Álságos tüntetés
2016. február 03. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Álságos tüntetés

Február 4-ére Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármesterei „pártpolitikától mentes” tüntetést szerveznek a Veszprémi Törvényszék épülete elé. "Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestereként az általunk vezetett települések lakosságának véleményét szeretnénk kifejezésre juttatni az ítélettel kapcsolatban, amely nincs arányban a 2010. október 4-én történtekkel" – idézte a Magyar Idők elnevezésű nyomtatvány a polgármesterek felhívását. A pártpolitika-mentességet mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy külön meghívták Kepli Lajos jobbikos képviselőt, aki annak idején az elfogultságtól nem mentes parlamenti vizsgálóbizottságot vezette, és akit az ítélethirdetés közben demagóg plakátja és bekiabálása miatt kellett kiküldeni a tárgyalóteremből.

kepli-vehir_hu.jpg

Fotó: vehir.hu

Nem csupán álságosak, de szemérmetlenek is a tüntetés szervezői. Mintha ezeknek a polgármestereknek nem lettek volna olyan kötelességeik az iszapkatasztrófa kapcsán, amelyeket nem tartottak be. Ráadásul egyikük, nevezetesen Tili Károly, Kolontár polgármestere még a büntetőeljárás során is igyekezett kibújni az őt terhelő felelősség alól. Enyhén fogalmaztam. Tili Károly a nyomozás során hamis vallomást tett.

tili-nava_hu.jpg

Fotó: nava.hu

Mielőtt Tili úr pert fontolgatna ellenem, igyekszem szó szerint idézni a 2010. október 24-én tett vallomásából: „Nem volt katasztrófaterv (mármint Kolontáron), nem volt tájékoztatás. Nem volt terv a mentésre. A balesetet megelőzően nem rendelkeztem információval a tározóval kapcsolatban.” 2011 februárjában hasonló vallomást tett, még mindig a nyomozó hatóság előtt: „Az önkormányzat sem informálisan, sem hivatalosan semmiféle tájékoztatást nem kapott. A lehetséges veszélyekről mi nem egyeztettünk a MAL Zrt.-vel, az önkormányzatnak semmilyen kapcsolata nem volt a MAL Zrt. vezetőivel. Az ipari katasztrófával kapcsolatban nekünk nem volt védekezési tervünk.”

Nem árt tudni, hogy Tili Károly 2002. óta polgármestere Kolontárnak, az volt 2010. október 4-én, az iszapömlés napján is. A Veszprémi Törvényszék tanúként hallgatta meg őt 2013. május 30-án. Idézet a tárgyalási vallomásából: „Környezetvédelmi dokumentumokat, kárelhárítási és vészterveket a MAL Zrt. küldött nekünk, de nem tudom, hogy mikor. Veszélyelháríytási terv is volt. A veszélyelhárítási terv azt tartalmazta, hogy hogyan kell eljárni egy esetleges iszapömlés esetén. Az én időm alatt a katasztrófavédelemmel közösen készítettünk ilyen anyagot.”

szabogyorgyi-lang.jpg

Dr. Szabó Györgyi    Fotó: Láng András

Szabó Györgyi bíró megmutatta Tili Károlynak Kolontár község kimenekítési és veszélyelhárítási tervét. A terveken számos helyen jól láthatóan szerepel Tili aláírása. „Utoljára 2010 nyarán aktualizáltuk ezeket” – mondja a tanú. „Aláírtam, de igazán nem tudom, mi van ebben a tervben.”

katasztrofaterv.jpg

tili-alairas.jpg

„A kimenekítési terven azon részével, hogy a lakosságot tájékoztassam, nem vagyok tisztában” – folytatta vallomását a polgármester. „A szükséges riasztó eszközök a szirénák voltak, nem tudom, hogy a kezelésére ki volt kijelölve. Nem biztos, hogy az emberek tudták, hogy ha a sziréna megszólal, akkor fussanak magasra. A polgármester feladata lett volna erről a lakosságot értesíteni. A jogszabályokat ismerem. A végzettségemnél fogva fel tudtam mérni, hogy mivel jár az iszapömlés. A nyomozás során rosszul emlékeztem, de azóta utánanéztem.”

