Visszaállítható-e még a halálbüntetés Magyarországon?
2021. január 31. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Visszaállítható-e még a halálbüntetés Magyarországon?

Már több mint három évtizede eltörölték Magyarországon a halálbüntetést, de a nyilvánosságban újra és újra felbukkannak az ezzel kapcsolatos viták.mansfeld-magyar_nemzet.jpg

Kép: Magyar Nemzet

A bűntett egyik elkövetőjeként Kaiser Edét „azonosították” és jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték. Öt évvel később megkerültek az igazi elkövetők, és 2009-ben Kaisert felmentették a móri tömegmészárlás vádja alól (más bűncselekmények miatt egyébként 18 évre ítélték). Gondolom, önöknek sincs kétségük afelől, hogy ha lett volna halálbüntetés Magyarországon, Kaisert – a móri ügyben ártatlanul – halálra ítélték volna...

Az pedig, hogy némely politikusok olykor felelevenítik a témát, (Orbán Viktor, Rogán Antal, Kósa Lajos) nem más, mint politikai blöff, ócska hangulatkeltés, hiszen az imént említett jogi helyzetet ők ismerik a legjobban. Pontosan tudják, hogy ebben a kérdésben semmiféle mozgástere nincs a tagállami, ez esetben a magyar törvényhozásnak.

Részletesen lásd ITT

vagy itt: https://24.hu/belfold/2021/01/31/halalbuntetes-alkotmanybirosag-kaiser-ede-kivegzes-eletfogytiglan-sandor-zsuzsa-velemeny/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr4016410262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2021.02.07. 21:27:14

"Az pedig, hogy némely politikusok olykor felelevenítik a témát, (Orbán Viktor, Rogán Antal, Kósa Lajos) nem más, mint politikai blöff, ócska hangulatkeltés..."
Vélhetően a 80 IQ alattiak szavazatát szeretnék ezzel megszerezni.

Kampfer 2021.02.08. 10:15:04

"Visszaállítható-e még a halálbüntetés Magyarországon?"

Természetesen. A jövő mindig mozgásban van, nem zárható ki semmi és az ellenkezője sem. Ugyan ki jósolhatná meg, hogy min lepődünk majd meg 10 év múlva? Vagy min nem?

Tisztelt bírónő!

Ez is egy jól választott téma, időről-időre vissza fog térni nem csak itthon, de külhonban is.

"A halálbüntetést szükségesnek tartók erre az elrettentő hatásra hivatkoznak, noha ezt az összefüggést a statisztika nem támasztja alá."

Legyen tárgyilagos, bírónő! A támogatók ennél jóval több érvet is föl szoktak hozni. A fogvatartás költségei, a fogvatartás kockázata, a társadalmi igazságérzet, a sértettek jogai legalább annyira ott vannak az érvek között, mint az elrettentő hatás (ami valóban vitatott).

"Az abolicionisták, vagyis a halálbüntetést ellenzők évszázadok óta állítják, hogy nem a büntetés súlyosságának, hanem a büntetés elkerülhetetlenségének és a gyors eljárásnak van igazán elrettentő, visszatartó hatása."

Egy olyan országban érvelni ezzel, ahol szegregált társadalmi csoportok szubkultúrájában szinte erény a börtönviselt előélet és a törvénnyel szembeni felállás, önmagában is ironikus. A legtöbb gaztett felderítésre kerül és a jog elé kerül. Mégsem bír elrettentő erővel.

"De még ennél is meggyőzőbb érv a legsúlyosabb büntetés ellen, hogy az esetleges bírói tévedést nem lehet utólag orvosolni."

Ez nem azt jelenti, hogy az ítélet a probléma, hanem az azt megelőző nyomozati és/vagy bizonyítási eljárás. Továbbá az ítélkezés során megannyi esetben vegytiszta, világos helyzettel állnak szemben az ítélkezők. Érdekes módon a Cozma gyilkosait is ki tudták mosdatni Győrben, ha jól emlékszem. És csak pár év telt el, amíg a kimosdatott gyilkost ismét le nem kellett varrni emberkereskedelem és egyebek miatt! A társadalom nyilván erre is reagál.

"Az ismert adatok szerint az Egyesült Államokban – ahol több államban ma is létezik halálbüntetés – ötven év alatt 166 kivégzettről derült ki utólag, hogy ártatlan volt."

Vagyis az adott nyomozati és/vagy ítélkezési eljárás hibás (volt). Mellesleg az adott időszak alatt mennyi elítéltről derült ki, hogy jogos volt őket elítélni?

"Gondolom, önöknek sincs kétségük afelől, hogy ha lett volna halálbüntetés Magyarországon, Kaisert – a móri ügyben ártatlanul – halálra ítélték volna."

Sanszos. De egyrészt a nyomozati eljárásban bőven voltak hibák emlékeik szerint, másrészt azért olyan túl nagyot akkor sem tévedett volna az ítélkező. Társadalmunk nem szerzett volna túl mély sebet, ha azt a tagot elintézik. Sajnos nem volt egy értékes polgár...

