Álságos érvek
2018. szeptember 30. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Álságos érvek

Biztosan hallottak már Ljudmila Ulickajáról, a manapság egyik legnépszerűbb kortárs orosz írónőről. Ő, pontosabban az ő egyik mondása jutott eszembe, amikor a kormány és egyes híveinek érveit hallgattam arról, hogy Magyarország miért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Ulickaja szerint ugyanis „a népet a legegyszerűbb érveléssel lehet leginkább hülyíteni.” Mert hölgyeim és uraim, pártunk és kormányunk bizony totál hülyére vesz bennünket, amikor a nemzeti szuverenitásra hivatkozva tagadja meg az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásunkat.

ljudmila_ulickaja-litera.jpg

Ljudmila Ulickaja   Kép: Litera

Ma már 22 ország a tagja a 2017. októberében létrehozott Európai Ügyészségnek (EÜ). Az erről szóló határozat alapja a 2009-ben hatályba lépett – a tagországok együttműködésének megerősítéséről szóló - Lisszaboni Szerződés. Feladata, hogy nyomozzon és vádat emeljen olyan csalások és hasonló bűncselekmények ügyében, amelyeket az EU költségvetésével szemben, vagy az EU pénzügyi érdekeit sértve követnek el, illetve fellépjen a határokon átnyúló ÁFA csalások ellen.

eppo-zoom_hu.jpg

Kép: Zoom.hu

Vajon mennyiben sérti a „nemzeti szuverenitást” ez az ügyészség? Éppen annyira, mint minden olyan szerződés, amelyet az államok egymással kötnek. Hiszen minden szerződésnek az a lényege, hogy közösen megállapodunk valamiben, ami mindkettőnk érdeke. Azaz közös előnyökért kompromisszumot kötünk. Ilyen kompromisszumot kötöttünk már akkor, amikor 2004-ben beléptünk az EU-ba, meg akkor is, amikor 2007-ben, az EU-s tagállamok közül elsőként aláírtuk a Lisszaboni Szerződést.

14_a_lisszaboni_szerzodes-slideplayer_hu.jpg

Kép: slideplayer.hu

Az egyes tagállamok nyomozati hatásköre nem terjed túl az ország határain. Így nincs lehetőség arra, hogy a határokon átívelő bűncselekmények miatt egy adott állam hatósága nyomozhasson. Ezért kellett létrehozni egy olyan európai központi szervezetet, amely ezt megteheti.

Hazug a Fidesz-kormánynak az az érve is, hogy a már meglévő OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal), az Eurojust és az Europol bőven elegendő az ilyen bűncselekmények felderítésére. Azt ugyanis elhallgatják, hogy ezek a közös európai szervezetek nem nyomozhatnak és nem emelhetnek vádat. Amikor ezekbe beléptünk, nem féltettük a szuverenitásunkat?

orban-civilhetes.jpg

Kép: CIVILHETES

Arról is hallgat a Fidesz, hogy minden tagország, így mi is ügyészeket delegálhatunk az EU Ügyészségbe, no meg arról is, hogy bár az európai ügyészek nyomoznak és vádat is emelhetnek, a döntést a nemzeti – vagyis a mi esetünkben magyar – bíróság hozza meg.

trocsanyi-laszlo-biztonsagpiac_hu.jpg

Trócsányi László igazságügyminiszter   Kép: biztonsagpiac.hu

Talán nem járok messze az igazságtól, ha arra gondolok, hogy az Európai Ügyészség létrejötte és a Fidesz „különbíróságának” a közigazgatási bíróságnak a létrehozása között lehet némi összefüggés. A Fidesz ebben olyan, mint az az ember, aki a biztonság kedvéért nadrágtartót és derékszíjat is magára ölt. Ha egyszer netán mégis nyomoznának itt európai ügyészek, legalább a bíróság legyen az „övék”. 

hozentroger-ov.jpg

Nem véletlen, az sem, hogy a Nemzeti Választási Bizottság minden, az EÜ-vel kapcsolatos népszavazási kezdeményezést elutasított. Az elutasítás indokai a saját farkába harapó kígyóhoz hasonlatosak. Nem lehet népszavazni azért, mert a kérdés nem az országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik. De ha mégis lenne egy eredményes népszavazás, akkor a parlamentnek az ügyészség alaptörvényben rögzített közvádlói monopóliumát kellene megváltoztatnia. Ráadásul az európai ügyészségnél dolgozó ügyészeket nem a legfőbb ügyész nevezné ki. Meggyőző.

Azt már tapasztalatból tudjuk, hogy az Alaptörvény érinthetetlen (ha jól számolom, még csak hétszer módosították). Az meg eleve hazugság, hogy ne a legfőbb ügyész által kinevezett ügyészek lennének az európai ügyészek, mert az EU határozata kifejezetten kiköti, hogy a tagországok csak a saját ügyészi állományukban lévő ügyészek közül delegálhatják az európai ügyészeket. Persze, ha ezt úgy értették, hogy a német, vagy francia európai ügyészeket nem Polt Péter nevezné ki, akkor persze igazuk van.

polt-olkt.jpg

Polt Péter   Kép: OLKT

Hadházy Ákos mindezek miatt kezdett aláírás-gyűjtésbe. (A kormányhű média pedig emiatt vegzálja Hadházyt és családját.) Mert én is csúsztattam, amikor azt írtam, hogy egy szerződés mindkét fél közös érdeke. Hogy lenne a Fidesz érdeke egy olyan ügyészi nyomozás, amit Polt Péter egyszemélyben nem állíthat le? Mi lenne velük, ha az összes EU-s pénz ellopását egy európai ügyész lenyomozná?

De nekünk, állampolgároknak, bizony nyomós érdekünk fűződik ahhoz, hogy az EU-tól kapott milliárdokat ne a haverok kapják soha meg nem valósuló projektekre, hanem azokat valóban a (még) itt élő emberek javára fordítsák.

Egyszóval ne hagyjuk magunkat álságos érvekkel hülyíteni!

alairasgyujt-hirstart.jpeg

Kép: Hírstart

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr3214272613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2018.10.01. 07:26:06

"Biztosan hallottak már Ljudmila Ulickajáról, a manapság egyik legnépszerűbb kortárs orosz írónőről."

Biztosan az én hiányosságom, de be kell vallanom, eddig még nem.

"Ma már 22 ország a tagja a 2017. októberében létrehozott Európai Ügyészségnek (EÜ)"

Vagyis 6 tagállam nem. Nem értem, miért akkora probléma ez akár az unió, akár Magyarország szempontjából? Van ügyészségünk, van bíróságunk és van törvényi szabályozásunk is.

"Feladata, hogy nyomozzon és vádat emeljen olyan csalások és hasonló bűncselekmények ügyében, amelyeket az EU költségvetésével szemben, vagy az EU pénzügyi érdekeit sértve követnek el, illetve fellépjen a határokon átnyúló ÁFA csalások ellen."

Értem. Tehát akkor az véletlenül sem lehet a feladata, hogy a 'zunijó' csúcsvezetése számára 'kényelmetlenné váló' politikai erőket, esetleg kormányokat vagy politikusokat lehetetlen helyzetbe hozzon, esetleg egy tagállam belpolitikai viszonyaiba beavatkozzon, ha erre kellő 'inspirációt' kap? Van erre nagyon jó példa a románoknál...
Mellesleg a határokon átnyúló csalásokkal kapcsolatban eddig is megvoltak a hatóságok jogkörei és eszközei is. Az pedig evidens kell(ene) legyen, hogy egy független állam területén belül csak az adott állam hatóságai rendelkezzenek nyomozati jogkörökkel. A teljeskörű együttműködés persze eddig sem volt lehetetlen!

"Vajon mennyiben sérti a „nemzeti szuverenitást” ez az ügyészség? Éppen annyira, mint minden olyan szerződés, amelyet az államok egymással kötnek."

Sokkal jobban is sértheti, mint azt itt bírónő kifejti. Ha egymással kötik a szerződést vagy megállapodást az államok, akkor az önkéntes és mindkét fél akaratát kell tükrözze. Nem lehet kényszer és ha elutasító a válasz, nem lehet vitatni! Ha a magyar kormány így döntött, akkor azt senki sem vitathatja a 'zunijóban'. Azt ugye teljesen kizárja bírónő, hogy egy ilyen ügyészség véletlenül sem szakadna rá azonnal a keleti (és persze benne a magyar) tagállami kormányokra!?

"Azaz közös előnyökért kompromisszumot kötünk. Ilyen kompromisszumot kötöttünk már akkor, amikor 2004-ben beléptünk az EU-ba..."

Nos, erről lehetne vitatkozni, bírónő! Talán emlékszik még a 'bécsi kávézó' és a 'nyaraló a riviérán' kampányfogásokra anno! De ugye SENKI nem reklámozta azt, hogy mit jelent a keleti gazdaságok és munkaerőpiacok számára, ha a munkavállalók előtt is megnyílik a piac és az egységes piacon találjuk magunkat! Továbbá senki sem reklámozta azt, hogy akár 5-8-10-14 év múlva mennyi szabályozást és ostobaságot akarnak majd lenyomni a torkunkon azzal, hogy "de hát amikor beléptetek, ezt is aláírtátok"! Nos, nem! Egy sor intézkedést NEM írtunk akkor alá és jogkörökről sem mondtunk le akkor! Az akkor letárgyalt feltételek szerint csatlakoztunk, azóta más sem történik, mint az államok közösségéből egy föderációt kívánnak szépen sunyi módon, lopva összetákolni, jogi ügyeskedésekkel fölszámolni a nemzetállamokat! Ennek egyik újabb lépcsője ez az ügyészségnek csúfolt agymenés.

"Azt ugyanis elhallgatják, hogy ezek a közös európai szervezetek nem nyomozhatnak és nem emelhetnek vádat. Amikor ezekbe beléptünk, nem féltettük a szuverenitásunkat?"

Most írta le bírónő, hogy nem nyomozhatnak és nem emelhetnek vádat. Ergo ez a tagállami hatóságok hatásköre. Információ megosztásokkal, adatbázisok kezelésével és a nyomozati munkák koordinálásával ezek a szervezetek is segíthetik a nyomozati munkát. De a hatáskör az az adott nemzeti hatóság kezében kell legyen!

"Arról is hallgat a Fidesz, hogy minden tagország, így mi is ügyészeket delegálhatunk az EU Ügyészségbe..."

És ez mit jelent? Hiába delegáltunk minisztert a tanácsba, ott is simán leszavazta a libsi többség a magyar és a keleti véleményeket és a 'többség dönt' elv alapján el lettünk hajtva! Miért gondolja bírónő, hogy ez ebben az esetben is másként lenne? Ez SEMMIT sem jelent, nem biztosíték semmire. Bizalmi kérdés, amit a 'zunijó' már eljátszott.

"...bár az európai ügyészek nyomoznak és vádat is emelhetnek, a döntést a nemzeti – vagyis a mi esetünkben magyar – bíróság hozza meg."

Csak egy kérdés, bírónő! Nem lehetséges, hogy két-három év múlva pedig ezt a jogkört kívánják majd egy újabb 'ajrópéer szervezet' jogkörébe utalva kivenni a tagállamok hatásköréből? Ahogy eddig magától értetődő volt a nyomozati jogkör nemzetállami hatásköre, mégis el akarják vonni, úgy pár év múlva pedig az ítélkezési hatáskör is 'ugrik'? Persze, nyilván oda is delegálhatunk majd 'tagokat'! Köszi...

"Talán nem járok messze az igazságtól, ha arra gondolok, hogy az Európai Ügyészség létrejötte és a Fidesz „különbíróságának” a közigazgatási bíróságnak a létrehozása között lehet némi összefüggés."

Ez az ön szakterülete, erről nem tudok véleményt mondani...

"A Fidesz ebben olyan, mint az az ember, aki a biztonság kedvéért nadrágtartót és derékszíjat is magára ölt."

