Lehet-e zaklató, aki társadalmilag hasznosan viselkedik?
2022. május 14. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Lehet-e zaklató, aki társadalmilag hasznosan viselkedik?

Nyilván sokan emlékeznek a Zaklatás című mozifilmre, amelyben a Michael Douglas által megformált karakternek kellett bizonyítania, hogy nem ő a zaklató, hanem őt zaklatta – szexuálisan – a leendő főnöknője (Demi Moore). Hisz azt már oly sokszor igazolták:a szexuális zaklatás elsősorban nem a szexről, hanem a hatalomról szól.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerős ítéletével 2 rendbeli zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy – a sérelmére korábban elkövetett szexuális abúzus miatti bocsánatkérés érdekében – több esetben zaklatta a katolikus egyház plébánosait.

peto_attila-telex.jpg

Pető Attila a bíróságon   Kép: telex.hu

Ami sajnálatos módon kimaradt a közleményből, az „mindössze” annyi,hogy azok az egyházi személyek, akikhez korábban az áldozat fordult, évekig vagy szóba sem álltak vele, vagy nem hittek neki, vagy ha hittek, nem foglalkoztak vele, és ha vizsgálódtak is a bántalmazója ügyében, sőt, egyházi státuszától is megfosztották, ezt éppen vele nem közölték.

Mérhetetlen igazságtalanság, hogy Pető Attilának kell bíróság elé állnia, őt viszik el bilincsben a rendőrök azok feljelentése alapján, akik tétlenek voltak, amikor az áldozatokat kellett volna megvédeniük.

A társadalmilag hasznos cselekmény nem lehet bűncselekmény.

A részleteket lásd ITT

vagyis itt: https://24.hu/belfold/2022/05/14/katolikus-egyhaz-zaklatas-itelet-erdo-peter-peto-attila-sandor-zsuzsa-velemeny/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr8817831473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2022.05.16. 18:55:00

Előfordulnak visszásságok.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.22. 21:40:23

@Drizari:

Milyen visszásságra tetszett gondolni? Mert az nem visszásság, hogy egy bűncselekmény áldozata az egyházi hivatal arra jogosult személyétől sokszor igényeli azt, kérjenek tőle elnézést. Az a visszsásság, hogy ezek az emberek magasról tettek a kérésre, és még zaklatásért fel is jelentették. Pedig hivatali munkakörükben ők követtek el megbocsáthatatlan mulasztást, és sértették me egy hívőjüket.

Az viszont érdekes "visszásság" - már ha lehet egy jogsértő ítéletet visszásságnak nevezni - hogy van ma magyar bíró, aki az alaptörvény keresztényi hittételére tekintettel sem látja a fától az erdőt. Ebben az esetben a bűncselekmény elszenvedője jogszerűen kérte egy intézkedés/bocsánatkérés megtételére az egyházi hierachia feljogosított személyeit.. Önmagában azért mert a kérelmet a folytonos elutasítások miatt többször megismételte, az mitől lett zaklatás? Szerintem a bíró jogértelmező képessége körül valami hibádzik.
süti beállítások módosítása