Négy év. Sok vagy kevés?
2015. július 20. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Négy év. Sok vagy kevés?

Oskar Gröninget, talán az utolsó életben lévő volt auschwitzi SS őrt 4 évi börtönre ítélte a Lüneburgi Tartományi Bíróság.

oskar-groening--zeit_de.jpg

Gröning a tárgyaláson  Kép: zeit.de

Franz Kompisch, a bírói tanács elnöke hirdette ki az ítéletet: a vádlott bűnös abban, hogy közreműködött háromszázezer ember meggyilkolásában.

A bíró is feltette a sokakban megfogalmazott kérdést: vajon hogyan lehet igazságot szolgáltatni az áldozatoknak, a 94 éves vádlottnak, a sajtónak, az ügyészségnek. Mindezeket együttesen mérlegelve hozta meg a bíróság az ítéletét.

kompisch-bild_de.jpg

 Franz Kompisch a tanács elnöke    Kép: bild.de

1944-ben 57 nap alatt négyszázharmincezer magyar zsidót deportáltak Auschwitzba és közülük háromszázezret azonnal a gázba küldtek.

Erről az ítéletről beszélgettünk ma reggel Rónai Egonnal az ATV Start plusz című műsorában.

Nézzétek meg!

.

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr117642708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szvsz 2015.07.21. 08:53:04

Eeeez igen! Így is van, csapjon le az igazság vasökle a mocskokra.
Teccik érteni... Adva van egy 90 (kilencvenpár?) éves öregember, aki fiatal korában k a t o n a volt, parancsot teljesített. A mocskos állatja ő r volt, teccik érteni, nem ám tüzér az IDF-ben, aki szétlövi az iskolát miután beterelték oda a palesztin civileket, gyermekeket, nőket.
Vajon az izraeli katonák -akik a betonfalat örzik a gázai övezet határán vagy akik ledózerolják a palesztinok házait, felszedik a vízvezetékeket, nem engedik célbajutni a segélyeket- hány palesztin civil halálában müködnek közre?
Ja, persze, hiszen ezek a dolgok meg sem történnek és a tanuk sem azok a szellemileg friss emberek, mint pl. akik O. Göringet vádolják... És amúgy is minden palesztin terrorista, ha meg nem, akkor majd az lesz, szóval nyilván nem mérhetőek össze a koncentrációs táborok áldozataival. Há nem?

2015.07.21. 08:56:38

Hány zsidót ítéltek börtönre, mert a táborokban közreműködtek a többi zsidó meggyilkolásában? Sault elítélték vajon, mert a fia meggyilkolásában közreműködött?

Kampfer 2015.07.21. 09:02:12

"Erről az ítéletről beszélgettünk ma reggel Rónai Egonnal az ATV Start plusz című műsorában."

Pfff! Mily meglepő! Az egon és az atv... Omg! Az aztán a 'hiteles' csatorna és a vélemény... Nagyipari hungarofóbia! És ez is egy biztosan 'tárgyilagos' és elfogulatlan beszélgetés lehetett...

Mi van akkor, ha a lágerek épülteteit, kerítést, gázkamrát is zsidó foglyok húzták föl? Akkor ők is biztos közreműködtek sokezer zsidó meggyilkolásában...! Na és a kápó? Azonnal elkapni mindet!
Szerintem még a mozdonyvezető lehetett egy mocskos náci! Meg a bakter is!!! Sőt, a krampácsoló, aki ellenőrizte a vonatok fékrendszereit! Meg a német lőszergyári melós is! Őket mikor akarja a zuroff meg a rónaiegon bitón látni?
Édes Istenem...! Agyhalott európa...
Kamp.

Ad Dio 2015.07.21. 09:02:41

Nem sz ő ítélete sok, hanem Biszku Béláé kevés...

Egyébként 90 éves papákat nem kellene börtönbe zárni. Elég őket elítélni, meghurcolni majd az ítéletet felfüggeszteni.

szvsz 2015.07.21. 09:08:39

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Eddig hol bujkált?"
Sehol, csak eddig a kutyát nem érdekelte. De most a SW és TASZ féle show szervezeteknek muszáj háborús bűnösöket és nácikat produkálni, így is elég nehezen védhető a kormányzati stafírung, amikor kórházra, iskolára, éhezőkre "nincs" lovetta.
Ha meg már nincs előkotorható náci, akkor csinálnak (lásd zombinácik, nácik a világürből szb.), mert az mindig kell.

szvsz 2015.07.21. 09:12:15

@Kampfer: csaxolok, hogy te is mocskos náci vagy, mert a nagyszüleid nem mentek neki a németeknek a konyhakéssel annó, hogy megakadályozzák a deportálásokat. Ha meg nekimentek volna, akkor is az lennél, mert nem adták nekik oda a vagyonukat. Vagy mert volt rajtuk sapka.

Dr.Démonmac1 2015.07.21. 09:20:17

Amilyen öreg, elhasznált a fószer, szerintem épp elég.
@szvsz:
Az SS be önkéntesen ment, a saját döntése alapján, nem parancsra.

Kelly és a szexi dög 2015.07.21. 09:20:41

Biszku Béla felelőssége ehhez képest óriási, sosem bújt el, mégis hol tartunk a perével...?

Dr.Démonmac1 2015.07.21. 09:27:35

@szvsz: "em ám tüzér az IDF-ben, aki szétlövi az iskolát miután beterelték oda a palesztin civileket, gyermekeket, nőket.
Én olyat láttam, hogy lefújták a lágitámadást.

"Vajon az izraeli katonák -akik a betonfalat örzik a gázai övezet határán vagy akik ledózerolják a palesztinok házait, felszedik a vízvezetékeket, nem engedik célbajutni a segélyeket- hány palesztin civil halálában müködnek közre?"

A falat azért húzták fel, hogy az öngyilkos merényletek számát csökkentsék (javarészt sikerrel) A segéyleket maga az Izraeli állam küldi át rendszeresen, a vizet és az áramot is, az építőanyag van tiltólistán, mert nem az lesz belőle ami a népnek jó lenne, hanem alagút és bunker (fegyverraktár számára) és nem arra, ha esetleg harc lenne akkor a polgári személyek védelmet találjanak.
Két féle alagút van, az egyik a csempészetre szolgál, a másik emberrablásra. - Természetesen a nyugati média, mélyen hallgat arról, hogy amikor az alagutakat ásták /ásatták, akkor hány kényszermunkás gyerek halt meg (100 fölötti) a hamaszos abroszfejűek miatt. De beszélhetnénk arról is, hogy az újjáépítésre szánt pénzeket, és segélyeket a hamasz vezetése sajátként kezeli (a főnökség nem gázában lakik, hanem Katarban :)

szvsz 2015.07.21. 09:30:29

@Dr.Démonmac1: "Az SS be önkéntesen ment"
És?! Attól még parancsot teljesített és jó eséllyel harcolni ment oda. Elitalakulatba nem azért megy az ember, hogy koncentrációs tábort őrizzen.
Vagy úgy képzelted el, hogy beáll az SS-be és amikor azt mondják, hogy őr lesz egy hónapig/évig, akkor bevágja a durcásat és duzzogva hazamegy? Vagy felmond?
Mondjuk hát amúgyis mocskos náci, mert nem akadályozta meg a deportálásokat... sőt alávaló náci gazember, mert fegyvere is volt és mégsem akadályozta meg.

Blogger Géza 2015.07.21. 09:32:49

@Dr.Démonmac1: Az egy dolog, de attól még nem tudta, később milyen parancsokat fog kapni. Miután belépett valaki egy fegyveres testületbe, onnantól általában nincs túl sok választása. Amúgy az SS az idők során egyfajta elit katonasággá vált, lényegében választhatott valaki, hogy sima katona vagy SS katona lesz, de nagy különbség a kettő között nem volt.

Egyébként ennyi erővel a világ összes őrét elő lehetne venni, ha az általa őrzött táborban mondjuk megölnek valakit. Elég abszurd ítélet szerintem. A joghoz nem sok köze van, a politikához annál inkább.

komisz_kölök 2015.07.21. 09:32:57

Lassan ideje lesz elöszedni ezeknek a haborus bünösöknek a gyerekeit is, mert apu mar nem el, de a müsornak azert csak tovabb kell mennie...
Hiszen a vilagon azota nem öltek meg artatlanokat, egy darabot sem.
A vietnamban napalmozo amcsi tabornokokat pl mikor itelik el?

szvsz 2015.07.21. 09:36:23

@Dr.Démonmac1: BTW, a te nagyszüleid tettek ellene? Mert ha nem, akkor tudod mi vagy...
Én persze könnyen pofázok mert mocskos-sötét náczigazember vagyok amiért apám nem tett semmit, Az öreg mocskosnáczi -isten nyugosztalja- '38-ban született és 3-4 évesen nem ment neki a deportálóknak az apja kaszájával. Megtehette volna, mert az öregnek már nem kellett, őket kiírtották a tatárok, apám 16. generációs tatárjárás-túlélőként született meg tökárván.

szvsz 2015.07.21. 09:43:07

Nekem az egészből 1 dolog jön le: a németeket 40-50 év alatt hazafiakból agyhalott pinává agymosták.

Dr.Démonmac1 2015.07.21. 09:50:08

@szvsz: aztán mégis nekik van az egyik legjobban élhető országuk,

Holle anyó 2015.07.21. 09:51:26

Nem az a kérdés, hogy 4 év sok-e, vagy kevés, hanem az, hogy miért nem ülnek a vádlottak padján azok az 1945 óta hivatalban volt igazságügyi miniszterek, rendőrségi vezetők és főügyészek, akik elmulasztották időben üldözni ezeket a bűncselekményeket.

Mert ennek az ítéletnek így nagyon kampányszaga van, a jóérzésű polgárokból egyenesen visszatetszést vált ki a 90 éves emberek vegzálása és ami a legfontosabb, nincs visszatartó ereje.

Azért nincs, mert az alján lévő beosztottként parancsra kegyetlenkedő ember soha nincs olyan helyzetben, hogy, ténylegesen tenni tudjon egy HIVATALOS, LEGITIM RENDSZER ellen, a hivatalos legitim rendszer felelősei pedig nyugodtan ülhetnek a babérjaikon, hiszen ők nem csináltak semmi rosszat.

Az USA elnökét és valamennyi katonáját el lehetne ítélni (lehet, hogy 60 év múlva meg is teszi az akkori hatalom), MOST mégis azt KELL gondolnunk, hogy USA demokratikus állam, helyes az amit tesz.

Ez az ítélet így egy nagy marhaság. A bírónak pedig azt üzenem, hogy neki jogot kell szolgáltatnia, nem pedig a közönség kedvére alakítani a szerepet.

biododírium 2015.07.21. 09:55:48

Rohadt unalmas szánalomcirkusz. Lépjenek már túl és a jövőbe nézzenek.
Engem speckó baromira nem érdekel, hogy mi volt régen (50-500 éve).
Sírjak még azon is, hogy mikor bejöttek a törökök, akkor meghalt az ükükükükükükapám?
Természetes módon lecserélődik 1-2 generáció és a fiatalok már a jövőt fogják nézni.

Csatos Bambi 2015.07.21. 10:02:34

Ez már uncsi.

Majd akkor szóljatok, amikor valamelyik bíróság a palesztin népirtásban való közreműködés miatt ítéli el valamelyik zsidót.

szvsz 2015.07.21. 10:05:48

@Csatos Bambi: "Majd akkor szóljatok, amikor valamelyik bíróság a palesztin népirtásban való közreműködés miatt ítéli el valamelyik zsidót."
Na, addig állj te féllábon :D :D

Holle anyó 2015.07.21. 10:09:26

@Dr.Démonmac1: Mindkét fél háborús, vagy emberiesség elleni bűnöket követ el. Ezt hivatalos szervek tényként állapították meg.
Az egész szituáció generálja a bűnt mindkét részről.

erol 2015.07.21. 10:13:22

@Csatos Bambi: Azért ha ezek a derék palesztinok ide szeretnének jönni, te is irtanád őket ugye?

Csatos Bambi 2015.07.21. 10:16:39

@erol:

MIért irtanám, köcsög?

Egyébként NEM akarnak idejönni. A HAZÁJUKAT VÉDIK.

Csatos Bambi 2015.07.21. 10:23:14

@erol:

Izrael nevű állam nem létezett soha a történelemben. 1948. május 14-én hozták létre a Nyugat közreműködésével.

A mai Izrael lakosságának több, mint 80%-a NEM őslakos, hanem betelepített askenázi, akik úgy lettek zsidóvá, hogy a ki tudja milyen származású, magukat zsidónak valló vándorló férfiak álltak össze RÓMAI lányokkal. Holott a zsidóknál az ANYA zsidó mivolta a mérvadó, mivel az apa kiléte és vérvonala nem bizonyítható.

Az EREDETI zsidó népnek összesen valami 90 évig volt önálló, szervezett állama, Dávid és Salamon uralkodása alatt.

A többi évezredek alatt vagy rablógyilkoltak, vagy fogságban, vagy rabszolgaságban voltak, vagy idegen fennhatóság alatt, vagy egymást marták, vagy vándoroltak.

Ehhez a kb. 90 évhez jön hozzá a legújabb kori "zsidó állam", Izrael kevesebb, mint 70 éves fennállása.

Az annyi mint 160 év államiság.

Míg Palesztina földjét kb. 13 ezer év óta lakják a palesztinok ősei.

Milyen alapon tartanak igényt az 1948 májusa után, Izrael megalapítása UTÁN betelepült idegenek a palesztinok földjére?

Gregoory 2015.07.21. 10:23:33

Remélem azt vágja mindenki, hogy ÍRNOK volt...

laci_52 2015.07.21. 10:23:40

Nem mindegy, hogy 1 év vagy 20? Ennek az embernek már az 1 év is életfogytiglan, ha tényleg becsukják.

Abba kéne már hagyni az aggastyánok meghurcolását!

paraszthajszal 2015.07.21. 10:28:06

Igazság szerint én nem vagyok nácibarát, de a konkrét ügy azért minimum kérdéseket vet fel.

Ő volt az a fószer, akit mostanában csak "Auschwitz könyvelőjeként" emlegettek. Persze, ténylegesen nem csak könyvelő volt, hanem az SS számára kezelte, leltározta az auschwitzban meggyilkolt zsidók szemlélyes holmiját.

Semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy ő maga személyesen erőszakot követett volna el akár egy zsidó ellen is, a háború után senki nem akarta őt perbe fogni.

Amiért ráterelődött a gyanú, hogy öregkorára a nyilvánosság elé lépett, önként, a neo-náci holokauszt-tagadó propagandát cáfolandó. Megszólalt benne a lelkiismeret, kiállt mindenki elé, és azt mondta, hülyeség, hogy nem voltak gázkamrák, krematóriumok, ő ott volt, mindent látott.

Nyilvánvaló, hogy a tevékenységét összességében nem lehet pozitívan megítélni, de az is, hogy az ő pozíciójában kevset tehetett volna azért, hogy az áldozatok helyzete jobbra forduljon. Ő maga nem kegyetlenkedett velük, nem gyilkolta őket, ha viszont tevőlegesen fellép azok ellen, akik igen, akkor mehetett volna közéjük (vagy egyből agyonlövik).

Igen, kérhette volna az áthelyezését más munkakörbe, ahogy ezt végül meg is tette, de ez aligha számított volna bármit.

Tényleg az izzadtságszagú erőlködés látszik ezen az ügyön, meg a Wiesenthal-központ tevékenységén, minden áron nácikat kell találniuk, hogy igazolják a működésük létjogosultságát. Sajnos azonban azok, akik tényleg komoly felelőséget viselenek az Auschwitzban történtekért (az Endlösung kitervelői, jóváhagyói, a kegyetlen lágerőrök stb.) már nincsenek az élők sorában, vagy már megjárták a börtönt. Szomorú, de sajnos lassan Zuroff úrnak is nyugdíjba kellene mennie...

Csatos Bambi 2015.07.21. 10:30:20

"Franz Kompisch, a bírói tanács elnöke hirdette ki az ítéletet: a vádlott bűnös abban, hogy közreműködött háromszázezer ember meggyilkolásában."

Hmmm.

Remélem, egyszer a Hiroshima és Nagaszaki városok civil lakosságának a kiirtásában kulcsszerepet játszó zsidókat is elítéli valamelyik bíróság, és megvonják tőlük a Nobel-díjakat, meg az egyéb állami és tudományos kitüntetéseket is.

erol 2015.07.21. 10:32:00

@Csatos Bambi: Szerinted kik miatt épül kerítés? A zsidók miatt?

erol 2015.07.21. 10:35:17

Vicces, hogy a nácik hogy odavannak az arabokért. Ha a cigányok harcolnának a zsidók ellen szerintem őket is imádnák.

Csatos Bambi 2015.07.21. 10:51:44

@erol:

Igen, a cion érdekek miatt építettek kerítést. Nem mondanám, hogy zsidók, mivel az IGAZI zsidók az izraeli lakosság TÖREDÉKÉT teszik ki, és RÜHELLIK a betelepített hazátlanokat.

DFK 2015.07.21. 10:58:27

Ezen ítélet indoklása alapján minden volt MSZMP tagot be lehetne börtönözni, hiszen az MSZMP is gyilkoltatott ártatlan embereket; a tagok meg ugye mind felelősek a rémtettekért.

Leone_510 2015.07.21. 11:00:01

az átlag zsidó rendes ember , együtt tud élni palesztinnal vagy bárkivel, a töke tele a politikai haszonszerzésből fakadó hangulatkeltésen, a cionistákat és az ortodox zsidókat utálja

Tök érdekes , ha pl. azt mondod , hogy utálom a szerbeket akkor semmi bajod nem lesz, de mondhanék más nemzetet is, kivéve a zsidókat mert akkor náci leszel, ez a komcsi liberális magyargyűlölő banda Orweli szólás szabadsága, majd ŐK eldöntik, hogy kit kötelező szeretni vagy megbélyegzünk...lehet sárga csillaggal? Ha a rendszert kritizálod akkor is náci leszel. Nem baj még 10-20 év és eltünnek a feledés homályában , mer vastagon szarni fog rá mindenki, hogy mi volt , mert talán még az apjának az apja sem élt. És aki ilyen politikai maszlaggal jön azt elzavarják a francba, a nemzetállamok erősödése fontos lesz és ez remélem öntudatra ébreszt minden európai népet. Aki meg nem akar itt élni az mehet haza.

Holle anyó 2015.07.21. 11:02:42

@paraszthajszal: "... öregkorára a nyilvánosság elé lépett, önként, a neo-náci holokauszt-tagadó propagandát cáfolandó. Megszólalt benne a lelkiismeret, kiállt mindenki elé, és azt mondta, hülyeség, hogy nem voltak gázkamrák, krematóriumok, ő ott volt, mindent látott. ..."

Szépen meghálálták neki.

Lassan elfogynak a nácik, ezért most a karlendítős sokkolás következik. lendítette-e a karját 80-70-60...... éve valaki, s ha igen, akkor miért?

Nem tudom, miért kell hagyni, hogy becsavarodott emberek uralják a közbeszédet. Ezzel többet ártanak, mint használnak. Már mindenki megcsömörlött ettől a témától.

Pipas 2015.07.21. 11:03:33

Nem értem, én úgy tudom, hogy a genfi egyezmény értelmében nem lehet a katonákat elítélni azért, amit parancsra tettek. Akkor sem, ha már régen vége van a háborúnak... fura.

Csatos Bambi 2015.07.21. 11:10:16

@Holle anyó:

"Szépen meghálálták neki."

