Sorozatbarát
2018. július 21. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Sorozatbarát

Ugye önök is szoktak sorozatokat nézni? Akkor azt is tudják, hogy a sorozatok úgy „fejeződnek be”, hogy a rendező szinte mindig hagy lehetőséget arra, hogy a véget nem érő történetet egyszer még újabb epizódokkal folytathassa. Nos, ezért nem merem leírni, hogy a Btk. legújabb módosításának tervezete az utolsó epizód lenne abban a sorozatban, amelyet a Fidesz gondosan kiötlött az ellene felszólalók elhallgattatása céljából.

sorozat-lexi_hu.jpg

Kép: lexi.hu

Czunyiné Bertalan Judit (az Orbán féle ízléses dicséret szerint „az egyik legférfiasabb fideszes képviselő”) nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely szerint „aki a zaklatást hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el, az két évig, vagy – ha fenyegetéssel valósítja meg – három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

czunyine-444.png

Kép: 444

Mi is az a zaklatás? A célja a megfélemlítés és a magánéletbe való beavatkozás úgy, hogy az elkövető valakit rendszeresen, vagy tartósan háborgat. De vajon mit kell értsünk azon a helyen, ami nem összeegyeztethető a hivatalos személy hivatali működésével? Csak nem azt a parlamenti tiltott övezetet például, ahol az újságírók nem kérdezhetik a képviselőket? És mit jelent az az idő, amikor a hivatalos személy éppen nem hivatalos személy? Az ebédidő? Vagy amikor hazafelé megy a parlamentből? Akkor megszűnik közszereplőnek lenni? Eddig a közszereplőnek többet kellett eltűrnie, mint egy egyszerű állampolgárnak. Ehhez képest az ő „zaklatásuk” olyan szigorú büntetési tételeket tartalmaz, mint amikor valaki a házastársát, élettársát, gyerekét zaklatja.

telefonos-zaklatas-zarojel.jpg

Kép: Zárójel

De majd’ elfelejtettem, belepiszkálnak a Polgári Törvénykönyvbe is. Eddig úgy szólt a közszereplőkre vonatkozó rész, hogy amikor a közügyek vitatásának alapjogáról van szó, a közszereplő személyiségi jogainak védelmét korlátozni lehet, persze úgy, hogy azért emberi méltóságát nem lehet megsérteni. Most pedig – a nagy tudású, ám a hatalmat mindenben kiszolgáló - Trócsányi úr előadásában a következő szöveg lesz a hatályos: „ez (a személyiségi jog korlátozása) azonban nem járhat a magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével”. Ráadásul pont úgy védik a közszereplőt, mint egy magánembert, ha úgy ítélik meg, hogy valamely közlés nem tartozik a közügyek megvitatásának körébe. És hogy ezt ki dönti el? Na vajon?

trocsanyi-eloben_1.jpg

Trócsányi László   Kép: Élőben

Ezek a javaslatok valóban egy sorozat részei. Egy olyan sorozaté, amelynek minden egyes darabja azért született, hogy senki ne pofázhasson bele őfelsége, Orbán Viktor döntéseibe. Mert azt már rég tudjuk, hogy ő maga egy személyben a parlament, a kormány és XIV. Lajos („az állam én vagyok”. Nem biztos, hogy Lajos tényleg ezt mondta, de ez most részletkérdés).

14lajos.jpg

Kezdődött az Alaptörvény hetedik módosításával: „a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével.” Tessék mondani, van olyan tüntetés, amelyik nem sérti például mások otthonát? Persze nem az aggasztja a mi Vezérünket, hogy az Oktogonon lakó anyuka alvó kisbabája felsír, mert a tüntetők hangosan skandálnak (már, ha nem tiltották éppen be azt a tüntetést), hanem hogy be se tehesse senki a lábát a Cinege utcába, de még a környékére sem.

cinege-zarojel_hu.jpg

Kép: zarojel.hu

A biztonság kedvéért módosítaniuk kellett a gyülekezési törvényt is. Ne feledjük, ha mindössze két ember nyilvánosan „politizál”, az már e törvény hatálya alá tartozik (ez vicc!). De az már tényleg nem vicc, hogy visszahozták a régesrégi szabályt: a rendőrség megtilthatja a tüntetést, ha az a „közlekedés rendjének sérelmével jár”. Ez egy kicsit más, mint a mostanáig hatályos szöveg, amely szerint csak akkor lehetett megtiltani egy tüntetést, ha „a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”. Szögezzük le, igaza van a TASZ-nak: „minden tüntetés a közlekedés rendjének sérelmével jár, illetve alkalmas mások magánéletének, otthonának, szabad mozgáshoz való jogának korlátozására”.

