Borítékolva
2018. május 13. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Borítékolva

„A Kúria elvett a Fidesztől egy képviselői helyet. A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba. Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló: a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához". (Orbán Viktor)

orban-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

A Fidesz régi és új miniszterelnöke nem először támadja a bíróságot, de az idézett mondat talán az eddigi támadások közül a legotrombább. Nem csak a Kúria bíráinak szakértelmét megalázó kijelentés miatt, hanem azért is, mert politikai elfogultsággal vádolja magát a Kúriát.

De mi is történt valójában? A Nemzeti Választási Iroda (NVI), majd a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is érvénytelenné nyilvánított 4360 levélszavazatot (az így érkezett 225 ezerből), mert a borítékuk nem volt biztonságosan lezárva. Az NVB döntése jogerős lett, mert a Fidesz – bár megtehette volna – nem fordult a Kúriához. Igaz a Fidesz által delegált választási megfigyelő – magánszemélyként – kifogásolta a döntést, ám kifogását a Kúria formai okból – mert nem képviseltette magát ügyvéddel, holott az kötelező – elutasította.

levelben_szavazas-polgarportal.jpg

Kép: PolgárPortál

A Fidesz az NVB jogerős döntését akkor támadta meg, amikor az már megállapította a levélben szavazás eredményét. A vita lényege a körül forgott, hogy mi tekinthető „lezáratlan borítéknak”. A választási törvény ugyanis kimondja, hogy „érvénytelen a szavazási irat, ha a válaszboríték nincs lezárva”.

A törvény meghatározza, mit kell tartalmaznia annak a szavazási levélcsomagnak, melyet az itthoni lakcímmel nem rendelkező szavazópolgár kap. A csomagban van a szavazólap, egy ahhoz tartozó belső boríték, egy személyi azonosításhoz szükséges nyomtatvány és – itt a lényeg – egy, a Nemzeti Választási Irodához címzett válaszboríték. Azt is a törvény írja elő, hogy a belső lezárt borítékot és az azonosító nyomtatványt a választópolgárnak a válaszborítékba kell zárnia. Ezt a válaszborítékot az NVI egy biztonsági csíkkal látja el, mert annak érintetlensége bizonyítja, hogy senki nem manipulálhatta a benne lévő szavazatot.

 nvb-lokal.jpg

NVI-NVB Pálffy Ilona és Patyi András   Kép: Lokál

Mind az NVI-nek, mind az NVB-nek az volt az álláspontja, hogy érvénytelenek azok a szavazatok, amelyeknél a válaszboríték biztonsági csíkja megsérült, valamint azok is, amelyeket nem a szabályos – zárócsíkkal ellátott – válaszborítékban, hanem sima postai borítékban küldtek el. Ez utóbbiak azért, mert egy sima borítékot észrevétlenül lehet felbontani és visszazárni, vagyis ellenőrizhetetlen, hogy a benne lévő szavazatot manipuláltak-e, vagy sem. Ugyanez volt a Kúria álláspontja is, amikor elutasította a Fidesz jogorvoslati kérelmét. Darák Péter, a Kúria elnöke szerint a bíróság a „nem lezárt boríték” fogalmát értelmezve jutott arra a következtetésre, hogy az ilyen borítékok nem garantálják a bennük lévő szavazat érintetlenségét. Más értelmezés esetén a választás tisztaságához fűzött – ugyancsak törvényi – követelmény szenvedne csorbát.

darak-index_hu.jpg

Darák Péter, a Kúria elnöke    Kép: Index.hu

A Fidesz ekkor alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve, hogy semmisítse meg a Kúria döntését, mert az sérti a tisztességes bírósági tárgyaláshoz való jogát.

