Mire jó, hogy veszélyben vagyunk?
2023. január 22. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Mire jó, hogy veszélyben vagyunk?

Mostanában ismét divatba jött a kvíz. Az én kérdésem az lenne: vajon tudja-e a tisztelt olvasó, mióta és hányféle válság-, illetve veszélyhelyzetben élünk? A kettő között nincs más lényeges különbség, mint az éppen aktuális elnevezésük, illetve az Alaptörvény módosításainak időpontjai. Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy immáron nyolcadik éve tart a „kivételes jogrend, magyarán az, hogy Orbán Viktor kénye-kedve szerint rendeletekkel kormányozhat. Ráadásul ezek a veszélyhelyzetek – kisebb szünetekkel – párhuzamosan is hatályban vannak a jogalkotás és a demokrácia nagyobb dicsőségére.

orbanok.jpg

Kép: Adirán Zoltán/24.hu

Időközben, 2020 márciusában megszületett az egészségügyi veszélyhelyzetet, amelyet 2022. novemberben megszüntettek, hiszen már májusban kihirdették a háborús veszélyhelyzetet. Azaz 2022 novemberéig háromféle veszélyhelyzet volt érvényben, pillanatnyilag már „csak” kettő van hatályban. A háborús veszélyhelyzet júniusig biztosan velünk lesz, történjék addig bármi, hiszen 210 napra biztosították (egyelőre) az élettartamát.

Így aztán nem is csoda, hogy hihetetlen mennyiségű jogszabály született 2022-ben. Összesen 1446 új törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet jelent meg egyetlen év alatt.

Az azért eddig példátlan volt, hogy az ország következő éves költségvetését egy kormányrendeletben szabályozzák, ráadásul december 29-én. Igaz, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy mégis beviszik majd a parlamentbe valamikor január első felében. Ma, amikor ezt a cikket írom, már eltelt a hónap első fele, de hosszas fürkészés és portyázás dacára sem találtam a parlamenti előterjesztést. Amúgy is „régimódi” jogászként gondban vagyok ezzel. Vajon hogyan kerül a parlament elé egy már kihirdetett és hatályban lévő jogszabály?

De nézzük meg, mi mindenre jó még a rendeleti kormányzás, főleg az a része, aminek vajmi kevés köze van a háborúhoz.

Noha a Pedagógusok Szakszervezete alaposan félreértette a kormánynak a pedagógusok kirúgásáról szóló új rendeletét, amikor azt a kormány „meghátrálásának” tekintette, mondván, hogy „az éjszaka megjelent rendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették”. Kedves PSZ, egyáltalán nem erről van szó. Sőt.

Hogy miről, azt lásd ITT

azaz itt: https://24.hu/belfold/2023/01/22/veszelyhelyzet-migracio-pandemia-haboru-rendeleti-kormanyzas-sandor-zsuzsa-velemeny/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr8818031810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2023.01.23. 21:32:13

Újabb 'fájdalmak' és 'szomorkodás' van, tisztelt bírónő? :-) Egy újabb év kezdődik fájdalommal...? :-)
Nos, látva az Ön 'barátainak' a teljesítményét és jellemét, politikai tehetségtelenségét, embernek való alkalmatlanságukat, magyarként értelmezhetetlen mivoltukat, ez nem is meglepő. :-) Tartson ez mindörökké!

"...hogy Orbán Viktor kénye-kedve szerint rendeletekkel kormányozhat."

Nyilván, hiszen negyedik alkalommal veri agyon a söpredék és hungarofób, gerinctelen és ostoba hazai 'ellenzéket' (ellenséget...) a választásokon. Talán el kéne gondolkodni ennek semmirevaló ballib gittegyletnek a teljes cseréjén!

"Kezdődött az egész 2015-ben a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel”, amelyet akkor is folyamatosan meghosszabbítanak, ha az elrendelésének feltételei már régóta nem állnak fenn."