Nos, ha olyan helyre megy az ember fia, ahol mindenki két kézzel le kívánja rángatni róla a nadrágját, nem is biztos, hogy rossz, ha 'túlbiztosítja' magát! Nem igaz...?

==>

Kampfer 2018.10.01. 07:51:53

==>

"Nem véletlen, az sem, hogy a Nemzeti Választási Bizottság minden, az EÜ-vel kapcsolatos népszavazási kezdeményezést elutasított."

Ahogy bírónő is írta, ennek megvan a maga jogszabályi indoka is:

"Nem lehet népszavazni azért, mert a kérdés nem az országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik."

"Azt már tapasztalatból tudjuk, hogy az Alaptörvény érinthetetlen (ha jól számolom, még csak hétszer módosították)."

Mi ezzel a gond, bírónő? Ha az ország érdeke azt kívánja, akkor módosítsuk. Akár huszonhétszer! Ha a 'zunijó' jogi eszközökkel támad meg, a jog frontján kíván ellenünk háborúzni, akkor használjuk ellene a jog fegyverét! És ha ezt havonta kell 'korszerűsíteni', akkor tegyük meg!

Biztos joggal kérdezné tőlem bírónő, miért gondolom, hogy ellenünk harcol a 'zunijó'? Nos, erre azt válaszolnám, hogy azért érzem így, mert NEM BÍZOM bennük! Egy hiteltelen, ostoba szervezet, nagyra nőtt vízfej, egy nagyhangú, de valójában erényektől mentes, tehetetlennek tűnő társaság. És nem is konzekvens!

Szénnéaggódják magukat a magyar demokráciáért és szabadságért, miközben ballisztikus ívben tettek a katalán eseményekre (hogy a csótánykormány idején történtekről ne is beszéljünk)! Nem győznek fasisztázni, ha a Salviniről van szó, esetleg a magyar kormányról, miközben nyugaton állampolgárok ezreinek, tízezreinek a biztonságát ignorálják a hatóságok, mégsem történik semmi! A parlamentjük képviselői nagyiparilag talicskázzák haza a pénzeket, csalnak a jelenlétivel, de a kutyát sem érdekli! Persze ha egy random keleti államot kell 'kioktatni', akkor azonnal a maximumra tekerik a hangerőt és megy a kioktatás és az 'európai értékezés'! Azt hiszem, ebből már éppen eléggé elege van nagyon sokaknak! Nem csodálom, hogy ezek közül a többségnek már a hasa is görcsbe rándul, ha csak meghallja 'Európa' nevét!

"Hadházy Ákos mindezek miatt kezdett aláírás-gyűjtésbe. (A kormányhű média pedig emiatt vegzálja Hadházyt és családját.)"

Személye jó eséllyel garancia a bukóra. A hazai politikai élet egyik legundorítóbb figurája, szoros versenyben a csótánnyal, a fegyőrrel, a juhászfütyülővel és még egy sor hasonló talentummal. Aki ennyire rápörög a korrupcióra, annak azért valóban feddhetetlennek kellene lennie! Na, ez a tag minden, csak nem az! Felteszem a 'saller' sem véletlenül rúgta föl székestől ezt a tagot!

"Hogy lenne a Fidesz érdeke egy olyan ügyészi nyomozás, amit Polt Péter egyszemélyben nem állíthat le?"

Egy következő kormányzat következő főügyésze esetén is élne ez a 'lehetőség'! Mi garantálja azt bírónő szerint, hogy egy random magyar kormány random tagját ne próbálnák meg 'kinyírni' ezek, ha esetleg valamelyik nagyon 'ajrópéer' ostobaságukra (pl. kvóta) az akkori kormány ismét nemet mondana??? Adjunk újabb kést a cigány kezébe, mert az olyan 'európai'? Szerintem inkább ne! Nem Európa és nem az unió dolga legyőzni ezt a kormányt és fölszámolni a korrupciót. Ez a hazai ellenzék dolga. Képtelen rá? Az. De ezért ne adjunk lehetőséget egy hasonlóan ostoba szervezet kezébe, amit random módon használhatnak majd az ország ellen a jövőben! Szerintem.

"Mi lenne velük, ha az összes EU-s pénz ellopását egy európai ügyész lenyomozná?"

Föntebb azt írta bírónő, hogy nagyjából semmi. Akkor mi értelme volna...?

"De nekünk, állampolgároknak, bizony nyomós érdekünk fűződik ahhoz, hogy az EU-tól kapott milliárdokat ne a haverok kapják soha meg nem valósuló projektekre, hanem azokat valóban a (még) itt élő emberek javára fordítsák."

Az igazság az, hogy a korrupciót a társadalom egy elég jelentős része 'beárazta'. Úgy van vele, mint a benzinmotorral. Büdös, szervizigényes, de mégis jó és kényelmes használni, sokkal olcsóbb, mint a hibrid és a villanygép, ami a 'gazdagok' játékszere. És ha az az ára, hogy megszabaduljunk a korrupciótól, hogy ismét egy csótány alakítson kormányt (hiszen az lenne ám a tuti a 'zunijó' szerint, illetve olyan okosságokról vitázzon a parlament, hogy hány nemű és tagú egyedekből kell álljon a család, hány színe lehet egy ideális társadalomnak (o.m.f.g.), illetve mekkora női kvóta a tuti a parlamentben, a munkahelyeken és a vadászpilóták között, akkor inkább hagyjuk is a fenébe az egészet! És Öttinger úr óta ugye azt is tudjuk, hogy mire és hogyan mennek azok a 'zunijós támogatások' errefelé! Annyira ellopják a gaz 'Orbánék', hogy a döntő részük mégis a német cégekhez, majd rajtuk keresztül a költségvetésükbe folyik be! Persze nincs is annál jobb, mint politikai úton lerendezni a gazdasági dominancia feltételeit, majd szépen 'lopva', sunyi módon nekiállni és fölszámolni magukat a nemzetállamokat is! Ez az 'ügyészség' is jó eséllyel egy újabb lépés efelé a cél felé! Nem biztos, hogy mindenben ez a tényszerű helyzet, de hogy joggal és okkal nem bízik bennük egy átlag keleti, az nem kérdés! Szerintem...

