Nyugodtan alhatnak-e tovább a korruptak?
2022. október 16. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Nyugodtan alhatnak-e tovább a korruptak?

Röviden? Hát persze.

Most megszületett a törvény, amelyről a Transparency International korrupcióellenes civil szervezet jogi vezetője, Ligeti Miklós – nálam finomabban fogalmazva – csak annyit mondott a szabadeuropa.hu-nakettől a törvénytől nyugodtan alhatnak a korruptak, nem fogja elriasztani őket attól, hogy megtegyék, amit terveztek.

A parlament törvényalkotási bizottsága szeptember 29-én (csütörtökön) este 6-kor nyújtotta be a módosítás módosítását – bármiféle egyeztetés nélkül –, amelyet október 3-án (hétfőn) sürgősségi eljárásban meg is szavazott az országgyűlési többség. Majd kedden hirtelen arról döntött a parlament, hogy az egészet normakontrollra megküldi az Alkotmánybíróságnak. De erről majd később.

ab.jpg

A képviselők bátor többsége feltehetően a megszokott automatizmussal szavazott, míg a sajtó egy része némileg téves következtetéseket vont le a megváltoztatott törvényszövegből. Ilyen például az a sajtóbeli „rosszallás”, amely felrója az új szövegnek, hogy az eredeti változatból „kivette a korrupciós bűncselekmények közül a hivatali vesztegetés, illetve elfogadása enyhébbnek minősülő eseteit”. A helyzet azonban az, hogy a kivételek közül vették ki ezt a bűncselekményt, tehát a régi szövegben ez nem tartozott a kiemelt korrupciós bűncselekmények közé. Márpedig ha a kivételek közül vesznek ki valamit, akkor a főszabály vonatkozik rá, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy ez az enyhébb változat is kiemelt korrupciós cselekménynek minősül. Vagyis ezzel éppen szigorították, nem pedig enyhítették az eredeti szöveget.

A teljes cikket lásd ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr3017955438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása