Hamis a tanú
2017. május 28. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Hamis a tanú

A két évvel ezelőtti röszkei zavargások kapcsán állítottak bíróság elé tíz szír menekültet „határzár tiltott átlépésének” vádjával. Ma már ne firtassuk, hogy miért éppen őket, hisz erre már akkor sem tudott senki választ adni. Az ő ügyük azóta befejeződött, ítéletüket a 9 és fél hónapos előzetes letartóztatással letöltötték és valamennyiüket kiutasították az Európai Unió területéről.

roszke.jpg

Kép:ATV.hu

Ebben az ügyben történt, hogy a hatodrendű vádlott, a 23 éves, otthon valaha kémiaszakos egyetemista egy arab nyelvű beadványt írt és juttatott el a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészséghez. Beadványában tagadta bűnösségét, ám amikor írásának magyar fordítását a tárgyaláson szóban visszafordították arabra, a vádlott tiltakozása révén kiderült, hogy annak tartalma közelében sem jár az eredeti szövegnek. Arany János bíró, tisztázandó az eltérést, lektort rendelt ki. A lektor a vádlott állítását igazolta. Az eredmény elképesztő volt: a 63 éves budapesti tolmács az eredeti fordításban teljes szövegrészeket „kreált”, „hozzáköltött” a szöveghez és ezáltal teljesen megváltoztatta annak tartalmát.

targyalas-index_hu.jpg

Kép: Index.hu

Hamis tanúzás miatt most emeltek vádat ellene. Hogy miért csak most, annak törvényes oka van: Arany János bíró az általa tárgyalt ügy befejezése után tette meg a feljelentést. És hogy miért hamis tanúzás miatt, az is rendben van: „a hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra, aki… mint tolmács vagy fordító hamisan fordít.”

Mindez idáig egyszerű, világos és törvényes. Ami egy kicsit zavaró: a tárgyaláson a szír vádlott azt is állította, hogy a nyomozók próbálták „rávenni”, ismerje el a dobálást, és írja alá a jegyzőkönyvet anélkül, hogy azt lefordítanák neki. Eszemben sincs összeesküvés-elméleteket gyártani, de mindez egyetlen ügyben legalábbis több mint gyanús. De a jogerő, az jogerő.

Ami azonban újabb kérdést vet fel, az maga a közbeszerzés, amelynek során az ügyészségnek sikerült éppen a Szituációs Nyelviskola Kft.-t kiválasztania. A nyelviskola honlapján a következők olvashatók: „Fordítás-tolmácsolási munkákat idegen nyelvről magyarra, illetve magyarról idegen nyelvre a következő nyelveken vállalunk: angol, német, román, szlovák olasz, francia, orosz, japán.” Arab nyelv sehol.

szituacios.jpg

Kép: a nyelviskola honlapja

Persze, ez a kis hiányosság leküzdhető, de van más baj is itt. Ezt a nyelviskolát a Közbeszerzési Döntőbizottság 18 hónapra kizárta a közbeszerzési eljárásokból, az eltiltás 2015. január 31-én járt le. Emellett büntetőeljárás is indult ellene „költségvetési csalás” miatt. Az ok mindkét ügyben: a nyelviskola a közbeszerzési pályázat elnyerése érdekében olyan fordítókat is megjelölt partnerként, akik erről mit sem tudtak. Nem akarok én itt kekeckedni a minősítéssel, de hogy ehhez egyrészt személyes adatokkal éltek vissza, másrészt számos hamis okiratot fel kellett használniuk, az bizonyos. A lényeg azonban az, hogy ezek miatt 2015-ben büntetőeljárás folyt ellenük, vádemelési javaslattal.

A Csongrád Megyei Főügyészség egy hónappal a nyelviskola eltiltásának lejárta után írta ki a közbeszerzési pályázatot, amit a Szituációs Nyelviskola nyert meg. A szerződést júliusban kötötték meg. Az arab nyelv a szerződésben sem szerepel, miközben a menekültválság csúcsra jár.

Vajon az ügyészség sem a korábbi eltiltásról, sem a folyamatban lévő büntetőeljárásról mit sem tudott?

kopasz_zsolt_fougyesz.jpg

Kép: Szeged TV felvételéből

A Csongrád megyei főügyész az „elfogultság látszatának elkerülése érdekében” kérte, hogy a tolmács ellen a hamis tanúzás miatt indult büntetőeljárást másik megyében folytassák le, mert ők rendszeres munkakapcsolatban állnak a Szituációs Nyelviskola Kft.-vel.

Mindezek után az ügyészség töretlen hűsége a Szituációs Nyelviskolához vajon nem aggasztja a főügyészt? Szerinte az nem kelti az „elfogultság látszatát”?

ugyeszseg.jpg

 Kép: Szeged TV felvételéből

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr4712546217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2017.05.29. 08:11:39

Ez a történet több, mint gáz...!

Hogy adhattak megbízást egy ilyen múlttal rendelkező nyelviskolának? Ugyanakkor az arab nyelv hiánya miért nem volt automatikusan kizáró tényező??? Ha már volt ellenük eljárás, miért nem volt előzetesen egy mélyebb vizsgálat?
Ha egy ilyen múlt terhe mellett ismét fölmerül a gyanú az intézménnyel kapcsolatban, miért nem bontanak velük szerződést azonnal???

"Ezt a nyelviskolát a Közbeszerzési Döntőbizottság 18 hónapra kizárta a közbeszerzési eljárásokból, az eltiltás 2015. január 31-én járt le. Emellett büntetőeljárás is indult ellene „költségvetési csalás” miatt."

Önmagában mindez nem indokolt volna már komolyabb előzetes vizsgálatot? Nem kellett volna gyanakvást ébreszteni???

"Vajon az ügyészség sem a korábbi eltiltásról, sem a folyamatban lévő büntetőeljárásról mit sem tudott?"

Ha ez igaz, az legalább az alkalmatlanság kérdését föl kell, hogy vesse! Ez így nagyon sötét...!

Fentiek természetesen NEM jelentik azt, hogy az a szír tag ne érdemelt volna sokéves börtönt és örökre kiutasítást Magyarország területéről, mert elég jól dokumentált, amit művelt! A legalapvetőbb cél, hogy ilyenek a közelünkbe se kerülhessenek! Lehetőleg egy sem!
De hogy ez az eljárás így folyt le, az a másik égbekiáltó botrány...!
Kamp.

VT Man 2017.05.29. 09:16:35

"az eredeti fordításban teljes szövegrészeket „kreált”, „hozzáköltött” a szöveghez és ezáltal teljesen megváltoztatta annak tartalmát"

Konkrétumokat is lehet tudni, vagy csak higyjük el a blog szerzõjének?

Mit költött hozzá, milyen hosszan, hogyan változtatta meg? Lehet-e gondatlanságból, tudatlanságból?

flamer 2017.05.29. 09:19:17

"a szír tag ne érdemelt volna sokéves börtönt és örökre kiutasítást Magyarország területéről, mert elég jól dokumentált, amit művelt!"

Mennyire jól dokumentált?
Mert én összesen arról tudok, hogy azt lehet látni, hogy hangosbeszélőbe beszél - hogy mit, az már nincs dokumentálva.

Anna King 2017.05.29. 09:19:27

@VT Man: te eleg ecceru lehetsz.

flamer 2017.05.29. 09:24:58

@flamer: Korrigálnom kell magam: a félrefordítás nem a hangosbeszélős ember ügyében készült, hanem a hatodrendű vádlottnál, akiről aztán végképp nem lehet semmi sem tudni:

„Miért ők tízen?” - kérdezte a bíró.
„Azt nem tudom” - válaszolta egy miskolci rendőr.
„Miért ők?” - ismétlődött meg a kérdés.
„Nem tudom" – ismétlődött meg a válasz.

Kampfer 2017.05.29. 09:34:24

@flamer: Üdv! Szerintem a videofelvételek alapján nagyon jól látható, hogy ott fenyegetően, erőszakkal lépett föl a migránshorda a rendőrökkel szemben! Az is látszik, ahogy a rendőrök (is) videofelvételeket készítettek, felteszem ez a vádlott is jól látszik rajta!

"„Miért ők tízen?” - kérdezte a bíró.
„Azt nem tudom” - válaszolta egy miskolci rendőr.
„Miért ők?” - ismétlődött meg a kérdés.
„Nem tudom" – ismétlődött meg a válasz."

Bár a poszt inkább a fordító céggel és a tolmáccsal kapcsolatos (abban nem is vitatkozom bírónő véleményével), de ebben a kérdésben elég egyértelmű a helyzet szerintem.
Azért ez a tíz migri ácsorog a bíró előtt, mert őket fogták el. Amit műveltek, az közönséges bűncselekmény, a börtön és a kiutasítás a legenyhébb minimum, amit érdemelnek! Az, hogy a 'zunijó' által és a 'civilek' (phejjjjj) által is említett 'szír' migri bűnöző megafonba kiabláva, ujjal mutogatva fenyegeti a határt védő rendőröket, minimum erőszakos bűncselekmény, amiért a legenyhébb jutalom is nagyon hosszú börtön és kiutasítás kell legyen!
De az, hogy a fordító maga költ népmeséket a tárgyalásra, az azért a másik abszurd közröhej! Egyiket sem szabad tolerálni!
Kamp.

Kelly és a szexi dög 2017.05.29. 09:41:15

kár itt pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit....

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.29. 09:53:33

Valaki a magyar rendőrt téglával hajigáló Szír terroristákat védik, akik több tízezer papírjait eldobáló illegális bevándorló pártját fogják, Soros parancsára.

És vannak akik remélik, hogy a határ védelmében részt vevőket büntetlenül elengedik a ballibek nemzetáruló tevékenysége, és uszítása ellenére is.

Baaah 2017.05.29. 10:00:30

@Legeslegalja: nem erről szól a poszt de csak nyugodtan

Macropus Rufus 2017.05.29. 11:15:48

@VT Man: "Konkrétumokat is lehet tudni, vagy csak higyjük el a blog szerzõjének?"
annyira konkrét, hogy vádat emeltek ellen. Ennyi. Nem kell itt most kötekedni, hogy a blogger csak úgy benyögött valamit.
Vádat meg csak úgy nem szokás emelni, még ebben az országban sem.
Egyéb iránt: több újságban is volt, hogy konkrétan a két vallomás 180 fokban eltér egymástól, a szír gyerek eredeti vallomásában az ártatlanságát hangoztatta, míg a bíróságra került verzióban egyfajta beismerés volt olvasható. Szóval nem picit írta át. Viszont az ő verziója rövidebb lett volna, ezért plusz rizsával is feltöltötte a vallomást a tolmács.
Ne egy blogból tájékozódjál, sztem...

ZX 2017.05.29. 12:29:20

@Kampfer: És azt az al Jazeera videót is láttad amiben egyértelműen a rendőrök kezdik a tömegbalhét? A magyar királyi tv valahogy megint pont lemaradt róla.

Kampfer 2017.05.29. 13:49:54

@ZX: Magyar rendőrök CSAK magyar területen kezdhetnek balhét. A vonalon túl, szerb területen NEM! A migrik szerb területen voltak, a magyar rendőrök magyar területen. A kapu, a kerítés már bőven magyar területen volt. Ebből kiindulva az elméleted bukó, továbbá az a videó azért szép, mert nagyon szépen figyelt az operatőr arra, hogy a reakció látszódjék, ne az azt kiváltó ok!
A kiindulás az, hogy szerb területről akartak idegen állampolgárok bármilyen jogalap nélkül erőszakosan Magyarországra belépni. Ezt a magyar szervek megakadályozták! A magyar terület védelmében magyar földön a magyar hatóság a migrikkel szemben akár kezdeményezhetnek is! Ez a feladatuk, akkor és ott ezt megtették! A migrik és a simogatóik pedig nyafoghatnak, szerintem örülniük kellene annak, hogy ennyivel megúszták!
Jah, és a 'királyi' tv anyagain is bőven elég bizonyíték látható a migrik erőszakos viselkedésére! A többi pedig már ennek csak következménye.
Kamp.

ZX 2017.05.29. 16:09:02

@Kampfer: Ahhaha. Ugye ezt te sem hiszed el? Videón a kapu nyitva, kétoldalt rendőrsorfal. Menekültek özönlenek be a NYITOTT kapun. Vajon ki nyitotta ki? Biztos nem a menekültek, mert azt a rendőröknek meg kellett volna akadályozniuk. Ráadásul vagy 50 m-t engedték be a tömeget és csak ezután kezdtek kiszorítani. Tehát itt egy szépen felépített csapda volt, hogy lehessen a tv-ben mutogatni a feldühödött csürhét.

Kampfer 2017.05.29. 17:21:44

@ZX: De elhiszem! Sőt...! Erre írtam neked, hogy ügyesen vették föl a videót! Azt a kaput többszöt is megpróbálták áttörni, újra és újra nekiálltak lezárni. A 'betörést' megelőző utolsó kísérletet rutinosan nem mutatta meg a 'tárgyilagos' sajtó! (Bicskei sztori még megvan, ugye??? Zsömledobálós sztori megvan, ugye???) Mikor a két kaput összekötő hevenyészett zár átszakadt, a jónép ismét elkezdte szórni az áldást a rendőrökre. Amíg további erősítés érkezett hátulról, addig a (már nyitott) kapu mögötti rendőri erők visszahúzódtak. Ezt használta ki a migricsürhe (csótányferenc és fajtája ezt nevezi csapdának), majd betörtek (persze ugyanannyi jogalappal, mint ami előtte is volt nekik). Na, ekkor fogdostak össze közülük párat! És egész pontosan onnan vagyok szerencsétlen mindezt így ismerni, mivel családtagom ott volt (magyar oldalon, egyenruhában)!
Természetesen úgy mentegeted azt a nyomorult migrihordát, ahogy akarod, ez téged minősít, nem mást. Ha valakinek ennyire nem egyértelmű, hogy egy idegen állam területéről, harmadik állam polgáraként megtámad egy másik ország határát védő hatósági erőt, azt nincs miért és nincs mivel mentegetni! Egy rakás közönséges migri közönséges bűncselekményt, garázdaságot, agressziót követett el. Ismétlem: még túl olcsón meg is úszták!
Ostoba vagy, hogy ha azt hiszed, hogy egy ilyen 'csapdára' volt szükség ahhoz, hogy ezt a rakás koszlidércet mutogatni lehessen a médiában! A szerb oldalon lévő épület tetejéről is dobáltak követ, betont és minden egyebet, már önmagában ez is közvetlen támadás volt a határt védők ellen! A világ egyes részein ezért nem ejnye-bejnye és bírósági tárgyalás a jutalom!
Kamp.

feketefenyő és fehér ló 2017.05.29. 22:24:52

@Kampfer: <- nem csak neked, de csak annak, aki érti is.

Az államhatárról szóló 2007. évi LXXXIX. törvény 5. § (1) rendelkezik arról, hogy Magyarország területének a Közösségi Kódex 2 . cikk 2. pontjának megfelelő külső határ szerinti határvonaltól, illetve a határjeltől számított 10 méteres sávja az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmények építése, telepítése és üzemeltetése, valamint a honvédelmi, nemzetbiztonsági, katasztrófavédelmi, határőrizeti, menekültügyi és idegenrendészeti feladatok ellátása céljából e törvény szerint igénybe vehet ő . E törvény 5/B . § (2) értelmében az államhatár rendjének védelme érdekében épített létesítmény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti nemzetbiztonsági célú, illetve rendeltetésű sajátos építményfajtának minősül.

Mi minden történhet a külső határ szerinti határvonaltól, illetve a határjeltől számított 10 méteres sávon belül?
Ez a terület nincs a jogszabály hatálya alatt, viszont, és éppen ezért az általános szabályok vonatkoznak erre a 10 méteres sávra.

Kampfer 2017.05.30. 07:14:52

@feketefenyő és fehér ló: Üdvözlet!

Talán én olvasom figyelmetlenül, de nem teljesen világos, mely megállapításommal vagy gondolatommal kapcsolatban idézted a(z általam egyébként ilyen részletességgel nem ismert) törvényt? A határvonal tudtommal a kerítés külső oldalán van, maga az építmény, a műveleti út és a második sor kerítés értelemszerűen már az állam területe. Mivel őrkiképzést kaptam anno és objektumok őrzése volt a feladatom a szolgálat időtartamának majdnem fele alatt, így arról van némi fogalmam, hogy mi a teendő, mi a jogkör egy ilyen támadás esetén. Azonban a jelenlegi pontos jogszabályokat már nem ismerem pontosan.
Abban nagyon tévedek, ha azt feltételezem, hogy az államhatárt védő műszaki létesítményeket, illetve az őrzést ellátó hatósági személyeket a másik állam területéről harmadik állam polgárai erőszakosan támadják, akkor az elég érzékeny kérdéseket vet föl???

"Mi minden történhet a külső határ szerinti határvonaltól, illetve a határjeltől számított 10 méteres sávon belül?"

Feltételezem minden, az említett elfogásokkal kapcsolatos esemény és rendőri művelet ebben a sávban történt.

"Ez a terület nincs a jogszabály hatálya alatt, viszont, és éppen ezért az általános szabályok vonatkoznak erre a 10 méteres sávra."

Jól értem, csak az e sávban ÉPÍTETT műtárgyra vonatkoznak a szabályok, magára a sávra nem???

Üdvözlettel:
Kamp.

ZX 2017.05.30. 11:37:55

@Kampfer: Te kurvára nem ugyanarról a videóról beszélsz. Te már a kiszorításos sztori után történteket írod. Nem védek senkit, de ha szándékosan hazudnak nekem azt nagyon nem csípem.

Kampfer 2017.05.30. 12:59:47

@ZX: "Te kurvára nem ugyanarról a videóról beszélsz."

Vagy talán nem ugyanattól a 'vágástól' nézzük...! De ha valaki az egész délutáni eseményeket látta, akkor annak szerintem tökmindegy a néhány kisebb részlet!

Le volt zárva a migrik előtt a határ?
Igen, le volt zárva.
Jogosan tette ezt a kormány? Van erre joga egy államnak?
Igen, jogosan tette. Erre joga van.
Migrik rángatták a kaput, a kerítést?
Igen.
Migrik dobálták kővel, betondarabokkal a kaput/kerítést/rendőröket?
Igen.
Szerbia területéről támadtak magyar határvédelmi létesítményeket és hatósági erőket?
Igen.
Magyar területen fogták el azt a néhány migrit?
Igen.

És ami a legszebb, a tag legálisan is bejöhetett volna, mert volt érvényes okmánya. Az valamiért nem volt számára megfelelő, akkor most ott van, ahová való!

Nézd, lehet ezen vitatkozni, centizgetni, de az tény, hogy amit ott ezek műveltek, azért egyes vélemények szerint géppuskatűz, más vélemények szerint gumibotozás, kardlap, könnygáz és vízágyú járna! Megint más vélemények szerint ejnye-bejnye, míg további más vélemények szerint plüssmaci és csokinyuszi... Szerintem a hatóság megtalálta a lehető legjobb középutat a szélsőségek között!

Ami engem illet, szerintem ez az egy migri kapott releváns és értékelhető büntetést, most hosszú évekig gondolkodhat a hűvösön, hogy mit rontott el! Így is sanszos, hogy sajnos hamarabb szabadul, de legalább jogszerűen ide soha többé az életben nem teheti be a lábát! Az már csak hab a tortán, hogy a 'zunijó' egy ilyen retekért állt neki ajvékolni!

Jah, és amíg államszervezet létezik a földön, amíg lesz média, politikai érdek és gazdasági összefonódás, addig hazudozni is fognak nem csak neked, de mindenkinek! Az persze érthető, ha ezt nem szereted, ebben nincs vita köztünk!
Kamp.
süti beállítások módosítása