Egy halálbüntetés margójára
2015. június 08. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Egy halálbüntetés margójára

Dzsohar Carnajevet halálra ítélte a bostoni esküdtszék. A most 21 éves csecsen származású fiatalember bátyjával, Tamerlan Carnajevvel együtt bombát robbantott a bostoni maratonfutás célegyenesében a győztesre váró tömegben. A két bombát kuktafazékba rejtették és játékautók távirányítójával felrobbantották. Három ember, köztük egy 8 éves kisfiú életét veszítette és 264-en megsebesültek, közülük 14-nek amputálni kellett a lábát.

carnajevek-dehir_hu.jpg

Dzsohar és Tamerlan Carnajev

Néhány nappal később a rendőrség üldözőbe vette őket. A tűzharcban a merénylők lelőttek egy rendőrt, és az idősebbik testvér meghalt. Dzsohar egy csónakban rejtőzött el, végül ott fogták el a rendőrök. A csónakon az a felirat volt olvasható, hogy az iraki háború miatti tiltakozás volt tettük oka.

 csonak-_maszol_ro.jpg

Itt találták meg Dzsohart  Kép: .maszol.ro

Az amerikai jogrendszer lényegesen eltér a mienkétől, az úgynevezett kontinentális jogtól. Az egyik leglényegesebb különbség, hogy míg nálunk az élet elleni ügyekben egy hivatásos bíró és két ülnök ítélkezik, az USA-ban 12 tagú esküdtszék, vagyis laikusok és nem jogászok hozzák meg a döntést.

Dzsohar ügyében az esküdtek több mint három napon át vitatkoztak, amíg eljutottak az ítélet meghozataláig. A 30 vádpont között 17 olyan szerepelt, amelyek halállal büntethetők. Massachusetts állam, amelyben a bostoni bíróság tárgyalta az ügyet, nincs halálbüntetés. Ennek ellenére azért lehet azt mégis kiszabni, mert a robbantó ellen úgynevezett szövetségi vádat emeltek.

kivegzes.jpg

Az USA-ban minden államnak saját jogrendszere van, de a legsúlyosabb bűncselekmények szövetségi hatáskörbe tartoznak. Vagyis nem az adott állam, hanem az Egyesült Államok szövetségi jogát kell alkalmazni. Ezért hiába nincs halálbüntetés Massachusetts államban, ha a szövetségi jog alapján kiszabható a halálbüntetés, akkor ez az irányadó.

A 12 esküdt véleménye számos kérdésben eltérő volt. Abban mindannyian egyetértettek, hogy Dzsohar nem mutatott megbánást a per során, valamint abban is, hogy meglehetősen zűrösek voltak a családi körülményei. Tízen egyetértettek abban, hogy a fiú édesanyjának is felelőssége van abban, hogy a fia radikális lett. Három esküdt pedig hitelt adott a védők azon érvelésének, hogy Dzsohar csak a bátyja nyomására vett részt a terrortámadásban, és egy olyan esküdt volt, aki szerint a fiú nem fog többé hasonló bűncselekményt elkövetni.

12dember.jpg

Az esküdtek kiválogatása hosszú folyamat. Ebben az ügyben 1000 embert hívtak be ahhoz, hogy a 12 esküdtet és a 6 pótesküdtet kiválasszák. Mind az ezrüknek egy 100 pontból álló kérdőívet kellett kitölteniük. A válaszok alapján kezdték kiszűrni azokat, akik alkalmasak lehetnek a feladatra. Ezt követően a vád és a védelem képviselői még kérdéseket intézhetnek a „rostán fentmaradottakhoz” és mindkét oldal még kizárhat esküdt-jelölteket. Általában az is követelmény, hogy az esküdtek ne alkothassanak előzetes véleményt az ügyről. Ebben az esetben ez nyilvánvalóan nem valósulhatott meg, hiszen maga a bűntény akkora sajtót kapott, hogy teljesen kizárt, hogy bármelyik esküdt korábban ne hallott volna a terrortámadásról. A per ideje alatt azonban (elvileg) nem nézhetnek tévét, nem olvashatnak újságot. Sokszor el is zárják őket a külvilágtól.

A védelem az eljárás megkezdésekor azt is kérte, hogy ne Bostonban tárgyalják az ügyet, mert a bűntett helyszínén feltehetően mindenki elfogult. A kérést azonban a bíróság elutasította.

boston.jpg

A védők a per során arra hivatkoztak, hogy a cselekmény elkövetésekor mindössze 19 éves vádlott erőszakos, szélsőséges bátyja hatása alatt volt a gyilkos terv végrehajtásakor. Ezt az érvelést számos bizonyíték is alátámasztja. Tamerlan Carnajev terrorista kiképzésen is részt vett, ő szerezte be a bombához szükséges alkatrészeket, és a robbanószerkezeteken is csak az ő ujjlenyomatait találták meg. Az is kiderült, hogy az idősebb testvér nézegetett szélsőséges iszlamista honlapokat a laptopján és ő kereste fel a „Hogyan készíts bombát anyád konyhájában” című honlapot is.

