„Fotóper”
2015. február 25. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

„Fotóper”

A „sajtóper” mintájára szerintem így hívja majd a köznyelv azt az új pertípust, melyet nagyjaink éppen a napokban gyömöszölnek le a torkunkon. Nem csak az újságírókén és a fotóművészekén, de még a hobbi-fényképezőkén is.

fkgépA most tárgyalt törvényjavaslat szerint ugyanis a sajtó-helyreigazítási perhez hasonló eljárás védené a képmáshoz és hangfelvételhez fűződő személyiségi jogokat.

 A „bajok” persze nem most kezdődtek, hanem tavaly. Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) – a korábbitól eltérően – nem csak a képmás és hangfelvétel felhasználásához, hanem már az elkészítéséhez is megkövetelte az érintett személy hozzájárulását.

[caption id="attachment_5657" align="alignleft" width="300"]Fotó: nava. hu Fotó: nava. hu[/caption]

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerint nem változott semmi. A bírói gyakorlat ugyanis a régi törvényt is így értelmezte. De biztos, hogy a törvényt kell egy rossz bírói gyakorlathoz igazítani, és nem fordítva? Az államtitkár azt kérte a képviselőktől, hogy „a képmással való visszaéléseket a kiskorúak, a vétlen áldozatok szemszögéből próbálják nézni." Én is próbálom, de nem megy. Mert ez a mese nem erről szól.

 

Mit is mond ez az új szabály? Kreált egy úgynevezett előzetes eljárást. Ilyenkor az, akit lefényképeztek, kérheti a kép készítőjétől, hogy meghatározott időn belül „a jogsértést hagyja abba, a sérelmes helyzetet szüntesse meg, a jogsértést megelőző állapotot állítsa helyre, a jogsértéssel előállított dolgot semmisítse meg vagy jogsértő mivoltától fossza meg, illetve adjon megfelelő elégtételt és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot.”

[caption id="attachment_5658" align="alignright" width="300"]Nyilvános bocsánatkérés Kép: demotivalo.net[/caption]

Csak halkan kérdezem, hogy ha a „jogsértő” már elkattintotta a fényképezőgépét, akkor mit is hagyjon abba? Vagy hogyan állítsa vissza a „jogsértést megelőző állapotot”? Vagy ha a jogsértést azzal követte el, hogy csak magának készített egy felvételt, akkor most nyilvánosan kérjen bocsánatot? Briliáns ötlet!

A bíróság csak akkor utasíthatja el a „sérelmet szenvedő”, vagyis a lefotózott kérelmét, „ha a benne előadottak valósága nyomban megcáfolható”. Ez a törvényi fordulat azt jelenti, hogy a bíró itt épp úgy nem bizonyíthat szabadon, mint a nemrég lezajlott devizaperekben. Ott azt kellett elfogadnia, amit az állam állított, itt meg azt, amit a „sértett”. Tessék csak elhinni, amit az „áldozat” mond, oszt’ jónapot.

Az eljárást még pikánsabbá teszi az a szabály, hogy a bepereltnek kell bizonyítania, hogy a „sértett” hozzájárult a felvétel készítéséhez. A Ptk. szerint a hozzájárulás szóban, írásban, vagy „ráutaló magatartással” is történhet. Látom lelki szemeimmel a fotóst, amint éppen bizonygatja a bíróságnak, hogy a fényképen lévő hölgy grimaszát „ráutaló magatartásként” kell értelmezni.

 

[caption id="attachment_5661" align="aligncenter" width="300"]A grimasz ráutaló magatartás? Kép: hir24.hu[/caption]

Répássy a törvény "bulvárértelmezésének" titulálta azt a megközelítést, amely szerint az utcán ne lehetne fényképeket készíteni. Én eddig úgy tudtam, hogy amit a Tisztelt Ház jogszabályba foglal, azt komolyan kell venni. Akkor pedig bizony bárki perelhet, akit bárhol lefotóznak. A Ptk. ugyanis csak a tömegfelvételeket és a nyilvános közéleti szereplést tekinti kivételnek.

Az már jóformán szót sem érdemel, hogy a törvényszéknek soron kívül, és lehetőleg egyetlen nap alatt kell letárgyalnia ezeket a pereket. Hisz mi lehetne ezeknél fontosabb?

Bárándy Gergely a parlamenti vita során furcsállotta a javaslat beterjesztésének időzítését. Meg nem átallotta szóba hozni a miniszterelnök családtagjairól készített fotókat sem. Hogy esetleg éppen most, esetleg éppen azok miatt …

Esetleg?

[caption id="attachment_5662" align="aligncenter" width="300"]Új törvény miattuk? Kép: hircsarda.blog.hu[/caption]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr147443186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Keszthelyi Gyula 2015.02.28. 21:14:08

Gyakorlati szempont. Lefényképezem mondjuk Mari nénit, amint tolja a biciklit a szobor előtt, AMIT én éppen fényképezek. Mint turista. Mari néni tiltakozik. Perel. Én a képet 2048 bites kulccsal lekódolom. Az NSA egy ilyet 4 millió év alatt tud feltörni. És RÖHÖGVE azt mondom, hogy ezen a képen nem is Mari néni van, hanem a feleségem meztelenül, És nem járul hozzá a dekódoláshoz. A bíró fejre állhat. Az Orbán kormány minden tagja informatikai analfabéta. Vagyis ennél azért több. Idióta....

dr. Keszthelyi Gyula 2015.02.28. 21:19:10

Hogy is mondjam, ebből a jogász kormányból egyszerűen hiányzik az általános műveltség alap kavicsa is. Azt már nem is mondom, egy teleobjektívvel készített tömegfotóról ki tud? Amit ez a szerencsétlen Répássy elképzel, az már a Gondolatrendőrség előfutára. Jogászok ne keveredjenek matematikai/fizikai/természettudományos kérdéskörbe. Én eddig egyetlen bíróval sem találkoztam, aki az alap PTK-n kívül mást értett volna, pedig vannak más jogszabályok is. Elfajzott massza lettek. Csőlátással. Tisztelet az alig lelhető kivételnek.

dr. Keszthelyi Gyula 2015.02.28. 21:21:33

Az AB épp most pofozta fel a Kúriát. Kínos.

Zsuzsa Sandor 2015.03.02. 14:17:31

Jelentkeznék, mint olyan (volt) bíró, aki nem a Ptk.-t ismeri. Hanem a Btk.-t. :-)

dr. Keszthelyi Gyula 2015.03.02. 16:01:32

De ezek polgári peres szakjogágot művelő bírák.:-)
süti beállítások módosítása