"Egy-egy brutális bűncselekményt követően újból és újból fellángol a halálbüntetésről szóló vita."

Teljesen érthető. A fenti példák mindegyike esetén jogos és indokolt lett volna az ítélet. Ahogy még megannyi, cigányok által vidéken elkövetett gaztett esetében is!

"A Policy Solutions 2018-ban készített felmérése szerint a magyarok 54 százaléka állítaná vissza a halálbüntetést."

Az sem lepne meg, ha akár 60% lenne az arány.

"A bostoni esküdtszék halálra ítélte az elkövetőt (társát agyonlőtték a rendőrök üldözés közben), miközben a bostoniak 85 százaléka ellenezte a robbantóra kiszabott halálbüntetést."

Ezzel nekik kell megbirkózniuk. Más társadalom, más szociális környezet, más kultúra.

"A halálbüntetésről mindenkinek van véleménye pró és kontra, elvi síkon akár vitatkozni is lehet róla, ám Magyarországon visszaállítani nem lehet."

Döntés kérdése.

"De azért sem lehet a halálbüntetést beemelni a jogba, mert aláírtuk az Európai Emberi Jogi Egyezményt, amely kifejezetten tiltja a halálbüntetést..."

Bármilyen egyezmény felül lehet vizsgálni, ki lehet lépni belőle. Ez is csak döntés kérdése.

"Az élethez való jogot Magyarország 2011-ben elfogadott alaptörvénye is az ember elidegeníthetetlen jogának ismeri el."

Ez kellene felvésve legyen minden kivégzett gyilkos sírkövére! Na EZÉRT kerültek bitóra!

"Az pedig, hogy némely politikusok olykor felelevenítik a témát, (Orbán Viktor, Rogán Antal, Kósa Lajos) nem más, mint politikai blöff..."

Ez a fogalom már le lett foglalva a 'zellenzéki' sivalkodóknak és a 'bizottságosdi' játékuknak. :-)

"Pontosan tudják, hogy ebben a kérdésben semmiféle mozgástere nincs a tagállami, ez esetben a magyar törvényhozásnak."

Ahogy azt is, hogy nem feltétlenül a 'zunijó' tagjaként fogunk a történelembe vonulni. Az is csak döntés kérdése. Már, ha nem hullik szét magától ez a kotvány szervezet. Ez viszont folyamatok eredőjének a kérdése és a jövő titka.

@bankvezér: "Vélhetően a 80 IQ alattiak szavazatát szeretnék ezzel megszerezni."

Akkor ezt bukták! Az adott célközönséget és az alatta lévőket már teljes egészében lefedték a 'dobrevné', a 'tóthbertalan' és a 'kunhalmi' szavazói...! :-)
Kamp.

bankvezér 2021.02.08. 22:22:13

@Kampfer:
Te olyan agilis vagy, hogy azt gondolom, neked pártot kellene alakítanod. Te lennél az elnöke, és bizonyára egyben az egyetlen tagja is. :)))

Kampfer 2021.02.09. 06:10:05

@bankvezér: "Te olyan agilis vagy, hogy azt gondolom, neked pártot kellene alakítanod."

Nem fogok. Egy papíron szerepelni ilyen söpredék ellenzéki brigáddal? Számomra volna kellemetlen! Nem hiszek az európai értelemben vett 'demokráciában' és az általános választójogban sem.
Továbbá biztos nem ez volt a tegnapod legnagyobb tévedése... :-D

"Te lennél az elnöke, és bizonyára egyben az egyetlen tagja is."

Egyrészt ez a licenc már foglalt. Az a 'bőszanett' és a 'kunhalmi' már birtokolják ezt a modellt. Azaz, talán a 'kunhalmi' legalább valami 'társelnököt' maga mellett tudhat... (Politikai 'innováció! Megalol...) Csak az a tag annyira színtelen, jelentéktelen, hogy még a nevét is fölösleges idekaparni - ingyenreklám gyanánt. ;-) És ezeket a lényeket 'koppintani'??? Ez a te részed.
Kamp.

Kampfer 2021.02.19. 08:14:09

Többek között ez is elgondolkodtató:

index.hu/kulfold/2021/02/18/rendorseg-birosag-tragedia-baleset-itelet/

Ittasa, vezetői engedély nélkül vezetett. Balesetet okozott, amiben ketten meghaltak (két rendőr) és egy további személy súlyosan megsérült.
Segítségnyújtás nélkül elhagyta a baleset helyszínét.

Kapott négy és fél évet (két év múlva kint van). Hét évre eltiltották a vezetéstől, vagyis nyolc év múlva vezethet. És '22-ben nem szavazhat (bocs, ellenzék...)! És higgyünk a jogszolgáltatásban...?
Ez egy szánalmas 'ajrópéer' röhej! Esetleg a bíró rokonát kellett volna kivasalnia...
Kamp.
süti beállítások módosítása