Kevés olyan tragédiát lehet elképzelni, mint amilyent az egyik áldozat átélt. A sértett a robbanáskor elveszítette 8 éves kisfiát, 6 éves kislányának amputálni kellett a lábát, felesége fél szemére megvakult, ő maga pedig megsüketült.

boston_bombing.jpg

youtube.com

És ezek a szülők, akik elveszítették egyik gyermeküket és másik gyermeküket egy életre megnyomorították, úgy nyilatkoztak, hogy elleneznék, ha a robbantót halálra ítélnék. Ugyanígy vélekedik a megkérdezett bostoniak túlnyomó többsége. Mindössze 15 %-uk akarta, hogy kivégezzék a vádlottat, de az egész Massachusetts állambelieknek is csak 19 %-a voksolt a kivégzés mellett. 

 kivegzes2.jpg

A védők nyilvánvalóan fellebbeznek majd az ítélet ellen. Akár új eljárást is kérhetnek arra hivatkozva, hogy az esküdteket döntésük előtt nem tájékoztatták arról, hogy ha akár csak egyikük is különvéleményt nyilvánít, nem róható ki a halálbüntetés. Ha ez így van, az olyan eljárási hiba, ami miatt hatálytalanítani lehet az ítéletet. Kifogásolhatják azt is, hogy a bíró nem engedte, hogy ne a tett színhelyén, Bostonban tárgyalják Carnajev ügyét.

Ez azt jelenti, hogy hosszú évek telhetnek el addig, amíg a végső döntés megszületik. És ha a Legfelsőbb Bíróság helyben is hagyná ezt az ítéletet, még akkor sem biztos, hogy Dzsohar Carnajevet kivégzik.

mereginjekcio-ma_hu.jpg

Jelenleg minden méreginjekcióval végrehajtandó halálbüntetés végrehajtását felfüggesztette az USA Legfelsőbb Bírósága, mert álláspontja szerint a hármas kombinációjú anyag szükségtelen kínokat okoz, ami ellenkezik az alkotmánnyal. Korábban Európából szerezték be a hatóanyagokat, ám az európai gyártók a továbbiakban nem hajlandók halálbüntetések végrehajtásának céljára szállítani a szereket. Az USA hatóságai új anyagokkal próbálkoztak, ám ezek több esetben is hosszas szenvedést és elhúzódó haláltusát eredményeztek.

Abban az Egyesült Államokban, amelyre a halálbüntetés hívei rendszeresen hivatkoznak, az elmúlt 27 évben 80 szövetségi halálos ítéletet szabtak ki, ám az elítéltek közül mindössze hármat végeztek ki. Nem véletlenül. „Odaát” tudják, hogy még egy tökéletesnek látszó ügyben is -  ahol az elkövető személye és az elkövetett tett kristálytisztán bizonyított - előfordulhatnak olyan törvénysértések, amelyek a halálbüntetés végrehajtása után már nem orvosolhatók.

 halalbuntetes.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr1007526636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2015.06.09. 09:36:02

persze hogy ellenzik, normális ember inkább élve ledarálná szép lassan.

Advanced Flight 2015.06.09. 10:14:11

"egy olyan esküdt volt, aki szerint a fiú nem fog többé hasonló bűncselekményt elkövetni."

Úgy tűnik, igaza lesz :-)

Lady Ann 2015.06.09. 10:27:20

Nem vagyok a halálbüntetés pártján, de ez igen sz*r érv a méreginjekció ellen: "ezek több esetben is hosszas szenvedést és elhúzódó haláltusát eredményeztek." Nyilván kellemesebb halál jutott a felrobbantottaknak jelen esetben. Azokról nem is beszélve, akiket megnyomorítottak.
A börtönben arányosabb büntetést kapna a rabtárasaitól, mint a halálbüntetés lenne.

Zsuzsi2525 2015.06.09. 10:33:16

@Lady Ann: Igen, valami olyasmi kivégzés kellene, amit az áldozataik is átéltek, a cikk egyébként (ezzel a képpel legalábbis) mindenképpen 18-as karikás! - Megérdemli a halált!

Netuddki. 2015.06.09. 10:46:18

Az életfogytiglan sokkal kegyetlenebb mint a halálbüntetés...

Netuddki. 2015.06.09. 10:49:31

@bértrollbosszantó_kovi1970: Mondjuk az életfogytiglan mellé még amputálnám a lábát és a jobb kezét is. Az nem feltétlenül kellene, hogy fájjon neki a művelet.
Esetleg a szerveit is fel lehetne használni amitől még nem hal meg.

Mészáros Laci 2015.06.09. 11:18:22

"Abban az Egyesült Államokban, amelyre a halálbüntetés hívei rendszeresen hivatkoznak, az elmúlt 27 évben 80 szövetségi halálos ítéletet szabtak ki, ám az elítéltek közül mindössze hármat végeztek ki. Nem véletlenül. „Odaát” tudják, hogy még egy tökéletesnek látszó ügyben is - ahol az elkövető személye és az elkövetett tett kristálytisztán bizonyított - előfordulhatnak olyan törvénysértések, amelyek a halálbüntetés végrehajtása után már nem orvosolhatók."

vs

velvet.hu/helyszinelo/2015/06/04/kivegeztek_azt_a_ferfit_aki_1984_ota_vallja_artatlannak_magat/

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2015.06.09. 11:36:01

A szerény véleményem szerint ezek itt a földön (Brevik és társai) leszerepeltek. Nyomnék nekik egy RESTART-ot. majd odafenn eldöntik megérdemel-e egy új testet....
Én ezeket nem etetném, itatnám.
SORRY....

Kyria 2015.06.09. 11:39:54

Bár az olyan ügyekben, mint a nálunk sajnos megtörtént Szita Bence ügy, meggyőződéses halálbüntetés párti vagyok, ebben a fent leírt történetben fontos kérdésnek gondolom, hogy mennyire állt VALÓJÁBAN a 19 éves fiú a bátyja befolyása alatt? Az, hogy milyen zűrösek/vagy nem zűrösek voltak a családi körülményei, elhanyagolhatónak tartom, mert ha minden zűrös körülmények közül jövő robbantana, akkor félek, már a világ jelentős része romokban heverne. A másik elgondolkodtató tényező a megbánás elmaradása, ami viszont - számomra - egyértelműen arra utal, hogy tudatában volt annak, mit tesznek.
A szülők reakcióján megdöbbentem, de csak arra tudok gondolni, azt remélik az életfogytiglan nagyobb büntetés lesz...és ha a gyerekekre gondolok, hát bizony úgy legyen!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.09. 12:04:02

"Az USA hatóságai új anyagokkal próbálkoztak, ám ezek több esetben is hosszas szenvedést és elhúzódó haláltusát eredményeztek."

Héliummal vagy akár nitrogénnel kell őket kivégezni. Gyors és fájdalommentes, ráadásul ezek a gázok könnyen beszerezhetők.

Bár nem igazán értem az amerikai igazságszolgáltatást. Ha már halálbüntetés, akkor azért ott van az akasztás (szigorúan csak long drop) és a sortűz is, mindkettő gyors és kevés fájdalommal jár. Attól, hogy nem folyik vér (méreginjekció), nem lesz feltétlenül kevésbé fájdalmas, max. "higiénikusabb".

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.09. 12:04:22

Szerintem az életfogytiglan sokkal nagyobb büntetés.
Mondjuk a 30 év a halálsoron, aztán a kivégzés a legjobb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.09. 12:11:03

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

Épp a napokban lehetett olvasni két gyilkos szökéséről egy hi-sec börtönből, az egyikük többszörös gyilkos. Tudom, ez igen ritka esemény, de akkor is valós veszély.

Ilyen egyértelmű esetekben jobb biztosra menni és végérvényesen kiiktatni az efféle vadállatokat. Még akkor is, ha az életfogytiglan valószínűleg nagyobb büntetés lenne nekik. Aki ennyi halált és szenvedést okoz másoknak, annál nincs értelme enyhítő körülményeket keresni.

Tudom, vérszomjas szélsőjobber vagyok (persze nem szerinted), de a társadalom védelmét fontodabbnak tartom egy tömeggyilkos lelkivilágánál.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.06.09. 12:22:44

@Zsuzsi2525: Aztán ha valaki két embert kétféleképpen öl meg, mielőtt halálra ítélnék, ott fogsz állni megfürödve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.09. 12:37:19

@Counter:

Csodákat, az elítélt választhatna a kivégzési módok között. Ahogy pár államban ma is választhatja az akasztást vagy a sortüzet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.06.09. 13:00:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez sértené a nem kiválasztott áldozat hozzátartozóit. Ráadásul meg nem engedhető, hogy egy darab különösen kegyetlen és egy darab szokványos emberölés elkövetője megússza a jogosan járó büntetést azzal, hogy a könnyebbet választhatja.