Üdvözlettel:
Kamp.

antiinternáci 2018.10.01. 08:21:18

Azt hiszem, a koncepciós, nem jogi érveken, hanem politikai véleményen alapuló Sargentini-jelentés csalással történt elfogadása után nem kétséges, mire használnák az ügyészséget. Ez a Belső Párt ökle lenne, amelyet az internácik kényük-kedvük szerint használnának az Európát megmenteni akaró kormányok ellen.

2018.10.01. 08:27:36

@antiinternáci: A Sargentini jelentés több olyan jogos pontot is felhoz, melyek bármilyekének fényében Magyarországot ma be sem engednék az EU-ba. Ezek tények. Olvass kevesebb origo-t, nézz kevesebb tv2-t és meglátod.

bgp 2018.10.01. 08:37:20

@Kampfer: "Adjunk újabb kést a cigány kezébe, mert az olyan 'európai'? Szerintem inkább ne!"

Ez már megtörtént.

Basz-ommm 2018.10.01. 08:39:28

@Kampfer: akinek nincs rettegni valója annak nem probléma ha kutakodik utána az EU ügyészség. Ellenben azzal akinek van. Nem lopni elvtársak és akkor nem lenne félnivaló. De szerintem jobb megrohadni a börtönben, és reménykedni, hogy egyszer talán kiengednek, mint megszáradni az Andrássy lámpavasain.

morph on deer 2018.10.01. 08:39:47

@antiinternáci:
“... az Európát megmenteni akaró kormányok ellen.“

Vagy még az is lehet, jogy az ilyen sötét kis tolvajokat is lenne lehetőség felelősségre vonni, akik így lopják szét a közvagyont, - gondolom csak azért, hogy megmentsék... Ez az igazi nemzeti szuverenitás, hogy itt mi úgy lophatunk, ahogy jólesik, senki nem zavarhat meg minket ebben!

Olvasd el, légyszives, aztán magyarázd meg, hogy ez így miért jó, rendben?

index.hu/gazdasag/2018/10/01/panama_igen_panama_-_az_mvm-botrany_penzaramlasa/

Kampfer 2018.10.01. 08:43:25

@HUN_Sector: Az a jelentés több olyan kérdést is fölvet, amelyek egyenként a netto hazudozás fogalmával írhatók le! Tényszerűen hazudozik! Az elfogadást én nem vitatom, elfogadták, buktuk. Kész. De a tartalma az pofátlan hazudozások sorát is tartalmazza. Ez is tény. És én nem kívánom előírni neked, hogy mit nézz és olvass! Azt mindenki maga eldöntheti.

És hogy ma fölvennék-e az országot? Ki tudja? Talán igen, talán nem. Ebben is van bőven 'marketing'. De egyszer tedd majd föl úgyis a kérdést, ahogy annak a belga rágcsálónak is föl kellett volna már tenni, mikor épp ránk fröcsögött a fogai közül: "vajon ebbe a szervezetbe egyáltalán jelentkeztek volna-e az akkori keleti tagállamok?"

Így lenne teljes a kép!
Kamp.

antiinternáci 2018.10.01. 08:46:34

@HUN_Sector:

Nos, én életemben talán 3x olvastam Origot, a tv2-n csak a NW-t néztem, meg évente 2-3 filmet.
Kizárólag Indexet és hasonlókat olvasok, ÁVÓ Rádiót hallgatok, nagyrészt ezekből tájékozódom.
A véleményemet pedig magam alakítom ki, nekem senki sem mondhatja meg, mit gondoljak valamiről, ez csak a libberráltaknál divat.

Amit írtál, az hitkérdés. Te elhiszed a Sargentinit, mert el akarod hinni. Ezzel nem lehet vitatkozni.
Számomra viszont aki olyan aljasságokat állít Magyarországról, hogy itt idegengyűlölet van, meg antiszemitizmus, az szerintem gazember.

Kampfer 2018.10.01. 08:50:23

@Basz-ommm: "akinek nincs rettegni valója annak nem probléma ha kutakodik utána az EU ügyészség."

Leírtam, mi a gond. Bármikor, bármelyik és bármilyen kormányzat bármely tagja ellen használhatja majd a 'zunijó' nyomásgyakorlásra, zsarolásra is ezt a szervezetet.

"Nem lopni elvtársak és akkor nem lenne félnivaló."

Ó, dehogynem! Nem bízom ezekben annyira, hogy ezt elhiggyem nekik (vagy neked)! Ha nem ért egyet a nagyokos nyugati 'ajrópéerekkel', illetve random agymenésükkel, akkor máris van félnivaló! Ez sajnos ilyen.

"De szerintem jobb megrohadni a börtönben, és reménykedni, hogy egyszer talán kiengednek, mint megszáradni az Andrássy lámpavasain."

Elnézve a két tábort, közel sem vagyok biztos abban, hogy nem a 46 kilós 'ajrópéer' libsik és a csótányista hungarofóbok kötnének ki az egésznapos 'magaslati' napfényben! ;-)
Kamp.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.10.01. 09:14:01

A közös ügyészség valóban hasznos és jó lenne, ha nem politikai bunkósbotnak használnák azt a ballibek EU szerte.

