Úristen!
2017. június 28. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Úristen!

Rémült levél az Emberminiszterhez

Elolvastam Balog Zoltán szózatát a birkapörkölthöz:

  • "A birkafőzés több száz éves hagyomány, ez egy mélyen és magasan is kulturális dolog, benne van minden, ami a kultúrához tartozik 
  • Előtte ugye egy pálinkát kell meginni, utána meg egy vagy kettő vagy három pohár bort, tehát benne van a borkultúra 
  • A birkapörköltben az Emberi Erőforrások Minisztériumának teljes portfóliója is benne van 
  • A 40 kilós vaslábast emelgetni komoly sport 
  • Benne van az oktatásügy, mert tovább kell adni a receptet évszázadokon át 
  • Az egészségügy is, mert aki jól étkezik, az nem lesz beteg, aki rosszul étkezik, az beteg lesz, és azt meg kell gyógyítani, úgyhogy az egészség is része a birkafőző fesztiválnak.
  • Ja, és ott van az egyházügy is, mert a papok jól imádkoztak, mert szép idő van ".

Az egóm azóta romokban hever.

balog-hirek_ma.jpg

Kép: Hírek ma

Megtudtam, hogy nem vagyok kulturált. Se „mélyen, se magasan”. Ez a felfedezés eléggé megrázó volt.

Nem szeretem sem a pálinkát, sem a bort. Vagyis borkultúrám sincsen. (Jelzem, ezt speciel eddig is gyanítottam.)

Nem vagyok sportember, tök hiába úszom, meg tornázom. Képtelen lennék egy 40 kilós vaslábast nem, hogy emelgetni, de szimplán megemelni sem.

Az oktatás is csődöt mondott velem, hiába is szereztem egy vacak diplomát. Teljes kudarc. Nem hogy nem adtam tovább a birkapörkölt receptjét, de nekem sem tanította meg senki. Így teljesen kimaradtam a birkapörkölt-recept-láncból. A gyerekeim, unokáim is jól megszívták velem.

birkaporkolt-receptneked.jpg

A szerencsétlen egészségügynek is csak terhére vagyok. Nem táplálkozom egészségesen. Nem szeretem a birkapörköltet. Persze ezen még próbálhatnék változtatni, nehogy emiatt betegedjek meg és rám kelljen költeni azt a tengernyi társadalombiztosítási pénzt, amit eddigi hosszú, ám egészségtelen életem során befizettem.

De ami talán még ennél is rosszabb, nem vagyok vallásos. Nem hittem el, hogy a jó idő a papok imáinak köszönhető. Ahelyett, hogy templomba mentem volna a birkapörkölt főzés jeles napján, egyfolytában az időjárás-radart fürkésztem. Onnan tudtam, hogy jó idő lesz. Amiért persze titokban – mert mint említettem, nem vagyok vallásos – elejtettem pár fohászt magam is. Lehet, hogy mégis csak besegítettem az egyháznak?

Mélyen tisztelt Balog Zoltán Emberminiszter Úr!

Mi lesz most már énvelem?

Ezek után még abból a vacak 7,5 milliárd forintos népi kultúra támogatásból sem kérhetek egy fillért sem. Azt pedig bizonyára nagyon igazságosan fogják szétosztani, mert, ahogy írni tetszettek az EMMI honlapján, a támogatás meghívásos alapon történik majd. És annak elfogulatlan igazságosságát senki sem vitathatja.

Még az az egyetlen szerencsém, hogy a tisztelt Emberminiszter Úr legalább azt nem mondta ki, hogy nem is magyar az, aki nem szereti a birkapörköltet.

semjen-kolozsvari_szalonna.jpg

 Egy igaz magyar: Semjén Zsolt   Kép:kolozsvári szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr9412625047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Gregory House 2017.06.28. 14:57:28

A birkákat levágják, ugye?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.06.28. 15:18:48

Most nem neked fütyül.
Egyszerű ez.
Amugy meg tudjuk bogatya es barackpálinka Ennyit adtunk mi magyarok...

várom a levelet 2017.06.28. 15:30:20

atyaég,ez az ember teljesen hülye?bár nem lóg ki a sorból.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.28. 15:59:34

Én is kétségbe vagyok esve, hogy kultúrálatlanul éltem egészen addig, amíg már bármikor lehetett birkát venni a boltban.
Bár vannak kétségeim, hogy most is vannak települések, ahol évente eccer-kéccer kapható, de biztosan van olyan is, ahol eccer sem. Micsoda kultúrálatlan népek, nem is szabad nekik támogatást adni, még kakaspörköltre költenék.

dr. jenőke (jenőke) 2017.06.29. 09:49:33

Kedves Dr. Sándor Zsuzsa!
Sajnálatos, hogy nem érzékelte az Emberminiszter főzött birka humorával csaknem egyenértékű szar kasztikus fejtegetését.
Az viszont megrendítő hír, hogy egy birkapörköltbe az Emberi Erőforrások Minisztériumának teljes portfóliója is benne van.

Bambano 2017.06.30. 04:25:55

a lényeg, hogyha sűrű szaftot akar hozzá, akkor sok paprikával és hagymával kell indítani. legalább két nagyfej vöröshagymát üvegesre dinsztel, jó minőségű paprikával meg kell szórni. Szerintem édesnemessel, de van ez a magyar népszokás, hogy ami a fajansznál nem csíp, az nem emberkaja, tehát ha úgy gondolja, rakhat bele erőset is.

amikor beleszórta a paprikát, nem árt vigyázni, mert hamar odakapja és akkor keserű lesz. ebben a paprika-dinsztelt hagyma keverékben kell megforgatni a kockára vágott húst (most éppen birkát). ügyes szakácsok egy kicsit megpörkölhetik, nevének megfelelően. amikor a pörköléssel végzett, fel kell engedni vízzel, hogy bőven ellepje. kell bele még paradicsom, tv paprika, só. ízlés szerint egyéb fűszer is mehet, pl. bors, koriander. hallottam olyanról is, aki mellényom egy 5 centis mustárcsíkot, de attól savanyúbb lesz, ízlés dolga. vannak, akik ilyenkor mindenféle csöves erős paprikát raknak bele. én nem szeretem.

utána már csak lassú tűzön főzni kell, míg egyrészt a hús teljesen megpuhul, másrészt a szafthoz adott alapanyagok teljesen szét nem főnek. nem árt néha megkeverni, mertha kifő alóla a víz (akkor is, ha a tetején van), odakozmál.

mindenféle pörkölt a bátrak étele, kísérletezni kell vele, akkor lesz jó. bmv kaja: bele minden vackot.

Kocsis Istvánné 2017.07.02. 10:44:35

Bambano! nagyon gusztán leírtad a recepted, de szerintem Zsuzsa akkor sem fogja szeretni, ha még jobban ízesíted... én ugyan szeretem, de ahol az EMMI prominense eszik oda nem hívnak....de nem is mennék....
süti beállítások módosítása