Talán azért, mert nem a HIVATALOS cion-verziót mondta fel, hanem azt mondta el, amit a SAJÁT szemével látott, és a saját életében átélt.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.07.21. 11:24:08

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Eddig hol bujkált?"
Nem bujkált sehol. Kétszer is eljárást indítottak ellene, de azokat megszüntették. Mint a beszélgetésből is kiderül, a német bírói gyakorlat változott meg a Denjanjuk ítélet óta. Demjanjuk a treblinkai tábor főnöke volt, őrá se bizonyították, hogy saját kezével ölt volna, de hozzájárult a halálgyár működéséhez, Ugyanez az alapja Gröning elítélésének is.

@roli101: "Hány zsidót ítéltek börtönre, mert a táborokban közreműködtek a többi zsidó meggyilkolásában? Sault elítélték vajon, mert a fia meggyilkolásában közreműködött?"

@Kampfer: "Mi van akkor, ha a lágerek épülteteit, kerítést, gázkamrát is zsidó foglyok húzták föl? Akkor ők is biztos közreműködtek sokezer zsidó meggyilkolásában...! Na és a kápó?

A zsidó foglyokat nem lehet elítélni, mert ők mindezt kényszer hatására tették. Nem önként. Akiket nem küldtek azonnal a gázba, azok rabszolgák voltak.

@Ad Dio: "Egyébként 90 éves papákat nem kellene börtönbe zárni. Elég őket elítélni, meghurcolni majd az ítéletet felfüggeszteni.

Ez valószínűleg így is lesz. Az ítélet jogerőre emelkedése után az ügyészségnek meg kell vizsgálnia, hogy Gröning képes-e elviselni a börtönt. Ha az egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé, akkor nem csukják be.

@szvsz: "Eddig hol bujkált?"
Sehol, csak eddig a kutyát nem érdekelte."

Mint már említettem, két eljárás is indult már ellene. De akkor még más volt a német bírói gyakorlat. Demjanjukot ítélték el először úgy, hogy nem bizonyították be, hogy ő maga ölt volna. Csavar volt a halálgyár gépezetében, miként Gröning is. Ezért csak bűnsegéd a 300 ezer ember meggyilkolásában, és nem tettes.

A német állami igazságszolgáltatás évekig próbálta elkerülni ezeket a pereket. Eljött azonban az az idő, amikor a németek maguk szembenéztek a múltjukkal. Egy német hivatalt hoztak létre, amelyik azzal foglalkozik, hogy felderítse a még élő háborús bűnösöket és bíróság elé állíttassa őket. Így sem Wiesenthalnak, sem másnak nincs köze ehhez az ügyhöz, maguk a németek indították. Magyarország sajnos ma sem hajlandó szembenézni a történelmi felelősségével. Apáinknak, nagyapáinknak nem az a bűnük, hogy nem akadályozták meg a deportálásokat, (bár a dánok még ezt is megtették), hanem az, amit maga Eichmann mondott: Magyarországon kapták a legtöbb feljelentést. A magyar csendőrök hajtották végre - sajnos igen szorgalmasan - a bevagonírozást. Nem a fiatalok hibája, hogy jóformán semmit, vagy nagyon keveset tudnak a Holocaustról, hanem az állami oktatásé. Meg azoké, akik a megbékélés helyett csak a gyűlöletet és az indulatokat szítják.
Örülnék, ha mindannyian legalább azt a könyvet majd elolvasnátok, amit erről a perről írok. Gyűlölet és indulat nélkül.

Bernik 2015.07.21. 11:27:37

Alant egy tegnapi link, egy "bájos, tárgyilagos" embertől, egy hasonlóan kedves "nemisbolsevik" lapból. Az a lap ez, amelyik pár napja csodálatos szövetségben Orbán elvtárs kommunista médiájával próbálta gúnyolódva negligálni Petőfi Sándor - bizonyítottan valódi csontjaival megtartott - szombati temetését.
nol.hu/velemeny/az-igazi-biszku-1552515
Pár sor a műből:
"A hatalom élén Kádár János állt, a fegyveres erők minisztere Münnich Ferenc volt, az új karhatalmat („a pufajkásokat”) többen szervezték és irányították, de én történetesen a névsorban Biszku nevét sehol sem találtam."
Továbbá itt egy elvtársi hozzászólás:
"Tehát: feleljen Biszku azért amit tett, de AZÉRT és lehetőleg CSAK AZÉRT!"
Csak annyit kérek a tisztelt olvasóktól, hogy Aczél elvtárs fenti szövegében helyettesítsék be a neveket Hitler, a többi náci disznó és a most elítélt náci, Gröning nevével!
Természetesen úgy is hazugság, aljas, népellenes csúsztatás lesz, ahogyan Biszku védelmében is az.

Boka1 2015.07.21. 11:40:56

Parancsra tettem. Mint a korabeli apáca zárdás viccben:

-Baj van főnővér!!! Betörtek a partizánok, megerőszakolták összes nővérünket, kivéve Mária nővért!
- Őt miért nem?
-Mert Ő nem akarta!!!

Ad Dio 2015.07.21. 11:45:43

@Dr. Sándor Zsuzsa:

"Ez valószínűleg így is lesz. Az ítélet jogerőre emelkedése után az ügyészségnek meg kell vizsgálnia, hogy Gröning képes-e elviselni a börtönt. Ha az egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé, akkor nem csukják be."

Ebben az esetben számomra elfogadható az ítélet.

Bár nem tudok olyan ítéletről ami ebben a témában született és nem lett letöltendő. Ön tud?

Ettől függetlenül annak a söpredék Biszkunak az ítéletével még adósak vagyunk. Pedig a két ember bűne nem említhető egy hónapban sem...

Etniez 2015.07.21. 11:46:13

@Dr.Démonmac1: Ezen logika alapján felelősségre lehetne vonni a magyar munkásőrség tagjait is.

Etniez 2015.07.21. 11:50:39

@Dr. Sándor Zsuzsa: "A zsidó foglyokat nem lehet elítélni, mert ők mindezt kényszer hatására tették. Nem önként. Akiket nem küldtek azonnal a gázba, azok rabszolgák voltak.'

Értem. És szerinted ha egy SS-őr azt mondja, hogy eb ura fakó én bizony nem őrzöm ezt a tábort, mennyi idő alatt kerül egy rögtönítélő bíróság által kirendelt sortűz elé?

Az nem KÉNYSZER?

Etniez 2015.07.21. 11:51:19

@Ad Dio: Igen, mivel Biszku nem végrehajtó, hanem elrendelő volt. Igazából kötél járna neki.

==T== 2015.07.21. 11:59:36

Érdekes kérdés ez.

Ugye ő elvileg egy egyszerű, könnyen helyettesíthető csavar volt. Nem ő találta ki a dolgot, nem múlt rajta semmi, nem is nagyon tehetett volna semmit.

Kérdés, hogy mennyire volt ráhatása ara, hogy ő ott "szolgált" és nem máshol.

Amikor először odavezényelték, akkor vajon ő kérte, hogy odamenjen, vagy az volt a parancs.

Lett volna kockázata rá vagy a családjára nézve, ha esetleg idejekorán máshova akar menni, vagy netán tiltakozik az ott történtek ellen?

Szóval nem egyszerű. Egyfelől persze valamilyen szinten bűnrészes, másfelől viszont megint olyan érzése van az embernek, hogy a vádlók túltolták a dolgot, és minden áron börtönben akartak tudni valakit.

Ráadásul ha minden népirtásban minden csavart büntetünk, akkor ma szinte a fél közel-kelet és Fekete-Afrika mehetne börtönbe (lásd pl. Ruanda vagy ami most folyik).

Kampfer 2015.07.21. 12:15:44

@Dr. Sándor Zsuzsa: Csak néhány kérdés merült fel bennem a véleményével kapcsolatban.
Ha egy Wehrmacht lövészt parancs kötelez arra, hogy tegye, amit tesz, ellenben őt szankcionálják (jó eséllyel lelövik), az nem kényszer? Mert ezzel az erővel a német katonatiszteket sem szabadott volna elítélni!
Egy mozdonyvezető, egy vasúti szolgálattevő, egy vasúti karbantartó vagy akár egy lőszerüzemben dolgozó középvezető is felel annyira, amennyire ez az ember... És akkor ez igaz 'bomber' Harrisre és az összes beosztottjára is!
A kápó tudomásom szerint nem csak kiválasztás, de önkéntesség alapján is szervezve volt.

"De akkor még más volt a német bírói gyakorlat."
Mi változott? A jogszabályok? Az igazság? Vagy netán a politikai környezet? Ami nem zavarta a német jogot harminc éve, az most miért zavarja?

"Eljött azonban az az idő, amikor a németek maguk szembenéztek a múltjukkal."
Ez a gyakorlatban ezt az agymosott, agyhalott szolgalelkű megfelelési kényszert jelenti? Mert értem én, hogy ez tetszik a zuroffnak, a rónaiegonoknak, kálmánolgáknak és talán Önnek is...! De akkor inkább sose jussunk oda, ahová a fritzek...!

"Magyarország sajnos ma sem hajlandó szembenézni a történelmi felelősségével."
Talán mert NINCS olyan jellegű felelőssége, mint amit a mai liberális (phej) és "demokratikus" (lol) baloldal mindenáron láttatni szeretne! '44 március 19. után a katonailag megszállt Magyarországon jogi értelemben lehet-e egyáltalán független magyar államiságról beszélni??? Ha a kápó esetében volt kényszer, akkor a Magyar Királyság esetében ettől a dátumtól kezdve is simán megáll a kényszerítés ténye! Megszálló német erők is jelentettek akkora kényszert, mint néhány lágerőr MP40-esekkel...

"A magyar csendőrök hajtották végre - sajnos igen szorgalmasan - a bevagonírozást."
Valahogy úgy, ahogy a franciák... És az angol bobbie-k a megszállt Csatorna-szigeteken, vagy Szlovákiában, ahol még fizettek is a németeknek az elszállított zsidókért!

"maga Eichmann mondott: Magyarországon kapták a legtöbb feljelentést..."
Ebben lehet is igazság. Tudomásul kell venni, hogy a magyarság és a zsidók ellentéte nem '44-ben és nem is '33-ban kezdődött. Itt volt, köztünk volt. És sokan érezték végre az elégtétel lehetőségét! Most hozhatnék családi példákat, épp eleget hallottam. De szerintem ilyenek ezerszámra vannak mindenhol e kishazában.

"Nem a fiatalok hibája, hogy jóformán semmit, vagy nagyon keveset tudnak a Holocaustról, hanem az állami oktatásé. Meg azoké, akik a megbékélés helyett csak a gyűlöletet és az indulatokat szítják."
Mennyivel tudnak kevesebbet, mint pl. a pozsonyi csatáról? Vagy a '44-es délvidéki magyar és német lakosság elleni atrocitásokról...? Mennyivel tudnak kevesebbet, mint pl. a búr háborúkról? Kettős mérce... kettős mérce!
Gyűlöletet az szít, akit Magyarországon nem háborít fel, ha Turult gyaláznak (félixpéterék pl.), ha az árpád-sávot vagy a koronát gyalázzák, de nem győznek nyalni az ilanmoroknak és a imrekertészeknek! Kettős mérce...!
Turult gyalázni simán lehet, de a cipőkbe köpni elítélendő??? Valahogy ez nagyon nem zavarja a 'magyar' joggyakorlatot... Mert igazságszolgáltatás emlegetése itthon vérlázító hazugság!
Kamp.
(Könyvet én inkább valódi történelmi műveket vagy elhallgatott tényeket olvasnék...)

Etniez 2015.07.21. 12:35:51

@Kampfer: "maga Eichmann mondott: Magyarországon kapták a legtöbb feljelentést..."

Ungvári Krisztián kutatásai alapján cáfolva vagyon ez a dolog, Magyarországon átlag annyi feljelentés született, mint máshol.

Ez ilyen urban legend csupán.

Egyébként egyetértek azzal amit írsz.

♔bаtyu♔ 2015.07.21. 12:36:48

Gondolom, önként jelentkezett őrnek. Ez lehetett a hobbija.

Na akkor most az MSZMP funkcijait is elő kellene venni, náluk ugyanis viszont volt alternatíva, párttitkárnak, effélének nem behívták az embert.

Mr. Neutron 2015.07.21. 12:37:33

Nem igazán értem, milyen elvek szerint működik a német igazságszolgáltatás. Amit ez a lágerőr tett, ez erkölcsi értelemben elítélendő. Lehet, hogy büntetőjogilag is, bár emberek megölésében közvetlenül nem vett részt. De ha az ő bűnösségét megállapították és szabadságvesztésre ítélték, akkor azonos jogi mérce alapján börtönt érdemelnének többek között azok, akik a II. Világháború folyamán a központi hatalmak vagy a szövetséges hatalmak hadigépezetében szolgálva:
- lakónegyedeket bombáztak,
- lakónegyedek bombázására parancsot adtak,
- lakónegyedek bombázására terveket készítettek,
- lakónegyedek bombázásához felhasználható információt eredményező légi felderítési feladatot hajtottak végre,
- lakónegyedeket bombázó repülőgépek karbantartását végezték
stb. stb.
Ezeket az embereket miért nem állítják bíróság elé?

Alick 2015.07.21. 12:38:45

Ha személyesen nem követett el atrocitást, akkor megint a kollektív bűnösség került elő, egy koncepciós kirakatper formájában.

Mivel a táborban látottak megviselték, átkérte magát a frontra... ha mindenáron ítéletet szeretnének látni, ítéljék arra, hogy meséljen embereknek arról, hogy mi volt abban a táborban, mi késztette arra hogy kérje áthelyezését a frontra, stb.

♔bаtyu♔ 2015.07.21. 12:39:12

@Boka1: Te (ha voltál katona) ezek szerint megszabhattad, hogy töltöd le az idődet?

Na ezért ostobaság ide analógiának az apácás vicc.

♔bаtyu♔ 2015.07.21. 12:40:46

Ennek alapján bármelyik kötelező szolgálati idejét letöltött magyar határőr katona is beperelhető, hiszen lelőhette a határsértőt.

paraszthajszal 2015.07.21. 12:43:27

@♔bаtyu♔: megszabni nem szabhatta meg, de kérhette az áthelyezését.

Mint ahogy ezt meg is tette, miután látta, hogy az egyik SS-kolléga a teherautóhoz csapva likvidálta a holmik között hagyott (rejtett) csecsemőt. Persze garancia nem volt rá, hogy engednek a kérésnek.

Ramil Safarov 2015.07.21. 12:48:53

"Négy év. Sok vagy kevés?"
Egyertelmuen tul sok, kituntetest, nemzetkozi elismerest megbecsulest erdemelt volna.

Bernik 2015.07.21. 12:55:22

@♔bаtyu♔:
"Na akkor most az MSZMP funkcijait is elő kellene venni, náluk ugyanis viszont volt alternatíva, párttitkárnak, effélének nem behívták az embert. "
Bizony, kellett volna a rendszerváltáskor, úgy 25 éve! Példásan megbüntetni elegendő lett volna pár kommunista főkolompost, de az erkölcsi elégtétel, ami elmaradt, országosan megtörtént volna. Nem itt tartanánk.
Csak téged nem értelek most sem. Kedves Vezéred felmenőivel mi lenne akkor? Ha nem adhatná el "nemzetinek" a lehető legkommunistább múltú, és gyakorlatú kormányát, kormányzását, bagázsát.
@Mr. Neutron:
Az ugye nem okoz nálad logikai problémát, hogy le kellett győzni Hitlert?! Az adott kor technikai színvonalán. Ha nem vetted volna észre, a polgári lakosság elleni, hátország bombázásos módszert túlhaladták a lézerirányításos fegyverek. Már azoknál a hatalmaknál, ahol.
Még egy apróság, ha már leálltam velem vitázni: a zsidók mikor üzentek hadat Hitlernek? Bizonyára ezt is tudod.

I_Isti 2015.07.21. 13:00:17

@Kampfer: Egy nem létező madarat mégis hogy lehet gyalázni te szerencsétlen?

Bernik 2015.07.21. 13:04:40

@♔bаtyu♔:
"Na akkor most az MSZMP funkcijait is elő kellene venni, náluk ugyanis viszont volt alternatíva, párttitkárnak, effélének nem behívták az embert. "
Bizony, kellett volna a rendszerváltáskor, úgy 25 éve! Példásan megbüntetni elegendő lett volna pár kommunista főkolompost, de az erkölcsi elégtétel, ami elmaradt, megtörtént volna. Nem itt tartanánk.
Csak téged nem értelek most sem. Kedves Vezéred felmenőivel mi lenne akkor? Ha nem adhatná el "nemzetinek" a legkommunistább múltú, és gyakorlatú kormányát, kormányzását, bagázsát.

Bernik 2015.07.21. 13:05:40

Bocsánat a duplázásért!

tábormegsemmisítő 2015.07.21. 13:07:28

Biszku Béla röhöghet megint a markába, miután ellene 25 év alatt sem sikerült meghozni egy jogerős ítéletet. És egyelőre nincs is ilyen a láthatáron, gyakorlatilag 0% az esélye hogy valaha az életében lesz

Ilyen nézőpontből elég hiteltelenül hangzik a bíróság idézett dilemmája: "vajon hogyan lehet igazságot szolgáltatni az áldozatoknak...?" Vagy azok nem "olyan" áldozatok hogy igazságot érdemelnek?

Megint a szokásos kettős mérce, féloldalas igazságszolgáltatás. Biszku ügyét Strasbourgban elkaszálták, ezét a fickóét nem fogják, pedig ugyanannyi idősek. Egy nagy különbség van köztük: Biszku az irányítója volt a megtorlásoknak, ez a Gröning pedig egy utolsó kis senki, még csak az sem felel meg a valóságnak hogy táborőr lett volna

♔bаtyu♔ 2015.07.21. 13:07:54

@Bernik: ne kínlódjál haver, kb. annyira nem érdekelnek "kedves vezérem felmenői", mint a te kedves vezéredé.

szvsz 2015.07.21. 13:11:38

@erol: A palesztinok nem oda mennek, OTT voltak. És nem ám úgy mint az oláhok Erdélyben, tudod...

Boka1 2015.07.21. 13:11:49

@♔bаtyu♔: Sajnos nem. Az akkori katonák közt is voltak, akik a lehetőségekhez képest enyhítették a megalázást. Nem véletlen, hogy sok nácit nem vontak felelősségre, mert az elhurcoltak nem vallottak ellene. Aki felkerül egy ilyen listára, az nem a saját áldozata volt, nem a körülményeké. Tehát az apácás történet sajna ideillik. Hozzátenném, hogy egykori nyilasok közül is sokan megmenekültek, mert átálltak az AVH-hoz. Sőt volt, akinek személyesen Kádár kegyelmezett meg. Pl. Páger Antal, kiváló színészünk, akinél kifejezetten gesztus értékű volt a megbocsájtás, hogy haza térhessen. Ez volt a nagy kádári összekacsintás. Én elnézem Nektek 1944-et, Ti pedig elnézitek Nekem 1956-ot. Ezen alapult a magyar nemzeti összeborulás.

szvsz 2015.07.21. 13:15:35

@Leone_510: "az átlag zsidó rendes ember , együtt tud élni palesztinnal vagy bárkivel, a töke tele a politikai haszonszerzésből fakadó hangulatkeltésen,"
Te melyik vagy, átlag zsidó vagy átlag palesztin? Csak mert én a fenti hülyeségedet elég sokáig hallgattam ám román-magyar viszonylatban és sajnos sem ez, sem "a gyűlölködést felülről generálják" nem volt igaz.

szvsz 2015.07.21. 13:18:57

@Dr. Sándor Zsuzsa: "Mint a beszélgetésből is kiderül, a német bírói gyakorlat változott meg a Denjanjuk ítélet óta"
Értem, így müködik egy jogállam.
1. bírói gyakorlat: nem bűnös
2. bírói gyakorlat: nem bűnös
3. bírói gyakorlat: jé, ez egy mocskosnáczi. Bűnös!

Istenem, de 5Z@r. A videót bocsánat, de nem néztem meg. Van amit a magamfajta mocskosnáczi gyomra sem bír.

Holle anyó 2015.07.21. 13:21:04

@Dr. Sándor Zsuzsa: Nekem pontosan az a problémám, hogy miért nem indulnak eljárások a (jelen esetben német) jogszolgáltatás felelős vezetői és a bírói gyakorlatot alakító bírók ellen.

Hiteltelennek és károsnak érzem azt a jogszolgáltatást, amelyik vegzálásgyanús módon vonja felelősségre a "keményen dolgozó kisembert", de szemet huny a felelős vezetők mulasztása fölött.
Ezek az emberek kemény náci bűnözőket, igazi gyilkosokat hagytak futni, most pedig kilencvenéves aggastyánokat dobnak oda koncként - kiváltva ezzel a normális emberek rosszallását.

Ilyen jogalkalmazás mellett, tudván, hogy őt sosem vonhatják felelősségre, ugyan mi ösztönözne pl. egy hivatalban lévő legfőbb ügyészt arra, hogy részrehajlás nélkül minden bűncselekményt üldözzön? Miért gondolná meg egy ma hivatalban lévő rendőri vezető, hogy pl. civil szervezetet kormányutasításra indokolatlanul vegzáljon, ha soha, semmiért nem kell majd felelnie, hiszen ebben a "liberális demokráciában" a döntéshozók privilégiuma, hogy ők, személyükben soha, semmiért nem felelnek?
Mi ösztönözne egy bírót arra, hogy kellő gondossággal vizsgálja a bűnösséget, ha a függetlenség mögé bújva soha nem kell felelnie, még szakmailag sem, hiszen csak annyi történt, hogy "megváltozott a bírói gyakorlat"?
(Magam is voltam bíró.)
Ma már NEM CSAK a kilencvenéveseket akarom a vádlottak padján látni, hanem a helyzetért felelős vezetőket is.

szvsz 2015.07.21. 13:27:34

@Dr. Sándor Zsuzsa: "Magyarország sajnos ma sem hajlandó szembenézni a történelmi felelősségével. Apáinknak, nagyapáinknak nem az a bűnük, hogy nem akadályozták meg a deportálásokat, (bár a dánok még ezt is megtették), hanem az, amit maga Eichmann mondott: Magyarországon kapták a legtöbb feljelentést. "
Na teccik látni, ettől hánynak a magyarok az egésztől és ezért utálják a megélhetési zsidókat.
Apám akkor 4 éves is lehetett, az ő szülei 5z@rni sem tudtak a nyomortól, a zsidókról azt sem tudták, eszik-e vagy isszák (mellesleg sokan ma sem tudnák, ha nem tolnák naponta 10-20x a képünkbe, hogy mekkora nácik vagyunk, bűnösök, stb).
A seggnyaló politikusaink kormányfüggetlenül (lassan ott tartunk, hogy Vonának is első dolga az aktuális holokauszt-emlékév meghirdetése lesz) 4 évente megkövetik a kipásokat (pedig nekik legalább annyi közük van az egészhez mint nekem), a kárpótlás folyamatos (a bicska nyílik a zsebemben, amikor huszonéves szarháziak beköpik, hogy nekik jár mert 2. generációs holokauszt túlélők), emberrel annyi pozitív kivételezés nincs mint kipásékkal.
Iskolára, étkeztetésre nincs pénz, holokauszt-emlékmúzeumra (a 20.-ra) hirtelen előugrik 6 mrd...
Erre jön kisnaccsád és közli, hogy a magyarok nem néznek szembe a multtal. Granulálok.

Holle anyó 2015.07.21. 13:34:11

@==T==: A fennálló, legitim hatalommal szembeszálló kisember egyszerűen legenda.
Horváth András szembe ment a NAV-val, de (legalábbis a mai napig) nem tudott elérni semmit az óriási apparátussal szemben. Még az sem mutatható ki egyenesen, hogy az ő tevékenysége valóban hozzájárult a Vidaliba távozásához, azt meg pláne nem, hogy pozitív irányba terelte volna a hatalom eme dicső gépezetét.

szvsz 2015.07.21. 13:37:09

@Dr. Sándor Zsuzsa: "Apáinknak, nagyapáinknak nem az a bűnük, hogy nem akadályozták meg a deportálásokat,[...] hanem az, amit maga Eichmann mondott: Magyarországon kapták a legtöbb feljelentést. "

Nos akkor méltóztasson eljátszani a gondolattal,ha nem túl nagy náczifasizmus: ha ma lennének a deportálások és mindössze egy feljelentésbe kerülne pár uszító, gyülölködő megélhetésitől mexabadulni, mit tenne az átlagember:
a) élne a lehetőséggel, mert eszméletlenül elege az uszításból, gyülölködésből, kivételezésből nem győzi hallgatni a "húdenbűnös vagy" szólamokat, járni nem tud már a holokauszt emlékművektől.
b) minimum semmit sem, és reméli, hogy a megfelelő személyeket szedik össze, nem pedig a sarki szatócsot.
c) "hóhó, csak a testemen keresztül!" megakadályozná az egészet egy balhoroggal/rozsdás konyhakéssel.

szvsz 2015.07.21. 13:51:12

@Dr. Sándor Zsuzsa: "A magyar csendőrök hajtották végre - sajnos igen szorgalmasan - a bevagonírozást."
Értem ám... Nem voltak körülmények, nem volt háború, nem volt államapparátus, nem volt parancs, nem volt a csendőrnek háttere, kényszerhelyzete. Semmi nem volt, jöttek a csendőrök és zsupsz, vagonba hajigálták a deportáltakat. Ehhez képest elég furcsa, feljelentések számával érvelni...

"Nem a fiatalok hibája, hogy jóformán semmit, vagy nagyon keveset tudnak a Holocaustról, hanem az állami oktatásé."
Amit és ahogyan ma 'oktatnak' róla azt nem is kell tudják => mindenki bűnös, mocskosnáczi, fizessen kárpótlást, a zsidóknak meg mindenhez joguk van. Ez nem oktatás, ez agymosás. Az eredményét látjuk az aktuális ítéletben.

Mr. Neutron 2015.07.21. 13:51:55

@Bernik: Bocsánat, de amit nekem válaszoltál, az teljesen irreleváns, mert nem válasz a feltett kérdésekre. Ha lakónegyedek bombázásáról van szó, akkor mindegy, hogy a Harmadik Birodalom, vagy a szövetséges hatalmak legyőzése érdekében teszik, mert ennek nincs köze a tényállás büntető/hadijogi megítéléséhez. Éppen ezért utaltam mindkét hadviselő félre a lakónegyedek bombázásával kapcsolatban. L.: "...akkor azonos jogi mérce alapján börtönt érdemelnének többek között azok, akik a II. Világháború folyamán _a központi hatalmak vagy a szövetséges hatalmak_ hadigépezetében szolgálva... stb"
Továbbá az is elkerülhette a figyelmedet, hogy nem arról írtam, amikor egy hadicélpont bombázása közben a járulékos pusztítás civil életeket követel, hanem arról, amikor a bombázás célja civilek elpusztítása és lakóhelyük lerombolása. Ha reagálni akarsz a 2015.07.21. 12:37:33 hozzászólásomra, akkor ezt is légy szíves figyelembe venni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.21. 13:58:43

"Oskar Gröninget, talán az utolsó életben lévő volt auschwitzi SS őrt"

Már a poszt első mondata is ordas hazugság: Gröning soha nem volt őr - arnok/könyvelő volt.

Amúgy a vén szivar jól ráfaragott, kellett neki ugrálnia, hogy igenis volt holokauszt.

Mit várt a Wízentál-féle mocskos vérebektől? Talán megértést, amiért az ő igazukat bizonygatta? Kapott helyette ha nem is harminc ezüstöt, de négy év börtönt. Megérte, Herr Gröning?

@Dr. Sándor Zsuzsa:

"A zsidó foglyokat nem lehet elítélni, mert ők mindezt kényszer hatására tették. Nem önként."

Drága, a katona is kényszer hatására cselekedett. Ha nem engedelmeskedik, agyonlövik. Valahogy mégsem fogadták el a "parancsra tettem" magyarázatot - akkor zsidótól miért lenne elfogadható?

"A német állami igazságszolgáltatás évekig próbálta elkerülni ezeket a pereket. Eljött azonban az az idő, amikor a németek maguk szembenéztek a múltjukkal. Egy német hivatalt hoztak létre, amelyik azzal foglalkozik, hogy felderítse a még élő háborús bűnösöket és bíróság elé állíttassa őket. Így sem Wiesenthalnak, sem másnak nincs köze ehhez az ügyhöz"

Ezt te komolyan elhiszed? Akkor vagy agyhalott vagy, vagy pedig jellemtelen hazug. Szerintem inkább az utóbbi.

"Örülnék, ha mindannyian legalább azt a könyvet majd elolvasnátok, amit erről a perről írok. Gyűlölet és indulat nélkül."

Mi lesz a címe? Csak azért kérdem, nehogy véletlenül is elolvassam. Itt ezzel a kommenteddel bebzonyítottad, hogy aljas hazug vagy, a könyved is tele lesz hazugsággal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.21. 14:09:17

@Holle anyó:

Amit én nem értek, az az, miért nem indulnak eljárások a Drezda és egyéb német nagyvárosok népirtással egyenértékű gyújtóbombázásáért felelős szövetséges (főleg brit) katonák és politikusok ellen. Ezeket az eljárásokat Mémetországnak kötelessége lenne mihamarabb elindítani, hogy még el lehessen ítélni a kisszámú túlélőt.

Amit én nem értek, az az, miért nem indulnak eljárások a Hirosima és Nagaszaki japán nagyvárosok népirtással egyenértékű atombombázásáért felelős amerikai katonák és politikusok ellen.

Amit én nem értek, az az, miért nem indulnak eljárások a Vietnamban és egyéb helyeken elkövetett népirtásokért felelős amerikai katonák és politikusok ellen.

Holle anyó 2015.07.21. 14:14:32

@szvsz: Nekem is ez a gondom. A náci gépezetcsavar (harmadszori nekifutásra) "felel" azért, mert egy csavar volt a legitim hatalmi gépezetben.

A mindenkori legitim hatalmi gépezet aktívan irányító döntéshozói viszont nem felelnek azért, hogy ez a kis csavar kétszer is kicsúszott a kezük közül és a mulasztásuk miatt kis csavarok ezreit nem vontak felelősségre. Nem, nem. Ők most bedobják koncnak a kilencvenévest és jót röhögnek a markukba.

Szeretném, ha ezeket a döntéshozókat felelősségre vonnák. Szeretném, ha pl. USA döntéshozói felelnének azért, hogy náci mérnököket bújtattak, mert kellett a tudásuk. Szeretném, ha pl. Drezda bombázása kapcsán lenne felelősségre vonás ugyanígy: a még élő végrehajtók együtt ülnének a vádlottak padján azokkal, akik az elmúlt 70 évben döntési pozícióban kötelességüket elmulasztva nem üldözték ezt a bűncselekményt.

Mr. Neutron 2015.07.21. 14:15:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, ezekben az esetekben is felmerülhet azonos mérce alapján a büntetőjogi felelősség kérdése. +Vegyük hozzá még a német felelősséget illetően pl. Coventry bombázását, vagy a körülzárt Leningrád lakóinak szisztematikus halálra éheztetését. Mindkét hadviselő fél követett el olyan hadijogot sértő, emberiesség elleni bűnöket, amik sokkal szörnyűbbek, mint ennek a lágerőrnek a bűne.

daito 2015.07.21. 14:26:22

Az a helyzet, hogy ezt mi itt kevésbé értjük.

A németeknek van némi sara - magán a népirtáson kívül is, ugyanis a háború után ezt a büntetőeljárásos témát finoman szólva elszabotálták. Mi részünkről kiváló példa Veesenmayer - aki az egyik főbűnös a magyar holokausztban - kőkemény 2 évet töltött le a neki kirótt 20-ból, 73 évesen, nyugat-német nyugdíjasként hunyt el egy német kórházban.
De a náci rendszer legtöbb középvezetője, számos felső vezetője röhögve megúszta az ügyek többségét - ha Nyugat-Németországban volt. Azok, akik franciáknál, lengyeleknél, oroszoknál estek fogságba, azok általában nem voltak ilyen szerencsések.
Ezek az NSZK-ban túlélő nácik ma már rég nem élnek, ennek értelemszerű okai vannak; azért a náci hierarchiában is 30 éves kor alatt nem sok lapot osztottak az embernek; aki 1942-45 környékén volt 30-35 éves, az az ezredfordulóra 90 környékén szaladgált.

Mára csak az akkor nagyon fiatalok és így főleg apróbb szerepet játszók maradtak, hírmondónak.

2 dolgot kell azonban megérteni:

Normális jogrendszerben, jogállamban emberölés és emberiség elleni bűntettnél NINCS elévülési és korlátozási idő. Sem 10, sem 20, sem 50 év nem ment fel ilyen alól.
Ez az emberke valójában szerencsés.
a) kerülhetett volna mondjuk valami harcoló századhoz, esetleg a keleti frontra. Amikor harci századba került, akkor meg szerencsés volt, hogy brit fogságba esett.
b) kerülhetett volna másfajta fogságba, esetleg a táborlakókéba, vagy valamelyik felszabaduló csapatéba. Az olyan fogságok nem mindig voltak szerencsés kimenetelűek
c) jutott neki a háború után 60 év nyugalom, békesség, munka, család

Egyébként ezt ő is tudja; és az ítélet nem azért érdekes, ami miatt itt sokan hápognak (szokásos zsidózás, palesztinozás, izraeli faszkodás); hanem mert Gröning nyíltan vallott Auschwitzról, az ott történtekről. Úgy derült ki, hogy valami félhülye holokauszttagadó hordta el a szokásos hülyeségeket, és Gröning elmesélte neki, hogy Ő valóban ott volt, őrként, és elég sok mindent látott.
Ezt később sem tagadta le (elkövetett bűnöket igen), sőt, kiadta az emlékiratait is - és többször elmondta az általa tapasztaltakat, pont azért, hogy a holokauszttagadók hülyeségeire reagáljon; akik pedig éveken át megtalálták, hogy hallucinál, álmodta, félreértette, stb.

Egyébként zsidó szervezetek képviselői, túlélők sem értenek egyet a büntetéssel, mivel itt egy idős német, nemzsidó bácsi, aki bevallottan SS tag volt, ott volt Auschwitzban, és gyk. "mindent" látott...

Moin Moin 2015.07.21. 14:26:32

@Dr. Sándor Zsuzsa:

Ha "időközben változott meg a bírói gyakorlat", az ugye azt jelenti, hogy korábban a jogalkalmazás kedvezőbb volt a hasonló esetekben a vádlottak számára? Nincs egy olyan jogelv, amely szerint pláne ennyi évtized után - nem célszerű változtatgatni a jogalkalmazáson? Hiszen ez ronthatja a jogbiztonságot - ráadásul nem célszerű a bírói gyakorlatot hozzáigazítgatni politikai elvárásokhoz. (Ld ezzel kapcsolatba a sokat és joggal kritizált magyar Fidesz-gyakorlatot!)

Egyébként egy volt táborparancsnok (Demjanjuk) esetében előfordult bírói gyakorlatot korrekt dolog egy (korábban már kétszer is felmentett) egyszerű lágerkatona esetére is továbbterjeszteni? Ez megint olyan "fideszes" nekem: akarunk valami ítéletet, oszt faragunk egy kicsit a jogon!

A német társadalom valójában sokkal megosztottabb ezzel a mostani ítélettel kapcsolatban, mint az a médiából kitűnik. Egyszerűen nem értik, mire jó ez - hiszen a "csavar voltam a gépezetben" logikája alapján gyakorlatilag az egész, a háború alatt aktív német lakosságot el lehetne ítélni négy évekre. (Stauffenbergék ausgenommen...)

Nem szólal meg ez a vélemény a médiában, hiszen ott az erős és nem is rossz önkontroll a "náci dolgokkal" kapcsolatban, de "unta' uns, in Biarsuab'" bizony, kimondják, hogy ez már önmaga paródiája és nem korrekt. Ezáltal pedig éppen a német társadalom zömében egyébként meglévő és szilárd náciellenesiség erodálódik.

Más: Többek felvetették itt (nyilván komoly antiszemita célzattal) Izrael és az izraeli katonák eseteit... Erről Albert Speer naplójából jut eszembe egy idézet, egy 1965-ben, a nácik feletti győzelem 20. évfordulóján a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa által kiadott közlemény kapcsán, amely közlemény szerint "húsz év múltán sem lehet szó megbocsátásról és felejtésről". Speer ehhez azt fűzte hozzá, hogy "Látom magam előtt ezeket az embereket [t. i. a Legfelsőbb Tanács tagjait], akik élve kerültek ki a sztálini tisztogatásokból, akiket Ribbentrop valósággal >régi bajtársaknak< érzett, akik milliókat tartanak fogva a táboraikban, leigázták fél Európát, és jelentős területeket kebeleztek be Németországból, Lengyelországból, Finnországból, Romániából - és közben arról fecsegnek, hogy nincs megbocsátás." Nos, azt kell hinnem, hogy mára ideje lenne a náci bűnökkel szembeni jogelveket általános, azaz minden agresszorra-népirtóra egységesen, és nemzetközi erővel (hatékonyan) is kikényszeríthetően bevezetni és alkalmazni! Mert így komoly érveket adunk azok kezébe, akik "féloldalasnak" és "csak a zsidók ellen elkövetett bűnökért eljárónak" tartják a mai gyakorlatot...

daito 2015.07.21. 14:32:09

@erol: nem ez a vicces.
Hanem annyi ostobaságot képesek összehordani a palesztin, izraeli dolgokról, hogy az elképesztő.
Jó, 99% brutálisan antiszemita, és adva van egy téma, amiben lehet megint virtuálisan zsidót rugdosni, így vagy úgy.
Védelmükre azt is el kell mondani, hogy sajnos a történet bonyolult, sokszereplős, sok évet ölel át - nem várható el minden cserepes virágtól, hogy megértsék. :-)

Holle anyó 2015.07.21. 15:06:14

@Moin Moin: Részemről ezért szimpatizálok a holokauszt felelőseinek megrángatásával. (Természetesen és a döntéshozói felelősséget firtatnám leginkább, nem pedig a gépezetek csavarjainak aggastyán korban történő vegzálását.)
Úgy gondolom, ez lehet az első lépcsőfok, aztán jöhet a többi is. Úgy gondolom, minden politikai döntéshozónak, felső-vezetőknek és középvezetőknek a pofájába kellene rágni, hogy nem játszhat emberek millióinak életével büntetlenül. A 2. Vh több, mint 23 millió áldozatot követelt.
Ha mindig megússzák a felelősségre vonást, mi ösztönzi majd a jelenlegi politikai falandférgeket arra, hogy elkerüljék a 3. világháborút, vagy teljesen adósrabszolgaságba hajszolják "választópolgárnak" csúfolt alattvalóikat?

Széles körű felelősségre vonást szeretnék a legmagasabb politikai döntési szinteken. MINDENÉRT.

Holle anyó 2015.07.21. 15:24:15

@Holle anyó: Azt látni kell, hogy a zsidó szervezetek hatékonyan léptek fel a bűnösök felelősségre vonás érdekében és sikerült alakítaniuk még a bírói gyakorlatot is.
Semmi akadálya nincs annak, hogy pl. a drezdai bombázás áldozatai létrehozzák a saját szervezetüket és addig szekálják a jogszolgáltatást és az állami szerveket, amíg a bűnösöket le nem sittelik és emlékműveket nem állítanak az áldozatoknak, netán kártérítést nem fizetnek leszármazottaiknak.
Tehát a zsidó szervezeteket nem utálni kellene, hanem tanulni tőlük.

Pipas 2015.07.21. 15:32:06

@Holle anyó: "A fennálló, legitim hatalommal szembeszálló kisember egyszerűen legenda."

Érdekes, hogy ezt gyakorlatilag senki sem szokta emlegetni!

A magyar legenda szerint az "erkölcsös" a "helyes" cselekedet az lett volna, ha a magyarok a zsidók elhurcolását látva egy emberként keltek volna fel a hatalom ellen és elsöpörték volna azt.

Csakhogy ilyen felkelés nagyo ritkán van, az emberek a legtöbb esetben egyszerűen megpróbálják elviselni amit tesznek velük.

Megjegyzem a zsidók éppen ezt tették.

Pipas 2015.07.21. 15:43:49

@Mr. Neutron: "Coventry bombázását, vagy a körülzárt Leningrád lakóinak szisztematikus halálra éheztetését. Mindkét hadviselő fél követett el olyan hadijogot sértő, emberiesség elleni bűnöket"

Vegyük észre, hogy a Szovjetúnió nem írta alá a Genfi Egyezményt ezért a velük harcoló német alakulatokat semmiféle "hadijog" nem kötötte. Más a helyzet az angol/német hadicselekmények esetében, az angolokat kötötte volna a genfi egyezmény amit szisztematikusan felrúgtak a harcok alatt és fegyverletétel után is.

Mr. Neutron 2015.07.21. 15:47:00

@Holle anyó: OK, lehet tanulni a zsidó szervezetektől és nem kell ok nélkül utálni őket. Sajnálni nem fogom az elítélt lágerőrt, attól függetlenül, hogy zsidó szervezetek bulizták-e ki az elítéléséhez vezető törvényt, vagy sem. Nem is itt keresgélném a problémát, hanem a jogalkalmazásnál. Ha hatályba lép egy olyan törvény, amely alapján népirtással, az emberiesség elleni súlyos bűnökkel kapcsolatban nem csak a közvetlen elkövetők büntetendők, hanem azok is, akiknek közvetett szerepük volt a bűncselekmények elkövetésében - ebben az esetben a lágerben megölt emberek hátrahagyott értékeinek összegyűjtése, leltározása stb. - akkor ezt nem csak szelektíven a lágerőrök ellen kellene alkalmazni. Tehát ugyanezzel a mércével bűnös és szabadságvesztés büntetést érdemel pl. az a német szerelő, aki a London lakónegyei ellen indított V-2 rakéta üzemanyagtartályát feltöltötte. És ugyanezzel a mércével bűnös és szabadságvesztés büntetést érdemel az az angol repülőgépszerelő, aki azoknak a bombázógépeknek a karbantartását végezte, amelyek tízezres nagyságrendben öltek civileket Hamburg lakónegyedeinek szisztematikus lerombolása során.

Mr. Neutron 2015.07.21. 15:58:14

@Pipas: A jelenlegi megítélés szerint az úgynevezett nemzetközi közjognak vannak feltétlen érvényesülést kívánó előírásai - ilyen például az emberiesség elleni bűncselekmények üldözése, megbüntetése. A nürnbergi törvényeknek és a II. világháború után kialakult békerendszernek ez egy elfogadott tétele, tehát ha németek emberiesség elleni bűnöket követtek el a Szovjetunió lakossága ellen, akkor ez büntetendő, attól függetlenül, hogy a SZU milyen szerződéseket írt, vagy nem írt alá korábban.

Csatos Bambi 2015.07.21. 16:21:14

@Dr. Sándor Zsuzsa:

"Örülnék, ha mindannyian legalább azt a könyvet majd elolvasnátok, amit erről a perről írok."

Miért tennénk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.21. 16:36:02

@Csatos Bambi:

Hogy miért?

Nézd, itt ingyen olvassuk a hazugságait, ő meg azt szeretné, hogy fizessünk érte.

Tudományos libsizmus 2015.07.21. 16:49:09

70 év múlva majd a mai izraeli katonákat is ugyanígy fogja üldözni az igazságszolgáltatás. Vagy mégsem.

Tudományos libsizmus 2015.07.21. 16:54:14

10-20 év múlva majd az egykori "nácik" gyerekeit fogják lecsukatni a megélhetési nácivadászok?

sanyix 2015.07.21. 17:10:28

nevetséges. A mozdonyvezetőket nem akarják elítélni? :D MÉG nem :)

paraszthajszal 2015.07.21. 17:15:31

@sanyix: ha azt nem is, de a MÁV-ot már perelték be ezért.

Ráadásul a vasutasoknak nem volt elég a Vészkorszak, még újrázni is akartak, ráadásul közpénzből! nepszava.hu/cikk/1000339-holokausztot-rendelt-a-mav

I_Isti 2015.07.21. 17:15:39

Szerintem azt a sok ocsmányságot, amit t. náci hozzászólók ide összeokádtak,

NAGYON

MEG

FOGJÁK

BÁNNI!

:-)

Pipas 2015.07.21. 17:26:55

@Mr. Neutron: "ilyen például az emberiesség elleni bűncselekmények üldözése, megbüntetése. A nürnbergi törvényeknek és a II. világháború után kialakult békerendszernek ez egy elfogadott tétele, tehát ha németek emberiesség elleni bűnöket követtek el a Szovjetunió lakossága ellen, akkor ez büntetendő, attól függetlenül, hogy a SZU milyen szerződéseket írt, vagy nem írt alá korábban. "

Én arról írtam, hogy mi volt a második világháború alatt, nem arról, hogy utána milyen törvényeket hoztak.

MTA rendes tagja 2015.07.21. 17:58:06

Jotunder törölte a hozzászólásomat a blogjáról! Pedig annyi volt mindössze: SZEIDL ÁDÁM álközgazdász MNB-s alapítványokhoz beadott pályázatait saját CEU-s kollégái bírálják el. Mi volt ebben törlendő? Mocskos korrupciót akarnak eltussolni?

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.07.21. 18:07:21

@Tudományos libsizmus: Na KISZ titkár evtás, maga csak ne szójjon semmit. A nagypapid keretlegény vót, a papa ÁVH-s, te KISZ titkár. Párttitkár csak azé nem lettél me közben rákaptál a narancslére.

Csatos Bambi 2015.07.21. 18:35:43

@I_Isti:

"@Kampfer: Egy nem létező madarat mégis hogy lehet gyalázni te szerencsétlen?"

Próbáld meg a zsidók "aranybornyúját" mondjuk nyilvánosan lehugyozni, és majd meséld el, hogy mekkora ajvék lett belőle :)))

Például ezt a példányt itt, a Wall Streeten, a világ pénzügyi központjának a közepén:

quietplace4prayer.files.wordpress.com/2011/08/wall-street-bull2.jpg

Etniez 2015.07.21. 18:56:31

@I_Isti: ez egy teljesen korrekt vita, neked elszállt az agyad.

Tudományos libsizmus 2015.07.21. 19:14:05

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]:
Sosem értettem, miért durran be minden libsi agya, ha valami zsidó téma kerül terítékre.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.21. 19:23:09

@==T==:

Alapvetően mindenki tudja hol van a határ, amit nem szabad átlépni. Aki meg nem tudja magától, az megy a börtönbe. Ilyen egyszerű ez.

A gond ezzel az öreggel, hogy szerintem nem lépte át az erkölcsi határt.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.21. 19:26:08

@Pipas:

Minden közösség elsősorban túlélni próbál és nem hősködni. A hősködő közösségek gyorsan kihalnak.

Holle anyó 2015.07.21. 19:28:18

@Etniez: Ha az én rokonaim füstöltek volna el, én is bosszúért kiáltanék. Ez van. Nem vagyok vallásos, az ellenem vétkezőknek nem bocsátok meg, majd megbocsát nekik az istenük.

2015.07.21. 19:48:56

"Oskar Gröninget, talán az utolsó életben lévő volt auschwitzi SS őrt 4 évi börtönre ítélte a Lüneburgi Tartományi Bíróság."

Ez nem az utolsó volt. Most jönnek majd azok, akik valaha kezet fogtak egy SS tiszttel, aztán meg azok, akik beszéltek velük még 45-ben, végül pedig azok, akik olvastak a Waffen SS-ről iskolásként 1985 tájékán.

Kampfer 2015.07.21. 20:04:59

@I_Isti: Látom már válaszoltak neked, így én nem erőlködöm, mert sajnos ostoba vagy... A kérdés rólad szól, nem a Turulról vagy egy szimbólum értelmezéséről!
Egy nem létező madarat úgy lehet gyalázni, ahogy nemlétező személyek cipőjét teleköpdösni, vagy telepakolni sertéskörömmel, te agyhalott...
Kamp.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.07.21. 20:08:52

@MTA rendes tagja: Tévedés. Semmilyen hozzászólást nem törölök le. Kivéve a durva, obszcén szavakat használókét. És ez biztosan nem a tiéd volt.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.07.21. 20:13:20

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Azt még maga Gröning is elismerte, hogy erkölcsileg bűnös. Végighallgatta a túlélők vallomásait, akiknek szülei, kistestvérei füstté váltak, és bocsánatot kért. Így talán az erkölcsi felelősségét nem érdemes vitatni.

♔bаtyu♔ 2015.07.21. 20:13:46

Ezek a zsidók normálisak??????

Új "találmány", "Botlatókő"

Ki a faszom engedélyez ilyesmit????????? És ha valaki összetöri magát?

nemzeti.net/meg-az-aramot-is-kunyeraljak-a-zsidok-a-szegedi-gyalogosbosszantok-lerakasahoz-3267375.html

Etniez 2015.07.21. 20:13:58

@Holle anyó: leginkább pénzt akartak, akarnak nem "igazságot". Ezért kell hányni az embernek. Ha arra mentek volna rá, hogy elkapják a bűnösöket, akkor nem lenne ilyen rossz az imidzsük. Az megvan, hogy a mávot is be akarták perelni pár éve Chicagoban? Pénzre természetesen... nem igazságra.

Killary Fucking Clingon 2015.07.21. 20:30:16

A következő száz évben fognak még előszedni II. világháborús bűnöst a nácivadászok??? Hány darabot? Milyen időközönként? Amikor lanyhul az érdeklődés akkor mindíg lesz előkaparható náci? Vagy ezt most így hogy..

I_Isti 2015.07.21. 20:34:43

@Etniez: Lehet majomkodni, hogy ez a izé egy őr volt, vagy csak egy könyvelő, de aki 300 ezer ember halálát le tudja könyvelni, és utána nem lesz se öngyilkos, se alkoholista, se narkós, az nem ember.

I_Isti 2015.07.21. 20:36:18

@Csatos Bambi: Én nem vagyok se proli, se gyökér hogy művészeti alkotásokat hugyozzak le...

I_Isti 2015.07.21. 20:40:21

@tábormegsemmisítő: "Megint a szokásos kettős mérce, féloldalas igazságszolgáltatás. Biszku ügyét Strasbourgban elkaszálták,"
EZ egyszerűen nem igaz, a magyar - fideszes kézben lévő - ügyészség volt annyira béna, hogy nem volt képes normális munkával tényanyagot szolgáltatni a bíróságnak. És igen, ez egy roppantul nagy szégyen!

zobod 2015.07.21. 20:42:13

@I_Isti: te is simán lekönyvelted volna, ha az alternatíva az orosz front. Osztod itt az észt hetven év béke és jólét távolából az elvekről, de a jugó háború rá a példa, hogy a békés egymás mellett élés, a közös jólét máza valójában mennyit is jelent.

I_Isti 2015.07.21. 20:45:38

@zobod: Beszélgettem egyszer egy Józsi bácsival, akit az SS-be soroztak be. Neki volt olyan barátja, aki inkább _önként_ jelentkezett a magyar királyi honvédségbe, hogy ne az SS-be vigyék sváb létére.

Mindig van alternatíva.

Persze ha megelőzi néhány tíz évnyi, intenzív hülyítés a dolgot, akkor az emberek könnyebben mennek át ember alatti lénybe.

Kampfer 2015.07.21. 20:57:19

@Etniez: Üdv! Ezt nem tudom, nincsenek pontos információim. Az adott mondatot én is csak idéztem a bloggazdától. Természetesen elképzelhetőnek tartom, hogy itt aztán ment a kooperálás a németekkel, az adott korba helyezve a tényt még meg is értem. Nagyszülőktől, idősebb ismerőstől nagyon jól tudom, hogy az 1800-as évek végi, 1900-as évek első felében elég mélyen gyökerezett a magyar társadalomban (vidéken is) az antiszemitizmus. És sokan láttak lehetőséget arra, hogy ettől a problémától megszabaduljanak! (És valljuk be, lengyelek között közvélekedés, hogy bármekkora csapás is volt a német megszállás, azért a zsidókat mégiscsak 'kitakarították'! És itt élő lengyel ismerős elmondotta volt, hogy ott nem is tudtak annyira megosztóak és kártékonyak lenni a belpolitikában, mint itt 1990-től! És ezt egy itt élő lengyel nő mondta nekem!)
Én arra próbáltam rávilágítani, hogy szerte Európában igyekeztek megszabadulni a zsidóktól. Nem elsősorban a balti államokra (Litvánia és Lettország leginkább) és Ukrajnára gondolok! Franciaország, Szlovákia, még a britek is a csatorna szigeteken, a horvátok, románok nem szórakoztak sokat! Itthon még szegregálva bár, de élt a zsidóság, amikor a baltikumban már évek óta el voltak hantolva! Ezek ismeretében NYÍLT AGRESSZIÓNAK érzem a magyarság ellen a rónaiegonok, atv, klubrádió és a 'magyar' baloldal hungarofób és áruló megnyilvánulásait! Igenis határozottan a szemükbe KELL vágni, hogy nem vagyunk felelősek semmiért! A magyarság annyira felelős ezért a konfliktusért, mint a magyarországi zsidók! Egy ilyen méretű ellentéthez két fél hibája szükséges! A magyarságnak éppen annyira kell megkövetnie a zsidókat, mint a zsidóknak a magyarokat és a Magyar Királyságot, Magyarországot! Erről persze nyilván sosem fog eszmét cserélni a rónaiegon vagy a kálmánolga és a bloggazda, de ez ugye már nem a mi dolgunk...
Üdv!
Kamp.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.07.21. 21:00:26

@Tudományos libsizmus: Mert abból kiderül, hogy nem konzervatív vagy, hanem náci. És az nagy különbség, te köpönyeget váltott komcsi!

conchita 2015.07.21. 21:07:33

@Kampfer: Áááá! Egy igaz, meggyőződéses náci! A keretlegény nagypapi képét még mindig az éjjeli szekrényen tartod?

conchita 2015.07.21. 21:08:45

@♔bаtyu♔: Te ilyeneket olvasol? Mondjuk nem lep meg.

Kampfer 2015.07.21. 21:11:51

@conchita: egyszerű felépítésű, redukált kapacitású kommentelő társ! Nagyszüleim fotói természetesen a lakás elidegeníthetetlen tartozékai. Szekrényen is, asztalon is. Megharcolták a maguk harcát, nem volt egy mai értelemben vett leányálom az életük... Minden tiszteletem az övék!
Kamp.

Blogger Géza 2015.07.21. 21:12:37

@I_Isti: Ugyan már, a világ legvéresebb háborúja tombolt, nem 300 ezer hanem kb 50-60 millió halottal. "Egy ember halála tragédia. Egymillióé statisztika.” És ezt mindenki elkönyvelte magában, és az élet ment tovább.

élveteg 2015.07.21. 21:17:08

Felkészül az őrkantin csaposa és a tábori suszter Minek sarkalta a csizmákat Ha nem sarkal akkor nem jutottak volna az ss katonák még a vagonokig sem Mezítlább mégsem lehet népet írtani

Blogger Géza 2015.07.21. 21:20:54

@Dr. Sándor Zsuzsa: Szerintem arra utal, hogy az (amúgy szélsőségesen liberális) Örülünk Vincent blogról törölte az ottani (véreskezű) főcenzor (Jotunder) a hozzászólását. Mivel ilyenkor nincs hol "reklamálni", néha frusztráltságból más nyitott blogban panaszkodnak emiatt az emberek...

különvélemény2 2015.07.21. 21:24:09

@poszt: "Négy év. Sok vagy kevés?"

Hány évet kapott bármelyik zsidó izraeli az elmúlt években elkövetett, dokumentált és nyilvánosságra került emberiség ellen elkövetett bűnökért a gázai övezetben?
Mielőtt fikázni kezd valaki, a HRW oldalán nézzen körül, igen, a Human Rights Watch.

0.0

Tudományos libsizmus 2015.07.21. 21:34:43

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: @conchita:
Szar lehet, hogy neked mindenről a "nácik" jutnak az eszedbe.

Blogger Géza 2015.07.21. 21:35:11

@Mr. Neutron: Coventry a brit repülőgépipar egyik fontos központja volt, stratégiailag abszolút érthető volt a bombázása. A kor technikája pedig nem tette lehetővé, hogy célzottan csak a gyárat le tudják bombázni, ez illúzió volt, sokszor még a várost sem találták el a bombák, nem egy darab épületet. Ha itt a háborús bűnösség felvetődik, az csak a brit hadvezetést terhelheti, mert kódfeltörés miatt előre tudták, hogy a németek oda fognak jönni, de nem tettek semmit a civil lakosság megmentése érdekében.

Éhező emberek Leningrádban??? Viccelsz? Mióta szokta az ellenség ostromlott városát a ostromló ellátni élelemmel? Az nyilván az ostromlott feladata, és ha nem megy, a logikus lépés a város feladása. Nem a lovagkorban éltünk már akkor sem... Itt megint a csak szovjet hadvezetés ítélte éhhalálra az embereket azáltal, hogy nem kötött kompromisszumot.

I_Isti 2015.07.21. 21:36:59

@különvélemény2: Hány évet kapott bármelyik palesztin terrorista, amelyik az elmúlt években a több mint 12 ezer darab rakéta valamelyikét, vagy többet lőtt ki csak és kizárólag izraeli civil célpontokra?

Blogger Géza 2015.07.21. 21:37:15

@különvélemény2: Jaj, a legyőzötteknek, ugye... Ha az arabok megszállnák Izraelt (felszabadítanák egész Palesztinát, nézőpont kérdése, ugye), akkor jöhetnének ezek a perek is...

I_Isti 2015.07.21. 21:38:28

@Blogger Géza: Mert az sokkal jobb lett volna, ha a város lakói nem éhen halnak a városban, hanem a német koncentrációs táborok valamelyikében halnak meg éhen...

I_Isti 2015.07.21. 21:41:03

@Blogger Géza: Az embernek van lelkiismerete. A politikusok által üzemeltetett agymosoda természetesen segíthet kiiktatni ezt a lelkiismeretet, de a felelősség a végső soron az emberé.

különvélemény2 2015.07.21. 21:41:47

www.hrw.org/news/2015/02/04/dispatches-more-cluster-munition-use-ukraine

"Evidence indicates that Ukrainian government forces fired cluster munitions at Luhansk city in eastern Ukraine last week, killing two civilians and injuring two more. These weapons are banned by 116 countries because of the danger they pose to civilians."

Na ennyit a hiteles tájékoztatásról, meg az egyetemes bűnökről, valahogy senki sem perelte be az aktuális ukrán vezetőket a 116 országban betiltott fegyverek használatáért.

