Jogos népharag?
2017. augusztus 28. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Jogos népharag?

„A bíróság elrendelte annak a férfinak a házi őrizetét, aki a gyanú szerint 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül, autójával a Dózsa György úton halálos közúti balesetet okozott. A cselekmény halálos közúti baleset gondolatlan okozásának vétsége, és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklása vétsége megállapítására lehet alkalmas.” Így szól a Fővárosi Törvényszék közleménye. Természetesen M.Richárdról van szó, és arról a balesetről, amelyben ketten meghaltak és további öt ember megsérült.

baleset-index_hu.jpg

 Kép: index.hu

A sajtóközleményt, meglehetősen szokatlan módon a megjelenését követő napon helyesbítették. A változtatás ugyan alig észrevehető, ám igen lényeges. Míg az első közlemény szerint a gyanúsított összeütközött a szabályosan közlekedő Citroennel, a másodikból a szabályosan szó kimaradt. Ez alátámasztja a gyanúsítottnak azt az állítását, hogy a műszaki szakértői vélemény szerint nem biztos, hogy ő az egyedüli felelős a balesetért. Ennek megítélése persze majd a bíróság dolga lesz.

helyszin-grafika-sera_tamas.jpeg

Grafika: Séra Tamás (Blikk)

A népharagot az váltotta ki, hogy M. Richárdot a bíróság előzetes letartóztatás helyett „csupán” házi őrizetbe helyezte. A bírói gyakorlatban ez a döntés valóban szokatlan. De attól még nem biztos, hogy törvénysértő is.

richard-pestisracok.jpg

Kép: PestiSrácok

A házi őrizet és az előzetes letartóztatás törvényi előfeltételei azonosak: a szökés, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye. A bíróság azt mérlegeli, hogy „az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok” eléréséhez elegendő-e a házi őrizet. Anélkül, hogy a bíróság végzésének indokait olvashatnánk, számos olyan körülmény vált ismertté, amely magyarázhatja ezt a döntést.

Vegyük sorra. Kell-e tartani attól, hogy a gyanúsított megszökik? A sajtó felháborodottan tudósított arról, hogy miközben folyt a nyomozás, M. Richárd a Seychelle-szigeteken nyaralt. Az viszont, hogy a várható súlyos büntetés ellenére onnan visszajött, hogy három hónappal a tragédia után a hatóság rendelkezésére állt, éppen nem ok annak feltételezésére, hogy meg akarna szökni. Mint ahogy azok az, ugyancsak a sajtóban megjelent információk sem erre utalnak, melyek szerint egy korábbi zavaros ügyben egy „korrupt” rendőr segíthetett M. Richárdnak és társának, hogy „visszaszerezzenek” egy ellopott autót. Abban az ügyben M. Richárdot is megfigyelték a titkosszolgák. Az már csak az én fantáziám szüleménye, hogy akár segíthetett is a rendőrségnek, hiszen vele szemben – eddigi ismereteim szerint – nem indult ellene eljárás. Normális az, akit figyel a titkosszolgálat és szökni próbál?

 titkosszolga-index_hu.jpg

Kép: Index.hu

Marad tehát a bűnismétlés veszélye, mint ok a letartóztatásra, vagy a házi őrizet elrendelésére. Házi őrizetben a gyanúsított csak akkor és csak azért hagyhatja el a lakását, amikor és amiért azt a bíróság megengedi. Ez az intézkedés akár elég is lehet ahhoz, hogy ne tudjon újabb bűncselekményt elkövetni. Ha meg megszegi a házi őrizet szabályait, jöhet az előzetes letartóztatás.

És, hogy megnyugtassam a felháborodott közvéleményt, elárulok még valamit. 1 év előzetes letartóztatás beszámítása 1 évvel teszi rövidebbé a majdan kitöltendő büntetést, míg 1 év házi őrizet csak mintegy 4 hónappal.

Az ítélet persze még odébb van. E cikk írásakor még a házi őrizetről szóló végzés sem jogerős.

Ma még csak a politikusok „tudják”, mit kell tennie a bíróságnak. Rogán Antal – igaz, most csak némi unszolására, hisz vélhetően saját őrző emberéről van szó – már megint megmondta a tutit. Akárcsak az MSZP – amelyik még a híreket sem olvasva – kokain hatásáról beszél, holott a szakértői vélemény szerint a gyanúsított a balesetkor nem állt már kábítószer hatása alatt.

 rogan-zoom_hu-kovacs_tamas-mti.jpg

Kép: zoom.hu - MTI-Kovács Tamás

Jó lenne, ha a politikusok végre nem dumálnának bele bírósági döntésekbe! Se jobbról, se balról, se pro, se kontra! Tennék inkább tisztességesen a saját dolgukat. És főként hagyják, hogy a bíróság is azt tegye! Akár tetszik nekik, akár nem.

birosag-birosag.jpg

 Kép: bíróság.hu

 (V.H.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr9012786698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2017.08.29. 13:38:50

prejudikál (ige)
Eredet [prejudikál < latin: praejudico (előre ítél) < prae- (előre) + judex, juridex (bíró) < jus, juris (jog, törvény) < jussi, jubeo (parancsol, elrendel) + dico (mond)]

"Az ártatlanság vélelme az Alkotmánybíróság értelmezésében elsősorban azt szolgálja, hogy a büntető felelősség elbírálása során a döntésre jogosított elfogulatlan, pártatlan hozzáállást tanúsítson, továbbá a döntésre megalapozott bizonyítással, a prejudikáció tilalmának sérelme nélkül kerüljön sor.
Ez egyben azt is garantálja, hogy az eljárás alá vont személy a felelősség megállapításával járó hátrányos jogkövetkezményeket ne szenvedje el a felelősségének megállapítása nélkül."
{10/2016. (IV. 28.) AB határozat}

qwertzu 2017.08.29. 22:27:32

Héhahó! Mintha kimaradt volna a cikkből, hogy már elvették a jogsiját, és ezzel eltiltották a vezetéstől.

"Ha meg megszegi a házi őrizet szabályait, jöhet az előzetes letartóztatás."

Először elveszik a jogsiját, hogy ne vezessen, majd halálos balesetet okoz. Következik, hogy amíg fizikailag nincs korlátozva, addig bizony szarik a szabályokra.

Majd a halálos baleset után, megint nem korlátozzák fizikailag. Visszatartja valami fizikailag, hogy beüljön az autójába és vezessen? A háziőrizet jobban visszatartja, mint a jogsi elvétele? Nem, az pont egy ugyanolyan tiltás, amit pont ugyanolyan könnyű leszarni.

Tehát nem lehet azt mondani , hogy nem áll fent a bűnismétlés veszélye.

Persze normális jogkövető állampolgárt nem kell előzetesbe rakni egy akármilyen baleset után. Elveszik a jogsiját oszt szevasz. Na ez nem ilyen ügy.

Megjegyzés: a jogalkotóknak is egyenként a jó édes anyját, hogy az eltiltás alatti vezetés csak szabálysértés és nem bűncselekmény.

Jakab.gipsz 2017.08.29. 23:51:29

Jogos-e a nép harag. Igen jogos !

Mint ahogyan jogos volt a népharag, a rendőrt halálra gázoló zenész, esetében is.

Akkor viszont, a független sajtó a zenésznek keresett mentséget, és a bírónő is hallgatott.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.08.29. 23:57:16

@qwertzu: Ha nem marad ki a cikkből ez a kérdés, akkor nehezebben menne át az ideológia. Ugyanis máris felmerülne az önkény, az ezzel szembeni védelemként elvárt transzparencia, s a tény, hogy pont ilyen helyzetekben fontos a szólásszabadság.

ember100 2017.08.30. 00:56:56

Helló !

Csak egy szösszenet :)
"Akárcsak az MSZP – amelyik még a híreket sem olvasva – kokain hatásáról beszél, holott a szakértői vélemény szerint a gyanúsított a balesetkor nem állt már kábítószer hatása alatt."
Ezek szerint most tudtam meg hogy lehet kokózni .
Csak ne azonnal kapjon el a rendőr :)
Amúgy meg ha itt nem áll meg a bűnismétlés veszélye akkor hol ?
Közúti veszélyeztetésért ELVETTÉK a jogsiját Jéééé vezetett a halálos baleset UTÁN vezetett jééééé .
Otthon talán lehet kokója hajrá toljad :)
Meg ugye lyó ez a fénykép CSAK azt felejti el a cikk írója hogy emberünk a BMW MÖGÜL "jobbról előzve " 130 km/h val ment AMI UGYE TELJESEN SZABÁLYOS !!!!!
Védelem van még valami hozzászólása ?

Hórukk 2017.08.30. 01:15:34

Ügyes fiú, aki jogsi nélkül 170-nel (vagy hasonló sebességgel) tud vezetni városban. Lehet, hogy ugyanezt tudja házi őrizetben is, bekokainozva?

dukeekud 2017.08.30. 01:25:36

"Jogos népharag?"

Az orszagos lincseles, a degeneralt kinezetenek, a kerkedo POFFESZKEDO bunozo kinezetenek es a kulonossen gatlastalan verlazitoan pofatlan viselkedesenek szol.

Hangsulyozottan en volnek az elso, aki, egy baleset utan, a lincselo cigokat, egyebb barbarokat, a helyszinen NEHEZGEPPUSKAVAL lekaszalnam.
De ebben az esetben megis jogosnak tatartanam ennek a degeneralt M.Richardnak az agyonvereset, meglincseleset, de minimum eletfogytig bortonbe zarasat.
Ettol az "embertol" elvettek a jogositvanyt, eltiltottak a vezetestol, korabbi hasonlo balesetek miatt. Es ez a fereg, akinek leteznie sem volna szabad a tarsadalmunkban, nem csak siman leszarja, hogy nincs jogositvanya, hanem van POFAJA 150-el szaguldozni.
Es miutan megolt ket embert otot megsebesitett, meg tudta tovabb fokozni a gatlastalansagat, es masnap mar egy masik luxus autoval jarta az utakat tovabbra is jogositvany nelkul. ENNYIRE MEGRAZTA KET EMBER HALALA. Utanna a nyaralgatasrol mar ne is beszeljunk.

dukeekud 2017.08.30. 01:46:39

Ja es kulon AGYONVERNEM, a kesobbi nyilatkozataiert. Eloszor kozolte, hogy szarik mindenre, nem erdekli hogy mi tortent, akkor is autozni fog.
Aztan volt pofaja az aldozatokat hibaztatni, mert hogy nem adtak meg neki az elsobbseget, amikor 150-el kivagodott egy allo auto mogul a keresztezodes elott. A megengedett sebesseg haromszorosaval szaguldott, es volt pofaja ilyen ocsmany szemetseget nyilatkozni, hogy nem a hibas.
Ez kb olyan mintha valakit lelonek, aztan a gyilkos azt mondja, hogy a halott a hibas, mert nem adott elsobbseget a repulo golyonak.
Ha legalabb tiszteseges buntetest kapna, akkor talan nem kene AGYONVERNI, de hat tudjuk, hogy nem 25 evet fog kapni, hanem max 3-at amibol jo esetbe 1-2 evet leul.

eßemfaßom meg áll 2017.08.30. 06:50:13

@qwertzu: "Mintha kimaradt volna a cikkből, hogy már elvették a jogsiját, és ezzel eltiltották a vezetéstől" ami egy szimpla szabálysértés, mint egy záróvonal átlépése.

eßemfaßom meg áll 2017.08.30. 06:55:52

@ember100:

"Ezek szerint most tudtam meg hogy lehet kokózni ."

Te lennél az első aki diktatúrát meg rendőrállamot kiállt ha elkezdenének embereket azért lesittelni, mert valamikor kábítószert fogyasztottak

toncsi64 2017.08.30. 08:27:56

"És, hogy megnyugtassam a felháborodott közvéleményt, elárulok még valamit. 1 év előzetes letartóztatás beszámítása 1 évvel teszi rövidebbé a majdan kitöltendő büntetést, míg 1 év házi őrizet csak mintegy 4 hónappal."

Azért ha beugrana a szerző bármelyik BV intézetbe és felajánlaná a bent ülőknek, hogy 3x annyi ideig otthon habzsidőzsi és idönként akár egy jó kis kufirc is (szabadon választott időpontban) a jelenlegi cella helyett, lehet meglepődne milyen rövid idő alatt ürülne ki az épület.

ember100 2017.08.30. 08:48:05

@eßemfaßom meg áll:
Helló !

Volt ismerősöm akit egy füves cigi után bevittek egy napig bent tartották aztán elterelésre kellett ,mennie
Mielőtt mondanád nem volt nála drog , csak egy buliban szívtak és hazafele menet igazoltatták őket és még csak nem is kocsival voltak , na jó nem voltak szomjasak :)
Mert ugye a törvény előtt mindenki egyforma , csak itt vannak egyformábbak _)

qwertzu 2017.08.30. 09:01:20

@eßemfaßom meg áll:
Nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy a fizikai kényszert nélkülöző intézkedések nem akadályozzák meg abban, hogy halálos balesetet okozzon*. Ez tény.

Most háziőrizetben képes rá fizikailag, hogy autót vezessen? Igen. Csak ki kell mennie az ajtón, beülnie a kocsiba és elindítani az autót. Tehát fennáll a bűnismétlés veszélye.

Vágod? Hoztak egy adminisztratív intézkedést hogy ne vezessen, majd halálos balesetet okozott*. És utána megint hoznak egy adminisztratív intézkedést, hogy ne vezessen. Miért gondoljuk, hogy másodjára más kimenetele lesz ugyanannak a kísérletnek?

*Legalábbis az alapos gyanú fennáll.

BiG74 Bodri 2017.08.30. 10:36:54

Lehet mosdatni a szerecsent, de akkor is sötét marad!

eßemfaßom meg áll 2017.08.30. 12:51:17

@ember100: szóval nem tartották előzetesben a drog hatása alatt álló haverodat se.

@qwertzu: "A lényeg az, hogy a fizikai kényszert nélkülöző intézkedések nem akadályozzák meg abban, hogy halálos balesetet okozzon*"

Ugye megvan, hogy a "balesetnek" pont az a lényege, hogy az ember nem direkt követi el. Ennyi erővel téged is be lehetne gyorsan elözetesbe rakni, hiszen ha nem teszik bármikor okozhatsz halálos balesetet. Az, hogy valaki okozott egy balesetet az nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve minden nap okoz egy újat

"Miért gondoljuk, hogy másodjára más kimenetele lesz ugyanannak a kísérletnek?"

mert a házi örizet szabályainak megsértése nem ugyanolyan súlyú cselekmény mint a jogsi nélkül vezetés.

Kampfer 2017.08.30. 17:04:08

@dukeekud: +1! Egyetértek veled! Persze értem én bírónő felvetését is, hiszen ő a jog oldaláról közelíti meg a történetet és az utóéletét. Ebből a szempontból én egy normálisabb és közérthetőbb nyilatkozatot hiányoltam a rendszertől (igazságügy), hiszen lehetett számítani a fokozott érdeklődésre.
Ami ezt a tagot illeti, nos az bizonyos, hogy az igazság és a joggyakorlat sajnos köszönőviszonyban sem lesz egymással. Elvárható és szerencsés volna egy kellően szigorú és visszatartó erejű ítélet (szerintem nem lesz), ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy e lény testének már hetek óta száradnia kellene egy hosszú dróton az M5 kivezetőn valamelyik infotábláról! Az IGAZSÁGszolgáltatás volna! Szerintem...
Üdv: Kamp.

ember100 2017.08.30. 18:09:20

@eßemfaßom meg áll:
Helló !

Ez még egy 24 órát sem volt bent ! És akkor hol a különbség a fű és a kokó között és az elterelésről sem írtak .
Ja az meg ugye "ugye véletlen " hogy valaki jogsi nélkül , 130 al megy a városban .
Gondolom mindenki úgy vigyáz óvatosan vezet 130 , és jogsi nélkül !
Ugye véletlen :)

eßemfaßom meg áll 2017.08.30. 18:21:21

@ember100: "Ez még egy 24 órát sem volt bent !"

A vérében nem volt kokain, nem volt kábszer hatása alatt szemben a te részeg betépett haveroddal.

"Ja az meg ugye "ugye véletlen " hogy valaki jogsi nélkül , 130 al megy a városban ."

Nem véletlen, szabálysértés. Pénzbírság jár érte.

Következetesen kevered a bűncselekményt a balesettel és szabálysértéssel, így nehéz érdemben vitatkozni.

PS.: Remélem a faszit a bíróság elítéli és a kiszabható legsúlyosabb büntetést fogja kapni

ember100 2017.08.30. 19:58:34

@eßemfaßom meg áll:
Helló !

Nem a haverom volt és GYALOG voltak .
De hát fogyasztott kokaint ami ugye TILOS .
Ha kimegyek Hollandiába beszívok itt a Ferihegyen megbüntethetnek !
130 al városban az már közúti veszélyeztetés.
VOLT már bűnismétlés , nem volt jogsija.
Mai hír 2 csaló előzetesben semmi balesetben emberölés ( mert 130 al a városban csak idő kérdése mikor üt el valakit )
Tudom életében most először ment gyorsan , meg jogsi nélkül Ja még sem ezekért vették el a jogsiját.
Ez az alak KÖZVESZÉLYES már megmutatta párszor.
Miért kell megvárni hogy még valakit elüssön vagy otthon kokózgasson.
Ja mert csak akkor számít ha fehér poros az orra és videó is van róla .
Vicces !

eßemfaßom meg áll 2017.08.30. 20:35:08

@ember100: a faszi nem kokósan vezetett innentől rohadt felesleges ezen rugóznod

"VOLT már bűnismétlés , nem volt jogsija."

Jogsi nélkül vezetni nem bűncselekmény hanem szabálysértés így max szabálysértésismétlést tud vele elkövetni az meg megint nem előzetesbeutaló.

"Mai hír 2 csaló előzetesben" a csalás bűncselekmény

"Miért kell megvárni hogy még valakit elüssön vagy otthon kokózgasson."

Te úgy képzeled a házi őrizetet, hogy 130al városban száguldozás és napi két halálos baleset okozása majd otthon egy laza kokózás.

És milyen liberális demokrata vagy te, hogy elvennéd szegény otthon szomorkodó egyetlen szórakozását a drogozást? Hát van neked szíved?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.08.30. 23:26:37

@eßemfaßom meg áll: Apró hiba, hogy aki úgy vezet gyorsan, hogy leszarja, hogy veszélyhelyzetet teremt, annál ez utóbbi körülmény már kilóg kicsit a gyorshajtás definíciójából.

Azt mondod szerinted nem volt bűnismétlés. Szerintem viszont közúti veszélyeztetésért elvett jogosítvány kapcsán a korábbi közúti veszélyeztetés egy bűncselekmény.

Tudatosan úgy vezetni, hogy az közvetlenül veszélyhelyzetet idézzen elő akkor is bűncselekmény, ha nem ütközik.

Úgy megismételni a "leszarom, ha veszélyes" c. játékot közúton, hogy az előző eljárás még tart...

Az ő mindent leszar, azt is, hogy kit öl meg, alapvetően belenyugvást jelent ilyen következményekben. Márpedig sem a gyorshajtás szabálysértés, sem a közúti baleset gondatlan okozása, sem sok más enyhébb megítélésű ügybe nem fér bele ez a fajta hozzáállás.

Ugyanis, ha nem célzatos bűncselekményről van szó, vagy mondjuk az előre megfontolt szándék jellegű minősítő körülményről van szó, akkor a leszarom, belenyugszom, hogy ez is lehet belőle hozzáállás ugye a szándékos bűncselekményekre jellemző.

Valóban a háziőrizet szabályainak a megsértése nem lenne egy laza szabálysértés. De úgy gondolom, hogy az "ismét megteremtett veszélyhelyzet" és a potenciálisan halálos következményekbe való belenyugvás jogkövetkezményit sem a szabálysértésekről szóló jogszabályok között kell keresni.

eßemfaßom meg áll 2017.08.31. 07:20:54

@Válasszunk: a gyorshajtás pont azért szabálysértés mert veszélyhelyzetet teremt. ha nem lenne veszélyes a gyorshajtás nem lenne sebességkorlátozás.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.09.01. 00:40:34

@eßemfaßom meg áll: A gyorshajtás éjjel pl. az autópálya üres egyenes szakaszán nem feltétlenül jelent veszélyhelyzetet. Ez az egyik.

Másfelől a sebességkorlátozás pl. a forgalomcsillapítás forgalomtervezés egyik eszköze is.

Harmadrészt olyan norma ami csökkenti azokat a konfliktus helyzeteket amik a nagy sebességkülönbséggel járhatnak.

Negyedrészt: Ha nem követsz el relatív gyorshajtást, akkor az abszolút sem veszélyes, ha pedig elköveted, akkor mindegy, hogy az abszolút határon belül vagy.

Ötödrészt: A gyorshajtó abban a sok esetben téves hitben él, hogy ő nem teremt veszélyhelyzetet. Akinek viszont a veszélyhelyzet létrehozására eshetőleges szándéka van, az az eltérő szándék okán esik más megítélés alá.

eßemfaßom meg áll 2017.09.01. 08:14:24

@Válasszunk:
"A gyorshajtás éjjel pl. az autópálya üres egyenes szakaszán nem feltétlenül jelent veszélyhelyzetet"

"A gyorshajtó abban a sok esetben téves hitben él, hogy ő nem teremt veszélyhelyzetet."

tudom, nem érzed miért tettem ezt a két idézetet egymás után.

"Akinek viszont a veszélyhelyzet létrehozására eshetőleges szándéka van, "

Most akkor a posztbeli fuxosnak eshetőleges vagy egyenes szándéka volt?
süti beállítások módosítása