Porhintés
2016. június 06. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Porhintés

2014-ben Darák Péter, a Kúria elnöke megdicsérte a Fővárosi Ítélőtábla munkáját azért, mert a táblán - az előző évihez képest - több mint 23 %-al csökkent a folyamatban lévő ügyek száma. Vagyis több ügyet fejeztek be, mint amennyi abban az évben érkezett.

Mi történhetett vajon azóta? Mert valaminek történnie kellett, különben Handó Tünde miért rendelt volna ki ez év májusában 15 pécsi és győri bírót a Fővárosi Ítélőtáblához? Persze úgy, hogy a „kirendelt” bírók maradnak a helyükön, azaz Győrött és Pécsett, és ott tárgyalják le a fővárosi ügyeket.

darak-hando-balrad.jpg

Darák Péter és Handó Tünde  Kép: balrad.com

Az igazi kérdés persze az, hogy vajon milyen ügyeket fognak tárgyalni. Erről majd a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, esetleg kollégiumvezetője dönt. És ők vajon milyen szempontok szerint fognak dönteni? Az Igazságügyi Minisztérium (IM) rendeletében szabályozott „ügyelosztási rend” szerint? Ez a bürokratikusnak hangzó kifejezés azt a célt szolgálná, hogy ne egy bírósági, vagy ne adj’ isten egy hivatali vezető dönthesse el, hogy melyik ügy melyik bíróhoz kerüljön. Már pedig a közelmúltban jócskán megtapasztalhattuk, hogy bizony ez – sajnos - egyáltalán nem mindegy.

A bíróságok mindig is szerették elhitetni a kívülállókkal, hogy az ügyeket „automatikus szignálás” szerint osztják szét a bírák közt. Az említett IM rendelet fel is sorol számos kritériumot ahhoz, hogy ez így legyen. Lehetne például számcsoportok, vagy kezdőbetűk, vagy települések szerint szignálni (szétosztani) az ügyeket.

iratkezeles-iratkezelestudastar_blogspot.jpg

Kép: iratkezelestudastar.blogspot.com

Hogy érthetőbb legyek, nézzünk egy példát. A Fővárosi Ítélőtábla jelenleg a Fővárosi, a Budapest Környéki, a Székesfehérvári és a Balassagyarmati Törvényszék ügyeit bírálja felül. A büntető ügyeket négy bírói tanács tárgyalja. Köztük kell pártatlanul szétosztani az iratokat úgy, hogy a munkaterhük is arányos legyen. Nyilvánvaló, hogy a Fővárosi Törvényszékről több ügy érkezik a táblára, mint a balassagyarmatiról. Vagyis ha csak területi elv szerint szignálnának, a fővárosiak megszakadnának, miközben a balassagyarmati ügyeket tárgyaló tanács vidáman lógázná a lábát. Nem az lenne-e a legkézenfekvőbb megoldás, hogy egy minden szempont szerint beprogramozott számítógépes automatizmus dobná szét az aktákat a négy ítélkező tanács között? Naná, hogy az lenne! 

colossus-hu_wikipedia_org.jpg

Kép: hu.wikipedia.org

A bírósági vezetők mindig is kézzel-lábbal tiltakoztak egy ilyen program ellen. Arra hivatkoztak, hogy a bírák egy-egy ügytípusra szakosodnak, és ha minden bírónak mindenféle ügyet kellene tárgyalnia, akkor lelassulna az ítélkezés. Hogy ez az érvelés mennyire hamis, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a sokat emlegetett „ügyelosztási rend”. Ha nem lenne sírnivaló, röhejes lenne. A Fővárosi Törvényszéken – négy, speciális üggyel megbízott bíró kivételével - minden első- és másodfokon ítélkező bíró úgynevezett „referádája”, vagyis „szakterülete” gyakorlatilag az egész Btk. A törvényszék a honlapján ezt bírókra lebontva hozza a nyilvánosság tudomására. A Fővárosi Ítélőtábla nem lacafacázik ezzel: ők bátran kiírták a honlapra: mindenki mindent tárgyal.

Akkor miről is beszélünk egyáltalán? Ha mindenkinek ugyanaz a szakterülete, akkor a bíróságok vagy a kollégiumok vezetői hogyan is szignálják az ügyeket a bírák „referádája” szerint?  Igen, pontosan úgy, ahogy nekik tetszik. Teljesen „pártatlanul”.
szignalas-timarkrisztina_hu.jpg

Kép: timarkrisztina.hu

És vajon véletlen, hogy Handó Tünde a fővárosi ügyek tárgyalására – mások között – éppen azt a Makai Lajost rendelte ki, aki a bírói egyesület elnökeként 2012-ben a 62 éven felüli bírák törvénysértő eltávolításához ajánlotta fel együttműködését? És aki azóta a Pécsi Ítélőtábla elnöke?

Handó Tünde ma már nem helyezhet át kedve szerint ügyeket. De rendelhet bírókat az ügyekhez. Ez az igazi porhintés.

makai-nava_hu.jpg Kép: nava.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr918784950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Adorjan 2016.06.06. 21:45:46

Az ügyek szignálása már régóta rákfenéje a hazai igazságszolgáltatásnak. De az ügyészségen és a rendőrségen sincs ez másképp. Az a vezető, legyen az bármelyik előbb említett ágban, akit szakmai tisztessége helyett a politikai megfelelési kényszer befolyásol inkább és ismeri beosztottjait, akkor "tudni fogja", hogy adott ügyet kire lehet szignálni és kire nem! Tudnék példákat mondani!

2016.06.07. 06:38:55

Ha én jogÁSZ lennék és ebben a témában posztolnék, legalább utánajárnék az aktuális statisztikáknak, és nem egy 2014-es nyilatkozatra akarnék érvelést alapítani.

Aztán meg elolvasnám az alábbi linken szereplő közleményt, már csak azért is, hogy tudjam, miről beszélek, és mert választ ad arra a kérdésre, hogy melyik ügyek kerülnek a kirendelt bírókhoz és milyen módszerrel.

fovarosiitelotabla.birosag.hu/sajtokozlemeny/20160601/fovarosi-itelotabla-tajekoztatasa-birak-kirendeleserol

Persze akkor más témát kéne találnom a sunyi gyanúsítgatásokhoz, de azért megoldanám valahogy.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.06.07. 07:04:00

@grundigg: Biztosan az én hibám, de még mindig nem látom az ügyelosztási rend módosítását, csak a június 1-jén feltett közleményt (a májusi kirendelésekről). És még mindig nem értem a buta fejemmel, hogy ha minden tanácsnak ugyanaz a referádája, plusz ezer féle okból el lehet térni a sorszámok szerinti kiosztástól, akkor mitől is rosszindulatú a gyanú?

2016.06.07. 07:43:22

@Dr. Sándor Zsuzsa: "akkor mitől is rosszindulatú a gyanú?"

Az a gyanú, hogy azért rendelnek ki egy csomó bírót a Fővárosi Ítélőtáblára, hogy majd Makai Lajos is tárgyalhasson ilyen ügyet, az a Makai Lajos, aki nem elég erőteljesen ellenezte Sándor Zsuzsa nyugdíjazását? És akkor majd ő nyilván valamiféle felsőbb elvárásnak megfelelő döntést hoz?

Ez a gyanú úgy abszurd, ahogy van, és mivel értelmes ember fogalmazta meg, ezért kénytelen vagyok a rosszindulatot vélelmezni.

Vagy nem ez a gyanú? De akkor pontosan mi? Mondjuk ki világosan, mert csak úgy lehet róla értelmesen beszélni. Az, hogy a tények ismerete (ismertetése) nélkül keverünk-kavarunk, homályosan célozgatunk, "itt valami gyanús, itt valami nem stimmel", elég kevés vitaalapnak.

Amúgy Handó Tünde nem rendelhet bírókat az ügyekhez, nem ő dönt arról, hogy melyik bíró melyik ügyet kapja. Ez persze a posztban is benne van, csak aztán egy jól hangzó zárszó kedvéért elfeledkezik róla.
süti beállítások módosítása