De a lényeg, hogy egy 11111111 éves náci bűnös mennyit kap, mert persze ez határozza meg a mai demokráciát az idióta bólogatójánosok szemében.

A lényeg nem az bűnökben keresendő. A lényeg a zsidóság napirenden tartása mindenáron, ezért milliókat fizetnek...

különvélemény2 2015.07.21. 21:44:17

@I_Isti:
Köszönöm, hogy egyenlőségjelet raktál a palesztin terrorista és az izraeli katona közé.

Blogger Géza 2015.07.21. 21:44:31

@I_Isti: Inkább golyót szoktak kapni fejükbe, vagy bombát a házukra. Kicsit komolyabb büntetés... Ha adsz az arab gerilláknak pontosabb rakétát, hidd el, szívesen lőnének katonai célpontokra is, csak épp elég kezdetlegesek a fegyvereik és messzire csak nagy területű célpont (értsd: város) ellen érdemes bevetni őket. Ezzel együtt azért néha sikerül katonait is kilőni lásd:

"Meghalt két izraeli katona a Hezbollah libanoni síita szervezet szerda déli támadásában, amikor páncéltörő rakétát lőttek a határ túloldalán járőröző egyik izraeli katonai konvojra - közölte az izraeli tízes tévécsatorna szerda délután."

Blogger Géza 2015.07.21. 21:53:05

@I_Isti: Jaj, ne gyerekeskedj. Pl. a megszállt Harkov lakói sem végezték koncentrációs táborban.Valójában a megszállt területek lakóinak többségét (jól felfogott érdekből) hagyták hogy folytassák a mezőgazdasági és ipari termelést, bár a hadiipari munkaerőhiány miatt sokakat áttelepítettek. Azt tudod, hogy már az első táborban, Dachauban is fegyvergyár működött? Auschwitz mellett pedig az IG Farben épített hatalmas gyárat.

Blogger Géza 2015.07.21. 21:58:26

@I_Isti: Emberek milliói (frontkatonák, bombázópilóták, atombombafejlesztők, stratégiai bombázást erőltető tisztek, stb.) öltek ebben a háborúban milliókat és nem vonták őket felelősségre. Ellenben egy őr/könyvelő lenne a egyik fő bűnös, akit így 60 év után le kell csukni? Nem aránytalan ez? Kérhette volna áthelyezését a frontra, ahol aztán tényleg ölt volna. S helyette meg más őriz/könyvel. Mit ért volna el? Miért jobb fegyverrel a kézben harcolni mint a hátországban tenni, ami ki van adva parancsba?

I_Isti 2015.07.21. 22:00:50

@különvélemény2: Ja, egyébként ez a hrw küzd a melegjogokért is, azért például hogy a melegek is "házasodhassanak". Ebben is egyetértesz velük?

I_Isti 2015.07.21. 22:05:36

@Blogger Géza: Még egyszer: az ember vagy ember marad, vagy átalakul szörnnyé. Vannak idők, amikor sokan alakulnak át emberből szörnyeteggé, és ebben a politikai agymosásnak nagy szerepe van.

különvélemény2 2015.07.21. 22:07:07

@I_Isti:
Ja, ha ez a vágyuk...
Egyrészről valami elavult bigott kdnp-s faxság a házasság, de azért az összes meleg erre vágyik állítólag, kicsit ambivalens a dolog.
Nettó baromság az egész, ezt is az amcsik találták fel, hogy úgy tűnjön, van különbség a republikánusok és a demokraták között.

Van rá 1 millám, hogy a magyarok 80%-a nagy ívben szarik a dologra, ha fel tudsz mutatni egy hiteles közvélemény kutatást.

Blogger Géza 2015.07.21. 22:12:07

@I_Isti: Hm, aki könyvelgeti a meghalt táborlakók cuccait, az már szörny? Amúgy a háború kb arról szól, hogy minden érintett szörnnyé változik és az ellenség megsemmisítése a célja. Lehet itt finomkodni, de mégiscsak erről van szó.

zobod 2015.07.21. 22:12:38

@I_Isti: Akkor úgy pontosítok, hogyha az öregember lágerőr volt, akkor szarjon sünt és pusztuljon csak a börtönben, hetven évvel tovább élt, mint az áldozatai.

Ha viszont egyszerű hivatalnok volt, akinek az volt a munkája hogy emberi életek elvételének erőforrás-felhasználását számolta el, mint manapság egy abortusz költségeket elkönyvelő OEP alkalmazott, akkor nehéz kérdés... leginkább az tanulság, ha van egyáltalán, hogy a háborús uszítóknak, ilyen-olyan izmusok hitszónokainak nem szabad teret adni, az emberi pszichével és a vélt elvhűségünkkel meg nagyon kell vigyázni ... lásd stanfordi börtönkísérelt, belőled is lehet őr hiába gondolod, hogy belőled aztán nem.

I_Isti 2015.07.21. 22:22:22

@Blogger Géza: Naja, de aztán vagy rájön - legalább utólag, mint mondjuk E. B. Sledge, hogy szörnnyé változott, vagy úgy marad...
bookline.hu/product/home.action?_v=Eugene_B_Sledge_Pokol_a_Csendes_oceanon_A_hos_alakulat&id=95551&type=22

Blogger Géza 2015.07.21. 22:22:58

@Dr. Sándor Zsuzsa: Talán azért, mert Magyarország volt akkor (1939 és 1944 között) a zsidóság egyik menedéke, Budapest pedig világ egyik legnagyobb zsidó városa. A dánoknál meg alig élt zsidó (az is gyorsan átmenekült Svédországba), ki a fenét jelentettek volna fel. No meg Dániában vörös terror sem volt, amelynek emléke akkor még elég élénken élt..

Magyarország: 800 ezer zsidó, Dánia: 8 ezer zsidó.

@Kampfer: @Etniez:

Amúgy érdekes adalékok a dán ügyhöz:

"a Dániában állomásozó Wehrmacht erők parancsnoka ellenezte az akciót, és nem engedte, hogy katonái részt vegyenek benne, a dán zsidók vezetőit német diplomaták és magas rangú dán hivatalnokok egyaránt tájékoztatták a nácik terveiről.

A tengeri mentési akciót segítette a német haditengerészet is, amely egyszerűen úgy tett, mintha nem venné észre a megélénkült vízi forgalmat. Három hét alatt 7200 dán zsidó érte el a megmenekülést jelentő svéd partokat

A dán kormány folyamatosan érdeklődött a deportált dán zsidók helyzete felől, 1944 nyarán a Nemzetközi Vöröskereszt delegációjával együtt dán küldöttség ellenőrizte a theresienstadti viszonyokat. Eichmann gondosan előkészítette a propaganda szempontjából fontos látogatást: a munkaképteleneket Auschwitzba vitette, a gettó házait kifestették, az utcákat kitakarították, a fejadagokat megnövelték, nagy sietséggel mozit, kávézót nyitottak. A vizit a nácik szempontjából sikeres volt, a nemzetközi küldöttség elégedett volt a látottakkal. A dán zsidókat távozásuk után sem merték bántani. A holokauszt során 60 dán zsidó halt meg "

www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&chapter=13_5_1&type=content

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.21. 22:23:55

@zobod:

"lásd stanfordi börtönkísérelt, belőled is lehet őr hiába gondolod, hogy belőled aztán nem."

Vagy érdemes elolvasni Jerzy Andrzejewski Hamu és gyémánt című regényét. Nem a filmet kell megnézni, mert abból épp kimaradt ez a rész.

Hangyász és bogarász 2015.07.21. 22:38:53

"Négy év. Sok vagy kevés?"
Olvasd el a hozzászólásokat és rájössz!
Az emberek nagy részének már p*csamód elege van belőletek.

zobod 2015.07.21. 22:41:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ne értsél félre, fogalmam nincsen, kiféle-miféle ez az ember. A bírónak biztos több elképzelése volt a szerepéről, és úgy ítélte meg, hogy aktív részes volt százezrek halálában, máskülönben nem adott volna neki négy évet, hanem felmenti. Ezt nem lehet vitatni.

Az abortuszos hasonlatom erős, nyilván nem lehet egy lapon említeni a két dolgot, inkább arra céloztam, ha nem is túl sikeresen, hogy az emberek sok mindent megtesznek, ha a személyes biztonságukat megvehetik vele. Lehet, hogy annak idején így kerülte el a frontszolgálatot. Ettől még persze bűnös, nem bagatellizálni akarom, a hírek szerint alapos munkát végzett a bíróság. Ami újszerű a korábbi perekhez képest, hogy egy adminisztratív dolgozót ítéltek el (már ha nem őr volt, mert ha őr volt, vagy alapos a gyanú hogy nem csak könyvelt, hanem közvetlenebb módon vett részt a tábor működtetésében, akkor egyből érthető a négy év)

conchita 2015.07.21. 22:50:28

@Tudományos libsizmus: Szar neked hogy mindenről a libsik jutnak eszedbe.

conchita 2015.07.21. 22:52:08

@Kampfer: Tehát még büszke is vagy rájuk. Te vagy olyan egyszerű, hogy a százasszög hozzád képest űrrepülő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.21. 22:52:24

@zobod:

"A bírónak biztos több elképzelése volt a szerepéről"

Ez biztos, csak hát nem zárható ki, hogy a bíróra politikai nyomás nehezedett.

Én is egyetértek veled abban, hogy ha őr volt, akkor jogos a 4 év.

A gusztustalan ebben az egészben szerintem az, hogy Gröning eleve úgy került a náciüldözők "látókörébe", hogy cáfolta a holokauszttagadókat, mondván: ő is jelen volt, tanúja volt a holokausztnak. Erre föl a hálás Vízentálék jól perbe fogták.

Irodistaként/könyvelőként semmi szerepe nem volt a gyilkosságokban. Láthatóan ennek ellenére bántotta a lelkiismeret, ez épp elég bűnhődés volt neki az el sem követett bűneiért.

Ismétlem, ha őr volt vagy más módon aktívan részt vett a gyilkosságokban, akkor egy szót sem szóltam.

conchita 2015.07.21. 22:53:21

@Blogger Géza: Géza bácsi! Kezdesz radikalizálódni. Eddig nem nácultál, csak gazdasági hazugságokat terjesztettél. Habony úr újabb direktívát adott ki?

conchita 2015.07.21. 22:56:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Így van. Hiszen egy könyvelő ott szokott állni a rámpán és végignézi ahogy csecsemőket csapnak a falhoz. Ilyen az irodai munka.

conchita 2015.07.21. 22:59:22

@Blogger Géza: Egy adalék.

"Nyilasterror Budapesten 1944-1945
Budapest, Thököly út 80: nyilas ház, 1944 október-1945 január

A zuglói nyilascsoport a Thököly út 80. szám alatti pártházban és más XIV. kerületi helyszíneken 200-300 embert (nagyrészt zsidókat) gyilkol meg 1944 októbere és 1945 januárja között.

1944-1945 fordulóján a Thököly út 80. volt a Kröszl Vilmos vezette nyilas csoport székháza. Egyik helyettese, Bükkös György 1966-ban azt vallotta, hogy a zuglói nyilasok 1944. október 15. és 1945. január 11. között 1000-1200 emberrel végeztek. Bizonyíthatóan azonban "mindössze" 200-300 gyilkosság száradt a lelkükön. A Kröszl-csoport tagjai (többek között Bükkös, Németh Lajos, Hollai József, Szőke Antal) a máshol működő nyilas egységekhez hasonló bestiális kegyetlenséggel kínozták és gyilkolták meg áldozataikat. Az elfogott zsidókat kirabolták, levetkőztették, gumicsövekkel, vasrudakkal verték, cigarettával égették. A nőket gyakran megerőszakolták. Egy alkalommal a pártház pincéjében nyolc nőt és tizenkét férfit arra kényszerítettek, hogy közösüljenek előttük, majd agyonlőtték az áldozatokat. Előfordult, hogy gyerekeket hajítottak ki az ablakon vagy fojtottak vízzel telt dézsába. Máskor kidöfték az egyik fogoly szemét. A november 14-i "pártházavató ünnepség" során az uszító beszédektől felhergelt, részeg nyilasok kéttucatnyi embert megkínoztak, majd Rákos patak partján, illetve az Öv utca és a Csömöri út sarkán agyonlőttek. Karácsonykor "hűségpróbát" tartották, amely 30 fogoly kötelező megveréséből, megerőszakolásából és agyonlövéséből állt. Máskor a sínekre fektették a zsidókat és utasították a 67-es villamos vezetőjét, hogy hajtson át rajtuk, ő azonban megtagadta a tébolyult parancs végrehajtását. Erre az elfogottakat a pártház pincéjébe zárták, majd megkínozták és megölték őket.

A háború után a zuglói nyilas csoport kilenc tagját elfogták, és 1949-ben kivégezték. Kröszl, Bükkös és a tettesek nagy része azonban elkerülte a felelősségre vonást. Másfél évtized múlva, 1965-ben a Duna-parton sétáló Kröszlt egy volt áldozata felismerte. Az egykori parancsnokot és 18 társát 1967-ben bíróság elé állították. Hármukat (köztük Kröszl Vilmost is) kivégezték, a többiek súlyos börtönbüntetést kaptak.

Források: Sólyom-Szabó 1967; Soós 2003."

tábormegsemmisítő 2015.07.21. 22:59:34

@I_Isti:
Na ne komolytalankodjunk már

Oskar Gröning ellen milyen anyagot állított össze a német ügyészség szerinted? Segítek: semmilyen konkrét, személyre szóló terhelő anyaguk nem volt, csak a vádlott saját vallomása. Ez pedig - tudjuk a koncepciós perek óta - nem lehetne elegendő a vádlott elítéléséhez

A fickót gyakorlatilag rituálisan beáldozták a bosszúra szomjazó közösségnek. Az ítélet indokolása is azt hangsúlyozza, hogy itt egy áldozatoknak szóló elégtételről van szó. Még azt is hozzátenném, hogy Gröning már annak idején belátta hogy helytelen dolgok történnek Auschwitzban, és igyekezett még azon az áron is elszakadni onnan, hogy frontszolgálatra vezénylik a kényelmes könyvelői pozíciójából. Magyarán a vétkes erkölcsi felfogásának a megváltoztatása sem tette szükségessé az elítélését

És ezzel szemben Biszku Béla? Semmit meg nem bánt, semmit nem csinált volna másként, ezt nyíltan vállalja. Ha Gröning könyvelőként felelős Auschwitz összes áldozatáért, akkor a karhatalmat belügyminiszterként és pártfőemberként irányító és Biszkunál miért nem áll meg a személyes felelősség ezok haláláért, akiket az ő szorgalmazására hurcoltak el, börtönöztek be és ítéltek adott esetben halálra?

Nyilvánvaló kettős mérce, és ez a strasbourgi indokolásból is kiderül. Szőrszálat hasogatni persze lehet, de ez a lényegen nem változtat

conchita 2015.07.21. 23:00:46

Duna-part: kivégzőhelyek,

1944 októbere és 1945 januárja között nyilas fegyveresek több ezer zsidót lőttek a Dunába a folyam pesti és budai oldalán.

"Akkor a Duna nem a kék Duna volt, nem barna: vörös Duna volt, a zsidók vérétől" – emlékezett a nyilas terror napjaira egy túlélő négy évtized elteltével. A folyóparti kivégzések követelték a legtöbb zsidó áldozatot a fővárosban 1944-45 telén. A rakpart kövei a Szálasi-rémuralom idején elkövetett népirtás ikonikus helyszínévé váltak.

Az első áldozatokat már az október 15-i nyilas hatalomátvételt követő órákban-napokban a Dunába lőtték: egyes források szerint Óbudán összefogdosott munkaszolgálatosokat végeztek ki a Margit hídon. Fenyő Miksa október 17-én feljegyezte a naplójába, hogy "egy rendőr beszéli, hogy tegnap este hétszázat a Dunába géppuskáztak." Friedrich Born, a Nemzetközi Vöröskereszt delegátusa október 18-án a következőt jelentette a genfi központnak: "15-16 éves nyilaskeresztesek zsidó csoportokat a Duna-partra tereltek, ott megkötöztek s a folyóba lökték őket". Miután néhány nap elteltével a nyilas vezérkar megálljt parancsolt fegyveres milíciáinak, átmenetileg a folyóparti kivégzések is szüneteltek.

A terror újult erővel lángolt fel november második felében. A mentők eseménynaplójában november 23-én szerepel az első Dunába lőtt áldozat. Ettől fogva január közepéig mindennaposak voltak a tömeggyilkosságok. A nyilas pártházakban megkínzott és kifosztott, a védett épületekben vagy az utcákon összeszedett zsidók százait hajtották a folyópartra. Itt levetkőztették és gyakran bántalmazták őket. Egy fiatal lány 1945-ben elmondta, hogy miután a Teréz körúti nyilasházban megverték és barátnőjét megerőszakolták, lehurcolták őket a Lánchíd pesti hídfőjéhez. "Itt egy kis bódéba vezettek minket, ahol meztelenre vetkőztettek. Itt ismét erőszakoskodtak velünk. Én fölhasználtam ezt a zűrzavart, kiosontam a bódéból és beugrottam a Dunába". Bár a fegyveresek lőttek utána, a fiatal lány végül megmenekült. A legtöbben azonban nem voltak ilyen szerencsések. A nyilasok a meztelen áldozatokat a rakpart szélére állították és egy vagy több géppisztolysorozattal a jeges folyóba lőtték őket. Vagy ahogy maguk között cinikus röhögéssel gyakran megjegyezték: "Horthy-tutajokat" küldtek a Dunába, a "vándorgettóba".

Volt, hogy két-három zsidót összekötöztek, és csak egyiküket lőtték tarkón, hogy az élettelen test lehúzza a hozzá drótozottakat is. A parton álló fegyveresek a víz alól felbukkanó, még mozgó emberekre is tüzeltek. Ezekben a hetekben a mentők tucatjával láttak el a folyóból utolsó erejükkel kimászott, sebesült, az átélt sokktól öntudatlan vagy megzavarodott zsidókat. Életüket általában saját lélekjelenlétüknek vagy a fegyverkezelésben járatlan nyilasok ügyetlenségének köszönhették. A legtöbb kivégzésre a Lánchíd környéki partszakaszokon került sor, de Pesten a Külső Váci úttól a Belgrád rakpartig, Budán pedig a Nagyszombat utcától a Szilágyi Dezső térig sok helyen zajlott a tömeggyilkosság.

Források: Tabajdi 2004; Lévai 1948a, 300. és 357. o; Vihar 1945, 180-181. o; Frojimovics-Komoróczy-Pusztai-Strbik 1995, 556-557. o; Fenyő 1946, 422. o.; Ben-Tov 1992, 165. o.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.21. 23:01:31

@conchita:

Ugye megvan, hogy pontosan ezért kérte az áthelyezését?

conchita 2015.07.21. 23:01:53

Bécsi út 134-136: óbudai téglagyár, gyűjtőtábor, 1944 november-december

Az óbudai téglagyár a budapesti zsidók 1944. november-decemberi deportálásának egyik logisztikai központjaként működik. A téli hetekben sok ezer embert tartanak itt fogva embertelen körülmények között. A halálos áldozatok száma több tucatnyira rúghat.