Csakhát látjuk hogy annak használják, és ez nagy baj.
Koncepciós pereket indítanak azok ellen, akik nem idomulnak a ballib elithez, és olyan kormányok működését lehetetlenítik el, akiket megválasztottak, miközben őket senki nem választotta soha.

www.origo.hu/nagyvilag/20180510-soros-gyorgy-sri-tiszt.html
Daniel Dragomir a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori tisztje szerint a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Soros György milliárdos érdekeit képviseli
...
Egészen elképesztő módon, a román kormány az EU-s csatlakozás küszöbén Soros szervezetének, a Freedom House vizsgálata miatt átalakította a korrupcióellenes szervezetet, így jött létre a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) névre árkeresztelt korrupcióellenes ügyészség.
A szervezetnek elvileg a korrupciós ügyek feltárása, és így a korrupció eltüntetése lenne a célja, azonban egyre többször vetül rájuk a gyanú, hogy idegen érdekeket szolgálnak ki.

morph on deer 2018.10.01. 09:17:20

@maxval balcán bircaman:
Te ugye nem tudod, hogy mi is az EU ügyészség feladata? Szerintem pótold.

martineden 2018.10.01. 09:25:26

@maxval balcán bircaman: Perzse, meg a vegen nyomoznanak az ilyen ugyekben.'
,,Egy panamai hátterű cégnél landoltak az MVM milliárdjai

2018.10.01. 07:17
Cikksorozatban mutatjuk be, hogy a KPMG könyvvizsgálócég miért nem írta alá az MVM állami energetikai cégcsoport éves beszámolóját. Mostani írásunkból érthetővé válik, hogy miért titkolózott az Index kérdései után is az MVM és a magyar állam az 5 milliárd forintos ügyről. Hihetetlen, de igaz: az MVM egy frissen alapított magyar és panamai háttérrel bíró szlovák céget bízott meg a különös informatikai fejlesztéssel."

antiinternáci 2018.10.01. 09:28:23

@morph on deer:

Tett valaki feljelentést az ügyben?
Itt sejtetéseket, véleményeket olvasok.

Azt senki sem tagadhatja, hogy a Sargenti jelentés egy, a normális és tisztességes Európa internáci ellenségei (és a nekik csontig benyaló kollaboránsok) által tákolt koncepciós, politikai mű. Amit ráadásul jogilag legalábbis kétséges módon fogadtak el egy tagállam ellen. Mi van, ha az ügyészséget is koncepcionális módon használják majd egy-egy tagállam szabadon választott kormányának eltávolítása érdekében?
Nem mondhatod, hogy ez nem lehetséges, hiszen csak pár napja is megtették ugyanezt...

Nem érdekelne az ügyészség téma, ha a

morph on deer 2018.10.01. 09:49:38

@antiinternáci:
“Mi van, ha az ügyészséget is koncepcionális módon használják majd egy-egy tagállam szabadon választott kormányának eltávolítása érdekében?”

A megoldás nem az, hogy ne legyen ügyészség, hanem az, hogy legyen feddhetetlen az a személy akit megválasztunk!

Aki bűnöző azt akkor is felrlősségre kell vonni, ha amúgy teljesen demokratikus módon sikerült megválasztani.
Az, hogy mi itt eltűrjük a fentihez hasonló milliárdos simliket, még nem jelenti azt, hogy ez helyes, és messze nem legitimálja a tolvajok működtette állami pénzszivattyúk létezését!

Azt ugye te sem akarod mondani, hogy ha egy állami cégnél ilyen ügyhöz már a könyvvizsgáló sem adja a nevét, akkor az még mindig teljesen rendben van, hiszen nem történt feljelentés?
Egyébként gondolod, hogy - költői kérdés, - Polt Péter a végére akar ennek járni, és felelősségre akarja vonni a részeseit?

Ráadásul ez tipikusan olyan ügy, amelyhez valóban jó lenne egy nemzetközi hatáskörű ügyészség, most látszik igazán, hogy mire is való egy ilyen.

Bűnözőket védeni nem hazafias feladat, felelősségre vonásuk nem szuverenitás kérdése, gondolom ezt nem nehéz belátni.

Jakab.gipsz 2018.10.01. 09:53:00

@HUN_Sector:

"A Sargentini jelentés több olyan jogos pontot is felhoz, melyek bármilyekének fényében Magyarországot ma be sem engednék az EU-ba."

A Sargentini jelentés több olyan (jogtalan pontot is felhoz), melyek bármilyekének fényében, eszünk ágában sem lenne felszállni a bolondok hajójára.

Csakhogy ami történt, az megtörtént és a nyugatnak, nem a vazallusai, (csicskásai), vagyunk, hanem a szövetségesei.

A történelmi tények azt mutatják, hogy a mi szövetségeseink előszeretettel csücsülnek kaktusz bokrokba, tehát felelősek vagyunk az Ő tetteikért is, lásd a kommunisták és a nácik tetteit, amit velünk szemben is elkövettek.

Tehát nekünk, a magyaroknak kell megváltoztatni, igen a magyaroknak, a modern demokratikus jog-állam, és a (keresztény-demokráciáról) szóló felfogásukat.

Azért mert egy ateista, szekularizált jog-állam, (Habermas szerint! ) "lélektelen állam", erkölcsi gátlásoktól mentes. pontosan olyan mint amilyent a kommunisták nagyban és a nácik kicsiben önmaguknak kiagyaltak.

Ennyi.

antiinternáci 2018.10.01. 10:08:10

@morph on deer:

Tehát akkor azt mondod, hogy aki ellen koncepciós eljárást indítanak, az bűnös. Hiszen megindították az eljárást...

Poltot azért támadják az internácik, mert a jog talaján áll, és csak a bizonyítékokat veszi figyelembe. Illetve általában azok hiányát.

Kampfer 2018.10.01. 10:11:53

@morph on deer: "A megoldás nem az, hogy ne legyen ügyészség, hanem az, hogy legyen feddhetetlen az a személy akit megválasztunk!"

A megoldás nem az, hogy hozzunk létre egy nemzetközi szervezetet, adjunk nekik jogkört és eszközt, hanem az, hogy válasszunk feddhetetlen személyt (nem fogunk tudni) ÉS a hazai dedikált szervek végezzék el a kötelmüket úgy, ahogy azt tőlük joggal várja el a társadalom! Ez most sajnos utópiának tűnik, de amiről te beszélsz, az egy másik agymenés.

