KGBéla
2015. november 15. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

KGBéla

Mindig elgondolkodom azon, vajon a mai ifjú generáció érti-e ezt a nyelvi poént. Tudja-e egyáltalán, mi az a KGB? A Szovjetúnió hírhedt állambiztonsági feladatokat ellátó szerve volt 1954 és 1991 között.

kgb-en_wikipedia_org.jpg

Kép: wikipedia.org

A címben szereplő Béla a Jobbik EU parlamenti képviselője Kovács Béla, aki kémkedés gyanújába keveredett. Az Alkotmányvédelmi Hivatal - azaz a magyar kémelhárítás – 2014 áprilisában tett feljelentést ellene, mondván: a képviselő havonta látogat el Moszkvába és rendszeresen, konspiratív módon találkozik orosz diplomatákkal.

kgbela-budoar_hirfal_hu.jpg

Kép: budoar.hirfal.hu

Mi tagadás, Kovács Béla élete és munkássága egy Rejtő regénybe illik. Nevét nevelőapja után kapta. Édesapja már csak azért is ismeretlen, mert születési anyakönyvét a ’80-as években – afféle KGB-s szokás szerint – „újrakötötték”. Nevelőszüleivel került Japánba, ahol megismerkedett szovjet állampolgárságú feleségével, Szvetlanával. 1986-ban összeházasodtak, bár az asszony addigra már két férjet is elfogyasztott. Az első japán volt, aki nukleáris ügyekkel foglalkozott és dolgozott Kazahsztánban is. Ez a házasság formailag ma is érvényes. Az osztrák férj viszont köztörvényes bűnöző volt. Szvetlana már négy éve együtt élt Kovács Bélával, amikor az osztrák férfival házasságot kötött.

szvetlana-tutiblog.jpg Kép: tutiblog.com

Kovács a jelenlegi orosz-ukrán válság körüli vitákban nyíltan lobbizott Oroszország mellett. „Megfigyelőként” jelen volt a Krím elszakadásáról tartott népszavazáson, emiatt ki is tiltották Ukrajnából.

A magyar kémelhárítás 2009 óta figyeli Kovács Bélát. De az EU elleni kémkedés a Btk. szerint csak 2014. január 1. óta bűncselekmény. Vagyis bármit is csinált, vagy nem csinált Kovács Béla tavaly január előtt, azzal jogilag nincs mit kezdeni. Az egyébként saláta-törvénybe foglalt Btk.-módosítás szerint: „Aki az Európai Unión kívüli harmadik állam részére az EU Parlament, az EU Bizottság, vagy az EU Tanácsa ellen hírszerző tevékenységet folytat, 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Emiatt kérte a legfőbb ügyész Brüsszeltől Kovács EU képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.

a-tegla.jpg

Kovács Béla természetesen tagadja, hogy bárki ellen bárkinek kémkedett volna. Többször is azzal kérkedett a sajtónak: lemond mentelmi jogáról és erről tájékoztatta az EU Jogi Bizottságát is. Hősies kiállás, ugye?

Azért jó, ha tudjuk, hogy ez egy hatalmas kamu. Az EU parlamenti képviselője ugyanis nem mondhat le mentelmi jogáról. És persze ezt Kovács is nagyon jól tudja. Az EU Jogi Bizottságának igen részletes és hosszan megindokolt határozatában nincs is utalás ilyesmire. Arra viszont van, hogy meghallgatásán Kovács is kihangsúlyozta: a 2014 előtti cselekmények miatt nem lehet ellene vádat emelni és hogy a vele szemben végzett megfigyelés törvénytelen volt (nem volt az). Azt is állította, hogy a Btk. módosítását kifejezetten azért fogadták el, hogy az ő magatartását büntethetővé nyilváníthassák. Ez ugye másként hangzik, mint korábbi nyilatkozatai?

kovacs-bela-estiujsag_hu.jpg

Kép: estiujsag.hu

Az EU Jogi Bizottságának határozata szerint a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség fogja lefolytatni. A határozatban azt is leírták, hogy „Magyarország Alaptörvénye 29. cikkének (1) bekezdése értelmében a legfőbb ügyész és az ügyészség függetlenek… és az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartásával járnak el.” Igaz, az Alaptörvényben tényleg ez van.

Az EU Parlament plenáris ülése elfogadta a Jogi Bizottság előterjesztését és felfüggesztette Kovács Béla mentelmi jogát. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy az EU elleni kémkedés gyanúja alapján nyomozást folytassanak a képviselővel szemben.

A korrektség jegyében le kell szögezni: a mentelmi jog felfüggesztése semmilyen módon nem jelent állásfoglalást KGBéla bűnösségével vagy ártatlanságával kapcsolatban.

bunos-hu_123rf.jpg

 Kép: hu.123rf.com

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr958079704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2015.11.15. 13:35:47

A jobbik hol Iránnal, hol az oroszokkal kokettál.

