Ne piszkáld a Btk-t!
2014. szeptember 28. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Ne piszkáld a Btk-t!

Élt egyszer egy jogász, úgy hívták: Csemegi Károly. Az volt az elve, hogy az igazi kodifikációs munka – hasonlóan a nagy művészeti alkotásokhoz – egyszemélyes, egyedüli teljesítmény és felelősség. A Csemegi-kódex – mindössze két módosítással - majd 80 évig volt hatályban. Pedig a világ közben jócskán változott: két világháború, őszirózsás forradalom, tanácsköztársaság, Rákosi rendszer, 1956-os forradalom, hogy csak a lényegesebbeket említsem.

[caption id="attachment_5159" align="alignleft" width="149"]Csemegi Károly Csemegi Károly[/caption]

[caption id="attachment_5160" align="alignright" width="147"]Csemegi kódex Csemegi kódex[/caption]

A 2013. július 1-jén hatályba lépett új Btk-nak máig 11 „időállapotát” számoltam össze az online jogtárban. Ez azt jelenti, hogy ennyiszer történt valamiféle módosítás a vadonatúj törvényen. A mi törvényhozóink ugyanis azt gondolják, attól lesznek népszerűek, ha minden olyan alkalommal felpattannak a parlamentben és törvénymódosítást javasolnak, amikor valami „népharagot” kiváltó esemény történik.

Az MSZP szerint például „elfogadhatatlan, hogy beteg lelkű felnőttek sport címén ma is szegény sorsú gyermekeket uszíthatnak egymásra, védőfelszerelés nélkül az egyik legkeményebb küzdősportban, a ketrecharcban.” Igazuk van, tökéletesen egyetértek. Az LMP már törvénymódosítási javaslatot is benyújtott a ketrecharcok ügyében. Csak éppen arról feledkeznek meg, hogy ezeket a beteg lelkű felnőtteket a mai Btk. szerint is meg lehet, mi több, meg kell büntetni. Az a szülő, aki kiskorú gyermeke „testi, értelmi, erkölcsi, vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ha pedig a gyerekek netán szülői engedély hiányában harcolnának, akkor a szervező szegte meg foglalkozásának szabályait, amiért viszont őt lehet(ne) felelősségre vonni. Újabb törvénymódosítás nélkül.

[caption id="attachment_5161" align="aligncenter" width="300"]Ketrecharc gyerekeknek Kép: morningshow.hu[/caption]

Két fideszes politikus, Selmeci Gabriella és Bánki Erik a „Sipos-ügy” és feltehetően a gólyatábori nemi erőszak hatására azt találta ki, hogy soha ne évüljenek el a 18 év alatti személyek sérelmére elkövetett bizonyos nemi bűncselekmények. A gondolat érthető. Isten óvjon attól, hogy védelmembe vegyem az ilyen erőszaktevőket, de ha végignézem a Btk.-ban a soha el nem évülő bűncselekményeket, akkor azért felmerül a kérdés, vajon tényleg ide kell sorolni ezeket a tetteket is? Tényleg azonos súlyú ez az egyébként megbocsáthatatlan cselekmény a háborús bűntettekkel, az előre kitervelt emberöléssel, a hazaárulással, vagy a terrorcselekménnyel? Mert egyebek között ezek a cselekmények azok, amelyek soha nem évülnek el.

[caption id="attachment_5162" align="aligncenter" width="300"]World Trade Center szeptember 11. Szeptember 11.[/caption]

Az emberi erőforrások minisztere pedig azt kezdeményezi, legyen az erőszakos közösülés súlyosabban büntetendő esete az, ha a cselekményt oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon követik el. Mindig újabb minősített eseteket kell kreálni, ha legközelebb egy játszótéren, vagy a Várkertbazárban erőszakolnak meg valakit?

A Btk. eszeveszett módosítása, ami egyúttal mindig a törvény szigorítását jelentette, oda vezetett, hogy az Alkotmánybíróság a Btk. egyik szabályát alkotmányellenesnek ítélte. Emiatt most mintegy 200 ügyet kell újra elővenni és felülbírálni.

És egyet ne feledjünk: az összes módosítás csak a jövőre nézve lehet érvényes. Vagyis mindazokat a cselekményeket, amelyek miatt megpiszkálják a Btk.-t, csak a régi törvény alapján lehet elbírálni. Hát érdemes ezért felrúgni a jogbiztonságot?

 

[caption id="attachment_5163" align="aligncenter" width="300"]Jogbiztonság Kép: kisleptek.hu[/caption]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr1007443104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Keszthelyi Gyula 2014.09.30. 07:33:16

Ezzel is egyetértek. A folyamatos újrakódolás önmagában jogbizonytalanságot eredményez, az állampolgárok és a jogászok által is követhetetlen, de messzebbről tekintve a történéseket, látható, hogy ez nem csak a BTK-t érinti. A fidesz a jogalkotási furor lázában ég ötödik éve. Tudok olyan eü. jogszabályról, amit kifejezetten miattam kellett módosítani. Mert megtaláltam egy hatalmas rést, amit ezek, az állandó száguldozás miatt észre sem vettek. Annak idején volt az 1972. évi II. Tv az egészségügyről, ami csaknem 25 évig működött, egyszer kellett bevágni, és mindenki tudta, mi a jogkövető magatartás. 1997. óta e terület szabályozása is teljességgel követhetetlen. A mai jogalkotás célja a zavarkeltés. A betarthatatlanság kodifikálása, ami azt eredményezi, hogy bárki bármikor büntethetővé válik. Például sehol nem tartják be az uniós, és a sánta magyar munkaidő direktívát, mert egyszerűen a nővérek és az orvosok hada menekült ki a rendszerből minden irányba. Nincs ember, a korlátokat át kell lépni a másik kötelem, a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. Meggyőződésem, hogy ez a jogalkotói magatartás ma tudatos. És ha egymással ütköző szabályok vannak, akkor a bíróság hol ez egyiket, hol a másikat fogadhatja el a mérlegelési jogkörében. Szép új világ. A jogkövetés a totó szintjére süllyedhet.
süti beállítások módosítása