Gratulálok Tisztelt Polgármester Úr! Három év elteltével sikerült visszaemlékeznie, hogy valamennyi jogszabály és veszélyhelyzeti terv milyen kötelezettséget és felelősséget rótt Önrte. Amiből nem csak semmit nem hajtott végre, de kezdeti lányos zavarában még a létezésüket is letagadta. Bocsánat: elfelejtette.

És emlékezet-frissítésül még egy idézet a Nemzeti Nyomozó Iroda jelentéséből:

nni-idezet.jpg

Sajnos a szöveg éppen olyan halvány, mint Tili úr emlékezete, de azért talán olvasható. Ha mégsem, akkor még egy idézet dr. Pál Helga védőbeszédéből: „A következmények tragikusak. Azonban a következmények drámaiságát nemcsak az adja, ami történt, hanem az is, hogy annak ellenére megtörténhetett, hogy Kolontár és Devecser Alaptervei valamint Kimenekítési Tervei hátborzongató pontossággal számolták ki és írták le a gátszakadás következményeit, úgy, ahogy az végül lezajlott. Az elöntési területek, a veszélyeztetett utcák pontosan megegyeznek azokkal, ahol a halálesetek történtek.”

helga-lang.jpg

Dr. Pál Helga     Fotó: Láng András

Leírtam már korábban is: a bíróság nem azt mondta ki, hogy nincs felelőse a katasztrófának. Csupán azt, hogy nem az a tizenöt ember bűnös, akit az ügyészség megvádolt. Így ostobaság azt állítani, hogy „az ítélet nincs arányban a katasztrófával”. Ez nem matek uraim! Nem arányokról, hanem megvádolt emberek bűnösségéről, vagy ártatlanságáról van szó.

A népet nem lehet leváltani – írta Bertolt Brecht. De félrevezetni, uszítani, indulatait felkorbácsolni sajnos lehet. Én az Önök helyében inkább elszégyellném magam. És tüntetés szervezése helyett nagyon. de nagyon mélyen hallgatnék, ha ennyi felelősség zúdulna a fejemre. Talán még abba is belegondolnék, hogy ha a nép nem is, de egy polgármester leváltható.

elsodortak_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr338357424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

high up! 2016.02.04. 15:41:01

Szerencsétlen magyarok még 25 év után is hülyék megérteni, hogy a fidesz-maszop csak ugat egymásra és egymás oligarcháira, de börtönbe egyik se küldi a másikat. Majd hülye is lenne, hiszen akkor a következő kormányváltásnál ők mennének kompletten a börtönbe. Ez a 25 éves Történelmi Kerekasztal paktum e két maffia párt között.

Most is bemondta a fidesz a hatalmas elszámoltatást, a nép nyála csorgott a kéjtől, aztán a fideszes ügyészség megint vigyázott arra, hogy olyan vádat nyújtson be, ami meg fog bukni, aztán az ügy lezárva, Tóbiás kezet fog Orbaneszkuval - "Simon Gabi még ez évben felmentve, becsszó Józsikám" - "El is várom tőled Viktorom", oszt rohanjunk a legközelebbi földárverésre!

A hülyére vett népnek ha egy csöpp esze lenne, már rég feltűnt volna neki, hogy Princztől kezdve a MAL-ig itt aztán tényleg csak az a pár menthetetlenül hülye ült (a sok 1000-ből) , akik már annyira bebuktak, hogy nem érte meg értük lehazudni a csillagot az égről.

Úgyhogy aki az igazság szolgáltatás érvényesüléséért akar tüntetni, annak irány a fidesz meg a maszop székház, meg a Legfőbb Ügyészség meg Pintér Sanya.

FOLYTASSUK!

Netuddki. 2016.02.04. 16:03:58

Értem én, hogy véded a mundér becsületét, de hiába jelenti azt a jogosítvány, hogy az illető részt vett elsősegélynyújtáson, attól még elüthet részegen a zebrán.

Mellesleg az, hogy van veszélyelhárítási terv papíron, és annak be vagy nem tartása mennyiben akadályozta volna meg a katasztrófát? Ez a terv mekkora Ph értékkel számolt? Állítólag szabálytalanul magas volt a tározóban a lúg Ph-ja. Ha már ennyire ismered a tervet megoszthatnál részleteket is.
Tili Károly mennyiben veszélyeztette a falu biztonságát, hogy állításod szerint nem ismerte (magyarul aláírta, de baszott elolvasni) a tervet?

Jó lenne ha felvilágosítanál mielőtt elkezdek uszulni a kolontári pógi ellen. Mert nekem olyan emlékeim vannak, hogy a pógi ott volt valamelyik külföldi újság címlapján gumicsizmában az iszap közepén. Meg olyanok, hogy a fidesz ellopta az önkéntes felajánlásokat.

Ja, és a végén, mielőtt elfelejteném, csak úgy szubjektíven, szerinted ki a felelős? Azt nem tudom elfogadni, hogy balfasz volt az ügyészség, és a bíró semmit nem tud ilyenkor tenni.

anyadmajma 2016.02.04. 17:07:23

@________________: nem arról van szó, te faszkalap, hogy nem ismerte mi van benne, hanem simán letagadta, hogy olyan nincs is!
Na, ez hiányzik ezekből a bolsevikokból, a tisztesség.
Senki nem várja el a polgármestertől, hogy betéve tudja, mi van azokban a papírokba, de azért azt illett volna tudnia, már ha a saját zsebén más is érdekelné, hogy legalább kinek kell szólni, hogy Józsi, gyorsan gyere, mert kurva nagy baj van.
Még az is emberségesebb lett volna, ha azt nyilatkozza, hogy terv ugyan volt, de annyira gyorsan történt, hogy nem tudtak intézkedni.
De nem, itten elvtársak terv az nem vót, szemét malzrtmegemmúttnyócév.....
Érdekes, szeptemberben volt kint a frissen kinevezett hazaáruló bolsevik geci környezetvédelmi államtitkár ellenőrzésen a MAL zrt.-nél. Akkor minden rendben volt. aztán 1 hónap múlva meg baj lett. Igaz államosították is azonnal a céget, nehogy be tudják mutatni a jegyzőkönyvet a vizsgálatról.
Na, ez miért nem érdekel senkit se?

Pilotax 2016.02.04. 17:12:03

Tisztelt Bírónő, Kedves Hölgyem!
Elnézést, hogy nem közvetlenül ehhez a témához írok, de azért kapcsolódik ide. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a bíróságok nem hajlandóak semmiféle kritikát elfogadni. Szerintem bizonyos játékszabályok betartása mellet ugyan miért ne lehetne egy ítéletet bírálni, véleményt mondani róla. Én úgy gondolom politikusok, meghatározó közszereplők valóban ne kritizálják a bíróságok ítélkezését, mert ennek mindenképpen van nyomásgyakorló szájíze, Nem közszereplőknek is csak jogerő után ildomos a kritika. Egyéb korlátot nem igazán lehet elfogadni,

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.02.05. 17:55:06

@________________: Akár hiszed, akár nem, hogy a bíró csak azokról az emberekről és csak azokról a tényekről dönthet, akiket az ügyész megvádol, és amely állításokat a vádirat (vádbeszéd) tartalmaz. Ha szubjektíve kérdezed, a válaszom is szubjektív: szerintem a tározó tervezői, építői és talán az ellenőrző hatóságok tagjai a felelősek. A tározót rossz talajra rosszul tervezték, a falak szilárdsága nem annyi volt, mint amennyit a kivitelezési tervben feltüntettek, és minden érintett hatóság áldását adta ezekre a tervekre és a megépített tározóra. A megvádolt személyek minden hatósági előírásnak megfelelően működtették a kazettát és fogalmuk sem lehetett arról, hogy milyen iszaprétegek vannak a kiszakadt sarok alatt. Amikor ők ugyanis átvették a MAL Zrt.-t, a kazetta már készen volt és működött.

