/07/24/a-milliardos-munkacsy-bloff-es-a-kanadai-muzeum/

Semmi nyoma annak, hogy Beck (Bereczki Csaba Gyula) akár egyetlen fillért is kapott volna a képért Pákhtól (nincs papír, a 7 millió dollárt nyilván 'gentelmans agreement' keretében gyürte zsebre az úriember)

Vagy mégse, ki tudja.

csak egy néző 2015.08.18. 20:11:48

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Szerintem pedig, ha nekem van, amit te megvennél és megállapodunk egy árban, egy kézfogással, majd, amikor fizetned kellene, azt mondod, hogy csak 3-al kevesebbet adsz. Nekem jogom van azt mondani, hogy akkor nincs üzlet. És ahhoz, hogy én mennyit adtam, vagy nem adtam az áruért, ahhoz a világon semmi közöd sincs. Ha nem teszik, akkor vedd meg mástól, ja, hogy ebből csak egy van? Hát ez szopás. Az pedig, hogy te önhatalmúan zároltatod az én tulajdonom, azt hiszem ez a szemétség csúcsa. Ez éppen olyan, mintha mindenáron meg akarnám venni a házad, de a kialkudott vételárat nem fizetem ki és erőszakkal beköltöznék a kéródba. Hogy tetszene?

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 20:29:43

@csak egy néző: Én mint állampolgár abban vk érdekelt h az állam olcsón jusson mükincshez.

Az eladó az ellenkezőjében. Bizonyítéka semmire nincs, hasára ütött és mondott egy összeget h annyit adott érte. Mondhatott volna bármennyit.

Mivelhogy ez a poszt tényként állítja be ezt az összeget, amiről 5 másodperc alatt kiguglizható hogy sosem látta senki, többet nem is kell foglalkozni vele.

csak egy néző 2015.08.18. 21:14:01

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Az államnak mire is van bizonyítéka?
Gerhardt úr csak a hasára ütött és azt mondta, hogy nem ér annyit oszt'jónapot.

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 21:25:41

@csak egy néző: Gerhardt úr a te pénzedet is költi, úgyhogy örülj neki.

csak egy néző 2015.08.18. 21:49:42

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Mennyit is kúrtak már el a kuszaszemű barommal, kastélyra, palotára, képekre a közösből?

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 22:09:17

@csak egy néző: Ja, akkor már fizessék ki ezt az urat is, ne szarozzanak..:)

Nem kért keveset szerinted?

legeslegujabbkor 2015.08.18. 22:13:22

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Az eladó akármennyit mondhatott volna. Még azt is, hogy esze ágában sincs eladni, ezt pedig a vevőnek el kell fogadnia. Már úgy a fél világon.

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 22:18:07

@legeslegujabbkor: 'Az eladó akármennyit mondhatott volna. Még azt is, hogy esze ágában sincs eladni, ezt pedig a vevőnek el kell fogadnia.'

Miért, nem fogadta el?

legeslegujabbkor 2015.08.18. 22:28:14

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Azzal, hogy lefoglalta a festményt, és nem rendelkezhet vele a tulajdonos?

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 22:32:51

@legeslegujabbkor: Már miért rendelkezhetne egy nemzeti mükinccsel?

Egy mükincskereskedőnek biztosan nagy meglepi h ezen a piacon számolni kell ilyesmivel.

Persze Pákh valószínüleg annyira tulajdonosa ennek a képnek, amennyire a cikkben álnéven szereplő Bereczki Csaba Gyula eladta neki a képet 7 millió dollárért.

csak egy néző 2015.08.18. 22:38:44

@Tiszteltetem Brüsszelet:
"Miért, nem fogadta el?"

Több válasz is van.
1. Mert nem tudja, hogy a világban mit jelent a "Gentlemen's agreement"
2. Mert pofátlan módon blokkolja az értékesithetőségét.
3. Mert megteheti.
4. Csak

legeslegujabbkor 2015.08.18. 22:44:05

@Tiszteltetem Brüsszelet: Egy műkincskereskedőnek az a meglepi, hogy a műkincsek nem az aukciósházban cserélnek gazdát, hanem Matolcsy tenyerében.