Hozzunk létre egy szervezetet, adjunk nekik nyomozati jogkört. Majd idővel ítélkezési jogkört is, végül majd végrehajtási jogkört is? Most komolyan ettől remélitek a kormány leváltását? Ahogy én látom, ti minden eszközt megpróbáltok megragadni arra, hogy 'megspóroljátok' a hazai ellenzék munkáját! Nem lehet megkerülni a melót, a hazai ellenzéknek KELL(ene) leváltania a kormányt. Nem sikerül nekik és ennek elég jó indoka van. Láthatóan a korrupciót nem gyűlöli annyira a választók egy jelentős része, mint őket. És ezen nem fog segíteni egy újabb ilyen szervezet. De legalább jogköröket adnánk nekik ahhoz, hogy a jövőben a céljaik érdekében aláássák bármilyen nekik nem tetsző kormány vagy annak bármely tagjának törekvéseit és munkáját. Hát köszi, de ebből inkább ne kérjünk!

"Aki bűnöző azt akkor is felelősségre kell vonni, ha amúgy teljesen demokratikus módon sikerült megválasztani."

Korrekt! Ez megoldható a hazai hatóságok és igazságszolgáltatás munkájával is. Inkább az kellene legyen a cél, hogy olyan hatóságaink és igazságszolgáltatásunk legyen, amelyik ezt kérdés nélkül és feltétlenül biztosítja.

"Az, hogy mi itt eltűrjük a fentihez hasonló milliárdos simliket, még nem jelenti azt, hogy ez helyes, és messze nem legitimálja a tolvajok működtette állami pénzszivattyúk létezését!"

Az, hogy a hazai politika képtelen kitermelni magából egy olyan politikai erőt, olyan politikusokat, amelyek valóban hitelesen és valódi támogatottság mellett egy ilyen rendszert alakítsanak ki, még nem jelenti azt, hogy ehhez feltétlenül egy újabb uniós szervezetre és jogkörök átruházására volna szükség. A tolvajlást semmi sem legitimálja! Ahogy a politikai zsarolást sem!

"Azt ugye te sem akarod mondani, hogy ha egy állami cégnél ilyen ügyhöz már a könyvvizsgáló sem adja a nevét, akkor az még mindig teljesen rendben van, hiszen nem történt feljelentés?"

Épeszű ember ilyet nem mond.

"Egyébként gondolod, hogy - költői kérdés, - Polt Péter a végére akar ennek járni, és felelősségre akarja vonni a részeseit?"

Ezt csak ő maga tudja. Elvileg kötelme vizsgálni a kérdést, ha érkezik feljelentés. Persze, semmi akadálya nincs annak sem, hogy az ellenzék bármely része egy végre valódi és értelmes alternatívát nyújtva választásokat nyerjen, majd a következő alkalommal olyan főügyészt jelöljön, amelyik elhivatottsága és szakértelme a legszélesebb körben megkérdőjelezhetetlen!

"Ráadásul ez tipikusan olyan ügy, amelyhez valóban jó lenne egy nemzetközi hatáskörű ügyészség, most látszik igazán, hogy mire is való egy ilyen."

Most is adottak ehhez a legteljesebb nemzetközi együttműködés lehetőségei. Ez nem igényel egy újabb szervezetet a 'zunijón' belül!

"Bűnözőket védeni nem hazafias feladat, felelősségre vonásuk nem szuverenitás kérdése, gondolom ezt nem nehéz belátni."

Jogköröket piti kis politikai érdekek miatt átruházni és külföldre rohangálni a hazai pofonok miatt nem hazafias és nem is érett gyakorlat, de mindenképp a szuverenitás kérdése! Gondolom nem nehéz ezt belátni!
Kamp.

morph on deer 2018.10.01. 10:47:32

@antiinternáci:
“ aki ellen koncepciós eljárást indítanak, az bűnös. Hiszen megindították az eljárást...”

Pontosan hol mondtam ilyet?
Te hivatkoztál arra, hogy “nincs feljelentés, nem?”

Jakab.gipsz 2018.10.01. 10:50:30

@morph on deer:

Ha szenteket akarsz, Jusztina templomába ültetni, akkor a temetőbe, keresgélj.

antiinternáci 2018.10.01. 11:23:17

@morph on deer:

Azt mondtad, hogy legyen feddhetetlen, akit megválasztunk...
Én pedig azt, hogy koncepciós eljárástól tartok.
Szerinted tehát, ha valaki feddhetetlen (de ki az...), akkor nem lehet az eljárás koncepciós. Szerintem meg lehet. Attól, hogy valaki feddhetetlen (elvben) miért ne lehetne politikai koncepciós eljárást indítani ellene? Legfeljebb nem lesz eredményes a támadás jogilag. De politikailag szinte biztisan az lesz.

Egyébként hol találsz a politikában feddhetetlen embert? Nyilvánvaló, hogy ma senki sem feddhetetlen. Bűnöket, hibákat követnek el mindkét politikai tábor vezetői (meg tagjai) is.
És mi, akik velük, vagy ellenük vagyunk, azt mondjuk erre, hogy "igen, de...". Meg hogy a legrosszabb jobboldali/baloldali is jobb, mint a legjobb baloldali/jobboldali. (Bár ma már inkább patrióta és internacionalista van bal-jobb helyett.)
És mivel akik pártján állunk, és akikkel szemben állunk, mind hibásak/bűnösök, ez nagyjából nem is lehet másként. Matematikailag szólva "egyszerűsítünk a hibákkal/bűnökkel", és csak azt nézzük, ami utána marad. Azokat az elveket, amiket elvileg képviselnek az oldalak, a pro és kontra dönt.

Megy a sirám a korrupció, a lopás miatt. Aztán a mesterember nem ad számlát, mi inkább áfa nélkül kérjük, a begyűjtött tejet a tankerautósok mésszel "javítják", stb... Miért lennének pont a politikusok (akiknek ezer megalkuvásban, árulásban, erőszakban kell részt venniük hogy pozicióba kerüljenek/ maradjanak) különbek, jobbak...