Az 1944. tavasz-nyári deportálások során a magyar hatóságok a gyűjtőtáborokat gyakran téglagyárakban állították fel. Ezek teljesen alkalmatlanok voltak több ezer ember normális elhelyezésére. Sokszor nem jutott elég víz, élelem. A zsidók a szabad ég alatt vagy az oldalfal nélküli, hodályszerű téglaszárítók mocskos padlózatán feküdtek, dolgukat sebtében megásott gödrökbe végezték. A döntéshozókat ez természetesen hidegen hagyta, őket a logisztikai szempontok érdekelték: a téglagyárak nagy kiterjedésű, eleve körülkerített és jól őrizhető területek voltak, ahova ipari sínpárok vezettek, megkönnyítve a zsidók elszállítását. Nem véletlen, hogy az 1944. november elején Budapestről indult deportálások egyik kiinduló állomása az Óbudán lévő Nagybátony-Újlaki Téglagyár lett. A csillagos házakban összeszedett zsidók és a deportálásra kijelölt munkaszolgálatosok egy részét itt koncentrálták, mielőtt gyalog vagy (a Józsefvárosi Pályaudvarról) vonattal nyugatra hurcolták őket. Az őrséget nyilas fegyveresek és rendőrök adták, az utóbbiak parancsnoka Szentandrás(s)y András volt.

A zsidók két-három napot töltöttek itt a novemberi hidegben a szabad ég alatt vagy a téglaszárítókban. Élelmiszerellátás egyáltalán nem volt. A nyilasok kifosztották és összeverték áldozataikat. Meisel Lajosnét több ezer társával együtt november 10. körül hurcolták a téglagyárba: "Össze voltunk préselve, ülni lehetett csak, azt is összekuporodva. Kint az eső vigasztalanul esett, és a téglagyárba végeláthatatlan sorokba újabb és újabb csoportok érkeztek. Középen egy keskeny utat hagyunk, ott sétáltak fel és alá a nyilasok, akinél lámpást láttak az elvették, és kiabáltak, a levegőbe lövöldöztek. Aki a WC-re akart menni, annak az ajtónál kellett felsorakozni, és onnan aztán százas csoportokban kivezették az embereket az udvarra, ahol mindenki előtt, a durván nevető és megjegyzéseket tevő nyilasok előtt kellett a szükségleteket elvégezni. Amikor aztán újra bejöttek az emberek, a szörnyű sötétségben és kavargásban nem találták meg helyüket." Több embert agyonlőttek. A tömeg nyomásának engedelmeskedve egy válaszfal ledőlt és agyonütött néhány foglyot. Nem csoda, hogy sokan összeroppantak és öngyilkosságot követtek el: felakasztották magukat vagy ciánt nyeltek. A nyilasok nem hagyták, hogy a mentők elvigyék a mérgezéses áldozatokat, akik habzó szájjal, elkékülve lehelték ki a lelküket a többiek szeme láttára.

A semleges diplomaták és a Nemzetközi Vöröskereszt megpróbáltak minél több embert kihozni a téglagyárból. A nyilasok hajlandóak voltak egyes csoportokat elengedni. Ragaszkodtak ugyanakkor ahhoz, hogy a diplomaták személyesen ellenőrizzék a védlevelek valódiságát, mert nagy mennyiségű hamis dokumentum volt forgalomban. Carl Lutz alkonzul saját bevallása szerint tudta, hogy "egy ilyen igazolvány el nem ismerése egyet jelent tulajdonosa halálával". Mégis kénytelen volt kimenni a téglagyárba. "Ötezer szerencsétlen ember állt előttünk sorban és rendben, fázva, vacogva, éhezve, nyomorúságos batyukkal, nyújtogatták felénk a menlevelüket. Sosem felejtem el ezeket a rettegő tekinteteket. A rendőrségnek újra és újra be kellett avatkozni, mert az emberek, miközben kérésüket előadták, szinte leszaggatták rólunk a ruhát […] az embereket korbáccsal verték, akik aztán vérző arccal a földön hevertek." Később már lazult a nyilasok figyelme: november végén Ujváry Sándor, a Vöröskereszt munkatársa egy hamisított paranccsal (és Szentandrássy segítségével) számos zsidót kihozott a táborból.

Az óbudai téglagyárban fogva tartott zsidók összlétszáma valószínűleg a tízezres nagyságrendet is eléri, a halálos áldozatok száma több tucatra is rúghat.

Források: Magyar Zsidó Levéltár, DEGOB-jegyzőkönyvek: 2055, 2345, 3376, 136, 1954, 1649; Lévai 1946b, 192-193. o.; Braham 1997, 920-921. o.; Szita 1994, 74. o.; Tschuy 2002, 213. o.

paraszthajszal 2015.07.21. 23:02:11

@zobod: @Kovacs Nocraft Jozsefne: irodistának azért nem irodista volt.

A feladata többek között az volt, hogy a zsidók hátrahagyott cuccait (amiket ugye a "zuhanyzáshoz", "tetvmentesítéshez" nem vittek magukkal) átnézze, szortírozza, az értékeket elkülönítse.

Amiért elítélték az a tömeggyilkosságban való bűnsegédként való segédkezés. Tudniillik a következő "járat" beérkeztéig az előzőleg gázosított zsidók ruháit, tárgyait el kellett rakni az útból. Ennek célja részben az volt, hogy a zsidók ne fogjanak gyanút, hogy nem tisztálkodni viszik őket, hanem meghalni, ne törjön ki pánik, könnyebb legyen őket beterelni a gázkamrákba.

Ezzel valósította meg a tényállást (segédkezést) is, mivel így kevesebb őr elég volt ahhoz, hogy a zsidókat meg tudják gyilkolni.

conchita 2015.07.21. 23:02:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Amúgy megvan hogy ez nem irodai munka?

conchita 2015.07.21. 23:03:17

Munkácsy Mihály utca 5-7: zsidó árvaház, 1944. december 24.

1944. december 24-én egy nyilas alakulat megtámadja a Munkácsy Mihály utca 5-7. sz. alatti zsidó árvaházat. Öt bennlakót kivégeznek, a többieket a nagy gettóba hurcolják.

1944. december 24-én délelőtt 10:30 körül egy 15-20 főből álló nyilas alakulat jelent meg a Munkácsy Mihály utca 5-7 szám alatti zsidó árvaházban. A gyermekeket, gondozóikat és az intézetben lévő betegeket az udvarra parancsolták. Itt kifosztották őket, majd néhány nyilas átkutatta az épületet, ahol rátaláltak egy három és egy másfél éves gyermekre, egy harminc év körüli gondozóra és két idős ápoltra. Mind az ötüket helyben kivégezték. Ezután az udvaron felsorakozott csoportot útnak indították. Egy 15 éves sánta fiú nem tudott lépést tartani a menettel, őt agyonlőtték.

A közeli Benczúr utcában a Gidófalvy Lajos főhadnagy vezetése alatt álló XIII/1. kisegítő karhatalmi század egy alakulata állomásozott. Ez a KISKA-század a gyér antináci fegyveres ellenállás egyik központja volt, tagjai több német- és nyilasellenes akciót hajtottak végre. Az árvaházat ért támadás hírére a helyszínre siettek, de nem tudták megakadályozni a zsidók elhurcolását. Röviddel a menet elindulása után megjelent Hans Weyermann, a Nemzetközi Vöröskereszt egyik vezetője és Kiss István, a szervezett alkalmazottja is. Kiss visszaemlékezése szerint "borzalmas látvány tárult szemünk elé. Az egyik fotelben pl. két gyermek ült összeölelkezve még a halálban is. Rátaláltunk egy befalazott szobára, mely mindenféle bútorral el volt torlaszolva. A bemenekülő embereket sikerült a támadás után sértetlenül kiszabadítani." Kiss nem tudhatta, hogy a kivégzett gyermekek nem egymást tartották, a valóság még ennél is kegyetlenebb volt. Miután a nyilasok megölték a három éves Lőhr Endre Tibort, agyonlőtték a másfél éves Vámos Ivánt is, és a vérző fiúcskát a kis Endre holttestéhez vágták.

Az árvaházból elhurcolt gyerekeket előbb a Radetzky laktanyába (Bem tér 3.), majd a nagy gettóba vitték. A Zsidó Tanács a Kazinczy utca 10. számú házban szállásolta el őket. Innen a kisegítő karhatalmisták és Vöröskereszt képviselői hamisított dokumentumokkal legtöbbjüket visszavitték a gyermekotthonba.

Források: A Náci és Nyilas Rémtettek Kivizsgálásra Alakult Bizottság jegyzőkönyve. Dátum nélkül. és Tarián Oszkár tanúvallomása a Bizottság előtt. 1945. február 24. Magyar Országos Levéltár, I sorozat, 13. tekercs, 34. tétel; Magyar Zsidó Levéltár, DEGOB-jegyzőkönyvek: 3622, 3640; Lévai 1948b, 177-178. o. Gazsi 1972, 202-206. o., Roboz 1983-84.

Blogger Géza 2015.07.21. 23:03:33

@conchita: Fáj az igazság? Sebaj... :)

conchita 2015.07.21. 23:04:19

Vilma királynő útja 25-27: zsidó gyermekotthon, 1944. december 24.

1944. december 24-én egy nyilas csoport elhurcolja a Vilma királynő útja 25-27 szám alatti zsidó gyermekotthon lakóit és nevelőit. Hat gyermeket és egy tanítót a Dunába lőnek, közülük ketten túlélik a kivégzést. A többiek visszakerülnek az intézetbe.

A Munkácsy Mihály utcai árvaházat ért támadással egy időben, december 24-én délelőtt a Vilma királynő útja (ma Városligeti fasor) 25-27 számú alatti zsidó gyermekotthonban is razziáztak a nyilasok. Az itt összefogdosott gyerekeket is a Radetzky laktanyába hajtották, ahol azt a parancsot kapták, hogy a nagy gettó központjába, a Síp utcába szállítsák a foglyokat. Ők azonban félreértették az utasítást, és a Szív utcába hurcolták a zsidókat. Itt házról házra jártak, míg végül a 33. és 46. számú épületekben elhelyezték a gyerekeket.

A 33-ba zsúfolt kicsiket a Vöröskereszt képviselőinek sikerült visszavinni a Vilma királynő útjára. A 46-os épületbe került árvák sorsa viszont tragikusabban alakult. Másnap, december 25-én Szakács Imre (más forrásokban Vince) házfelügyelő bement az Andrássy út 60-ban lévő nyilas pártközpontba és azt állítva, hogy a gyerekek szökni akartak, feljelentette őket. Hamarosan fegyveresek érkeztek a Szív utcába. Miután lelőttek egy kilenc éves kislányt és egy kiskamasz fiút, a többieket a Duna-partra kísérték. Az úton egy légiriadó szétugrasztotta a nyilasokat. A zűrvarban 30 gyermek elfutott. A többieket levitték a Dunához, ahol négyüket (három növendéket és egy tanítót) a folyóba lőtték. Az egyik diák, Révész Gábor túlélte a kivégzést és a partra úszott. A megfogyatkozott csoportot végül visszakísérték a Vilma királynő útra. Egyes források szerint a Gidófalvy Lajos főhadnagy vezetésével embermentő tevékenységet folytató kisegítő karhatalom (KISKA) emberei bírták a nyilasokat jobb belátásra, mások szerint a fegyveresek maguk döntöttek így, volt pedig, aki Wallenbergnek tulajdonítja a gyerekek megóvását.

A légitámadásban megszökött gyermekek nagy része visszatért a gyermekotthonba, azonban hárman (Katz Izsák, Mermelstein Lajos és Neumann László) a Petneházy utca 44-ben lévő lakóházba menekültek. Itt hamarosan a házmester kérésére nyilasok jelentek meg, és a három kisfiút a Duna-partra vitték. Izsák még a lövések előtt a vízbe vetette magát és túlélte a kivégzést, de a 8 éves Lajost és a 11 éves Lászlót meggyilkolták.

Források: A Náci és Nyilas Rémtettek Kivizsgálásra Alakult Bizottság jegyzőkönyve. Dátum nélkül. Magyar Országos Levéltár, I sorozat, 13. tekercs, 34. tétel; Magyar Zsidó Levéltár, DEGOB-jegyzőkönyvek: 3622, 3640, 3644; Lévai 1948b, 178-179. o. Gazsi 1972, 209-211. o.; Roboz 1983-84.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.21. 23:04:43

@conchita:

"Egyik helyettese, Bükkös György 1966-ban azt vallotta, hogy a zuglói nyilasok 1944. október 15. és 1945. január 11. között 1000-1200 emberrel végeztek."

Van az a verés, amitől még Kennedy meggyilkolását is bevallanád.

conchita 2015.07.21. 23:05:25

@Blogger Géza: Szó se róla, fáj. Többnek gondoltalak mint hogy Habony dróton rángasson téged. :-((

conchita 2015.07.21. 23:07:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Peched van. Anyám tanúja volt ezeknek 9 évesen. Nagybátyja nagy komcsi volt és hordott be ételt a gettóba a zsidóknak, amíg lehetett.

conchita 2015.07.21. 23:08:14

@Blogger Géza: Ja hogy már hülyének is tetteted magad. Szó se róla, hiteles.

conchita 2015.07.21. 23:09:00

Bethlen tér 2: szükségkórház, 1944. december 28.

1944. december 28-án egy nyilasokból és SS-katonákból álló különítmény behatol a Bethlen tér 2. szám alatti zsidó szükségkórházba. Két embert helyben agyonlőnek, huszonkettőt pedig egy közeli pincében végeznek ki.

Az 1944. márciusi német inváziót követő hetekben a megszálló hatóságok lefoglalták a Szabolcs utcai zsidó kórház épületeit és berendezéseit. Az orvosoknak és betegeknek távozniuk kellett. Ezért a zsidó vezetők szükségkórházakat állítottak fel a Wesselényi utca 44-ben működő iskolában és a Bethlen tér 2. szám alatt, az Izraelita Siketnémák Országos Intézetének egykori épületében. A 100-120 férőhelyes Bethlen téri "kórház" hamar zsúfolásig megtelt: a páciensek mellett lakásukból kidobott családok, illegális menekültek, és a különböző fővárosi internálótáborok megbetegedett foglyai is ide kerültek. Hamis igazolásokkal a kórház vezetése megpróbálta őket minél tovább benntartani, mert a rabokra könnyen a deportálás várhatott, ha visszakerültek börtöneikbe. A nyilas hatalomátvétel után a létszám tovább nőtt: mások mellett szökött munkaszolgálatosok és a gettósítás elől bujkáló zsidók is a kórházban kerestek menedéket. "El kellett őket helyezni, dacára annak, hogy a folyosók földjén, kórtermekben a földön, vagy egy-egy ágyban sokszor hárman próbáltak harántirányban elhelyezkedni és így feküdni"- emlékezett egy évvel később Biedermann János főorvos.

December folyamán SS és nyilas egységek többször is behatoltak az épületbe. Ekkor még megelégedtek a betegek kifosztásával és a kórház élelmiszerkészletének elszállításával. December 28-án valamivel éjfél előtt azonban komolyabb támadásra került sor. Egy SS-emberekből és nyilasokból álló különítmény az összes kórházban tartózkodó zsidót behajtotta az épületben lévő zsinagógába. A karzaton egyesével kezdték ellenőrizni a papírokat. Ezt látva két szökött munkaszolgálatos megpróbált elmenekülni, de agyonlőtték őket. A fegyveresek végül kiválasztottak 22 embert és egy Wesselényi utcai pincében tarkólövéssel végeztek velük.

Források: Magyar Zsidó Levéltár, 3621. sz. jegyzőkönyv; Lévai 1948a, 385. o.; Strausz 2005, 64-69. o.

conchita 2015.07.21. 23:09:42

Katona József u. 21: svéd védett ház, 1944. december 30.

1944. december 30-án nyilas fegyveresek elhurcolnak 170 zsidót a svéd követség védelme alatt álló házból. Közülük 50 embert a Zoltán utcánál a Dunába lőnek. Itt gyilkolják meg Richter Gedeont, a magyar gyógyszeripar megalapítóját is.

1944. december 30-án délelőtt egy nyilas különítmény hatolt be "nemzetközi gettó" egyik legnagyobb épülettömbjébe, a svéd követség védelme alatt álló Katona József utca 21-be. Az összes lakót --öregeket, betegeket és csecsemőket is-- az utcára terelték. Faragó Ferencnek sikerült elszöknie és segítséget kérnie a svéd követség Tátra utcai kirendeltségét őrző csendőralakulattól. A parancsnok csak hosszas unszolásra volt hajlandó kiküldeni egy emberét a Katona József utcába. A csendőr gyorsan napirendre tért a nyilasok válasza felett, mely szerint a zsidókat pusztán igazoltatni viszik, majd sietve elhagyta a helyszínt. Faragó ezután riasztotta Wallenberget, aki azonban későn érkezett, és már csak az üresen kongó házat találta.

A foglyokat az Andrássy út 60-ban lévő nyilas pártközpontba szállították. Itt kifosztották, majd újra felsorakoztatták őket. "Legnagyobb megdöbbenésünkre – emlékezett egy túlélő – betoltak a csoportba anyaszült meztelenül egy közülünk való idősebb férfit is, továbbá a házból való idősebb nőket kombinéban és mezitláb. Előzetesen a csoportból 11 fiatalabb lányt felszólítottak, hogy menjenek fel az emeletre takarítás céljából." A fiatal lányok további sorsa ismeretlen. A zsidókat ezután a Kossuth tér környékén a Duna-partra hajtották. Itt kiválasztottak 50 embert és a Zoltán utca torkolatánál a folyóba lőtték őket. Az áldozatok között volt a 72 éves Richter Gedeon, a magyar gyógyszeripar megalapítója, a Kalmopyrin és a Hyperol feltalálója is. A többi zsidót rövid tanakodás után – valószínűleg Wallenberg közbenjárására - visszavitték az Andrássy útra majd a nagy gettóba szállították őket.

Források: Lévai 1948b, 193-197. o.; Bächer 2009

conchita 2015.07.21. 23:10:31

Jókai utca 1: svéd védett ház, 1945. január 8.

1945. január 8-án hajnalban a nyilasok behatolnak a Jókai utca 1. sz. alatti svéd követségi házba és elhurcolnak 260 zsidót. Mintegy 80 embert a nagy gettóba visznek, 180-at pedig válogatott kínzások után a Duna-parton és a környékbeli utcákban kivégeznek.

A Jókai utca 1. számú épület a nyilas korszakban a svéd követség oltalma alatt állt. Több száz védett zsidó és követségi alkalmazott lakott itt családostul. A házban működött Raoul Wallenberg egyik irodája is. A nyilasok már december 29-én el akarták hurcolni Turi Lajos házparancsnokot és Forgács Bélát, a követségi iroda vezetőjét. Szerencséjére Forgács éppen nem volt otthon, de Turit elvitték és agyonlőtték. Január elején Wallenberg elintézte, hogy öt csendőr őrizze az épületet, de ők január 7-én este nem voltak hajlandóak felvenni a szolgálatot: valószínűleg tudták, hogy küszöbön áll a támadás. Éjfél után egy nyilas alakulat jelent meg a házban. A lakókat az udvarra hajtották. A járóképtelen Kallós Gyulát ágyában lőtték agyon. Egy kislányt az udvaron kaszált le egy sorozat, de ő életben maradt. Körülbelül húsz embernek sikerült elrejtőzni. Köztük volt a 23 éves Korányi Márta, aki egy falba épített szekrényben szorongva hallgatta, amint a lakást átkutató nyilasok biztatják egymást: "Ha elbújt zsidót találsz valahol, rögtön lődd agyon". Mintegy 260 embert a Városház utca 14-ben lévő nyilasházba hajtottak. Itt mindnyájukat összeverték és kifosztották. A "műveletet" a Városház utcai nyilas főkerület nyomozó csoportjának vezetője, Tál Lajos irányította. Másnap délután a gyerekeket, anyákat és az öregeket (körülbelül 80 embert) átvittek a nagy gettóba.