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 22:45:10

@legeslegujabbkor: Akkor miért nem adta el aukción az elmúlt 100 évben senki ezt a képet?

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.18. 22:50:27

@csak egy néző: 1. Mert nem tudja, hogy a világban mit jelent a "Gentlemen's agreement" - ezt csak az eladó mondja, hogy volt ilyen

7 millió - ezt is csak az eladó mondja

Senkit nem érdekel, mindenki mond amit akar. Papír arról van hogy 100 éve adtak cca. 50ezer dollárt érte(amikor amerikába került a kép), semmi másról.

'Mert pofátlan módon blokkolja az értékesithetőségét.'

Ez nem igaz, továbbra is értékesítheti. Persze eddig külföldről senki sem ajánlotta neki a kormány által ígért 6 milliónak a töredékét se.

'Mert megteheti.' - A kormány valóban megteheti amit tett, a határozat bíróságon megtámadható.

csak egy néző 2015.08.18. 23:49:58

@Tiszteltetem Brüsszelet:
" Mert nem tudja, hogy a világban mit jelent a "Gentlemen's agreement" - ezt csak az eladó mondja, hogy volt ilyen"

"– Csalódott vagyok. Nem gondoltam, hogy ha egy állami intézménnyel ülök le tárgyalni, akkor egy ilyen lépést is evidenciában kell tartani. Főleg azután, hogy két évvel ezelőtt már megegyeztem a Miniszterelnökséggel. Lázár János kezet adott arra, hogy megveszi az állam 9 millió dollárért a képet. Egy ilyen fiatal demokráciába úgy tűnik, még ez is belefér, de a harag távol áll tőlem és háborogni sincs értelme."

Olvastad valahol, hogy Lázár cáfolta volna?

"Senkit nem érdekel, mindenki mond amit akar. Papír arról van hogy 100 éve adtak cca. 50ezer dollárt érte(amikor amerikába került a kép), semmi másról."
(Csak zárójelben, mi a fasz közöd lenne ahhoz, ha mondjuk egy autót akarnál tőlem venni, hogy én mennyiét vettem?)

"„amikor az eredeti tulajdonos 1886-ban megvásárolta a két képet, a Golgotáért 175 ezer, a Krisztus Pilátus előtt címűért pedig körülbelül 150 ezer dollárt fizetett. Mindez mai pénzben 40-50 millió dollárnak felelne meg”

"Ez nem igaz, továbbra is értékesítheti."
Gratulálok okostojás. Van egy házad devizahitellel megterhelve, add el a piacon, biztos találsz olyan hülyét, aki megveszi.

" Persze eddig külföldről senki sem ajánlotta neki a kormány által ígért 6 milliónak a töredékét se."

Ebben miért is vagy olyan biztos, csak nem te vagy Pákh Imre titkára?

"'Mert megteheti.' - A kormány valóban megteheti amit tett, a határozat bíróságon megtámadható."

"– Azt olvastam, hogy bírósághoz fordul. Ez azt jelenti, hogy lezárultak a tárgyalások?

"– Nem szívesen tenném, de ha nincs más lehetőségem, kénytelen leszek pereskedni. Rajtam továbbra sem múlik a megegyezés, nyitott vagyok. Tizenkét éve azért vásároltam meg a Golgotát, mert az volt a szándékom, hogy a kép kerüljön haza. Azóta folyamatosan kiállításokon szerepel a kép Magyarországon. Nem célom, hogy elvigyem,"

www.vg.hu/kozelet/pakh-elviszi-a-golgotat-452282
hvg.hu/kultura/20150611_Pakh_Imre_Bunkosbottal_nem_lehet_kiverni
süti beállítások módosítása