Kell valami megoldás, vagy sérül a természetes igazságérzet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.09. 13:22:18

@Counter:

Ezt bízd a hozzátartozókra. Te nem vagy az.

Dr.Démonmac1 2015.06.09. 13:29:26

Úgy rémlik, mintha az áldozatok hozzátartozói azt szeretnék, hogy életfogytig rohadjon a sitten.
(én magam is ezt tartanám a legjobb megoldásnak) főleg azért, mert ott tényleg nem jön ki a börtönből. (Viszont drága móka, mert bármelyik hazafiasabb érzelmű rab eljátszogatna vele szívesen)

31/48 2015.06.09. 13:57:27

@bértrollbosszantó_kovi1970:

hát őszintén szólva, ha nekem kéz vagy láb nélkül kellene élnem a pár órás múló fájdalom, bármilyen kínzó is abban a pillanatban, nem jelentene olyan hatalmas nagy problémát.

Ezért nem is értem, így személy szerint, hogy miért megy olyan nagy vergődés a halálbüntetésnek azon az aspektusán, hogy az most mennyire fog neki fájni. Hát ki a toszt érdekel, engem felőlem élve el is égethetnek, a legnagyobb problémám nem az lesz, hogy jajj de fog fájni, hanem hogy hát... meghalok. Hogy nem leszek ott a gyermekem diplomaosztóján, nem láthatom az unokáimat.

Ha valami balesetet szenvednék, akkor is bármennyire fájna, ha tudnám hogy fel tudok épülni, azért keresztülmennék minden fájdalmon amit csak fizikailag el tudok viselni. Szerintem elég sok ember így van ezzel. Nem tudom miért megy el az egész kurzus a fájdalom-fetisizálás irányába.

31/48 2015.06.09. 14:02:03

@31/48: és félreértés ne essék, ez még csak nem is a szellemi erőről vagy fájdalomtűrásről szól, mert nem tartom magam valami hősnek vagy jóginak. Valószínűleg az átlagnál is rosszabbul és megalázóbban viselném a helyzetet, de így döntés szintjén, a szellemi képességeim birtokában inkább választanám az ideiglenes nehézséget főleg ha nekem nem kell csinálnom semmit, mert a hóhér végzi a kínzást; mint a maradandó problémát.

Szerintem elég sokan lennének úgy, hogy jól van essünk túl rajta, körömletépés, korbácsolás ájulásig, waterboarding vagy akármi, de inkább megtartanám a kezemet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.06.09. 14:39:49

@31/48: "miért megy olyan nagy vergődés a halálbüntetésnek azon az aspektusán, hogy az most mennyire fog neki fájni"

Mert a büntetés halált ír elő, nem tartós kínszenvedés utáni halált. És ennek jelentőséget szokás tulajdonítani mindenféle szemszögből.

Hogy azon miért ment nagy vergődés, hogy régebben tartós kínszenvedés utáni halálra is szólt büntetés? Nem tudom, talán képzelj el egy zaftos alkalmat, mondjuk egy Ravaillac-ítéletet vagy egy pár mezei, tömeges kerékbetörést, karóbahúzást, négyelést vagy csonkítós-égetős-fojtós happeninget, esetleg egy olajban megfőzést.

Netuddki. 2015.06.09. 15:19:13

@Counter: Régen a fájdalmas kivégzéseknek népnevelő hatása is volt egyben. Ami mostanában már kegyetlenségnek számít. Vagyis már akkoriban is, de ez a része volt a tömegek megfélemlítésének...

Netuddki. 2015.06.09. 15:23:09

Szóval régen a változatos kivégzési módok elsősorban egy kisebbség uralmának a biztosítására voltak hivatottak a többség felett. Ezért is elgondolkodtató ha egy ország mini szterelnöke egyszer csak elkezd hablatyolni a halálbüntetés "megfontolásáról", meg vitatkozni akar róla. Mintha másban amúgy meghallgatná mások véleményét.

Alick 2015.06.09. 16:10:58

A vádlott tegye magát hasznossá életfogytos kényszermunkában egy uránbányában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.06.09. 16:16:27

@Alick: A _vádlott_?!

Akkor mit csináljon a bíróság?

Alick 2015.06.09. 17:07:02

@Counter: mármint ítélje meg a bíróság a kényszermunkát és jóvátételül ennek személyes hasznát az áldozatok (hozzátartozóinak) részére.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.06.09. 17:12:59

@Alick: És ha mondjuk a vádlott jobb eséllyel téríti meg az okozott kárt kesztyűvarrással (mert ahhoz pl. ért), akkor csesszünk jól ki a sértettel és csakazértis kötelezzük uránbányászatra, amivel sose térül meg a kára?

Weißkopf 2015.06.09. 17:41:46

Aki találomra öl vagy tesz rokkanttá ártatlan embereket, nem érdemel kíméletet. Ahogy Sch. Kancsal Mária mondaná: lepuffantani, mint egy kutyát!

Alick 2015.06.09. 18:12:12

@Counter: varrhat kesztyűt is, de élete végéig dolgozzon és ebből legyen jóvátétel.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.09. 18:28:47

Egyre inkább halálbüntetés ellenes vagyok - elsősorban a téves ítéletek miatt - , és úgy gondolom, hogy az egész életre való elzárás egy sötét, nyomasztó lyukban nagyobb büntetés lehet. Soha nem olvashat semmit, nem nézhet semmit, nem dolgozhat semmit. Lehet, hogy egy idő után könyörögne a halálért. De már csak azét sem kapná meg.

Dacia Dubstep 2015.06.09. 19:12:44

életfogytiglani kényszermunka, magánzárka, a minimális fiziológiai szükségletek biztosítása mellett.
életben tartani minél tovább.
a halálbüntetés barbárság, visszafordíthatatlan és szükségtelen is.
gyors halál vagy életre szóló szenvedés? melyik rosszabb?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.09. 21:09:08

@Zombi elvtárs:

Használhatja a börtönkönyvtárat. Ha jól tudom, az USA-ban tévéje is lehet, de ebben nem vagyok biztos.

@Dacia Dubstep:

"gyors halál vagy életre szóló szenvedés?"

Mivel a büntetés nem lehet embertelen vagy megalázó a törvények szerint, életre szóló szenvedésről sem lehet szó. Erről nálunk tesznek a "jogvédők".

Láttad a képet Breivik cellájáról? Sok magyar családnak nincs ilyen szobája.

csedársajt 2015.09.06. 23:51:57

Saját undorító gyilkos ösztöneitek törnek fel, ugyanazok az egoista, lelkisérült frusztrációk ami miatt ez a két alávaló beteglelkű csóka embereket ölt.

Ugyanis avval ,hogy őket megöleted, ezen élvezkedel, követeled és részletezed, vagy helyesled, nem érsz el SEMMIT. Sem Te a pártolója az állami halálnak, sem az ország, az állam, vagy a közösség. Céltalan, ostoba cselekedet, embertelen és alávaló, elmaradott és undorító.

Az áldozatok nem támadnak fel, és a "következő merénylő" NEM gondolja meg magát. Röviden és tömören.
Még ha a bűnösség biztos is, ami ritkán az 10000%-osan, ld most ő mennyire volt benne ebbe a borzalomban.

De néha ott is megszalad a toll, kiosztják akár a halált is test, fegyver, idníték, minden nélkül. Kicsikart vallomásra, áttételes bizonyítékra, akármi.

Mégkevésbé működik az elrettentő a hatás PONT az USAban ahol az állami halál egyfajta a törvény embereinek végső mindennél mocskosabb perverziója csupán, a leghülyébb random indokkal vannak meg végül a kivégzések, míg mások évtizedeken át megússzák, vagy éppen nem is kapnak halálos itéletet akár sokszorosan súlyosabb kegyetlenebb dolgok miatt.

A visszatartó erő tehát nem valódi, mert az esély kicsi, és az utcán meghalni golyótól bűnözés közben kb 10000* ekkora, mint a halálbüntetés esélye, aki bebűnözik mégis számol, szembenéz, tud arrol, hogy lőhetnek rá, mégis megteszi, tehát az instant halál visszatartó ereje sem riasztja el végül, nem holmi távoli büntetésé.

Költségoldalról, a sokszázezer elitélt közt a pár életfogytos vagy siralomházas eltartása őrzése, stb valójában nem "tétel", abszolut értelmetlen perverz céltalan és ezért bűnös-mocskos társadalmi show az egész halálosztogatás.

Mondjuk ehhez gondolkodni kéne, az emberek többségében meg mindössze a maradék gyilkos ösztön munkál, itt kiélheti, máshol nem az szalonképtelen,.... még az ellenségünk halálának látványosan örülni sem civilizált, de az elitélt bűnöző az ilyen verbális boxzsák szerepet is betölt, ezt nem tudtuk levetközni (sokan nem) hiába lettünk állitolag sokkal fejlettebbek, meg civilizáltabbak, meg stb.
süti beállítások módosítása