A nyilasházban maradt 180 zsidót a következő tíz napban többször összeverték és válogatott eszközökkel kínozták: volt, akin cigarettacsikkeket nyomtak el, másokkal saját vérüket nyalatták fel a padlóról. A 16 éves Sz. Zs.-t többször és csoportosan megerőszakolták, majd a félholt, meztelen lányt az utcán agyonlőtték. (Bár több nemi erőszakról nem maradt fenn információ, a nyilas gyakorlat fényében meglepő lenne, ha csak egyetlen eset történt volna.) Két férfi nem bírta tovább a tortúrát, és kivetette magát a negyedik emeletről. Közben a nyilasok csoportokban vitték a zsidókat kivégezni a Duna-partra, a Károly körútra és a Petőfi Sándor utcába. Előfordult, hogy a holttestek szájából harapófogóval kitépték az aranyfogakat. Az utolsó túlélők közül néhány a folyópartról szökött meg január 17-én. Négy embert Budára hurcoltak az előnyomuló szovjetek elől menekülő nyilasok. Őket február elején, a harcok utolsó napjaiban a Németvölgyi út és a Királyhágó tér sarkán ásott tankcsapdába géppisztolyozták. Hárman meghaltak, Frisch Márton súlyosan megsebesült, de végül ki tudott mászni a gödörből.

A Városház utcai rémtettek elkövetőinek egy részét (Tál Lajos, Csiszár Gábor, Tál György, Hajk József, Polesch László, Andrejkovics László, Háy Lujza) a háború után bíróság elé állították és kivégezték. Tál Lajos neve 2008-ig a rákoskeresztúri temető 298-as parcellájában lévő márványtáblán, "A hazáért haltak vértanúhalált" felirat alatt szerepelt.

Források: Frisch Márton tanúvallomása a Nyilas és Náci Rémtettek Kivizsgálásra Alakult Bizottság előtt. 1945. március 7. és a Náci és Nyilas Rémtettek Kivizsgálásra Alakult Bizottság jegyzőkönyve. Dátum nélkül. Magyar Országos Levéltár, I sorozat, 13. tekercs, 34. tétel; Magyar Zsidó Levéltár, DEGOB-jegyzőkönyvek: 3649, 3650; Lévai 1948a, 212-221, 300. o.; Erwin K. Korányi 2006, 92-93. o; A 298-as botránya 298.nolblog.hu/archives/2010/02/06/Jokai_utca/

tábormegsemmisítő 2015.07.21. 23:11:07

@zobod:
"A bírónak biztos több elképzelése volt a szerepéről, és úgy ítélte meg, hogy aktív részes volt százezrek halálában, máskülönben nem adott volna neki négy évet, hanem felmenti. Ezt nem lehet vitatni. "

Alapjában nem ismered a sztorit. Gröniget nem a személyes tettei miatt ítélték el - hiszen azokra utaló bizonyítékok hiányában két korábbi perben már felmentették - hanem kollektív felelősség alapján, amit egy szervezet tagjaként akkor is viselni kell, ha csupán tagja valaki a szervezetnek

Ha ezt az elvetkövetkezetesen végigvinnénk, akkor ad absurdum egy gazdasági visszaéléseket elkövető cég portása is felelősségre vonható lenne

conchita 2015.07.21. 23:11:33

Wesselényi utca 27 és 29: lakóházak a nagy gettóban, 1945. január 11.

1945. január 11-én éjjel egy nyilas csoport több mint negyven zsidót gyilkol meg a nagy gettóban.

1945. január 11-én, éjjel 11 előtt néhány perccel egy körülbelül 15 fős fegyveres csoport behatolt a nagy gettó területére. Hat-nyolc fő a Wesselényi utca 27. számú épületet szállta meg. A támadók magyar és német katonai egyenruhát, valamint nyilas karszalagot hordtak. Az óvóhelyen talált zsidókat megverték, kifosztották, majd 26 nőt, 15 férfit és egy kisgyereket agyonlőttek. Az 1. emelet 5. számú lakásában alvó házaspárt kirángatták az ágyukból és kivégezték. A csoport másik fele a Wesselényi utca 29 lakóit bántalmazta és fosztogatta, de itt "csak" egy embert öltek meg.

Források: Berend Béla Zsidó Tanács-tag jelentése. 1945. január 12. Magyar Zsidó Levéltár, XX-A, D 9/3. doboz; Azonosítatlan személy tanúvallomása. 1945. január 12. Vihar 1945, 171. o.

conchita 2015.07.21. 23:12:23

Maros utca 16: zsidó kórház, 1945. január 12.

1945. január 12-én a XII. kerületi nyilascsoport tagjai Kun András minorita szerzetes vezetésével megtámadják a Maros utca 16. szám alatti zsidó kórházat, ahol körülbelül 90 embert gyilkolnak meg. A másnapi kivégzésekkel együtt az áldozatok száma nagyjából százra emelkedett.

1944-45 fordulóján mintegy száz beteg, orvos és ápoló húzta meg magát a Budai Chevra Kadisa (hitközségi jótékonysági és temetkezési szervezet) Maros utca 16. szám alatt lévő kórházában. Az intézményt a Nemzetközi Vöröskereszt védte, ám ez legkevésbé sem csillapította a XII. kerületi nyilasok gyilkos indulatait, akik január 12-én délelőtt Kun András minorita szerzetes vezetésével betörtek az épületbe. A bent lévőket a hallba terelték, levetkőztették és letérdeltették. Egy 90 körüli idős asszony nem halotta jól az utasításokat, őt a hajánál fogva rántották a földre. Miután kifosztották az áldozatokat, kettesével kivitték a zsidókat az udvarra és a pöcegödör mellett végeztek velük. Körülbelül 90 embert lőttek le, Hárman el tudták hitetni a támadókkal, hogy keresztények, ők életben maradtak.

Néhány zsidót (közük a kórház ápolónőit) a Németvölgyi út 5 szám alatti nyilasházba hurcoltak. Egyes források szerint elfogtak egy fiatal nyilast is, aki megpróbálta elrejteni a nővéreket. Másnap, január 13-án Kun András mindnyájukat megbotoztatta, majd kenetteljes hangon az ápolónőktől az iránt érdeklődött, hogy szüzek-e. Két lány jelentkezett, őket Kun egy véres gumibottal deflorálta. A fájdalomtól és iszonyattól az egyik szerencsétlen maga alá vizelt, ezt a másik lánynak kellett felnyalnia. Ezek után a nyilas fiú következett, akinek nemi szervét Kun állítólag az asztalhoz szegezte. A zsidókat később kivégezték. Az elnéptelenedett kórházba ezalatt a nyilasok családjai költöztek. Mikor elhelyezkednek új "otthonaikban", az udvaron még ott hevertek az előző nap legyilkolt zsidók holttestei.

A háború után a XII. kerületi nyilas pártszervezet prominens gyilkosait (például Gaál Györgyöt, Bokor Sándort, Tuboly Miklóst, Gáncsos Zoltánt, Hajgató Lajost, Hellinger Antalt, Dési Miklóst) bíróság elé állították, elítélték és 1948 decemberében kivégezték. Nevük 2008-ig a szerepelt a rákoskeresztúri köztemető 298-as parcellájában álló, "A hazáért haltak vértanúhalált" feliratú táblán.

Források: Stern Jenőné tanúvallomása a Nyilas és Náci Rémtettek Kivizsgálásra Alakult Bizottság előtt. 1945. április 13. Magyar Országos Levéltár I sorozat, 13. tekercs, 34. tétel, Csonka 2012; Rab 2008a; Rab 2008b.

empoftla 2015.07.21. 23:12:25

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Milyen igazad van! Szerencsére, most, hogy erre rávilágítottunk megsemmisítik az ítéletet.

conchita 2015.07.21. 23:12:59

Városmajor utca 64-66: Bíró Dániel Gyógyintézet, 1945. január 14.

1945. január 14-én a Városmajor utcai zsidó kórház 160 betegét, orvosát és ápolóját nyilas fegyveresek lemészárolják. Az épületet kifosztják, majd a holttestekkel együtt felgyújtják.

A Budapesti Authonom Orthodox Izraelita Hitközség modern kórházának dolgozóit és betegeit a nyilasok már december végétől folyamatosan zaklatták. Kifosztották az intézmény élelmiszerraktárát és elvették az ápoltak személyes tárgyait. Január 13-án megjelentek a XII. kerületi nyilas pártszervezet emberei és igazoltatni akarták az alkalmazottakat és pácienseket. Halpern Mór gondnok sikeresen érvelt azzal, hogy a kórház a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt áll: a nyilasok egyelőre visszavonultak. Másnap viszont már semmi sem segített. Délben körülbelül tucatnyi karhatalmista szállta meg az épületet. (A rettegett Kun pátere ekkor valószínűleg nem volt jelen.) A csoport vezetője, Gaál György közölte, hogy semmiféle védettséget nem ismer el. Ezután egyenként ellenőrizték az alkalmazottak és betegek papírjait. A kórház keresztény gépésze, Juhász József (máshol: János) és nevelt lánya, Vilma minden "kétes" esetben megpróbálta meggyőzni a karhatalmistákat, hogy az épp vizsgált zsidó valójában keresztény. Nem nagy sikerrel. A zsidókat a Kissvábhegyi (ma: Gaál József) utca felé eső udvarban agyonlőtték. A járóképteleneket az ágyukban gyilkolták meg. A támadásnak körülbelül 160 áldozata volt. Mintegy negyvenen túlélték: néhány keresztény, hamis papírokkal a nyilasokat megtévesztő zsidó, és egy olyan beteg, akinek sikerült elrejtőznie a szenespincében.

A tömegmészárlás végeztével a nyilasok módszeresen kifosztották az intézményt, elrabolták a gyógyszereket, felszereléseket, ágyneműt. Hamarosan megjelentek a környékbeli lakosok is, akik szintén vitték, ami a kezük ügyébe került. Miután minden elcsendesedett, a túlélők előmerészkedtek. Volt, aki szomszédos iskolában berendezett honvéd kórházban kapott menedéket, mások a közeli épületekbe húzódtak, ha tudtak. Jól tették, hogy elmenekültek. Másnap ugyanis a nyilasok visszatértek, és agyonlőtték azt a néhány embert is, akik 14-én nem haltak meg, csak súlyos sebet kaptak. Hiába volt kemény januári hideg, a viszonylag szűk területen összezsúfolt másfél száz hulla hamarosan dögletes bűzt kezdett árasztani. Ezért január 17-én a gyilkosok visszatértek, és felgyújtották a holttesteket és az egész épületet.

Források: Lax Sámuelné tanúvallomása a Budapesti Rendőr Főkapitányság Politikai Rendészeti Osztályán. 1945. február 27. Magyar Országos Levéltár I sorozat, 13. tekercs, 34. tétel; Fürst Leóné (1945. április 7.), Halpern Mór (1945. április 8.), Balogh Ödön (dátum nélkül) tanúvallomása a Nyilas és Náci Rémtettek Kivizsgálásra Alakult Bizottság előtt. Magyar Országos Levéltár I sorozat, 13. tekercs, 34. tétel; Scheiber 1997, 18-44. o

conchita 2015.07.21. 23:13:40

Alma utca 2: zsidó szeretetház, 1945. január 19.

1945. január 19-én a XII. kerületi nyilascsoport tagjai lemészárolják az Alma utcai zsidó idősotthon 10 alkalmazottját és 61 lakóját.

Az Alma és a Városmajor utcák sarkán álló ortodox zsidó idősotthon lakóit először 1944. november 4-én, majd 11-én akarták elhurcolni a nyilasok. Ezt első alkalommal a rendőrség, másodszor pedig Friedrich Born, a Nemzetközi Vöröskereszt fődelegátusa akadályozta meg. A XII. kerületi nyilascsoport 1945. január 12-én lemészárolta a Maros utca kórház betegeit és dolgozóit, 14-én pedig végzett a Bíró Dániel Gyógyintézet bentlakóival. Az intézettől alig ötven méterre álló Alma utcai idősotthonban élők láthatták-hallhatták a tömeggyilkosságot és a felgyújtott holtestekből és épületből felcsapó lángokat. Nem volt kétséges: ők következnek. Január 19-én egy keresztény alkalmazott segítségét kérve átment a szemben lévő iskolában létesített honvédkórház parancsnokához. A tiszt azonban megtagadta a védelmet. Erre az otthon vezetése szélnek eresztette az ápoltakat, de a 70-80 éves emberek nagy része nem mert vagy nem tudott nekiindulni az ostromsújtotta város életveszélyes utcáinak. Négyen mégis elhagyták az intézményt. Az esti órákban aztán megérkeztek a nyilasok. A zsidókat (tíz alkalmazottat és 61 ápoltat) áthajtották a Szamos és Városmajor utcák sarkára. A járóképteleneket hordszéken vitették le. Itt gépfegyverrel és kézigránáttal kivégezték őket, majd felgyújtották a holttesteket. A legidősebb áldozat a 86 éves Záhrer Zsigmondné volt.

Források: Káldor Illés tanúvallomása a Nyilas és Náci Rémtettek Kivizsgálásra Alakult Bizottság előtt. 1945. április 9. és az Alma utcai áldozatokat névsora. 1945. Magyar Országos Levéltár, I sorozat, 13. tekercs, 34. tétel; Frojimovics-Komoróczy-Pusztai-Strbik 1995, 599-600. o.

kvadrillio 2015.07.21. 23:20:15

70 millió ember halt meg a II. világháborúban. MIÉRT VAN AZ, HOGY CSAK A ZSIDÓK NEM TUDJÁK FELDOLGOZNI A VESZTESÉGÜKET ??? MIÉRT VAN AZ, HOGY CSAK ŐK CSINÁLNAK ÜZLETET A HALOTTAIKBÓL ??? GENETIKAI HIBA EZ NÁLUK ???

zobod 2015.07.21. 23:28:48

@tábormegsemmisítő: nem igazán irodista volt, van fentebb egy komment amiben ott vannak a részletek miért kapta a négy évet.

paraszthajszal 2015.07.21. 23:02:11

zobod 2015.07.21. 23:31:13

@paraszthajszal: köszi, így értem mi volt a szerepe. Hogy négy év sok vagy kevés egy ilyen ügyben azt nem tudom megítélni, de az hogy elmarasztalták, ezek után teljesen korrekt.

Holle anyó 2015.07.22. 00:04:07

@conchita: Az én nagymamám is hordott vidéken. De aztán puskatussal eltörték a kézközépcsontjait, ami azért volt gáz, mert az orvos is a fronton volt, meg a nagyapám is, ő pedig egyedül nevelte anyámat és a nővérét, meg ápolta az idős anyós-apóst és a saját nagynénjét.
Nem. Nem támadt rá a csendőrökre, amikor elvitték a zsidókat.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.22. 05:28:03

@Dr. Sándor Zsuzsa:

Egy dolog, ha valaki nem érzi tisztának magát, más dolog ezen az alapon ítélkezni.

Számtalan dologban érzem magamat bűnösnek, de nem örülnék, ha ezek miatt börtönbe kerülnék.

empoftla 2015.07.22. 06:25:50

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Nagyon rossz lenne nekünk, ha börtönbe kerülnél, onnan ugyanis valószínű nem menne az internet. Hiányoznának a bölcsességeid.

J.R. Ewing 2015.07.22. 06:26:37

Csak a német pénzek további kiszipojozása a célja a parazita zsidó államnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 06:40:43

@conchita:

1) Egy 9 éves gyerek nem arra emlékszik, amit látott, hanem arra, amit később mesélnek meki, hogy látott. Nagy különbség.

2) Anyád a verést is látta?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 06:45:34

@tábormegsemmisítő:

"Gröniget nem a személyes tettei miatt ítélték el - hiszen azokra utaló bizonyítékok hiányában két korábbi perben már felmentették - hanem kollektív felelősség alapján, amit egy szervezet tagjaként akkor is viselni kell, ha csupán tagja valaki a szervezetnek"

Na és az elv következetes végigvitele esetén milyen büntetés járna pl. az amerikai elnököknek, ha egy egyszerű írnokot 4 évre ítélnek?

Azok alapján, amit megírtál, egyértelmű, hogy politikai nyomásra született ítéletről van szó. Ez sima Justizmord.

bontottcsirke 2015.07.22. 06:46:04

Undorítóak ezek a zsidók. Igazi parazita népség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 06:48:24

@zobod:

"de az hogy elmarasztalták, ezek után teljesen korrekt."

Csak akkor korrekt, ha pl. legalább 4 évet kap az a vasutas is, aki zöld jelzést adott az Oswiecimbe induló vonatnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 06:54:14

@zobod:

Mellesleg mikor ítélik el pl. a KZ szakácsát és a konyhai mosogatókat?

Rudi Kató 2015.07.22. 07:33:52

Kimondhatatlanul sok! Különösen azt figyelembe véve, hogy parancsot hajtott végre! Vajon akik most hajtják végre a népirtók izrael, usa, eu parancsait ők is elbírálásban fognak részesülni?

♔bаtyu♔ 2015.07.22. 08:00:37

@conchita: Te ennyire ostoba vagy? Nem azon akadsz ki, hogy zsidó szervezetek szándékosan olyan köveket helyeznek el a járdákon, amibe felbotlasz, hanem, hogy milyeneket olvasok.

Öcsém, nem én tehetek arról, hogy ez az indexnél és hasonlóknál nem ez a téma, hanem az, hogy a kis Vuk náci mert vörös alapon fekete szín is van benne.

♔bаtyu♔ 2015.07.22. 08:05:48

Amúgy a háború legnagyobb áldozatát az oroszok hozták. 9 millió halt meg, a koncentrációs táborokban közel sem csak zsidók voltak.

♔bаtyu♔ 2015.07.22. 08:18:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mondjuk tény, hogy egy keményebb zsidónak mindenki bűnös, te is, sőt az unokád is, mert végül is ez a legegyszerűbb, továbbá így indokolt az örökké tartó kártérítés.

Kampfer 2015.07.22. 08:34:13

@conchita: Fingod sincs, mire vagyok büszke! Szerintem csillapodjál kicsit!
Kamp.

I_Isti 2015.07.22. 08:39:09

@♔bаtyu♔: Aki emberi szempontból hulladék, annak az, hogy százezer magyar zsidó gyereket öltek meg Auschwitzban, az csak egy szám. Akinek van szíve (héberül: lév), az belegondolhat akár abba is, hogy lehet, hogy abból a százezerből volt néhány Kármán Tódor, néhány Neumann János, néhány Andrew Grove, vagy néhány Wigner Jenő, Szilárd Leó, Teller Ede, Kemény János, satöbbi.

Kampfer 2015.07.22. 08:42:15

@Blogger Géza: Üdv! Amit a poszternek írtál, teljes mértékben egyetértek veled!

Másrészt a dán helyzetről csak a legalapvetőbb tényeket hallottam, hogy kb. 7000 zsidót mentettek ki Svédországba, de a németek ehhez való viszonyát nem nagyon ismertem. Azt tudom, hogy szükségük volt a dán területek azonnali pacifikálására és a dán iparra, infrastruktúrájára és munkaerejére, ez volt az elsődleges szempont. Később a sztrájkokat elég keményen meg is torolták! Úgy tudom, a dán és német ma sem jóbarátok!
Az is valószínű, hogy a dán társadalomban közel sem volt olyan ellentét a zsidók és a többségiek között, mint Magyarországon.
Kamp.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 08:43:21

@♔bаtyu♔:

Ez teljesen logikus. Ma már többedik generációs "holotúlélők" kapnak kártérítést a szüleik, nagyszüleik szenvedéseiért. Na mármost, ha a szenvedésért járó pénzre való igény örökölhető, akkor abszolút világos, hogy a bűnösség is örökölhető.

paraszthajszal 2015.07.22. 08:58:25

@Kampfer: azért a dánok között is volt egy-két önkéntes SS-katona. Sőt, voltak olyanok is, akik állítólag részt vettek a szörnyűségekben.