Tothotto 2018.10.01. 11:33:27

@antiinternáci: Az a része szerintem is eltúzott,de azért ebben az országban hónapokon át uszították a népet hol Brüsszel,hol Soros ellen nagyrészt állami pénzből.Aztán,ott van az őcsényi eset.Egy vállalkozót fenyegettek meg,mert legálisan itt tartózkodó embereket akart elszállásolnima saját panziójában ! Erre a büncselekményre helyeselt a vezér! Hmm...

martineden 2018.10.01. 11:42:03

@Kampfer: ,,Ezt csak ő maga tudja. Elvileg kötelme vizsgálni a kérdést, ha érkezik feljelentés. "..tevedsz, nem kell feljelentes.Amennyiben a bunuldozo szervnek olyan informacio kerul a latokorebe, amely felvetei a buncselekmeny gyanujat, koteles nyomozast inditani.Persze az csak az orban fele banan koztarsasagokban erv, h az ugyesz nem olvasta az adott sajto termeket.

morph on deer 2018.10.01. 14:07:55

@Kampfer:
“Ahogy én látom, ti minden eszközt megpróbáltok megragadni arra, hogy 'megspóroljátok' a hazai ellenzék munkáját!”

Megint mondom, hogy én csak önmagamat képviselem, ráadásul egyetlen pártot sem látok alkalmasnak semmire, - talán az egyetlen Kétfarkút kivéve :) - legfeljebb bizonyos dolgokban hasonlót gondolok, hol ezzel, hol azzal, ahogy éppen liberális kedvem tartja.

Nem erről van szó, hanem arról, hogy pillanatnyilag mindenféle kontroll nélkül zajlik a dajdaj, és már az önmérséklet sem fékezi a hatalmi “elitet”, nem tartanak semmitől.

Nem olvastam a működési szabályzatot, vagy törvényt, miegyebet, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy pontosan körülhatárolt jogkörrel működhetne csak, és bármilyen változtatás csak egyhangú döntéssel lenne lehetséges.
Nem hiszem, hogy a többi ország hozzájárulna a kiterjesztett hatáskörökhöz, nem hiszem, hogy egyedül Magarország lenne érdekelt ebben.

Ertől a kormány leváltását?
Én már rég ébren vagyok, - még ha mesebeli tisztességes politikusokról is ábrándozok néha, - de nem szükséges ebbe többet belelátni, mint ami.

Ha köztörvényes bűncselekményt lehet rábizonyítani valamelyik kormánytagra is, azt azért elvárom, hogy első sorban a saját pártja küldje el a bánatba, - gondolom ez azért nem túlzás, ha a közvélemény nálunk hajlamos is a rablóbak drukkolni.

“Most is adottak ehhez a legteljesebb nemzetközi együttműködés lehetőségei. Ez nem igényel egy újabb szervezetet a 'zunijón' belül!”

Ó, hogyne!
Csak élni kéne vele.
Na nem úgy, mint az azeri nemzeti hős esetében, mert az szép simán ment.

De például ott volt az emlékezetes Gripen affér, amikor az ügyészség arra hivatkozva nem vizsgálódott, hogy hát ők nem kaptak a svéd ügyészségtől sem megkeresést, sem semmilyen információt, közben a helyzet az, hogy sosem kértek!
Ugyanis ez egy Magyarországi történet volt, amivel kapcsolatban a svédeknek semmiféle tennivalója nincs!
Az egész történetre nézve volt svéd vizsgálat, amely feltárt elég sok mindent, de a svéd ügyészséghez soha nem érkezett megkeresés a magyar ügyészségtől ezzel kapcsolatban!
És Polt Péter a parlamentben hivatkozott arra, hogy a svédektől nem kaptak információt, ezért nem is indítanak vizsgálatot!

Ezt pontosan tudom, mivel én a svéd oldalát is olvastam a történetnek, az angolon, az osztrákon meg a magyaron túl.

Igen, a lehetőség valóban megvan...

A “külföldre rohangálást meg nem hiszem, hogy forszírozni kéne, mert még megvannak azok a hírek internet szerte, amikor orbán próbált elérni elmarasztaló végzést és pénzelvonást Magyarország ellen, - láss csodát, - épp Brüsszelben.
Kicsi a világ.

morph on deer 2018.10.01. 20:08:16

@antiinternáci:
“Miért lennének pont a politikusok (akiknek ezer megalkuvásban, árulásban, erőszakban kell részt venniük hogy pozicióba kerüljenek/ maradjanak) különbek, jobbak...”

Nálad a pont!
Csak egy közbevetett kérdés: ha nem különb, nem jobb, stb., akkor miért ő a vezér?

Azt meg, hogy a “fejétől”, meg “a hal” már fel sem hozom, mert annyira nyilvánvaló.
Tudod az a baj, hogy sokan, akik nem rendelkeznek saját erkölcsi értékrenddel, vagy ami még rosszabb, már nem tudják megengedni maguknak, hogy annak alapján éljenek, innentől kezdve teljes joggal hivatkozhatnak arra, hogy hiszen ő sem különb!
És tényleg...

Ennél csak egy ijesztőbb tapasztalatom van: a minap olvasom, ahogy egy elszánt orbán rajongó kijelentette, hogy az nem baj, ha ott fent lopnak, ha legalább neki is leesik valami...

Azt a kérdést már fel sem teszem, hogy valóban ez az erkölcsi szinvonal jellemzi az úgynevezett “polgári” Magyarországot?

És ez most nem politikai oldalra vonatkozó kérdés volt, - mert ez a kérdés a magyaroknak szól, akárkire is szavaztak.
Tényleg ezt akartuk/akarjuk?

Amit nem értek, az az, hogy mi az oka annak, hogy a saját politikai táboruk, a normálisabb rajongóik miért nem próbálják megfékezni, és az erkölcsi normák betartására szorítani az elöljáróikat, ha már a mezei szavazók nem jelzik, hogy ez bizony gáz?
És nem is kicsit.

Kampfer 2018.10.02. 07:58:48

@martineden: "tevedsz, nem kell feljelentes.Amennyiben a bunuldozo szervnek olyan informacio kerul a latokorebe, amely felvetei a buncselekmeny gyanujat, koteles nyomozast inditani."

Ok, nem vitatom. Ebben nem vagyok szakértő.

"Persze az csak az orban fele banan koztarsasagokban erv, h az ugyesz nem olvasta az adott sajto termeket."

Ezt pedig nem hiszem el. Minden rendszerben és minden vezetésben ott van a sunyiság, a simlisség és az érdekek szem előtt tartása. Akár még a jogszabályok kijátszása is! És éppen úgy, ahogy a korrupció is!

@morph on deer: "Megint mondom, hogy én csak önmagamat képviselem, ráadásul egyetlen pártot sem látok alkalmasnak semmire, - talán az egyetlen Kétfarkút kivéve :) - legfeljebb bizonyos dolgokban hasonlót gondolok, hol ezzel, hol azzal, ahogy éppen liberális kedvem tartja."

Tudod, épp ezt az érvelést szoktátok kiröhögni, nevetségessé tenni a nemzetiek vagy jobboldaliak vagy szuverenisták esetében, amikor a 'habonyárpizással' próbáljátok az önálló gondolataikat vitatni, vagy megkérdőjelezni. Tudod, mi is csak a mi saját gondolatainkat képviseljük akkor, amikor egyetértünk a kormány egyes intézkedéseivel vagy azok némely részletével. Ahogy épp a nacionalista vagy szuverenista, konzervatív kedvünk tartja.

"...pillanatnyilag mindenféle kontroll nélkül zajlik a dajdaj, és már az önmérséklet sem fékezi a hatalmi “elitet”, nem tartanak semmitől."

Ez igaz. Sosem vitattam. Inkább 'beáraztam'. A teljes képet még mindig pozitív egyenlegűnek érzem, összevetve annak esélyével, hogy a mostani ellenzék random összetevője akár csak a látható közelségébe kerüljön a hatalomnak! Továbbá az, hogy éhezni, vergődni, szétesni, szenvedni látom a ballibákat, hogy gyakorlatilag megsemmisült a liberálisok utolsó csökevénye, hogy nem ciki végre kormányzati szinten sem oltani és taposni a liberálisokat és az undorító mételyként egykor terjedt pusztító nézeteiket, még mindig megnyugvással tölt el. Sosem tudom elfelejteni, amit a liberálisok és a gazdatestük, a szocik műveltek itthon az országgal és a családommal is! Ha a nácik és köztük kell választani, akkor szó nélkül a nácik mellé állok már csak azért is, mert elnézve a folyamatosan 'nácizó' és 'fasisztázó' arcokat a közéletben és a politikában is, egyre inkább azt érzem, hogy nem is lehetnek annyira 'rossz arcok' azok a fasiszták/nácik, ha ezek ennyire fújnak rájuk.

"Nem olvastam a működési szabályzatot, vagy törvényt, miegyebet, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy pontosan körülhatárolt jogkörrel működhetne csak, és bármilyen változtatás csak egyhangú döntéssel lenne lehetséges."

Ez BIZALMI kérdés! Lehet, hogy majd erről szól a jogszabály, de NEM HISZEM EL ezeknek, hogy ne ellenünk használnák! Tudod, az is jogszabály, illetve törvény, hogy a bizottság végrehajtó szerv és nem törvényalkotó. Nos, ehhez képest gyakorlatilag már meg akarják mondani, hogy a parlament milyen törvényt hozzon! A szarházi biztosaik (a timmerbarommal és azzal az avramiaf*szommal az élen) pedig úgy dirigálnak a saját véleményükről, mintha az egy konszenzusos álláspont volna a 'zunijóban'! Hát nem az! Persze ez sem zavar a keletieken kívül senkit sem. Nos, mindezek után én NEM HISZEM EL, amit ezek egy ilyen 'ügyészségről' makognak. Csinálják, éljenek vele, de mi jobb, ha egyszerűen lesz*rjuk őket is és a nyomorult ügyészeiket is!

"Nem hiszem, hogy a többi ország hozzájárulna a kiterjesztett hatáskörökhöz, nem hiszem, hogy egyedül Magarország lenne érdekelt ebben."

Valóban nem! A hasonló cipőben járó keletiek (lengyelek, szlovákok, horvátok, románok pl.) sem érdekeltek ebben és nem is támogatják. Persze, majd nyilván jön a bölcs kioktatás a bölcs és liberális 'ajrópéer' megmondóállamok megmondóembereitől. Nem kell, hogy ez minket frusztráljon!

"Ha köztörvényes bűncselekményt lehet rábizonyítani valamelyik kormánytagra is, azt azért elvárom, hogy első sorban a saját pártja küldje el a bánatba..."

Korrekt az elvárásod, csak esélytelen. Manapság mindenképp és egyre inkább az lesz. A polarizálódás csak erősíti ennek az esélytelenségét!

"De például ott volt az emlékezetes Gripen affér..."

A BAE szinte MINDENHOL megdőlt, ahol csak tendert nyertek! Balhéjuk volt a Gripennel Dél-Afrikában is, a cseheknél is és Thaiföldön is. Továbbá a Hawk eladások esetében is elég vastag korrupciós ügyekbe keveredtek az öböl-menti államokban is. Kis szelet volt ez, de a mi szeletünk.

"A “külföldre rohangálást meg nem hiszem, hogy forszírozni kéne, mert még megvannak azok a hírek internet szerte, amikor orbán próbált elérni elmarasztaló végzést és pénzelvonást Magyarország ellen..."

Amiért akkor a ballibák árulóztak ezerrel. Persze, akkor bűn volt a trikolór, bűn volt a Turul, bűn volt az árpádsáv és talán még a magyar szó is náci volt! És de szép volt majd' 30 évig 'tenyészteni' a cigányságot a náci fehér magyarság nyakán! Hát, köszi! De ha a mi választásunk, hogy melyik korrupt 'áruló' vezessen inkább, akkor inkább ezek, mint bármely libsi vagy balf*sz! Szerintem...
Kamp.

Bambano 2018.10.02. 18:01:02

@Kampfer: "Van ügyészségünk": darabra...

Kampfer 2018.10.02. 19:05:11

@Bambano: Voltak idők, amikor kormányunk és/vagy elnökünk is csak 'leltár szerint' volt... Legalább nem ismeretlen az érzés!
Kamp.
süti beállítások módosítása