Óvakodj a törpéktől!
2016. november 07. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Óvakodj a törpéktől!

Bár a filmben csak egy törpétől kell óvakodni, én már most kettőtől óvnám a demokratikus ellenzéket. Az egyik régóta benne van a politikában, a másik – félő – hamarosan benne lesz.

torpek-444.jpg

Kép: 444

Kezdjük a régivel. Fodor Gábort elzavarták az ellenzék megbeszéléséről, bár formálisan maga távozott. Gyurcsány és Bokros tették ki a szűrét, az MSZP szokásos sunnyogása mellett. Joggal rótták fel Fodornak, hogy Orbán kamunépszavazásánál az „igen” szavazat mellett agitált, ezzel segítve azt, hogy érvényes legyen a nem csak álságos, de egyúttal törvénysértő népszavazás. Nem rajta múlt, hogy még így sem sikerült.

fodorgabor1-dehir.jpg

Kép: Dehir

Fodor régi bűnei szóba sem kerültek, pedig volt már jó néhány. Hogy csak néhányat említsünk, vajon miért állított főpolgármester-ellenjelöltet a 2014-es önkormányzati választáson az amúgy jóformán nem is létező Liberális Párt. És miként jelölhette Fodor pártja Fóton polgármesternek azt a Vargha Nórát, aki korábban a fóti CÖF-ben politizált, és ezt a választások idején sem hagyta abba.

Jelzem soha nem értettem, hogy Bodnár Zoltán, az igazán nagy tudású, kiemelkedő szakmai pályaívet magáénak tudható kiváló bankár hogyan állhatott be Fodor mögé. Nem hiszem, hogy az önkormányzati választáson elért 2,1 %-a ezt megérte volna. Meg aztán rajta kívül van még egyáltalán tagja Fodor nemlétező pártjának?

De feltűnt egy leendő új csillag is a politika színterén. Egy másik törpe.

Nem az a bajom Pukli Istvánnal, hogy MSZP-tag volt, miként az sem, hogy kétszer is a Fideszre szavazott, még kevésbé érdekel a nagypapája, vagy bármely boldog őse. Mindössze azokat a kijelentéseit gyűjteném itt egy csokorba, amelyek az elmúlt két hónap alatt hagyták el a száját.

pukli-korkep_sk.jpg

Kép: Körkép.sk

A kezdeteket, gondolom, mindenki ismeri. Pukli, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék Mozgalom arcává vált. Óriási tüntetéseket szervezett, remek, bátor szónoklatokat tartott, bocsánatkérésre szólította fel Orbánt és Ádert, egyszóval úgy tűnt, végre felbukkant valaki a semmiből, aki ki meri mondani a „tutit”. Augusztusban még kikérte magának, hogy jelentést írjon az iskolájába járó „migráns” gyerekek számáról, mondván, nem érti a kifejezést. Mert vajon „migránsnak számít-e az a tanuló, aki Erdélyből, Délvidékről vagy Kárpátaljáról betelepülő magyar?” – kérdezte.

És most kéretik figyelni a dátumokra.

Szeptember 2. Pukli nyilatkozik a Magyar Idők című kormánypárti napilapnak. „Nem célunk az Orbán-rezsim eltakarítása, csupán azt szeretnénk, hogy vegyék észre és javítsák ki az oktatási rendszerben elkövetett hibákat.” A tüntetéseken elhangzott „nincsen hatalmuk felettünk” jelmondat Pukli szerint mindössze azt jelenti, hogy nincs ellenfelük. Jelzem, egy magyar szakos tanártól elvárná az ember, hogy korrektül értelmezzen egy rövid magyar tőmondatot. De hát Puklinak ez így sikerült. Mint ahogyan az is sajátos magyarázat ebben az interjúban, hogy a miniszterelnök és az államelnök bocsánatkérésre felszólítását csak „a média fújta fel”. Azt viszont leszögezte, hogy újra megpályázza az igazgatói állását a Teleki Blanka Gimnáziumban.

tuntetes-hirado_hu.jpg

Kép: Hirado.hu

Szeptember 6. Pukli az ATV-ben megmagyarázza, mit is jelent valójában a tőle korábban elhangzott mondat: „Egy dolgot nem szeretnék, hogy ebben az országban baloldali fordulat legyen.” Persze, nem azt jelenti, ahogy mi értelmezzük. „Nem a baloldaliságon van a hangsúly” – mondja. (Hát min? - kérdezem én.) „Ez egy rosszul sikerült mondat, bár én nem így érzem. Ez egy üzenet a kiábrándult Fidesz szavazóknak.” (Ha nem úgy érzi, miért mondja, hogy rosszul sikerült a mondat?)

Szeptember 28. Pukli a Magyar Nemzetben teszi közhírré, hogy kilép a Tanítanék mozgalomból, de „tovább dolgozik az oktatásügyért”. Magyarázat: „Nem jó, hogy a Tanítanék Mozgalom csatlakozott a menedékkérők befogadása mellett állást foglaló tüntetéshez.” Mert egy ilyen mozgalom - szerinte - ne politizáljon. (Legfeljebb csak a városligeti fákért, mert az ellen Puklinak nem volt kifogása. Végül is a fák fontosabbak, mint az emberek.)

„Megírtam a Tanítanék tagjainak, hogy kiszállok a mozgalomból. Nem azért, mert szeretném abbahagyni a küzdelmet az oktatásért.” (Akkor miért is? Csak a migránsok miatt?)

Arra a kérdésre, hogy vajon politikai karriert akar-e építeni, Pukli határozott választ adott: „Mindennap másképp gondolkodom. Az egyik nap így ébredek fel, a másik nap úgy.” (Mondja Kohn, határozott ember maga? Háát, nem is tudom.)

bizonytalan-123rf.jpg

Kép: 123RF.com

Szeptember 29. A Magyar Idők kérdésére, hogy vajon részt vesz-e a az október 6-i népszavazáson, Pukli nem kívánt válaszolni. Szerinte az embereknek az a bajuk vele, hogy a Magyar Időknek adott interjút, és emiatt vádolják azzal, hogy „bizonyára lefeküdt az Orbán-kormánynak. Ez teljesen alaptalan feltételezés” – mondja. (Mi meg elhisszük.)

Október 27. Pukli bejelenti, hogy nem kívánja folytatni az igazgatói munkát, nem szeretne második ciklust, mert „nem változott semmi”. Így jövőre, július 31-ével beadja a felmondását, és el is megy az iskolából. „Határozottan kijelentem, hogy nem leszek államtitkár, nem vett meg az állam, bár voltak olyan események, amelyek félreérthetők voltak ebből a szempontból” – idézi a Magyar Narancs. Pukli egy nyilvános esten jelentette be, hogy „szeretne egy konzervatív szemléletű pártot, amelyet nem a pénz és a hatalom hajt; egy ilyenben szívesen tevékenykedne.” Arra a kérdésre, hogy miért változott meg a véleménye, hisz korábban azt mondta, hogy nem tudja elképzelni magát pártpolitikai pályán, A volt igazgató és volt  mozgalmár közölte, hogy „kiüresedettnek látja a Tanítanék mozgalmat, és változott a véleménye, szerinte nincs más út.”

tanitanek2-mno.jpg

Kép: MNO

Október 30. Megszólal Pukli az ATV-ben, mert ő nem mondott olyant, hogy pártot fog alapítani, ő csak azt jelentette be, hogy nem indul az igazgatói címért és beadja a felmondását. Annyi igaz – mondja – hogy politikai pályára kíván lépni. Egy olyan politikai erőt keres, ami megfelel a konzervatív beállítottságának, de nem pénzalapú, egy olyan szövetségre gondol, ami „elsősorban az oktatást tűzi ki céljának.”

Ha most azt mondják, milyen aránytalan ez az írás, igazuk van. Fodorról alig esik szó benne, miközben Pukli István számos nyilatkozatát részletesen idézem. De van rá magyarázatom. Fodor Gábort már igazán alaposan meg- és kiismerhette, aki akarta, az ő forgó köpönyege már nem szolgálhat újdonságként. Pukli István viszont csak most akar belépni a nagypolitikába. Azt gondolom, mielőtt ezt tényleg megteszi, nem árt, ha szemrevételezzük az ő köpenyét is.

koponyeg2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr311939253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóra Vargha 2016.11.08. 08:51:28

Kedves Kolléganő!
A megszólítást azon az akapon engedem meg magamnak, mert valamikor mindketten jogászként kezdtük, ma viszont már egyikünk sem az. Jelenleg én művelem (kicsiben) a politikát, ön kritizálja.
Azt gondolom azonban, hogy akár a múltbéli, akár a jelenlegi tevékenységünk némileg kötelez minket legalább a történeti pontosságra.
Nem kívánom értékelni a fenti írását, majd mások úgyis bőséggel megteszik. Egyetlen, a személyemet érintő otromba csúsztatásra reagálok csak.
Ha utánanézett volna annak, amit rólam leírt, világosan kiderül, hogy valóban dolgoztam egy városi egyesületben, aminek a neve Civil Összefogás a Fótiakért volt, rövidítve tényleg CÖF, amit jóval az országos, később békemenetelős CÖF előtt hoztak létre, helyi civil egyesületek választási "szövetségeként". Soha semmi köze nem volt a békemenetelősökhöz, sem szervezetileg, sem személyileg, sem bármilyen megállapodással. Kizárólag Fót városon belül tevékenykedett és kizárólag a helyi civilek képviseletéért.
Az tehát, amit ön leírt, annak tipikus esete, amikor valós tényt olyan színben tüntetnek fel, hogy az alkalmas arra, hogy bárkit megtévesszen, netán mást kedvezőtlen színben tüntessen fel.
És hogy ezt így tisztáztuk, most kérem, sőt, úgy is mint jogásztól, úgy is, mint politikai közírótól, elvárom, hogy az általam itt írtakat ugyanakkora nyilvánossággal tegye közzé, mint a cikkben szereplő eredeti megtévesztő állítását, az írásából pedig a nevemet ebben a kontextusban vegye ki. Igaz, akkor az én nevem említésére semmilyen kontextusban nem lesz szükség. Vagy talán mégis: 2014-ben, miután Fóton az Mszp kivételével az összes demokratikus ellenzéki szervezet (közte a DK és a MOMA is) polgármester-jelöltje voltam, az MLP-n belüli politikai és személyu folyamatok elleni tiltakozásul két társammal kiléptünk a pártból. Két évvel azelőtt, hogy önök ilyen éleslátóan és hangosan felismerték azt, amit mi már akkor is láttunk. Ezt például nyugodtan le lehet írni. Vagy azt is, hogy - ahogy kis utánajárással ki is derülhet - mind a fóti CÖF-fel, mind az MLP-vel ugyanazért szakítottam: úgy láttam, hogy túlságosan a Fideszhez csapódott.
Mindennek persze egy jelentéktelen vidéki helyi politikussal kapcsolatban nyilván semmiféle hírértéke nincs, a lényeg, hogy rosszat lehessen mondani, ami jó nagyot szól. Mélyen elszomorítónak, csaknem szánalmasnak tartom, hogy egy tanult és tájékozott ellenzéki politikai közírónak (személyes fájdalmam, hogy egykori jogásznak) sem a hitelesség, sem a pontosság nem alapkövetelmény, amikor bárkiről bármit leír. Mert amit egy nyugatifény megenged magának, annál azért mindenki többet vár dr. Sándor Zsuzsától.
Üdvözlettel:
dr. Vargha Nóra

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.08. 09:41:04

@Nóra Vargha: Ezt írja a poszter: "azt a Vargha Nórát, aki korábban a fóti CÖF-ben politizált,"

Téved?

Itt is helytelenül írják?
"Liberális Párt színeiben Vargha Nóra jogász is, aki jelenleg az önkormányzat jogi bizottságának Fidesz által delegált tagja. Ő korábban a fóti CÖF színeiben politizált"
nepszava.hu/cikk/1003627-baljosan-csendes-kampany

Itt is?
"Vargha Nóra Mária 2010-ben még a CÖF jelöltjeként próbálkozott"
index.hu/belfold/2013/11/20/nem_indulhat_a_volt_fideszes_polgarmester_foton/

Van még jópár:
http://www.google.hu/search?q=%22Vargha+Nóra%22+CÖF

Én, hogy ha a szervezetem neve egy vállalahatalan (akár újabb) szervezet nevével pontosan megegyezne, akkor bármíly fájdalmas, nevet változtatnék. Pl. Fóti Civil Összefogás Fórum (FCÖF), vagy Civil Összefogás Fórum (CÖFÓ). És akkor nem kellene naponta helyreigazítást kérnem a jóhiszemű és rosszhiszemű "félreértőktől".

Apropó, mire alapozza, hogy a fenti posztban "otromba csúsztatás" történt és nem ártatlan tévedés?

Üdvözlettel:
dr. Nagy Gábor

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.08. 11:22:39

Megvédem Puklit. Nem akar ő lenni a messiás, maga se tudja mit akar. Mikor kellett, vállalta, csinálta teljes erőből, de kiszáll. Nagyon durván ki tudja csinálni a fidesz az ellenfeleit, nem mindenki állja az ütéseket olyan jól, mint Juhász Péter.

Azt, hogy mit miért csinál, persze én sem értem. Talán ő se. Egy pillanatig azt hittem, azért mondott le a politikáról, mert megegyezet a fidesszel, hogy akkor békénhagyják az igazgatói székben. De ez az elméletem megdőlt, gondolatban bocsánatot is kértem tőle.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.08. 11:29:34

Civil Összefogás a Fótiakért (CÖF) helyett

Civil Összefogás a Fótiakért Egyesület (CÖFE)
Civil Összefogás a Fótiakért (CÖFÓ)
Fóti Civil Összefogás (FÓCÖ, FCÖ)
...

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.11.08. 12:06:16

@Nóra Vargha: Az Ön teljes hozzászólását közzétettem mindenütt, ahol az eredeti cikket.
süti beállítások módosítása