Bárki, aki ezt vitatja, kihajítanám a dróton túlra a szerb tarlóra! És majd ott nézze meg, milyen feltétel és hogyan áll fenn! Az egyetlen vitatható döntés a horvát határon fennálló műszaki zár elbontása! Nem elbontani kellene, hanem megerősíteni, elaknásítnai és telepakolni mindenféle tűzfegyverrel!

"Orbán kedvenc műfajának, a kormányrendeleteknek csaknem 42 százaléka a veszélyhelyzet(ek) kapcsán született."

Reagálnak a veszélyekre és a változásokra. Ez jó hír. A dobrevné csótánypatkány addig az 'árnyékkormány' (megalol...) árnyékában tovább végzi az aknamunkát a magyarság ellen. Ha ennek rendeletekkel kell gátat szabni, akkor legyen! Én más eszközöket választanék, de én nem vagyok a kormány tagja. :-/

"Az azért eddig példátlan volt, hogy az ország következő éves költségvetését egy kormányrendeletben szabályozzák, ráadásul december 29-én."

És még így is ezerszer hozzáértőbben, mint ahogy az a nyomorult ballib gittegylet ámokfutása idején történt!

"Egyáltalán ezek után kell a kormánynak bármit megindokolnia? Hiszen akármilyen jogilag abszurd beterjesztésüket simán meg tudják szavaztatni."

Ilyen az a helyzet, amikor a kormány szarráveri a 'zellenzéki' idiótákat a választásokon. Tetszettek volna több mandátumot szerezni! A pofa nagy volt, a pofáraesés még nagyobb! Sosem feledem azt a szerencsétlen hazátlant a kölkei körében a színpadon... :-D Megalol... Tényleg! Akkor hol volt a nagytudású brigád a közös 'jelölt' mögül???

"És bármilyen művészi alakítás is volt az Erasmus-ügyben Navracsics Tibor „meglepődése”..."

Akkor most arról az ügyről beszélünk, amikor a velejéig rohadt, söpredék és valóban korrupt, tolvas senkiházi 'ajrópéer' balliba hazudozók egy újabb kifogással akarták szívatni a magyarokat? Értem. És épp őket és a fajtájukat vezetik el vezetőszáron tucatszám... Gratula, bírónő! :-D Megalol...

"De nézzük meg, mi mindenre jó még a rendeleti kormányzás, főleg az a része, aminek vajmi kevés köze van a háborúhoz."

Ha már arra jó, hogy bele lehet rúgni a ballib ellenségbe, ha gátat lehet így szabni a balliba szocdem és 'ajrópéer' fertőnek, ha újabb fájdalmat tudnak ezzel okozni akár bírónőnek is, ha további lehetőség lesz ezt a gusztustalan ballib brigádot ütni-vágni, akkor bármi egyéb mellékhatás mellett is üdvös és hasznos!

Szívből remélem, hogy még nagyon sokáig arra fog ébredni bírónő és még megannyi hasonló ballib és 'ajrópéer' megmondóember, hogy egy valamirevaló frakciót alig tudnak összeütni ott, az Országgyűlésben! És amíg a dobrevek, a kabulitimikék, tordaik, bőszanettek, kálmánolgák, varnyúk és hasonló hazátlanok ott fetrengenek, ahol épp össze tudnak lőni egy 'kurvaerős' képet, addig nincs nagy baj! Amíg ezek a senkik csak a gatyájuk színéről dönthetnek, amíg csak egy megafonba pofázhatnak bele, addig nincs baj! Maradjon is így örökké, önöknek pedig fájjon csak az élet minden nap! Nekünk is épp eléggé fájt, amikor maguk fújták a passzát szelet és önök ámokfutottak, pusztították az országot és a magyarságot! Kapják csak vissza kamatostól! Ahogy anno minden nap kívántuk mi magunk is!
Egyébként boldog új évet a magyaroknak, bírónő!
A 'zellenzékünk' (ellenségünk...) pedig csak pusztuljon szépen tovább!!!
Kamp.
süti beállítások módosítása