Az AB a panaszt visszautasította, mert az valójában tényeket vitatott – az ugyanis, hogy egy szavazási irat le van-e zárva, vagy sem, az a bíróság által megítélendő ténykérdés - márpedig az AB bizonyítékokat nem vizsgálhat, ténykérdésekben nem dönthet, mert ez nem tartozik a hatáskörébe. Ugyanakkor az AB utalást tett arra, hogy a Kúria tévesen értelmezte a „jogkérdést”, erről pedig azért nem dönthet, mert a panasz a tényeket támadta. Az igazság azonban Stumpf István párhuzamos indokolásában rejlik. Szerinte az, hogy mi tekintendő lezáratlan válaszborítéknak, nem tény-, hanem jogkérdés, amelyet a Kúria helyesen döntött el. Stumpf a választási törvény számos paragrafusát idézi, amelyekből az következik, hogy bizony kötelező a hivatalos válaszboríték használata, miként erre a következtetésre jutott a törvények értelmezésére felhatalmazott bíróság is. Stumpf azért nem különvéleményt, hanem úgynevezett párhuzamos indokolást írt, mert az AB-nak a jogkérdés elbírálására sincs hatásköre, vagyis a Fidesz panaszát mindenképpen el kellett utasítania.

stumpf-444.jpeg

Stumpf István   Kép: 444

Darák Péter szerint a Kúria döntését mindenkinek, így Orbánnak is joga van kritizálni. Szerintem mindenkinek igen, csak éppen a miniszterelnöknek nem. Különösen akkor nem, amikor három szerv: az NVI, az NVB és a Kúria ugyanazt a jogi álláspontot képviseli. A másik két szervezettel nincs baj? Csak a Kúriával?

Lehet, hogy borítékolva van Orbán következő lépése?

orban-darak-nepszava_hu.jpeg

 Kép: nepszava.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr5813913916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.05.13. 20:38:51

A kúria jogot alkotott.
Ez nem az ő feladata a hatalommegosztás elvei szerint.

El kell utasítani a bírók önkényes jogalkotását.

sas70 2018.05.14. 09:07:13

@Éhesló: Írd már ide azt a §-t, amit a Kúria alkotott!

Éhesló 2018.05.14. 09:38:55

@sas70: ha érdekel elolvasod, miként terjesztette ki önkényesen a törvényben meghatározott feltételeket:
www.kuria-birosag.hu/hu/valhat/kvkiii3750320186-szamu-hatarozat

Amint azt az AB a határozatában világosan leírta, a választási törvény nem zárja ki külön, hogy saját (bármilyen, lezárt) borítékban érkezzen vissza a szavazat.
A bírók ilyetén magatartása sólyomi hagyomány, amikor olyan törvényi (alkotmányos) kiterjesztő értelmezést kreálnak, mely nem következik a törvény (alkotmány) szövegéből.
A bírói hatalommal történő ilyen visszaélések is rendszeresek a jogszolgáltatásban és a társadalom ez ellen teljesen védtelen, a jogsértő bíró érinthetetlen.
Sajnos.

sas70 2018.05.14. 10:33:38

@Éhesló: Akkor, a Kúria mégsem alkotott törvényt.
Az NVB. határozatát hagyta helyben és a törvényt értelmezte, illetve alkalmazta annak megfelelően. Szerintem jogosan, nagyobb hangsúlyt fektetett a választás titkosságának és tisztaságának fontosságára, ez pedig azzal biztosítható, hogy a választásra jogosult a számára biztosított biztonsági eszközzel ellátott borítékban küldi el a szavazatát és az sérülésmentesen, külső manipulációtól védetten kerül a választási bizottsághoz.
Ezzel nem sérül a szavazati jog, viszont egyértelműsíthető a szavazói akarat és annak manipulálhatatlansága.

Éhesló 2018.05.14. 18:46:03

@Éhesló: alkotott. Amint arra az AB is felhívta a figyelmet, a meglévő törvényszövegen túlmutató értelmezéssel volt tettestárt érvényes szavazatok megsemmisítésében és a választásokba történő beavatkozásban.
Nincs joga a bírónak az írott jogon túlmutató értelmezésekre, ahogy sólyomnak sem volt semmilyen joga az írtalan alkotmányra hivatkozva túlterjeszkednie az AB hatáskörén.
A bíró dolga az ÍROTT jog alkalmazása nem a kiterjesztő értelmezésekkel maszatolás.

Bambano 2018.05.14. 23:05:03

"Lehet, hogy borítékolva van Orbán következő lépése?": na de az a boríték rendesen le van-e ragasztva?
süti beállítások módosítása