Mert ők a nemzeti radikális keresztények.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.15. 13:36:07

Le a kalappal Kovács előtt, hogy az oroszlán barlangjában mer nyílt sisakkal harcolni.

Bafana 2015.11.15. 13:59:00

A szerző pedig gyiilkos. Igaz, bizonyítani nem tudom, csak jól hangzik.
Az utolsó mondata tetszett a legjobban:
"A korrektség jegyében le kell szögezni: a mentelmi jog felfüggesztése semmilyen módon nem jelent állásfoglalást KGBéla bűnösségével vagy ártatlanságával kapcsolatban"
Én sem foglalok állást Gyilkossándor Zsuzsával kapcsolatban. Mondtam én ilyet?
Már csak azért is drukkolok K.(G. nélkül)B. ártatlanságában, hogy az előre bűnössé nyilvánítókról a gatyájukat is leperelhesse, hogy lehessen belőle lélegeztetőgépre, meg gyerekebédre adni azt a nem kevés pénzt.

jágör68 2015.11.15. 14:01:05

Aha. KGBélázunk.
Miközben fél Európát a CIA tarja sakkban

youtu.be/sy9KFOVf8Ro

Kampfer 2015.11.15. 14:16:11

Idézem a 'klasszikusokat': mindenki ártatlan, amíg a bűnössége be nem bizonyosodik! Kiváló eu-s és magyar(?) hírszerzés ugyan miért nem érte tetten...? És akkor a jogászok dolga sem lenne ennyire bonyolult...

Habár, most beszéljünk azokról a jogászokról (phejjjj), akiknél jelenleg már az ügyészek hajtják el a bírónőt a hülyesége miatt... (nem is ok nélkül)??? Vagy azokról a jogászokról, akik a biszku-ügyben milyen szépen 'remekeltek'?

És ha már homár... Poszte is elég vadul kiállt a migránsok mellett itt hónapokon át! Csak érdekelne, nem érzi szarul magát? Úgy kálmánolgástól, rónaiegonsotól, dk-stól és a kakukgyörgyös társasággal együtt...? Nem kicsit dühítő egy faj, mondhatni gusztustalan!

És egy ilyen péntek után nekiállni kgbélázni...! Ennél szánalmasabb és ostobább posztot nehéz lett volna elképzelni is! De önnek sikerült megírni! Ez csak önről szól, kedves Sándor Zsuzsa... Omg...
Kamp.

Mr. Neutron 2015.11.15. 15:11:37

Ha csak az volt a feljelentésben, hogy havonta látogat el Moszkvába és rendszeresen, konspiratív módon találkozik orosz diplomatákkal, az még kevés lesz a kémkedés bizonyításához. De gondolom, ezt az AH is tudja és bizonyára van még egyéb is a nyomozati anyagokban.

De elég homályos ez az ügy. Az elmúlt hónapokban megszólaltak az ügyben olyan "szakértők" is, akik a kémkedés törvényi tényállás "hírszerző tevékenység" elemének egészen hajmeresztően kiterjesztő értelmezésével álltak elő, mégpedig azzal, hogy az is hírszerző tevékenység, ha valaki nem ad át információkat az oroszoknak, de konspirált forrásból származó orosz instrukciók szerint szerint befolyásolja valamely EU szerv működését. Ha valami ilyesmiről volt szó ebben az ügyben és emiatt a Btk. 261/A. § alapján gyanúsítják, az nem fog megállni a bíróság előtt. Ugyanis ez a magatartás nem a kémkedés, hanem esetleg a hűtlenség (Btk. 259. §) törvényi tényállása alá rendelhető. De még az alá sem, mert a hűtlenség esetében a védett tárgy Magyarország függetlensége, területi épsége vagy alkotmányos rendje, ebben az esetben pedig nem Magyarországról, hanem az EU-ról volt szó. Tehát ha KGBéla nem hírszerző tevékenységet folytatott, hanem konspirált orosz instrukciók alapján az EU valamely szerv működését befolyásolta, akkor csak az esetben lehetne elítélni, ha lett volna a Btk.-ban egy "hűtlenség az EU-val szemben" tényállás is.

Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a vádiratban. Nagy kár, hogy nem fog kiderülni, ui. az ilyesféle büntetőügyekben a vád tárgyát képező magatartás büntetőjogi minősítésén és az ítélet rendelkező részén kívül minden más "Szigorúan titkos" szokott lenni.

bontottcsirke 2015.11.15. 15:57:47

allahakbár haverjaidat mosdasd liberálfasiszta köcsög.

nu pagagyí 2015.11.15. 16:05:48

Madarat tolláról...
Kinek a képviseletében árulja Béla szövetségi rendszerünk érzékeny adatait az oroszoknak? Jó lenne tudni, hogy az Irániaknak is ő szállítja-e az adatokat, vagy ezt külön ember intézi a Jobbikban?

ferinek nem 2015.11.15. 18:14:15

a bizonyítás kulcsa gondolom az lesz, hogy a megfigyelés (titkos nyomozás) mit tartalmaz és törvényes volt-e?

az EU parlamenti képviselőség, az orosz feleség, az oroszok melletti kiállás csak közvetett (távoli) bizonyítékok, amik nemhogy elítélésre, de még vádemelésre sem elegendőek

Bafana 2015.11.15. 18:16:13

@nu pagagyí: Csak óvatosan, mert lehet, hogy pár lélegeztető géphez fogsz hozzájárulni nem kevés pénzzel...
Milyen "érzékeny adatokhoz" férhetett hozzá K.B.? Nézz utánna, mielőtt butaságokat írsz! Drága mulattság lehet, az érdekedben szólok.
Gyorsan azzal a nyomozással, mert az "érzékeny adatokhoz" hozzáférő K.B. még mindig ott van és engedik neki, hogy az "érzékeny adatokba" folyamatosan belenézzen, tanulmányozza, majd "konspiratívan" továbbítsa. Ez az EU nem bírja követni a tolvaj tempótokat.

kewcheg 2015.11.15. 22:02:26

ez a hölgy nem 1 bíró?

miketbeszéltek 2015.11.16. 00:54:53

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Hitehagyott/hűtlen korunkban a Moszkva iránti rendíthetetlen lojalitásod szinte erénynek könyvelhető el:-)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.11.16. 01:37:32

Az érvelés, miszerint azért módosítottak törvényt, hogy az ő cselekményét büntetni lehessen, alapvetően nem jelent semmit. Ha elkezdek valamit tenni, ami mások jogos érdekét súlyosan sérti, és ezzel a jog nem tud mit kezdeni, akkor a jogalkotó bizony törvényt fog hozni, törvényt fog módosítani, hogy amit teszek megakadályozza. Mert ez a dolga.

És innen politikai és erkölcsi felelősség szempontjából nyílt beismerés, hogy valamit ami egyértelműen erkölcstelen, tisztességtelen azért kellett megtiltani, mert ő csinálta, és hiába szóltak rá, hogy ez nem jó, hiába kellett az általa okozott veszély miatt sokat költeni, nem állt le. Törvényt kellett hozni ellene. Innentől a büntetőeljárás alatt nem sokat tehet, utána nem sok esélye van a politikában, de nem sokan fognak benne megbízni.

babbaba 2015.11.16. 03:13:12

Nagyon félemetes lehet a Jobbik, ha ennyrie támadjátok. Féljenek is, a szar tolvajok!

chrisred 2015.11.16. 06:14:24

KGBéla védekezése ugyazon alapul, mint a nürnbergi huszonkettőé, akik azt mondták, honnan tudhatták volna, hogy sokmillió ember állami eszközökkel történt kiirtása bűn, ha akkor nem volt olyan jogszabály, ami ezt tételesen kimondta.

jágör68 2015.11.16. 08:16:53

@chrisred:
Aha!
Tehát már a holokauszt is a Jobbik meg Kovács Béla műve...
Most akkor náci meg KGB-s is?
A CIA- nál nagyon nem tudják már mit hazudjanak be a világnak, annyira belekavarodtak saját hazugságaik hálójába.

Mr. Neutron 2015.11.16. 11:14:40

@Válasszunk: Az biztos, hogy politikai szempontból halott, de az egyelőre nem biztos, hogy sikerült olyan törvényt hozni, amivel a büntetőjogi szempontból is felelőssé tehető. Ha sikerül bizonyítani, hogy a Btk. módosítás hatályba lépését követően hírszerző tevékenységet folytatott az EU ellenében, akkor el tudják ítélni, de ha csak annyit tudnak rábizonyítani, hogy az oroszok titkos érdekérvényesítő embere volt az EU-ban, akkor az EU elleni kémkedés vád nem fog megállni.

chrisred 2015.11.16. 19:06:08

@jágör68: Arról nem tehetek, hogy nem tudod értelmezni a leírtakat.

dr. jenőke (jenőke) 2015.11.21. 11:12:40

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:
.
Szerinted: "...az oroszlán barlangjában mer nyílt sisakkal harcolni".

Ez képzavar.
Nem zavar?
Első: ha "nyílt sisakkal" harcol, akkor helyesen "Nyílt Sisak" az ellenfél és nagy betű van a szavak elején.
Második: az előzőtől eltérően, lehet nyílt sisakban harcolni, de többnyire nem vezet eredményre, ha otthon van az orosz[lán(y)]. Az oroszlán tartózkodási helye ismeretlen.

Amennyiben Béla csak egy lakatlan oroszlánbarlangban harcol nyílt sisakban, akkor ki az ellenfél?
A helyes választ Nyílt Sisak egy kézfogással köszöni meg.
süti beállítások módosítása