vigyüktúlzásbaadolgokat 2016.02.11. 14:37:19

@Dr. Sándor Zsuzsa: Az nem bűn, hogy nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot? Lehet hogy az építők, tervezők már nem is élnek, őket már nem lehet megkérdezni. Húsz éven át ennél a MAL-nál csak süketek, hülyék és vakok dolgoztak? Nem jártak kint soha a tározónál, nem végeztek méréseket? Ha a hatóság azt mondja nekik, hogy ugorjanak bele a zagyba, talán még azt is megtették volna?

vigyüktúlzásbaadolgokat 2016.02.11. 14:43:35

@anyadmajma: Vigye el a csóró polgi a balhé azért, mert nem zaklatta azt a céget, amiből valszeg a település évtizedekig élt? Egy felelős európai cég nem csak a helység focicsapatát támogatja, hanem évtizedekre előre tervez a közösséggel. Felelős vezetőknek nem mindegy, hogy milyen a kapcsolat a helyi lakossággal. MAL-osok hány kiürítési próbát játszattak el a lakossággal, hány szirénapróba volt egy évben?

vigyüktúlzásbaadolgokat 2016.02.11. 15:07:47

@________________: Nekem az volt a legszívszorítóbb közvetlen az eset után készült helyszíni riportokban, hogy mennyien vettek házat vagy újították fel nagyon szépen a meglévőt a katasztrófa előtti években. Ezek az emberek nyilván semmit nem sejtettek. Jellemzően nem ott és akkor költ az ember több milliót az ingatlanára, ráadásul hitelből, ha jelentős kockázat van a befektetésen.
Tegnap volt a kisbaba anyukája a Házon kívülben, aki újra meg újra lejátssza, hogy mit tehetett volna. A másik család az új házat nem meri kifesteni citromsárgára, mert a régi is olyan volt, sőt Kolontárt is messzire elkerülik, ha a környéken van dolguk. Ezeket az embereket láthatóan teljesen készületlenül érte a katasztrófa, bepánikoltak, és kisebb gondjuk nagyobb volt annál, hogy magaslati pontokat keressenek meg menekülési útvonalat. Még ha hallottak is valamit a szirénahasználatról meg kiürítési tervről, sajnos úgy látszik, hogy semmit nem gyakoroltattak be velük vész esetére.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.02.11. 17:34:25

@vigyüktúlzásbaadolgokat: A MAL minden tájékoztatást megadott a falvak polgármestereinek. Erről szólnak a bemutatott dokumentumok. A riasztás, a sziréna, a kiürítési gyakorlatok a polgármesterek feladata volt (lett volna). De sajnos nem tettek semmit. Az embereknek szörnyű volt a katasztrófa, borzalmas, amit átéltek, már aki túlélte, de hogy épp azok a polgármesterek szerveznek tüntetést, akiknek dolguk lett volna a lakosság riasztása, az mégis csak nevetséges.

vigyüktúlzásbaadolgokat 2016.02.11. 20:34:32

@Dr. Sándor Zsuzsa: Nyilván én nem állnék be egy ilyen polgármester mögé tüntetni, hanem inkább ellene.
De ebből is látszik, hogy az ottani lakók kissé agymosottak, és csak a MAL-t hibáztatják, és pl. a környezetvédelmi hivatalt vagy a saját vezetőjüket nem.
A tüntetést jó ötletnek tartom, főleg ha a lakosok maguk szervezték volna, és a saját céljaikért küzdenének. Pl. követelnék az ellenőrző hatóságok megerősítését, a szennyező fizessen elv megvalósítását stb.

László Tóth I. 2016.02.12. 10:51:16

Sajnos a vörös iszappal kapcsolatos témában egy meglátásom van: mind a 15 személy és az ügyvédnő is jelentős károkozója a társadalomnak. Teljes vagyonuk elvétele s a felróható vétkességért a megfelelő büntetés. Ha szükséges akkor tüzetesen is leírom 30 éves vezetői és 16 éves főellenőri munkám igénybevételével.
süti beállítások módosítása