A hatalom szorgos hangyái összegyűjtögették mindazt az alkotmánybírósági és kúriai döntést, amelyben nem a Fidesznek adtak igazat (hiszen intellektuálisan nem nőttek fel a feladathoz), és most törvénybe foglalják, hogy mindig is nekik volt és lesz igazuk. Ezért kellett a választási törvényt is módosítani: a választó olyan borítékba teszi a szavazatát, amilyenbe csak óhajtja. Hogy ez számos visszaélésre ad alkalmat? Na és? Ez a szabály úgyis csak a biztosan Fideszre szavazókra vonatkozik.

orban-blikk.jpg

Kép: Blikk

Nem mondhatom, hogy sorozatunk végére értünk. A rendező már biztosan újabb epizódokon töri a fejét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr6114127395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.22. 01:26:41

Nem értem én ezt a posztot. Dicső kormányunk szerintem nem csak állampolgári szemmel, hanem Btk szerint is csupa bűnözőből áll. Minimális történelmi ismeretekkel is látható a Szálasi rendszerhez való hasonlatossága. Ahogy az is, hogy ez már évek óta durvább diktatúra, mint ami Kádárék alatt volt. Most még erre jön egy csodás kis személyi kultusz, rövidesen megjelennek a főgazember szobrai utcákon, hivatalokban stb. Pont azon kell meglepődni, hogy kitiltanak minden kellemetlen kíváncsiskodót a részben fehérgalléros bűnözők környezetéből?

alfacharlybravo 2018.07.22. 13:56:52

@Le a spammerekkel: Istenem adnád, hogy ez kártevő igazat írna!!!!!!

Kelly és a szexi dög 2018.07.22. 14:10:48

Ne mossuk össze a hivatalos személyt a közszereplővel és a vonatkozó rendelkezéseket. A zaklatás szabályozásának módosítása az inárcsi családsegítő megölése fényében nem hülyeség...

nemecsekerno_007 2018.07.22. 14:53:21

@Le a spammerekkel: Hasonló a Szálasi rendszerhez és durvább diktatúra mint a kádári. :) Hát az alternatív valóság egy eddig ismeretlen dimenzióját sikerült megnyitnod :)

szemétpasi 2018.07.22. 14:55:23

@Kelly és a szexi dög: A megölés az zaklatás? Ha valaki olyan szinten elborult, hogy képes gyilkosságot elkövetni azt pont nem fogja érdekelni a törvény, és nem hiszem hogy a rendőrség egy ilyen nem kiemelt ügyben elég gyorsan cselekedett volna.

Ez teljesen nyilvánvalóan arra szolgál, hogy továbbra se kelljen semmilyen nekik nem tetsző médiának nyilatkozni és mégússzák a bújkálást meg sunyulást. Egyszerűen kijelentik pl a parlementből kijövet, hogy most épp nem dolgoznak, ergo nem lehet őket kérdezni.

Szükség is van erre, amíg ilyen Rezsiszilárd értelmi szintű beszélő disznósajtok képviselik a kormányt akik még a betanított böfögéseket se mindig tudják helyesen visszaadni.

nemecsekerno_007 2018.07.22. 14:55:56

Remélem végre eltünik a közéletből a kádári értelmiség az összes szellemi örökösével együtt.

de let e ... 2018.07.22. 14:57:39

Valaki azért felhívhatná a vezér figyelmét arra a történelmi tényre , hogyha egy politikai erő megszüntet minden lehetőséget önmaga demokratikus , szavazás általi leváltására , akkor saját maga ágyaz meg az erőszakos bukásának , mert semmi más lehetőséget nem hagy a népnek .

conchita wurst 2018.07.22. 15:42:31

ha ennek a blognak nem tetszik akkor látatlanban aláírom

conchita wurst 2018.07.22. 15:44:30

@de let e ...: először a parlamenti küszöböt kéne megugrani, vagy kimenni 50nél többen ha esik...

conchita wurst 2018.07.22. 15:48:20

@Le a spammerekkel: "Minimális történelmi ismeretekkel is látható a Szálasi rendszerhez való hasonlatossága. "

Hát persze, már a spejzban van a holokauszt. A valóság meg ehelyett az hogy a zsidóság hivatalos képviselete is Fideszes már, Orbán most jött Izraelből. Vége a libbant-zsidó barátságnak, a belterjes ajvékolásotok a kutyát nem érdekli.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.22. 16:09:01

@conchita wurst: buzi nyilas, ne ugass! :D
(tényleg, a fajtársaid mit szólnak hozzá, hogy a neten transzvesztitának adod ki magad? :D)

A pofád befogod büdös lipsi miénk a kétharmad !!! 2018.07.22. 16:23:40

Hat igy jartatok budos lipsik. Sosem lesz itt annyi arab, hogy egesznap szophasatok a faszukat. Kenytelenek lesztek a fejlett nyugatra menni, ott boven vannak.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.22. 16:25:38

@A pofád befogod büdös lipsi miénk a kétharmad !!!: tudnám, hogy ti soknickű fideSSes hazaáruló trollok mi a faszt kerestek még itt? Miért nem mentek az origora kommentelni?

Cycmen 2018.07.22. 17:31:50

@Le a spammerekkel: Zavarunk? Akkor jó! :D Nem bírnám, ha jól éreznéd magad.

földforgató 2018.07.22. 17:33:20

Hány millió Miniszterelnöke teccik lenni Kedves Vezetőnk? Eddig csak a parlamentben nem kaptak értelmes választ a képviselők"nem értem a kérdést" vagy" boldog karácsonyt" volt az érdemi válasz. Most már a kérdés feltevésére való felkészülés is bűncselekmény.

Netuddki. 2018.07.22. 17:43:34

Ez egy nyomorult tetü maffia. A törvényhozás is úgy van felépítve, hogy teljesen illegitim, antidemokratikusan történik a szavazás. Ebből következik, hogy a törvények amit hoznak, a hajukra kenhetik.

MACISAJT 2018.07.22. 18:08:43

Már megint egy demagóg óbégatás..Mintha nem volna világos pl. az is hogy a végrehajtási rendeletek határozzák meg a konkrétumokat...
Mintha nem volna világos hogy az nem állapot hogy 20-30 büdöslábú leül az Oktogonon "tüntetni". Vagy tízen blokkolják valamelyik Duna-hídat. És az sem tűrhető hogy gárdisták cigányok háza elé vonultak kifejezni alkotmányos nemtetszésüket. És persze óbégattak egyesek évente a Vér és Becsületek meg Kitörés Napja-féle felvonulások miatt. Na, ezek is megszűnnek. Most láthatóan mégsem örülnek.

Itt van egy kormánypártinak nehezem aposztrofálható orgánum véleménye:
merce.hu/2018/06/27/nincs-nagy-gond-az-uj-gyulekezesi-torvennyel/

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.22. 18:34:36

@MACISAJT: örülök, hogy tisztában vagy szavaid értékével: "demagóg óbégatás". Tudod pálpusztai, megnézem majd az elhízott, tetves pofádat, hogy fog állni, mikor szembesülsz a cukorbetegséged következményeivel és hogy nincs orvos, aki ellásson. :DDD

conchita wurst 2018.07.22. 18:36:55

@Netuddki.: Akkor mehetsz sivalkodni az ENSZbe!

dr. mesterséges színezék 2018.07.22. 19:36:43

@nemecsekerno_007: "Remélem végre eltünik a közéletből a kádári értelmiség az összes szellemi örökösével együtt."

Ki tiltja ki a Parlamentből a kitiltó Kövér Lászlót?

Cycmen 2018.07.22. 20:30:17

@dr. mesterséges színezék:Ki tiltja ki a Parlamentből a kitiltó Kövér Lászlót?

Miután nem sikerül választást nyernetek, viselkedjetek normálisan hülye prolik! Ugyanis Kövér marad! :D Egyébként nem irigylem szerencsétlent, ti libsik úgy viselkedtek mint a páviánok!

ember100 2018.07.22. 20:36:55

@MACISAJT:
Helló !

Fogadjunk egy sörbe hogy ezek a felvonulások továbbra is lesznek .
Ez is mint a többi gumitörvény ha akarom van sapka rajta ha akarom nincs .

morph on deer 2018.07.22. 20:54:43

@Kelly és a szexi dög:
“A zaklatás szabályozásának módosítása az inárcsi családsegítő megölése fényében nem hülyeség...”

De az.
Leszúrni valakit eddig is bűncselekménynek számított, ráadásul az említett példa munkahelyen és munkaidőben esett meg egy közhivatalnokkal.
Tehát nem magánemberként a szabadidejében “zaklatták” jól agyon egy késsel, - ugye mert akkor vonatkozhatna rá a módosítás, - hanem munkavégzés közben, amikor ügyfelekkel kell találkoznia.
Szóval teljesen más eset.

nemecsekerno_007 2018.07.22. 21:34:48

@dr. mesterséges színezék: Bauer Tamás, Lengyel László, Farkasházy, Rangos Katalin....

De nem akarok listázni, előbb-utóbb eltűnnek. A kollaborációval nem illene dicsekedni...

dr. mesterséges színezék 2018.07.22. 21:35:14

@Cycmen: Én lehetek hülye, libsi és proli, akár egyszerre, ha az neked jó, de attól Kövér László még emeszempésebb marad, mint a jelenlegi ellenzék java.
Bízzunk benne, hogy nemecsedzsémszbond kartács vágya szerint kitoltódnak ezek az emeszempések a közéletből!
Ugye te is akarod?

dr. mesterséges színezék 2018.07.22. 21:36:03

@nemecsekerno_007: Hát ne is listázz, mert a szinténzenész Matolcsy rossz szemmel nézné!

dr. mesterséges színezék 2018.07.22. 21:39:09

@Kelly és a szexi dög: Én sem akarom, hogy megöljenek, kérek én is zaklatásellenes törvényt!
Tököm se tudta, hogy enélkül seperc kinyírhat bárki.

dr. mesterséges színezék 2018.07.22. 22:05:14

@Kelly és a szexi dög:

Nida!

index.hu/belfold/2018/07/22/a_trolin_dohanyzott_a_vezeto_raszolt_erre_le_akarta_szurni/

"A nyomozók húsz percen belül elfogták a férfit, __közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és súlyos testi sértés kísérlete miatt__ gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették és előterjesztést tettek a letartóztatására."

Máris hatályba lépett volna?

paragrafus 2018.07.22. 22:09:44

...."Czunyiné Bertalan Judit nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely szerint „aki a zaklatást hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el, az két évig, vagy – ha fenyegetéssel valósítja meg – három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Ehhez két megjegyzés:
1. A jelenlegi Btk.-ban eredendően nem volt benne az, hogy az országgyűlési képviselő, kormánytag hivatalos személy lenne, ez csak egy későbbi módosítás során került bele.
Ugyanakkor a törvény tételesen éa taxatíve csak felsorolja, hogy kik minősülnek hivatalos személynek, ugyanakkor a kihagyták a törvényekből a "hivatalos személyek" jogi fogalmát deklarálni. Azt felsorolták, hogy kik a hivatalos személyek, de kihagyták annak szabályozását, hogy mik a hivatalos személyek. (Mit jelent az a fogalom, hogy hivatalos személy)
Ezért - álláspontom szerint - mindaddig, amíg a hivatalos személy jogintézmény fogalmát a jogszabály nem szabályozza, addig nem jelenthető ki senkiről sem, hogy hivatalos személy. Önmagában a felsorolás - álláspontom szerint - nem elég ahhoz, hogy valakiről kijelenthető legyen, hogy hivatalos személy.

Hogy egy példát mondjak: attól, hogy egy utcaseprőt megcímkéznek azzal, hogy te hivatalos személy vagy, ennyitől még nem lesz hivatalos személy. Még akkor sem ha ezzel megcimkézték. (Egyébként pedig elnézést kérek az utcaseprőktől)

2. Az Országgyűlés nagyon sokszor szinte kong az ürességtől. Miközben ez megint csak látszat. Ugyanis az Országgyűlés munkájában hivatalosan részt vevő (de egyébként távollévő) képviselőt, vagy kormánytagot rendszeresen azzal mentik ki, hogy halaszthatatlan közfeladatának tesz eleget.
Ilyen volt pl., amikor a Parlamentben Orbán VIktor nem tudott válaszolni az ellenzéki képviselők kérdéseire, mert halaszthatatlan közfeladata ellátása körében éppen egy futballmérkőzés lelátóján szotyolázott.
Vagy Kósa Lajos hasonló szituációban, halaszthatatlan közfeladata ellátása körében éppen a téli olimpia nézőterén volt. És még sorolhatók a példák.
Na már most: ha hivatalos dokumentum van arról (márpedig van), hogy az érintett politkus adott pillanatban halaszthatatlan közfeladatának tesz eleget, akkor fogalmilag kizárt, hogy akkor éppen magánéletet él, vagy szabadidős tevékenységet folytasson. Még akkor is kizárt, ha egyébként tényleg azt teszi.

Timby 2018.07.22. 22:51:33

Na végre, így most már a birkamenetnek is kaszáltak.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.23. 06:16:59

@Cycmen: akárhány nicken ontod a náci faszságaidat, akkor is csak egy tetű maradsz. Zavarni? Mint egy csótány... egy halk reccsenés és csak egy koszfolt marad.

DFK 2018.07.23. 06:50:08

@Cycmen: kérlek ne sértegesd a páviánokat.

DFK 2018.07.23. 06:56:30

Csodálatosan nem tud, nem akar szöveget értelmezni a poszter.

Magentax 2018.07.23. 07:37:15

Előre az erdogani, putyini úton....

Magentax 2018.07.23. 07:39:51

@Cycmen: benneteket utánozunk...

Cycmen 2018.07.23. 08:44:00

@Le a spammerekkel: : akárhány nicken ontod a náci faszságaidat,....
Le a spammerekkel
0 bejegyzést írt és 128 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2018.02.17. óta tag.

LOL!

Cycmen 2018.07.23. 08:47:39

@Magentax: " benneteket utánozunk..."

Nem tudnál kreatívabb lenni? Ezek a siralmas fantáziátlan visszavágások elszomorítóak, szedd már össze magad!

br17 2018.07.23. 09:06:24

@paragrafus:

Kristálytiszta az érvelésed, azonban félek, hogy mindezek Czunyiné Bertalan Juditot, vagy Németh Szilárdot nemigen fogják érdekelni...

blah 2018.07.23. 10:11:11

ok, aki nem birka érti, de a fideszes nyomik mit értenek ebből? az egész migráns hiszti sem arról szól, hogy idejönnek, mert nem jönnek, hanem az összes aktivista faszára lépnek mert firtatni merték korábban a fidesz maffia gazdagodását.

MACISAJT 2018.07.23. 10:13:44

@dr. mesterséges színezék: ", de attól Kövér László még emeszempésebb marad, mint a jelenlegi ellenzék java."

Sajnos(?) ez a ballib legenda is bebukott:
24.hu/poszt-itt/2018/07/11/tgm-kover-laszlo-es-az-ellenzek-becsulete/

"Kövér Lászlóról mindettől függetlenül is terjesztik, hogy „kommunista” volt, amiből egyetlen árva szó sem igaz. "

dr. mesterséges színezék 2018.07.23. 10:36:34

@MACISAJT: Persze, hogy nem volt kommunista: akkor is egy opportunista fasz volt, pont úgy, mint ma, pont úgy, mint te.

MACISAJT 2018.07.23. 10:55:35

@dr. mesterséges színezék:

Mindig a térdeimet csapkodom a röhögéstől ha azt látom hogy a kommunista állampárt hivatalos jogutódjának a követői, az ávósok strigái és honkupeceinek leszármazottai valamint az apró antal pereputtyának rajongói vádaskodnak...:P

Nyihihi

dr. mesterséges színezék 2018.07.23. 12:19:48

@MACISAJT: Állampárt... követő... pereputty... de jó a szimatod...
Ezzel a tisztánlátással nyilván már fel is ötlött benned egy nick a polfórumról, aki ilyen paraméterekkel bír, és mindjárt le is leplezel engem, vén komonistát. Legalábbis remélem, sőt megkérlek rá.

Addig is abban biztosak lehetünk, hogy te azóta nyihihizel módjára, amióta a Fidesz rájött, hogy a hetente háromhetentét jelent, és nincs az a megmozdulásuk, amitől egy nana erejéig megbicsaklana az idióta örömködésed - nagyobb takonygerinc vagy, mint a birca.
süti beállítások módosítása