Zuroffék éppen most haraptak rá a témára, egy Helmuth Leif Rasmussen nevű, Gröninghez képest ifjú (90 éves) önkéntes került a célkeresztbe! De ez állítólag csak a jéghegy csúcsa!
www.theguardian.com/world/2015/jul/22/nazi-hunters-target-danish-ss-volunteer

♔bаtyu♔ 2015.07.22. 08:59:03

@I_Isti: Nem arról folyik itt a vita, hogy pontosan hány zsidót öltek meg.

♔bаtyu♔ 2015.07.22. 09:03:39

@Kampfer: Ellentét a magyar társadalomban sem volt. A zsidótörvények is alapvetően európai nyomásra születtek és akkori mércével nem tűntek különösebbnek. A környező országok jó részéből eleve ide menekültek a zsidók.

Vegyük a mai helyzetet. Ha olvasod a külföldi és balliberális lapokat, nálunk tombol az antiszemitizmus. Holott baromság, idejárnak a zsidók még Izraelből is, tízmilliárdokat költenek a kormányok a zsidókra.

Ennek fényében kell nézni a múltat is.

I_Isti 2015.07.22. 09:05:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A háború előtt a teljes magyar nemzeti vagyon 25-30%-a zsidó tulajdonban volt. EZT a vagyont a mocsok nácik és nyilasok elrabolták, és soha, de soha nem adták vissza. Amikor nagy arccal kiállsz, és előadod a szájhabzásodat, akkor gondolj erre is. Persze ha te a rablógyilkosok szellemi örököse vagy, és még most is abból élsz, amit a nagyszüleid raboltak, akkor nem csodálom, hogy az erkölcsi ítélőképességed enyhén szólva meglehetősen torzan működik...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 09:08:46

@I_Isti:

"és előadod a szájhabzásodat"

Bocsáss meg, félreismertelek, azt hittem, hogy képes vagy értelmes beszélgetésre. Ehelyett csak fröcsögni tudsz, azt meg csináld a tükör előtt.

♔bаtyu♔ 2015.07.22. 09:12:43

@I_Isti: A 45 előttik nem zsidó vagyonból vajon mennyit kaptak vissza 1989-ben? Pedig ez a nemzeti vagyonnak jóval magasabb aránya volt mint 25-30%, ami egyébként is egy elég légből kapott számnak tűnik.

Kampfer 2015.07.22. 09:13:15

@I_Isti: "A háború előtt a teljes magyar nemzeti vagyon 25-30%-a zsidó tulajdonban volt"
És ezt az akkori lakosság arányához képest nem érzed visszásnak? Mert az egyik leggyakoribb érv a zsidókkal szemben épp a pénzügyi-gazdasági tevékenységük, az abban elfoglalt dominanciájuk volt!

"Persze ha te a rablógyilkosok szellemi örököse vagy, és még most is abból élsz, amit a nagyszüleid raboltak, akkor nem csodálom..."
És ezt te miből vezetted le? Amit akkor a nagyszülők összerabolhattak, azt '46-'51 között szépen államosítottak. Ki él abból a vagyonból...? Esetleg az apróékat vagy a gyurcsányt erről (is) meg lehetne kérdezni!
Kamp.

Kampfer 2015.07.22. 09:13:53

@I_Isti: "A háború előtt a teljes magyar nemzeti vagyon 25-30%-a zsidó tulajdonban volt"
És ezt az akkori lakosság arányához képest nem érzed visszásnak? Mert az egyik leggyakoribb érv a zsidókkal szemben épp a pénzügyi-gazdasági tevékenységük, az abban elfoglalt dominanciájuk volt!

"Persze ha te a rablógyilkosok szellemi örököse vagy, és még most is abból élsz, amit a nagyszüleid raboltak, akkor nem csodálom..."
És ezt te miből vezetted le? Amit akkor a nagyszülők összerabolhattak, azt '46-'51 között szépen államosítottak. Ki él abból a vagyonból...? Esetleg az apróékat vagy a gyurcsányt erről (is) meg lehetne kérdezni!
Kamp.

♔bаtyu♔ 2015.07.22. 09:17:30

@Kampfer: Ostobaság ez, egyszerűen dobálóznak a számokkal. Gondolom, ha az igazgató tanácsban volt legalább egy fő zsidó, az már zsidó vagyon lett.

Ráadásul hozzáadhatták 50 év hozamát is.

Az a gond, hogy ilyenek miatt ez egész történet sántít. Mindenki hozzátesz, senki nem vesz el. 20 év múlva egy hasonló csóka már 70%-ot fog mondani.

Kampfer 2015.07.22. 09:18:34

@paraszthajszal: Újabb info. Még nem olvastam, thx! :-)
Felteszem, ettől még az akkori hivatalos dán politikát továbbra is segítőnek és barátinak lehet nevezni a zsidó kisebbség irányában.
Kamp.

♔bаtyu♔ 2015.07.22. 09:21:10

@Kampfer: A zsidó villákat eleve a kommunisták nyúlták le. Sokuk zsidók:

Pld. Schifferék:

nemzeti.net/l.php?u=2036920

I_Isti 2015.07.22. 09:56:44

@Kampfer: "És ezt az akkori lakosság arányához képest nem érzed visszásnak? "

Én nem lúzer suttyó proli vagyok! Miért zavarna az, hogy:

"A megmaradt országterületen az első világháború után a zsidóság társadalmi és foglalkozási struktúrája alapjaiban nem változott meg jelentősen, bár egyes szakmákban (pl. orvosoknál) jelentősen visszaszorultak, a szabad pályákon szerepük továbbra is jelentősen maradt. 1920-as adat szerint az újságírók 34%-a, a színészek 23%-a, más művészek 15-25% volt zsidó. Ugyanekkor a gyárak tulajdonosainak 40,5%-a, és az 1000 holdnál nagyobb birtokok tulajdonosainak 19,6%-a volt zsidó. A zsidóság alapvetően városi, polgári társadalmi csoport volt, melynek több mint 60 százalékát alkották a középréteghez tartozók, 3 százaléka dolgozott a mezőgazdaságban, 13 százaléka volt ipari munkás."

Ráadásul a 30-as népszámlálás adatai szerint a magyar népesség 5,1 százaléka volt izraelita vallású. (445 ezer fő.)

Ők alkották gyakorlatilag a magyar polgárságot: az értékteremtésre, a tőkefelhalmozásra képes, az üzleti, tudomány és egyéb területen sikereket elérő társadalmi réteget!

Kampfer 2015.07.22. 10:01:34

@I_Isti: "Ők alkották gyakorlatilag a magyar polgárságot: az értékteremtésre, a tőkefelhalmozásra képes, az üzleti, tudomány és egyéb területen sikereket elérő társadalmi réteget!"

Ezzel csak nem azt akarod mondani, hogy a társadalom többi része (magyarok, svábok, szlovákok, horvátok) csak lúzer és haszontalan népség volt...?

"Én nem lúzer suttyó proli vagyok!"
Fentiek fényében hagyjuk, hogy te mi vagy...
Kamp.

I_Isti 2015.07.22. 10:05:46

@Kampfer: A lúzer suttyó prolik irigykednek a náluk sikeresebb emberekre, népekre, országokra, népcsoportokra.

Kampfer 2015.07.22. 10:13:18

@I_Isti: Hm... Nem csak a nácik általánosítanak...? Idióta...

Kampfer 2015.07.22. 11:22:19

@Dr. Sándor Zsuzsa: No, végignéztem a riportot. Egyrészt nem nagyon lep meg, hogy a korábbi észrevételeimre (továbbá sok másik kommentelő érdemi észrevételeire) nem jött semmilyen reakció! Valahol beleillik a képbe...

Másrészt az interjúban elhangzottak szerint nem volt ott a magyar sajtó, csak ön és a férje. Ez esetleg szemrehányás óhajtott lenni? Mi lett volna az elfogadható jelenlét és érdeklődés? Ha jól emlékszem, mind az M1, mind a Hír Tv, mind az Echo Tv híradója beszámolt a perről. Ha senki nem volt ott, hol volt az atv? Hol volt a bomberakrisztina...? A riportban rónaiegon sem hazudtolta meg magát, természetesen az atv-n (ebben a témában) simán elfogadható az ilyen fokú elfogultság még műsorvezetőként is...
Milyen, a jelenleginél nagyobb sajtója kellene még legyen Magyarországon a zsidók fájdalmának, miközben az itthoni svábok, a külhoni magyarok fájdalma, megannyi történelmi pillanatunk sérelmei egyáltalán meg sem jelennek a sajtóban (nemhogy az atv-ben)? Szinte minden nap holokauszt emléknap az elmúlt hetven évben! Közben természetesen az atv éveken keresztül szitokszóként és tabuként kezelte Trianont! Magánvélemény, de ez a folyamatos fájdalmaskodás már valóban kontraproduktív, párhuzamosan az ilanmor és peresz megnyilatkozásaival, azok hatásaival együtt a magyar társadalomban! Immár inkább erősíti a zsidók iránti ellenszenvet.

Anno egy nagyon tanult és többszörös diplomás magyar értelmiségi úriember a búr háborúk és az indián háborúk vitája kapcsán tett észrevételeinkre azt fogalmazta meg, hogy minden tettet az adott kor és az adott társadalom keretei között KELL megítélni. Ok, elfogadtam. Ez a jelen per esetében, illetve a holokauszt esetében nem érvényes? Egy jogrendben normális, hogy csak úgy megváltozik egy bírói gyakorlat...?

Továbbá egy negyven körüli bíró ugyan mit akar megérteni vagy megítélni a mai társadalmi és jogi környezetben arról, ami hetven éve történt egy háború kellős közepén, az akkori német és európai társadalmi és katonai viszonyai közepette...?
Üdvözlettel:
Kampfer

tábormegsemmisítő 2015.07.22. 12:11:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Sajnos ami történt rosszabb mint a justizmord

Ezzel az ítélettel a római jog két alappillérének, a kizárólag törvény alapján történő ítélkezésnek (nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali), és a kizárólagos egyéni felelősségnek a megtagadása ása történt egyidejűleg. A római jog higgadt távolságtartását felváltotta a törzsi indulat és az államilag átvállalt egyéni bosszú

A nürnbergi ítélkezés esetében már elszakadtak ugyan a római jog idézett alapjától, mivel olyan törvény alapján ítélkeztek, ami az elkövetés időpontjában még nem létezett. Ám a körülmények, a bűnök súlyossga és a kor hangulata ezt még úgy-ahogy elfogadhatóvá tette. Ám jelenleg, sok évtizeddel a háború után, egy olyan vádlott esetében aki soha nem szimpatizált a neki kollektív alapon felrótt népirtással, ez már csak groteszk karikatúrája az egykori nürnbergi pernek

Az egyéni felelősség elvének megtagadása beláthatatlan torz perspektívákba vezet, vagy pedig marad a kettős mérce, amikor egyik ügyben alkalmazzák, a másikban nem, és ez is hasonló katasztrofális a jogrendbe vetett bizalom szempontjából

Sajnos nem az első példája annak, hogy az európai kultúra legnagyobb értékeit vetik sutba pillanatnyi politikai érdekek, áttekinthetetlen lobbibefolyás hatására

Kampfer 2015.07.22. 12:43:06

@tábormegsemmisítő: Nekem egy joggal aktívan foglalkozó, jogi diplomával rendelkező távolabbi barátom mondotta volt évekkel ezelőtt, hogy a nürnbergi per önmagában a jog alapján történő ítélkezés szánalmas megcsúfolása volt. És itt nem elsősorban a kreált 'béke elleni bűntett' fogalmának megalkotására gondolt, hanem az egész per folyamatára. Az ott felsoroltak alapján ott kellett volna ülnie az EGÉSZ szövetséges (jenki, brit, szovjet, francia) bandának (Lemay, bomber Harris, Churchill, Truman, Sztálin, Zsukov, Molotov)! Földi Pál könyve alapján beszélgettünk.
Csak egy további gondolat, ha már a jog oldaláról közelítünk. Azt is olvastam már, hogy Jogi szempontból a '48-as forradalom és szabadságharc egy közönséges felségárulás volt. Míg a zsidók '39 előtti szegregálása, deportálása és vagyonelkobzása érvényes törvények által végrehajtott állami beavatkozás volt a társadalomba a '35-ös nürnbergi Vér- és becsülettörvény alapján... Nyilván nem esik egy megítélés alá a két eset. De javíts ki, ha rosszul tudom! Üdv!
Kamp.

paraszthajszal 2015.07.22. 14:47:03

@Kampfer: "Azt is olvastam már, hogy Jogi szempontból a '48-as forradalom és szabadságharc egy közönséges felségárulás volt."

A Habsburgok szerint. Valójában maga a márciusi forradalom nem volt felségárulás. Az áprilisi törvényeket, amely alapján a Batthyány-kormány megalakult szabályosan fogadták el, a törvényeket V. Ferdinánd is szentesítette, persze a helyzet eszkalálódásával és a Habsburg-ház trónfosztásával mindez már megváltozott.

De egy forradalom, rendzerváltás esetén aligha a jogi megítélés a legfontosabb...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 15:19:29

@paraszthajszal:

Ha abból indulunk ki, hogy a jog a fennálló hatalmi rendszer érdekeit képviseli, a forradalom pedig épp a fennálló hatalom ellen lép fel, akkor nem igazán van értelme egy forradalmat a jogszerűség oldaláról nézni.

tábormegsemmisítő 2015.07.22. 15:36:05

@Kampfer:
A régi jogot felülírják a jogalkotók, ez egy természetes folyamat, nem kell megijedni tőle. Vannak bizonyos cezúrák, és onnantól kezdve más jog érvényesül, ez is elfogadható ha világosan ki van hirdetve. A nácizmus esetében ez megtörtént, alapos okkal, de helyenként tényleg aggályos módon. Nem véletlenül írta akkoriban Bibó, hogy a modern háborúk velejárója a vesztes fél erkölcsi megtiprása

Sajnos a kommunizmus bukását nem követte egy világosan meghatározott cezúra, és mindmáig nem sikerült a rendszer bűneivel szembenézni. Még egy új alkotmányra is több mint 2 évtizedet kellett várni az 1949-es oktrojált sztálini alkotmány után, óriási nemzetközi nyomás ellenében. Az utcán sétálgatva meg időnként Biszku Bélába botlik az ember. Ez kb. olyan, mintha szembejönne veled Göring, te meg gondolkozol hogy illik-e köszönni ilyenkor

tábormegsemmisítő 2015.07.22. 15:54:31

Ennek a fickónak szabadságvesztésre ítélése egyébként büntetés célját tekintve is aggályos. A két meghatározó célkitűzés, a bűnismétlés megelőzése, és a delikvens elkülönítése a társadalomtól (hogy ne tudjon másokat megfertőzni) az ő esetében nem jöhet szóba

Bűnismétlésre már csak azért sem kerülhet sor, mert nem követett el bűncselekményt, és a társadalmi feltételek is alaposan megváltoztak az eltelt röpke 70+ év alatt, A náci ideológia meg annyira távol áll tőle, hogy pont a náciellenes kommentjeivel került a feljelentői látókörébe

A büntetésnek az a célja sem meggyőző, hogy másokat elrettentsen a hasonló cselekményektől. De kiket és milyen cselekményektől? A világban tucatjával folynak brutális konfliktusok, azoknak a szereplőit ez az ítélet nem fogja befolyásolni. Gyakorllatilag a bűn megtorlása maradt az egyetlen indok, de ez a már említett okból (nem volt bizonyított a bűnelkövetés) eleve nem jöhetne szóba egy európai értékekre alapozott ítélkezésnél

I_Isti 2015.07.22. 16:20:57

@tábormegsemmisítő: Ez a mocsok náci szemétláda végignézte, ahogy több százezer magyar és nem magyar zsidó, köztük több százezer gyerek leszáll a tehervagonból, elvitette és kiválogattatta az értékeket a peronra tett csomagjaikból. Egy mocsok szarházi szemétláda valószínűen nem is emberi lény, ahogyan ma sem emberi lények azok, akik ezeknek a mocskoknak a bűneit mentegetik.

Mert egy igazi ember nem tud egyetérteni egy gyerek meggyilkolásával sem.

Nemhogy százezer magyar gyerek meggyilkolásával.

tábormegsemmisítő 2015.07.22. 19:38:06

@I_Isti:
Nem értett egyet, és ezt kifejezésre juttatta az adott körülmények között lehetséges módon és azóta nyíltan is minden alkalommal. Rosszkor volt rossz helyen, ez az egyetlen bűn amit rá tudtak verni. Több mint 70 év után nem valami nagy fogás

De hogy megint párhuzamot vonjak: volt már olyan tömeggyilkos terrosista a történelemben, aki utóbb béke Nobel-díjat kapott: Menachem Begin. És ő nem egy utolsó nímand, hanem a terrorakciók kitervelője és irányítója volt. Róla is hasonló kritikus a véleményed?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 20:28:10

@tábormegsemmisítő:

"Több mint 70 év után nem valami nagy fogás "

Hidd el, vízentálék így is nagyon büszkék magukra, hiszen bosszút álltak.

Emlékszel még, amikor nálunk Képíró Sándor halála után zurov azt mondta, reméli, hogy a per előrébb hozta Képíró halálát. Ne feledd, egy olyan emberről mondta ezt, akit magyar bíróság jogerősen felmentett, vagyis ártatlan volt.

en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1ndor_K%C3%A9p%C3%ADr%C3%B3

Hát mégis miféle szar ember az olyan, mint zurov? Azaz inkább szennynek mondanám, mert a szar trágyaként még hasznos lehet, de zurov még a szarnál is undorítóbb.

tábormegsemmisítő 2015.07.23. 00:06:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A római világ értékrendje a törzsi, etnikai meghatározottságon való felülemelkedés lehetőségét adta meg a birodalom egész területén. Sajnos ebből az integráló elvből Európán kívül kevés maradt, és az újkori barbárság terjedése révén inkább visszaszorulóban van

Számos zsidó sem akkor, sem most nem kér belőle, és inkább a törzsi identitás alapján gondolkodik. Egy bizonyos határon túl ennek az elvnek az alkalmazása igen veszélyessé és ellenszenvessé teszi a nagyhangú uszítókat, akik a társadalmi megbékélést csakis a saját szájuk íze szeriint hajlandók elfogadni. Mindenki más bűnös, mindenki hibás a kezdettől az idők végezetéig. Éppen ezért velük szemben minden megengedett, míg őket az örök isteni törvény védi. Ezt a barbár felfogást alapjában kell elutasítani, máskülönben Európát is hanyatlásba dönti

I_Isti 2015.07.23. 08:17:07

@tábormegsemmisítő: ha begin végignézte százezer magyar gyerek halálát, akkor igen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.23. 09:04:28

@I_Isti:

Bocsika, kedves, de ha nem magyar gyerekek halálát nézte/okozta, akkor már nem?

tábormegsemmisítő 2015.07.23. 09:08:30

@I_Isti:
Gondolom a magyar helyett zsidót akartál írni, csak az túl nyíltan leleplezné a törzsi elfogultságodat

Beginre egyébként tényleg ráillik az "emberalatti lény" leírás, amit Gröninghez kapcsolsz. Nem én mondom, hanem Kardos G. György önéletrajzi regényében, az Avram Bogatir hét napjában a Menahem vezérrel való találkozásáról: egy sötét helyiségen bujkáló, undorító gnóm szerű megszállott gyilkológép, aki nem is ért a józan beszédből
süti beállítások módosítása