Borban az igazság?
2015. november 24. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Borban az igazság?

Tudom, cinikus ez a cím, amikor arról a borról van szó, amelybe a borosgazda fagyállót öntött. De a történetnek mégis van köze az igazsághoz. És hogy itt mi az igazság, azt nagyon sokan vitatják.

A Budapest Környéki Törvényszék hét év börtönbüntetést szabott ki arra a vácszentlászlói férfira, akinek rendszeresen megdézsmálták a meggyborát, és azért, hogy a tolvajokat elriassza, 1-2 liter fagyállót töltött a hordóba. A tolvajriasztás túl „jól” sikerült, a tolvaj meghalt és az ismerősei, akiket megkínált, enyhe mérgezést kaptak.

fagyallo-argep_hu.jpg Kép: argep.hu

A borosgazda cselekménye nem csak a laikusok, hanem a jogászok között is élénk vitát váltott ki, persze más-más okból.

Az ügyészség halált okozó testi sértés miatt emelt vádat, a bíróság azonban több emberen és több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat. Az ügyészi minősítés büntetési tétele 2-8 év, a bíróságé 10-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés.

eletfogytig-antikvarium_hu.jpg

Kép: antikvarium.hu

Ide kívánkozik egy kis jogi magyarázat. A halált okozó testi sértés azt jelenti, hogy az elkövető csak sérülést (ez esetben betegséget, rosszullétet) akar okozni, de mert nem volt elég körültekintő, gondatlanul okozta a sértett halálát. Az emberölés ezzel szemben szándékos bűncselekmény. A szándék meglétéhez elegendő az is, hogy a vádlott belenyugszik abba, magyarul, nem érdekli, hogy aki iszik a mérgezett borból, az akár meg is halhat.

bor-vital-max_eu.jpg
 Kép: vital-max.eu

A fagyálló, kémiai nevén etilén-glikol, színtelen, szagtalan, édes ízű, szirupos folyadék. Köztudomású, hogy méreg. Ki ne hallott volna fagyállóval elkövetett öngyilkosságokról?

Annak, aki mérget önt a borba, számolnia kell azzal, hogy aki abból iszik, meghalhat. És mert többen is ihatnak a lopott borból, többen is meghalhatnak. Ezért minősül a gazda cselekménye több emberen elkövetett emberölés kísérletének – hiszen többen ittak belőle, de „csak” egyikük halt meg. És mert a vádlott sem a tolvajok, sem a borból fogyasztók számát nem tudhatta, cselekményét úgy követte el, hogy az több ember életét veszélyeztette. Bármelyik minősített eset már önmagában is elegendő a magasabb büntetési tétel alkalmazásához. A bíróság a minimálisan kiszabható 10 év helyett, nyilván a körülményekre figyelemmel, enyhébb büntetést, 7 évet szabott ki.

Tudom, sokan úgy gondolják, minek ment oda a tolvaj. Aki lop, vessen magára. De ha megkérdezném tőlük, hogy szerintük halálbüntetés jár-e a lopásért, nem hiszem, hogy igennel válaszolnának.

lopas-kamaszpanasz_hu.jpg

Kép: kamaszpanasz.hu

Az új Btk. megfogalmazta az úgynevezett „megelőző jogos védelmet”. Eszerint nem büntetendő, „aki a maga vagy mások személye, illetve javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz – feltéve, ha mindent megtett azért, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet.

A büntetlenségnek tehát két fontos kritériuma is van: tilos olyan eszközzel „védekezni”, ami halálhoz vezethet, és ügyelni kell arra is, hogy lehetőleg még sérülést se okozzon.

A vácszentlászlói gazda e két feltétel egyikét sem tartotta be. Ő „halállal büntette” a tolvajt, és még azokat is veszélyeztette, vagy megbetegítette, akiknek semmi közük nem volt a lopáshoz.

És vajon ki próbál politikai hasznot húzni egy köztörvényes bűncselekményből? Persze, hogy a Jobbik. Nem késlekedtek egy percet sem, hogy közöljék: „az állam nem védi meg a magyar embereket, de elveszi tőlük az önvédelem lehetőségét… és ha elszakad a cérna, akkor a legszigorúbb büntetéssel sújtja őket.” (Azóta már törvénymódosítási javaslatot is benyújtottak ebben a szellemben.) Ebben a demagógiában mindössze két állítás hazug: nem volt önvédelem, és a büntetés ugyan szigorú, de messze nem a legszigorúbb.  

Ebben a borban az igazság helyett sajnos fagyálló volt.

froccs-g-choice_hu.jpg

Kép: g-choice.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr878106246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2015.11.25. 06:47:23

Számítottam rá, hogy meg fog jelenni ezzel kapcsolatban egy poszt. És abban is biztos voltam, hogy a poszterrel feloldhatatlan és kibékíthetetlen véleménykülönbségem lesz! Úgy tűnik, hogy vele nincs közös nyelvem, nincs közös gondolatom, nincs közös érdekem, nincs közös értékrendem. Ez már többször is bebizonyosodott, amikor az 'atv'-n megnyilvánult több fórumon.
Ellenben visszatért picit a hitem, amikor maga az ügyészség lépett ennek a bírónőnek az elmebeteg és minősíthetetlen döntése ellen! Remélem, valami tényleg elindulhat abba az irányba, hogy Magyarországon végre ne csak 'joggyakorlat' vagy 'jogszolgáltatás' legyen, hanem igazságszolgáltatás is! Szerintem bőven van alapja annak, hogy a magyar társadalom jelentős része számára a "jogász egy szitokszó" lett... Tettek érte, nem keveset!

"De ha megkérdezném tőlük, hogy szerintük halálbüntetés jár-e a lopásért, nem hiszem, hogy igennel válaszolnának."

A gazda NEM BÜNTETTE a tolvajt. Egyrészt elzárva tartotta a SAJÁT tulajdonát, másrészt nem lévén vegyész nem is tudhatta pontosan, milyen arányban okoz halált a keverék. Ha utána lőtt volna egy karabéllyal, akkor büntette volna. Nem ez történt! További érdekesség, hogy csak a tolvaj halt meg és a társai nem...

Természetes, hogy poszter ismét 'Jobbikozásba' és 'magyarozásba' fog...! De legalább nem okoz meglepetést! A rónaiegonoknál és barátaiknál legalább tényleg azt kaphatja a MAGYAR, amire számít! És ez azért hasznos is lehet.
Ebben az esetben JOGOS önvédelem volt és nem volt büntetés! A bűnöző magának köszönhette, ahogy járt! Az is igaz, hogy nagyon jól körülírható személyek voltak az elkövetők, szerintem a legtöbb kistelepülés gazdái ismerik ezeket, mindenhol van belőlük. Az sem lep meg, hogy poszter ezeket minden erővel védi, míg egy dolgozó és boldogulni próbáló gazdát simán lehord és elítél! Kívánom, hogy a magyar jogrend végre hátat fordítson ennek a fertőnek és végre valódi igazságszolgáltatás valósuljon meg! Ha a törvény a társadalom ellen van, a törvényt meg kell változtatni. Ebben számítok a Jobbikra és számítok azokra az ügyészekre is, akik felismerték ennek a (szerintem) agybeteg bírónőnek a minősíthetetlen és ostoba tévedését! Vannak kétségeim, de reménykedem! Hasonlóan a kesznyéteni bácsihoz, ennek a gazdának is csak sikert, nyugalmat és békét kívánok! A valódi elkövetőkért pedig könnyet se...! Az ő döntésük volt, hogy emberként, vagy semmirekellőként élnek. Nem sikerült emberként élniük... Ez NEM a gazda felelőssége, a felelősség ezeket terheli. Legalább a túlvilágon nyugodjanak békében, EMBERKÉNT!

Felteszem, a következő poszt a Kulcsár Gergely ítélettel lesz kapcsolatos...
Kamp.

brugge 2015.12.22. 22:17:56

Most találtam meg ezt a blogot büntetőjogászként (ügyvéd) és ezzel a bejegyzéssel nem értek egyet.
Okaim a következők:

1) Interneten is könnyen hozzáférhető, hogy az etilén-glikol (potenciálisan) halálos adagja 2 ml/kg testsúly.
2) Egy 80 kg-os emberrel számolva ez 160 ml.
3) Tegyük fel, hogy a gazda 2 litert (nem 1-2 litert, hanem annak felső határát, kettőt) töltött a hordóba.
4) A hordó (periratokból tudom) 180 literes volt.
5) A hordóban lévő etilén-glikol mennyisége ekkor 2000 ml, vagyis 2 liter.
6) 1 liter meggyborban ekkor 90 ml etilén-glikol lehetett.
7) Ebből következően 1 embernek közel 2 liter bort kellett meginnia azonnal, hogy "potenciálisan" meghaljon.
8) Terhelt nem tudhatott róla, hogy az átlagemberekkel ellentétben (akik esetleg max. 1 liter bort isznak meg még egy kilengés esetén is) vannak olyan emberek, akik 2 liternél is többet isznak egy erős borból (a meggybor sokkal erősebb tud lenni, mint a szőlőbor).
9) Áldozatnak többet kellet meginnia 2 liter 15-16%-os alkoholtartalmú borból, hogy bekövetkezzen a halál.
10) Terhelt szándéka nem irányulhatott még eshetőleges szándékkal sem emberölésre. Terheltet még a legenyhébb gondatlanság (negligentia) sem terheli abban, hogy mások is ittak a borból.
11) Szar kimondani, de a mostanság alpárian amatőr Ügyészségnek volt igaza. Ez véleményem szerint "halált okozó testi sértés" volt nyomatékos enyhítő körülményekkel.
süti beállítások módosítása