A Facebook rabja
2013. szeptember 15. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

A Facebook rabja

Vannak, akik rabjává válnak a Facebook-nak, és vannak rabok, akiknek még a fogvatartásuk ideje alatt is bejegyzéseik jelennek meg a Facebook-on. Legutóbb éppen Zuschlag Jánostól olvastam: „aztán szeptember 18. és vége”. Valóban vége, szeptember 18-án Zuschlag János szabadul a rá kiszabott 6 évi büntetésből.

[caption id="" align="alignleft" width="281"]Zuschlag Zuschlag ügy (Fotó: index.hu)[/caption]

A „nincs Zuschlag ügy” nyomozása 2007-ben kezdődött, majd egy évvel később a vádlottak már a bíróság előtt álltak bűnszervezetben elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás vádjával. 72 millió forint közpénzt költöttek el jogtalanul.

Az elsőfokú bíróság, mondhatni, elrettentő ítéletet hozott: Zuschlagot 8 és fél évi, 14 társát pedig másfél és 5 és fél év közötti szabadságvesztéssel sújtotta. A 2010-es választásokat közvetlenül megelőzően kihirdetett ítélet nem volt mentes a politikai elfogultságtól. Olyannyira nem, hogy ezt – a maga módján - még a tábalbíróság is érzékeltette. Nem csupán azzal, hogy valamennyi vádlott büntetését enyhítette – Zuschlagét 6 évre - hanem azzal is, hogy az elsőfokú ítélet indokolásából kigyomlálta azokat a részeket, amelyek - az ítélet szempontjából teljesen fölöslegesen - a vádlott „felső kapcsolatait” taglalták. Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte, hogy Zuschlag a 72 millió Ft-ot teljes egészében megtérítette. Ezt a nyomatékos enyhítő körülményt ugyanis az elsőfokú, kecskeméti bíróság nem volt hajlandó figyelembe venni, szembehelyezkedve ezáltal a töretlen bírói gyakorlattal.

Mivel Zuschlag csak a jövő héten szabadul, jogosan merül fel a kérdés, miként lehetséges, hogy „posztolgat” a Facebook-on. A magyarázat nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Első csatlakozása a Facebook-ra 2010. január 26-án történt, ám ezt minden bizonnyal nem ő kezdeményezte. Ez nem csak abból derül ki, hogy egy kilenc hónappal későbbi bejegyzése így szól: „nem tudom, ki üzemelteti ezt a profilt, de tuti hogy nem én”, de abból is, hogy ezen az oldalon számos olyan bejegyzés található, mely Zuschlagra nézve enyhén szólva nem kedvező.

2013 januárjában azonban már valóban ő maga csatlakozott rá a közösségi hálóra. Februárban közzétett bejegyzésében elárulja, hogy az oldalt a családja segítségével tartja fenn. Még ugyanebben a hónapban arra kéri a barátait, hogy aki levelezni akar vele, az írjon a Facebook odalára, ő pedig – ha kap rá engedélyt - „kapcsolattartó nyilatkozatot” küld majd részükre.

[caption id="" align="alignright" width="203"]Zuschlag otthon Otthon (Fotó:balrad.wordpress.com)[/caption]

A börtön vezetésének beleegyezése ahhoz kell, hogy az elítélt „a hozzátartozóival, valamint az általa megjelölt, és a büntetés-végrehajtási intézet által engedélyezett személyekkel levelezhessen.” Erre minden elítéltnek törvényerejű rendeletben biztosított joga van. Ha élni kíván ezzel a jogával, akkor ki kell töltenie egy nyomtatványt, amelyben név szerint megjelöli, hogy kivel szeretne kapcsolatot tartani. Leírja, hogy a megjelölt személy rokona, barátja, vagy ismerőse, és kérelmét eljuttatja a börtön parancsnokához. Általában meg is kapja a hozzájárulást, kivéve, ha például bűntársával, vagy olyan személlyel kíván levelet váltani, akről feltételezhető, hogy veszélyezteti a büntetés végrehajtásának biztonságát. Természetesen a börtönben ellenőrzik az elítéltek levelezését.

Zuschlag oldalán találunk azonban olyan bejegyzést is, amely így szól: „Most tényleg én vagyok a facebook oldalamnál, ha hétfőig kerestek.” Ezen sem kell meglepődnünk. A jó magaviseletű elítélt időnként hazamehet. A már idézett jogszabály szerint az elítéltet azzal is lehet jutalmazni, hogy úgynevezett rövid tartamú eltávozásra engedik ki. Ez évente 5, 10, vagy 15 nap lehet, attól függően, hogy a büntetést fegyházban, börtönben, vagy fogházban hajtják végre. Ilyenkor szabadon telefonálhat, internetezhet. Egyetlen kötelezettsége van: időben vissza kell térnie a büntetésvégrehajtási intézetbe.

Bizonyára sokan nehezményezik ezt a „túlzott” szabadságot. Pedig nincs igazuk. Minden büntetés célja az, hogy az elítélt visszailleszkedjen a normális, szabad életbe. Ennek pedig ma már szerves részévé vált a Facebook is.

[caption id="" align="aligncenter" width="316"]Facebook A Facebook (Fotó: tozsdeforum.hu)[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr227442810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása