Segít-e a jog a Jókai utcai házomlás áldozatainak?
2022. július 09. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Segít-e a jog a Jókai utcai házomlás áldozatainak?

..Amit viszont tudunk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. Kerületi Rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a történteket. Továbbá a kerületi polgármester információjából tudjuk azt is, hogy egy magánberuházás keretében történt a tetőráépítés, és a mostani katasztrófát megelőzően egy hónappal, május 25-én a felújított tetőtér egy része leégett.

...Ami viszont fontos kritérium, hogy a szabályszegés és a bekövetkezett eredmény – vagyis más, mások életének, testi épségének vagy egészségének a veszélyeztetése – között ok-okozati kapcsolat legyen.Ez utóbbit egy példával illusztrálva tételezzük fel, hogy az építkezésen a vendégmunkások alkalmazása nem a szabályoknak megfelelően történt. Ha ugyanakkor a vendégmunkás tökéletesen végezte a munkáját, és személy szerint neki nincs köze ahhoz, hogy a katasztrófa bekövetkezett, akkor ez a szabályszegés nincs okozati kapcsolatban a bekövetkezett eredménnyel. Ugyanakkor, ha mondjuk az építésvezető (tervező, kivitelező) szegte meg a biztonsági szabályokat, és ez okozta az omlást, akkor fennáll az ok-okozati kapcsolat.

 

jokai_u.jpg

Aki fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, köteles az ebből eredő kárt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely a fokozott veszéllyel járó tevékenység körén kívül esik.

A magyarázatot és a részleteket lásd ITT

azaz itt: https://24.hu/belfold/2022/07/09/jokai-utca-hazomlas-buntetoper-karterites-polgari-per-sandor-zsuzsa-velemeny/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr3117878651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása